SPIRIT

Egy módszer, amivel helyrehozhatod az életed - a kundalini jóga

2011. január 29., szombat 14:24

Elementáris dózisú energia, kisimított idegek és egy euforikus testélmény: tapasztalatlan és tudatlan jógázóként ezt az élményt adta nekem a kundalini jóga. Az intenzív légzőgyakorlatok, precíz mozdulatok és a békés ellazulás segítségével újra lendületet töltöttem saját testembe. Balázs Valériával, az Anamé Kundalini Program kidolgozójával beszélgettünk tisztulásról, fellélegzésről és gyógyulásról.

Fél éven keresztül jártam hozzátok, de bevallom, soha nem vettem a fáradtságot, hogy pontosan utánanézzek, miért is hatott rám ennyire pozitívan a jógának ez a formája. Mi történik velem tulajdonképpen?

A módszer azért kapta az Anamé Kundalini Program nevet, mert az energia áramlásáról szól, azokat az energiablokkokat oldja, melyeket minden ember érez magában (feszültség, energiahiány), csak nem biztos, hogy tudatában van ennek; de hogy szemléletesebben magyarázzam: az ember energiarendszere olyan, mint egy autópálya, ahol folyamatosan útlezárások vannak. Ha megtisztítjuk a pályát, akkor szabad a száguldás, ha a test tiszta, az energia szabadon áramolhat.

Mesélted, hogy a technika, amit te oktatsz, nem a tradicionális kundalini jóga.

Ez így van. Én húsz éve jógázom, a Buddhista Főiskola jóga szakán végeztem, ami a legelső és legmagasabb szintű oktatóképzés volt Magyarországon; tanultam még Indiában és Amerikában is; megtanultam szanszkritül, hogy az ősi jógaszövegeket eredetiben olvashassam. Több jógarendszert is elsajátítottam oktatói szinten és átlagban napi négy órát gyakorlok 1990 óta, hogy kidolgozzam és tökéletesítsem ezt a módszert. Kezdetben hatha jógát tanítottam, de idővel rájöttem: akkor a leghatékonyabbak a gyakorlatok, ha azok személyre szabottak, ezért szépen lassan elkezdtem változtatni az óráimon, és hosszú évek munkájával, az energiaáramlás pontos szabályait feltérképezve hoztam létre ezt a rendszert. Ezek ismeretében úgy tudunk dolgozni az energiaközpontokkal és a test energiarendszerével, hogy a gyakorlás erősen és gyorsan hasson, biztonságos legyen és illeszkedjen a nyugati életformához.

A program nem izommunka, hanem dinamikus energiagyakorlatok sorozata, melyeket erős testérzetek kísérnek. Az erős hatás miatt ezek a magas szintű energiagyakorlatok szerintünk csakis kis létszámú csoportban (maximum 14 fő) végezhetőek, úgy, hogy mindenkiről csakradiagnózist állítunk fel az esetleges testi betegségek figyelembevételével. Többek között ez az, amiben ez a technika különbözik a tradicionális kundalini jógától.

Egész pontosan mit jelent a csakradiagnózis?

Mivel mindenki egyedi energiamintázattal rendelkezik, ezért ugyanaz a gyakorlat másképpen hat két különböző emberre. Egy egyszerű példa: ha az óráinkon mindenki, az állapotától függetlenül hátrahajlást végezne, az néhány embernek fejlesztő hatású lenne, azoknak viszont kifejezetten káros, akinél a derék homorulata fokozott. Ezért nálunk minden óra csakradiagnózissal kezdődik. A test aránytalanságai, a deformációk, a túlfeszítettség vagy a tónustalanság mind egy adott csakra állapotát mutatják meg számunkra. Ennek alapján adjuk a gyakorlatokat, melyek pont oda hatnak, ahol arra a gyakorlónak a legnagyobb szüksége van.

Milyen árulkodó jelekkel, problémákkal találkoztok a leggyakrabban?

Talán leggyakoribb tünet a nőknél a szívcsakra túlműködése. Ennek a jele, hogy a mellkas túlfeszítetten kidomborodik, a természetes hasi légzés helyett a mellkasi légzés jellemző. Ilyenkor az embert mások érzelmei és elvárásai mozgatják, és tipikus tünet az érzelmi stressz.

"Gyakorlataink hatására nem csak a test regenerációja indul el, de a fejlődés minden életterületre kihat: javul a pénzhez való viszony, az élet élvezetére való képesség, az önérvényesítés, megjelenik az érzelmi stabilitás, a tiszta kommunikáció, javul a koncentráció és felgyorsul a szellemi fejlődés."

Ebben az állapotban az ember mágnesként vonzza azokat a helyzeteket, amikor saját energiájából üzemeltet másokat, így nehéz nemet mondani és határokat szabni.

Ahogy a szívcsakra egyensúlyba kerül, a mellkasi légzés egyenletes hasi légzésre változik, megjelenik az érzelmi stabilitás, és az ember kapcsolatba kerül saját érzéseivel, nem mások dicsérete vagy ellenérzése irányítja.

De napjaink leggyakrabban előforduló egészségügyi problémáival találkozunk az óráinkon. Tényleg csak néhány példa: pánikbetegség, mirigyek alul- és túlműködése, rák, asztma, allergia, vérnyomásproblémák, meddőség.

Gyakorlataink hatására nem csak a test regenerációja indul el, de a fejlődés minden életterületre kihat: javul a pénzhez való viszony, az élet élvezetére való képesség, az önérvényesítés, megjelenik az érzelmi stabilitás, a tiszta kommunikáció, javul a koncentráció és felgyorsul a szellemi fejlődés.

Ez az intenzív energiamunka milyen érzésekkel jár?

Az óra után nagyon erős testérzetek léphetnek fel. Amikor az energiaáramlás beindul a testben, az komoly testi tüneteket generál - bizsergés, zsibbadás, szédülés, ez annak a jele, hogy gyakorlás közben a test egy sokkal magasabb energiaszintre kerül. Az olyan erős tünet, mint az émelygés, nem egyéb, mint tisztulás; a bezárt és megrekedt dolgoknak ki kell áramolniuk a testből. Például amikor a szívcsakra tisztul, nagyon gyakran egy minden ok nélküli, egy átmeneti szomorúság lép fel, de ez csak a tisztulás része: ami oda el volt földelve és gátolta az élet áramlását, a továbblépést, az ilyenkor a felszínre kerül. Ez persze nem kellemes, de elengedhetetlen a továbblépéshez.

A jóga nagyon intenzív légzőgyakorlatokkal jár, az órákon hevesen kell lélegezni, amihez az embernek teljesen fel kell oldódnia. El kell lazulni, mindezt egy kis csoportban, mások füle hallatára. Szokott-e ez a gátlásosabbaknál problémát okozni?

Az élet tulajdonképpen hanggal jár, az erőkifejtés, a nevetés, a szex, minden. Ez része az életnek, és ha belegondolsz, a fokozott érzelmi stresszre a mély sóhaj, kilégzés a természetes reakciónk. Sokszor persze illedelmesen viselkedünk, és nem lélegzünk ki erősen, amikor kellene, a feszültség pedig egyre csak gyűlik a mellkasban. Mi úgy építjük fel a gyakorlatokat, hogy azok lendülete magával ragadjon. Egy-két alkalom után mindenki képes feloldódni, ellenállását leküzdeni.

Van, akinek ez egyáltalán nem való? Van olyan személy, akit eltanácsolnál ettől a fajta jógától?

Nincs. A csakradiagnózis és a személyre szabott gyakorlatok miatt bárki, bármilyen egészségügyi állapotban, jógás előképzettség nélkül is csatlakozhat az óráinkhoz. A mi feladatunk az, hogy megtaláljuk azokat a feladatokat, melyek a leghatékonyabbak a fejlődés szempontjából.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.29 17:15:13richyji

  Szóval, ha jól veszem ki akkor a Buddhista Főiskola egy etalon arra, hogy megtanuljak könyvből jógát oktatni. Pl ezek alapján én beszélek németül és lefordítom egy német autó működését, már is jó sofőrré váltam. Végül is ennyiért nem rossz. Biznisz szaga van.

 • 2011.01.29 17:39:05empé

  "soha nem vettem a fáradtságot"

  ember!!!
  Ilyet leírni egy netes magazinban???
  Se az újságíró, se a szerkesztő nem tudja, mit a különbség a fáradság és a fáradtság között?
  Korrektor meg egyszerűen nincs?

  Fáradtságot soha nem veszünk!

 • 2011.01.29 17:41:58aditi

  hari om

 • 2011.01.29 17:56:44Kobres

  Szabad energiaaramlas - vicc :)
  A joga hat, de ezt a szellemi szokeknek valo koritest el kellene hagyni.

 • 2011.01.29 17:58:56Bambano

  ez tök jó, elmegyek pár foglalkozásra és ettől megváltozik az összes idióta munkatársam! igen, ez kell nekem!

  oh wait, vagy mégse?:P

 • 2011.01.29 18:21:57Grifter

  Reklámnak elég szar volt. Mondjuk a célhülyékre jobban fog hatni, mint maga a joga.

 • 2011.01.29 19:22:08Martian

  azért jó lenne tudni azt, amit a tibeti jógik tudnak - pl. mínuszfokos időben vizes inget szárítani a bőrömön! :))

 • 2011.01.29 20:19:59jani_a_hegyről

  menjenek a fenébe, ki hiszi ezt el? szóval ilyen szép házat lehet összejógázni kishazánkban?
  Amerikában, Indiában tanultam, meg a TKBF-en. Nos, akiket onnan ismerek nem bővelkednek anyagiakban és sokkal befordulóbbnak tűnnek, mint ez az önfényező, önreklámozó hölgyemény.
  Ki a kedves ura, ha szabad érdeklődni?

 • 2011.01.29 21:42:34nácivadász tűsarkúban

  3000 Ft. egy alkalom, 18 ezer a berlet... szoval össze lehet...

 • 2011.01.29 21:45:06magyar bucó

  empé

  "Fáradtságot soha nem veszünk!"

  Jó, hogy szól,sz, épp most akartam venni egy kilót. :)

 • 2011.01.30 12:14:40Scala

  ...

 • 2011.01.30 12:16:21Scala

  A kommentek annyira magyarosch, már ne is haragudjatok. Ha nem tetszik, sokallod, nem hiszed el, ne menj!

  A csakrákról írtakban igaza van.
  A jóga hasznos.
  Odafigyelnek egyénre szabva a részTvevőkre.

  Ha nem fizet érte, a többség nem veszi komolyan, úgy vettem észre (mert nem csak az oktató európai!)

  Nincs közöm ehhez a dologhoz, nem is fogok menni, de ez a kretén fikázódás elképesztő.

 • 2011.01.30 12:16:51Scala

  Ja, és valaki írta, igen a munkatársaid/ügyfelek/főnök/anyós fognak változni, mert te is máshogyan veszed fel a dolgokat, azt ne állítsuk, hogy nem vagyunk hatással egymásra!
  Amennyire tiszteled önmagad, és egységben vagy, annyira fognak mások is (úgy legbelül). Persze ez ebben a feudális, kliensrendszerben ami az országban dívik elég torzan nyilvánul meg (gyk. tekintélyelv, obligát benyalás, folyománya kontraszelekció), de az elv attól még működik.

  Szerintem ebben itt alább sok igazság van:
  "Teremtő vagyok és képes mindenre.

  A Teremtő képességeimet és energiámat egyre inkább a számomra kellemes, szép dolgok megteremtésére fordítom.

  Ha szeretetre vágyom, szeretetet sugárzok ki magamból mindenki felé.

  Ha békére vágyom, békés, nyugodt, szeretettel teli gondolatot gondolok a fejemben és mondok ki szóban.

  Ha sikerre vágyom, segítek a körülöttem lévőknek, hogy sikerre jussanak.

  Ha tiszteletre vágyom, tisztelem magam, a testem, a természetet és a többi emberben az isteni teremtőt."
  (László Erika)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta