Rajzold újra az életed!

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a jobb agyféltekés rajzolás módszerének segítségével mindössze négy nap alatt megtanulhatsz művészi szinten rajzolni. A naponta nyolc órás, elmélyült alkotás során azonban jóval több történik: saját magadat győzöd le.

A két agyfélteke összebalhézik

Ahhoz, hogy megértsük, mi történik egy ilyen tanfolyamon, nem árt tisztában lenni a két agyfélteke alapvető jellemzőivel. A bal agyféltekénk felelős a racionális gondolkodásért, gondolatainkat számokra, szavakra, betűkre redukálja. A jobb agyféltekénk ezzel szemben a kreativitás központja, nem-verbális, ösztönös, mintákban vagy képekben, egészekben gondolkodó részünk.

Amikor rajzolni tanulunk, olyan állapotot kell elérnünk, melyben az agyunk képes az átkapcsolásra, és a bal agyfélteke háttérbe szorulásával a jobb agyfélteke veszi át a főszerepet. Szepes Liliána, a jobb agyféltekés rajzolás okleveles oktatója szerint azonban ez egyáltalán nem könnyű feladat: „A tanfolyamon speciális, egymásra épülő feladatokkal igyekszünk a résztvevők jobb agyféltekéjét munkára bírni, ez azonban általában szokatlan reakciókat vált ki. A bal agyfélteke ugyanis hozzá van szokva, hogy ő írányít, így amikor megpróbáljuk kikapcsolni, elkezd küzdeni és a kreatív énünk ellen fordul. Ezt úgy kell elképzelni, hogy miközben próbálunk ihletett állapotba kerülni, a bal agyféltekénk folyamatosan locsog, és mindenféle manőverrel próbálja elvonni a figyelmünket. A két agyfélteke összeveszése okozta válságon minden résztvevő átesik, és mindenki másképp éli meg: van, aki csak magában puffog, míg mások egyenesen hisztériázni kezdenek. Idővel aztán a bal agyfélteke feladja a harcot, és agyunk kreatív üzemmódba kapcsol át. Na ilyenkor kezdődhet az igazi munka.”

A rajzoláshoz nem elég egyetlen készség

A jobb agyféltekés rajzolás technikáját dr. Roger Sperry és dr. Betty Edwards dolgozták ki. Azon az elven alapul, hogy a rajzolás olyan készség, mely több részkészségből áll, és ha ezeket elsajátítjuk, akkor képesek leszünk papírra vetni a körülöttünk lévő világot. A részkészségek (a szélek, a terek, a viszonyok érzékelése, a fények és árnyékok, valamint a teljesség észlelése) elsajátítása közben, a jobb agyfélteke intenzívebb működésének köszönhetően, a rajzolási képesség látványos fejlődésnek indul.

Ha írni tudsz, akkor rajzolni is

Bármilyen furcsán is hangzik, a rajzolás nem kézügyesség, hanem sokkal inkább látásmód kérdése. Ha tudsz írni, akkor képes vagy azokra a finommotoros mozgásokra is, ami a rajzoláshoz kell. Persze vannak bizonyos technikák, eszközök, melyek ismeretére szükség van, a kulcs valójában a látásmódban, az észlelésben rejlik. Kezdetben meg kell tanulnunk lemásolni amit látunk, később, kellő mennyiségű gyakorlás után már a saját fantáziánkból is felépíthetőek rajzaink. Kezdetben nagyon lassan, bizonytalanul rajzolunk, de ez is csak gyakorlás kérdése.

Szepes Liliána szerint minden résztvevő hatalmas fejlődést mutat a négy nap alatt. „Hogy ki mit kezd ezzel az újonnan megtapasztalt, csodálatos képességgel, az mindenkinek a saját döntése. Ha az ember sokat gyakorol, akkor művészi magasságokba képes fejlődni, a határ a csillagos ég. Nem egy tanítványomnak nyílt már kiállítása, és akad olyan is, akinek az egész életét megváltoztatta a tanfolyam. Mindannyiunkban ott él a művész, csak fel kell ébreszteni.”

Az önarckép a legmegdöbbentőbb

A négynapos tanfolyam nem csak a rajzolásról szól, hanem a kreativitás újrafelfedezéséről, a mélyebb önismeret megszerzéséről is. A rajzolás során megtapasztalt önfeledt, szinte gyermeki öröm eléréséig hosszú és sokszor fájdalmas út vezet. A foglalkozások során rengeteg érzelmi blokk, gátlás szabadul fel, valamint számos korlátozó hiedelemmel, tanult képtelenséggel is le kell leszámolni. Megtapasztalhatjuk saját gyengeségeinket, korlátainkat, hogy aztán kitartó munkával dönthessük le őket. A papírra vetett arcképek által tulajdonképpen saját önvalónkkal szembesülünk, hiszen tudattalanul mindenki beleszövi rajzaiba a saját álmait, történeteit, titkait. „A legnehezebb feladat az önarckép elkészítése, hiszen ilyenkor döbbenünk rá, mennyire nem ismerjük még a saját arcunkat sem, és milyen nehéz szembenézni önmagunkkal” – mondja Liliána.

A kreatív energiák kihasználása másban is segíthet

A módszer segítségével, ami a rajzoláson keresztül tanulható meg, hozzáférhetővé válik egy találékony, intuitív és hatalmas képzelőerővel rendelkező terület. A kreatív energiák kiaknázása nemcsak a művészeknek fontos, hanem az átlagos életet élő embereknek is. Ha megtanulunk másképp látni, másképp gondolkodni és kihasználni mindkét agyfélteke előnyeit, sokkal sikeresebb, boldogabb és elégedettebb ember válhat belőlünk.

„A legszebb emlékem egy békéscsabai állami gondozott fiúhoz kötődik." - meséli Liliána. "Mikor először találkoztunk, a srác nagyon rossz lelkiállapotban volt, a tanfolyamot pedig borzasztó nehezen viselte, dührohamai voltak, és úgy érezte, képtelen leküzdeni a saját akadályait. Néhány hónap múlva ellátogatott hozzám, és szinte meg sem ismertem: egy mosolygós, magabiztos fiúval találkoztam, aki azóta felcsatolta szárnyait, és a rajzolás adott értelmet, irányt az életének. De találkoztam olyan középkorú nővel is, aki a tanfolyam alatt döbbent rá, hogy rossz irányba halad az élete, és hátráltató kapcsolatának véget vetve teljesen új életet kezdett. Ha ilyen emberi sorsokat látsz, akkor érzed igazán, hogy van létjogosultsága annak, amit csinálsz.”

Egyszerűen csönd lett a fejemben

A rajzolás egyfajta meditatív tevékenység, ami abban is segít, hogy a mostban élj, és megtapasztald a létezés, az alkotás egyszerű, természetes örömét. Sokan a gyerekek önfeledt játékához hasonlítják a folyamatot, mikor az ember eggyé válik azzal, amit csinál – nem gondolkodik, nem érez éhséget vagy szorongást, hanem tökéletesen feloldódik az alkotásban.

Egy részvevő így számolt be az élményeiről: „Nekem állandóan forog az agyam, sokszor olyan gyorsasággal, hogy alig tudom követni, ráadásul idegesítő dialógusokat folytatok saját magammal. A tanfolyam harmadik napján kezdtem igazán átkapcsolni, és a hatás döbbenetes volt: egyszer csak olyat éreztem, amit évtizedek óta nem: hogy csönd van a fejemben. Hihetetlen lelki béke szállt meg, nem volt kedvem beszélgetni, csak élveztem, hogy újra természetesen, görcsök nékül létezem. A látásmódom is teljesen megváltozott, azóta mindent részleteiben látok, egyszerű arcokra, tárgyakra vagyok képes úgy rácsodálkozni, mintha nem láttam volna azelőtt.”

Erre mindenki képes

A jobb agyféltekés rajztanfolyam két kurzusból áll, az alapozó, grafit kurzus után lehetőség van egy színes tanfolyam elvégzésére is. Az alaptanfolyam intenzívebb agyi munkát igényel, és jóval több érzelmi feszültséggel jár, hiszen itt történik az agyféltekék áthangolása. A színes tanfolyam egy sokkal nyugodtabb foglalkozás, melynek során a színekkel való munkát tanulhatják meg a résztvevők. A színek szimbolikus jelentéssel bírnak, sok mindent elárulnak az alkotóról, és a tanfolyam során ezeket dekódolják is a résztvevők, így a személyiség egy-egy újabb aspektusa tárul fel. A foglalkozások nemtől és kortól függetlenül mindenkinek szólnak, a gyerekeket pedig külön tanfolyamon oktatják.www.jobbagyfeltekes-rajzolas.hu

Szerző: Sudár Györgyi

Oszd meg másokkal is!
Mustra