SPIRIT

Színészkedés és öncsonkítás – a Borderline szindróma

2010. július 26., hétfő 09:26 |

Ez a betegség tulajdonképpen a bipolaritás kegyetlen bátyja: a szélsőséges hangulati ingadozáson kívül önértékelési zavar, öncsonkításra való hajlam, valamint az öngyilkosság állandóan visszatérő gondolata jellemzi. Ráadásul az egyetlen tartós gyógymód szinte megfizethetetlen.

Akár a főnököd is lehet Borderline

Két korábbi cikkünkben már bemutattuk a bipolaritást és az ilyen zavarral élők problémáit. A Bordeline esetében is egy szélsőséges lelki attitűdről van szó, testi elváltozások nélkül. A betegségben szenvedő egyén bárki lehet, és a tünetek sem könnyen felismerhetők, ráadásul a Borderline-ban szenvedők kiváló színészek, céljaik eléréséhez a képmutatástól sem riadnak vissza, az elutasítást pedig egyáltalán nem tolerálják. Számos vezető beosztású ember produkálja eme pszichés diszharmónia tüneteit és a bipolaritáshoz hasonlóan a Borderline szindrómának sincs egyértelmű és tartós kezelési módszere, az orvostudomány jelenleg megtorpan az állandó gyógyszerezésnél és a folyamatos felülvizsgálatoknál.

József Attila és Marilyn Monroe is ebben szenvedett

A pszichoanalitikus szakirodalomban az 1970-es években szilárdult meg a Borderline kifejezés. A betegség főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító motivációval, nehezen feltárható tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes, valamint az emberi kapcsolatok, és az énkép, identitás instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar. Egyfajta neurózisról van szó, melynek gyakori kísérője a szociális fóbia, leggyakrabban a depresszióra, a mániás depresszióra, időnként pszichózisra, valamint ritkán, kisebb mértékben a pszichopátiára emlékeztet. Magyarul határeseti személyiségzavar-nak is nevezik. A betegség bárkire lecsaphat, még olyan kivételes személyiségeket sem kímél, mint József Attila és Marilyn Monroe, akik szintén a Borderline mai értelmezésének megfelelő tüneteket produkálták.

Némely tünet egészen hétköznapi

A betegség tünetei közt szerepel az értelmetlen költekezés, így a hatodik pár cipő megvásárlása egy hét leforgása alatt, már gyanakvásra adhat okot - amennyiben nem a divatszakmában dolgozunk. Az alkohol és a túlzott gyógyszerfogyasztás, vagy állandó droghasználat is a tünetek szerves része, akárcsak a falánkság, felelőtlen autóvezetés vagy a bolti lopás. Rövid, de heves dühkitörések kísérik a beteg életét, ilyenkor a csalódottság és a tehetetlenség érzése miatt az elfojtott keserűség tör utat magának. Dührohamukban törhetnek-zúzhatnak, vagy önkárosító módon viselkedhetnek, összeszaggatják a ruhájukat, fejüket a falba verik, eret vágnak magukon. Ha ez még nem lenne elég, saját valóságukat folyamatosan úgy élik meg, mintha valami homályos álomban élnének. A valós vagy vélt sérelmek hatására paranoid színezetű gondolatok töltik ki tudatukat, melyek gyakran a negatív önértékeléssel kapcsolatosak. Ezek téveszmékre emlékeztető pillanatnyi, vonatkoztatásos gondolatok: inkább érzésalapúak, mint intellektuálisak. A zavaró érzések általában néhány nap alatt óriásit változhatnak, vagy akár el is múlhatnak, de időnként hasonló formában, hasonló szituációt követően újra felmerülhetnek.

Manipulálják környezetüket

Az érintettek társas kapcsolataira jellemző, hogy bizonyos személyekkel felszínesek és távolságtartók, míg másokra rátapadnak és függnek tőle. Ha céljukat nem érik el, manipulatívak lesz, és ha így sem megy a dolog, akkor mély depresszióba zuhannak. Magányosságuk oka, hogy nem tudják megtartani a biztonságot és vigaszt nyújtó kapcsolatokat, folyamatos színjátékaikkal pedig annyit érnek el, hogy a másik fél lelép. A betegeknek általában homályos képük van önmagukról, identitásukról, képtelenek egyben tartani magukat. Társkapcsolatok helyett sokszor magányosan és elszigetelten élnek. A betegség terápiája gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésre épül. A gyógyszeres kezelés elsődleges célja a tünetek enyhítése, valamint az önromboló hajlamok megszüntetése. Másodlagos célja a beteg pszichoterápiára alkalmas állapotba hozása, kedélyállapotának stabilizálása. A gyógyszeres kezelés ugyanis csak tüneti javulást eredményez, tartós változás csak hosszú távú pszichoterápiával érhető el. Ilyen módszer a viselkedésterápia, ami csoportfoglalkozáson és magán kezelésen is hatékonynak bizonyul.

Megfizethetetlen gyógymód

Létezik rá gyógymód, de annyira drága, hogy az esetek többségében a Borderline-ban szenvedők egyszerűen megvárják, míg problémájuk magától elmúlik. 2006-ban a betegség gyógyításában szenzációs áttörést jelentett a mentalizációs terápia, melynek köszönhetően a Borderline mára sikeresen gyógyítható személyiségzavar lett. Az igen költséges és időigényes kezelés esetén a személyiségváltozás célzottan lehetséges, ám anyagi okokból csak kevés páciens számára elérhető, ugyanis ezt a terápiát szinte kizárólag a magánpraxisban alkalmazzák. Ezért a Borderline lefolyása még mindig krónikusnak mondható, illetve az esetek egy részében, az idő múlásával, a spontán gyógyulás is megfigyelhető; a tünetek csillapodnak, vagy végleg kialszanak.

A betegség mindig fiatal korban jön elő

A statisztikai adatoknak megfelelően harminc fölötti Borderline-ost ritkán diagnosztizálnak. Általában a 35-40. éves kor közötti időszak alatt a betegek kétharmada jobban lesz, beilleszkedik a társadalomba. Az önértékelési, a személyközi kapcsolatokban megjelenő problémák közepes mértékben javulnak. Viszont a depresszió, a hangulatzavar és üresség-élmény hosszú távon is csak keveset változik. A kor előrehaladtával történő állapotjavulás nem minden beteg számára következik be automatikusan. A tapasztalatok alapján bizonyos tényezők reménykeltők, bizonyos tényezők inkább a rosszabb kimenetelt valószínűsítik. A legjobb, ha az érintettek felveszik egymással a kapcsolatot, és közösen próbálják megoldani a problémát, tanáccsal, tapasztalatcserével - az iwiw-en még klubjuk és Fan Clubjuk is üzemel:

Én, én vagyok, de fejlődöm!

Az első lépés, hogy felismerjük magunkban a betegséget, és tudomásul vegyük, a második pedig az orvosi segítség iránti hajlandóság. Sokat segít a tudomásulvételben, ha beszélünk vagy írunk róla, ahogy Borderline Anikó teszi ezt, aki blogot vezet érzéseiről, gondolatairól és gőzerővel próbál segíteni sorstársain:

„Borderline-szindrómában és skizoaffektív zavarban szenvedek. Nem könnyű megélni és kezelni egyiket sem. Már a betegségek vége felé tartok, már amennyire ezek gyógyíthatóak. Talán segít, ha kiírom magamból gondolataimat, mindennapjaimat...

...Jópofizni nem tudok és nem is akarok. Felesleges energiapocsékolás! Szeretek blogolni. Írni is (bár ezt nem teszem valami bőbeszédűen, pedig rengeteg mondanivalóm van pillanatnyilag) és Másokat olvasni is. Mostanában rengeteget netezek. Ez nem jó. Báááár...... az elmúlt 4 évből 3,5-et szinte csak a házban időztem. Nagyon ritkán és még annál is nehezebben mozdultam ki itthonról. Az első 2 évből egyet kórházban töltöttem. Volt egy hatalmas előnye: nem kellett orvoshoz járni! Mindennek van előnye is! Ezt ma már időnként az eszembe tudom vésni. Főként akkor, ha a rossz dolog elmúlt. De már nekem ez is nagy fejlődést jelent. Volt olyan év is, amikor nem láttam az eget csak ha dokihoz vittek. Még a teraszra is féltem kimenni. Szerencsére ez elmúlt.”

Egy ilyen beteg gyakran hagyja magát kihasználni

„A Borderline szindróma megterhelő, nehezen viselhető személyiségzavar” – mondja Dr. Fehér Gabriella pszichológus. „Fő jellemzője az érzelmi instabilitás, az érzelmek gyors, gyakran óránkénti változása. Szélsőséges hangulatingadozások jellemzik. Gyakran érzi úgy, hogy belül üres, az élete céltalan és értelmetlen. Önértékelése alacsony. Jellemzi az impulzuskontroll zavar, nehezen tud ellenállni hirtelen feltörő késztetéseinek.”

A szakember szerint egy ilyen beteg emberi kapcsolataira is az instabilitás jellemző, nehezen tudja megtartani a barátait, mivel nem érzi a határokat, nagyon könnyen sért és sértődik. Gyakran hagyja magát kihasználni, kizsákmányolni. „Mélyebb kapcsolataitól kínzó hiányérzete miatt viszont nehezen válik meg, ragaszkodik egy rossz viszonyhoz is. Indulatait gyakran saját maga ellen fordítja, jellemző az önkárosító magatartás, pl. falcolás, de eljuthat az öngyilkosságig is -ezért különösen figyelni kell rájuk. Érzelmei lecsillapítása érdekében hajlamos az alkohol és kábítószer fogyasztásra, és a szeretet illúziójának fenntartása miatt a szexuális szabadosságra is. A személyiségzavar oka általában egy traumatikus gyermekkorban rejlik, a szülő-gyermek kapcsolat zavarában, az ilyen beteg gyakran szexuális abúzus áldozata volt. Kezelése elsősorban pszichoterápiával történik, a gyermekkori események feldolgozásával, az önértékelés és a realitáskontroll javításával. Súlyos esetben gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.26 11:04:38mrbloodbunny

  érdekes... de milyen gyógyszerekről van itt szó? mosolyfakasztókról, amit recept nélkül csak StólBuci haverjaitól tudnánk megvenni? mert azzal szerintem max elfedve van a probléma. vagy esetleg van személyiség-megváltoztató, vidámabb-emberré-tevő gyógyszer? azt meg vegye be a hóhér! én sem vagyok egy ejjdeéletvidám alak, de én még mindíg én vagyok, és ezt egy csupamosoly valakimásért nem biztos hogy odaadnám, hisz akkor nem én leszek jobban, nem én "gyógyulok meg" hanem az a vki akivé váltam... no jó, ehhez nem értek. viszont egy nagy energiaigényű, teljes embert követelő hobbi/szabadidős tevékenység csodákra képes... szerintem.

 • 2010.07.26 11:09:29Zigomer Trubahin

  A borderline-t mindenkire rásütik, aki boldogtalan, problémái vannak, és nehezen illeszkedik be az emberek közé. Ennek következtében aki nem hű de happy, az mindenki borderline-gyanús. Nevetséges az egész.

  "Én, én vagyok" helyesen: "Én én vagyok".

 • 2010.07.26 11:35:32strix

  Zigomernél a pont.

  Ez egy kreált definiálhatatlan "betegség".

  Több, mint komolytalan József Attilára rásütni ilyesmit.

  De mint tudjuk a hivatásos "lélekgyógyászok"nak is meg kell valamiből élni. Az ő betegségük az állandó patologizációs kényszer...

 • 2010.07.26 12:37:41Tengereczki Pál

  Az ő betegségük az állandó patologizációs kényszer...
  ez jó :)

 • 2010.07.26 12:47:43Kelly és a szexi dög

  Ugye neked is borderline-od van?

 • 2010.07.26 17:14:13kiroro

  Én személy szerint találkoztam nem egy borderline-ossal, és tudom, hogy nem egy kreált betegségről van szó! Nem akarom ecsetelni, de igen súlyos szakaszokba is érhet!

  És nem, azok a gyógyszerek, amiket kapnak, nem recept nélküli mosolyfakasztók!

  Alapvetően elmondható, hogy az ember csak akkor ítéljen, ha tudja is, miről mond véleményt.... És mielőtt valaki elsüti, én nem vagyok az.

  u.i. @Zigomer egy blognál nem a helyesírás a legfőbb....

 • 2010.07.26 17:43:01Fülí

  Gyönyörű, igényes, bulvársajtó, már-már RTL Klub színvonal... De most tényleg, ki tud ilyet komolyan leírni:
  "A betegség bárkire lecsaphat, még olyan kivételes személyiségeket sem kímél, mint József Attila és Marilyn Monroe, akik szintén a Borderline mai értelmezésének megfelelő tüneteket produkálták."
  No persze, elképzelem, amint az a csúnya, gonosz borderline lecsap az addig természetesen makkegészséges József Attilára...
  Jóval inkább e miatt volt különleges (érzékeny) személyiség, nemde?

  Persze, biztos nekem is borderline-om van...

 • 2010.07.26 23:15:14evergo

  strix: amikor meg esetleg egy borderline beteg (akit persze csak azért "gyártottunk", hogy jól meg tudjunk élni) esetleg összekaszabolja magát a kínlódásban, mert hidd el szenved, vagy esetleg öngyilkos lesz, mert sok példa van erre is - akkor persze a pszichológus meg a pszichiáter a hibár, mer mérnem csinált valamit.
  Érdemes elmélyedni a laikus irodalomban, érdemes kérdezni, de talán egy kicsit több megértést kellene mutatni a szenvedők irányában, nem?
  Tudom, ebben az országban mindenki szakértő, aki már elolvasott egy cikket a neten, de azt gondolom, suszter maradjon a kaptafánál.

 • 2010.07.26 23:40:42GiveItAway

  [link]

 • 2010.07.26 23:47:48ch(d)ance

  Igaza van Zigomernek.

  A teljesség igényével, illetve a p(f)ontos helyesírással:

  "Én én vagyok magamnak
  s néked én te vagyok,
  s te én vagy magadnak,
  két külön hatalom.
  S ketten mi vagyunk.
  De csak ha vállalom."

  Radnóti Miklós (Kis nyelvtan, 1943.)

 • 2010.07.27 09:05:38strix

  evergo:

  Nem, a pszichiáter az akkor hibás, amikor fogalma nincs, hogy segítsen a páciensen. Nem érti, viszont azért "kezelné", mert meg kell élni valamiből/kiből. Felcsapja a DSM-et és jön az értelmetlen gyógyszer adagolás...

  Valaki kevésbé képes az önérvényesítésre és nem képes olyan fokú individualizmusra, mint az átlag, kérdés miért kell ezt borderline-nak hívni.

 • 2010.07.27 13:04:24Intizar

  Könyörgök, éppúgy nem kell nagybetűvel írni, mint mondjuk a depressziót vagy a reumát. Szerezzenek már valahonnan egy írástudó személyt!!!

 • 2010.07.27 13:08:31Intizar

  Belenéztem Anikó blogjába, leginkább az derül ki belőle, hogy libácska.

 • 2010.07.27 22:38:38evergo

  strix:

  Vannak bizonyos diagnosztikus kétségeim bizonyos kórképek egy egy beteg vonatkozásában ez kétségtelen. Gyógyszerelés meg csak módjával, mert olyan sok gyógyszeres kezelési lehetőség sajna nincs, a pszichoterápiát, önismeretet, stb kell elsősorban próbálni. De a borderline betegek kezelése nehéz, nagyon nehéz. Iszonyú sok melót kíván a kezelőtől és a betegtől is.

  Önmagában a DSM felcsapása nem segít, kell hozzá a saját tapasztalat is. Aztán terápiás terv. Aztán gyógyszerek akár, ennek megfelelően.

  Egyébként abban igazad van, hogy a jelen világ (amerika és egyebek) bizony sok normális állapotot (veszteség, gyász, alkalmazkodási zavarok, stb) medikalizál és rásóz a pszichiátriára, aki meg persze nem sokat tud vele kezdeni, mert a fenti problémák nem pszichiátriai problémák. Nem egy beteg van, aki egy 45 perces anamnézisfelvétel után közli velem, hogy jaj doktor úr, vagy 15 éve nem beszélgettem ilyen jót senkivel. Hm. Ez nem pszichiátria, hanem egy szomorú tény a tömeges elmagányosodásról.

 • 2010.07.28 09:53:13strix

  A mostani DSM-ben egyszerűen azért van már 300 betegség (vagy zavar), mert folyamatosan tágították a betegségfogalmat. Mindenféle újfajta tudományos háttér nélkül. Egy új zavarról úgy szavaznak a pszichiáterek, hogy bekerüljön-e a DSM-be, mint egy parlamentben, többséggel és nem tudományos érveléssel...

  Arról meg már ne is beszéljünk, hogy milyen könnyen nyomják át a gyóygszergyárak a gyógyszereket a vizsgálatokon és hogy a naponta kijövő újabb és újabb SSRI variácóknak mi értelme van... mármint a businessen kívül.

  Ja és ez oda-vissza működik, a társadalomnak jól esik ha leveszik a válláról a terhet. Te beteg vagy, majd meggyógyítunk. És persze az amerikai pszichiátria is próbálja lefedni a piacot, no meg a gyógyszergyárak. Mivel a "betegségeket" elvileg csak áterek kezelhetik, így próbálják kiszorítani a pszichológusokat és a többi segítő foglalkozást.

  Na ez egy végtelen a topik, engem leginkább az zavar, hogy az emberek szociális, egzisztenciális problémáit miért kell misztifikálni.

 • 2010.07.30 10:49:37kárásznelli

  A legjobb barátnőm borderline-os. Szívettépő látni, hogy mivé lett az okos, pörgős, vidám, "társaságközpontja" lányból. A közvetlen környezete, azok az emberek akik a legjobban szeretik, egyre nehezebben tolerálják és egyre cinikusabbak vele kapcsolatban, ami valahol érthető is, mert az örökös hangulat-ingadozásokat, támadásokat, összezuhanásokat nagyon neház hosszútávon uganolyan türelemmel és szeretettel elviselni.

  Ez nem szociális, egzisztenciális probléma... ez valódi betegség. Ez a hozzáállás olyan cinikus, mint amikor valaki azt mondja egy depressziósnak, hogy "szedd már össze magad"...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta