PORONTY

Hétvégi programok: Minden a gyerekekről szól

2010. május 27., csütörtök 10:52

Ez az időjárás lassan kezd kikészíteni. Nem, mintha nem bírnám az esőt, de mostanában folyamatosan figyelem az időjárás-jelentést, és meg kell állapítanom, bizony két napra sem lehet előre készülni.

Amikor már bizakodsz, mert azt ígérik, két nap napsütés lesz, akkor másnap már átvált a napocska felhőre, villámokra, szélre. Szóval feladom. Szabadtéri programon való részvétel mindenkinek csak saját felelősségre. Mi másról is szólhatna a mai programajánló, mint a gyereknapról?

Nem könnyű dolog válogatni a rengeteg program közül, de arra gondoltam, külön kiemelten azokat fogom ajánlani, amelyek ingyenesek, mivel tulajdonképp a gyermeknap eredeti célja is az volt, hogy a nehezebb sorsú gyerekekre hívja fel a figyelmet. Talán elkezdődött valami és ma már a legtöbb nagyvárosban ismét van rengeteg ingyenes rendezvény a gyerekeknek, nem csak azoknak, akik tele pénztárcával tudnak nekivágni ennek a napnak.

Gyereknapi programok:

Budapest

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen rendezi meg immár huszadik alkalommal programjait a Városligetben 29-30-án. Kolompos, Kaláka koncert, kézműves foglalkozások, Biztonságos Internet Sátor, fogászati busz, anyukáknak méhnyakrák szűrési lehetőség mobil szűrőállomáson.

A Millenárison is várják a gyerekeket, szombaton Vízimanók napja (itt kell jegyet venni), vasárnap ingyenes gyereknapi programok. Egész napos pontgyűjtő versenyek, Ghymes koncert, Ládafia bábszínház.

A Művészetek Palotájában is ingyenes programokkal várnak mindenkit, 30-án 10-től 15 óráig. A program változatos, sakkovi, kreatív angol játszóház, zeneovi, társasjátékok, akadálypályák, Vitéz László (ez a video még az eredeti), 12-kor Magashegyi Undeground műsora.

A Gyermekvasút a Hűvösvölgyi állomásnál is ingyenes programokkal várja 30-án a gyerekeket, a vasútra csak a 14 éven felülieknek kell ezen a napon jegyet váltani.

A Zöld Pardon is ingyenes programokkal készül a gyerekek ünnepére immár harmadik alkalommal. Mesejátékok (Szent György és a Sárkány, Ludas Matyi),  kerámiakészítés, zsonglőr bemutató, tanítás, zsonglőreszköz készítése, papírcsónak-verseny a tavon, ezen kívül sok-sok program, valamint gyereknapi ebéd (Gyereknapi virsli 420.- Mini hamburger 550.- Rántott csirke hasábburgonya. 550.- Rántott sajt hasábburgonya. 560.- Tejbegríz 350.-) várja a gyerekeket.

Május 29-én szombaton Családi Nap lesz a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében, a helyszínek: VIII., Mikszáth Kálmán tér és környéke (Magyar Nemzeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtára) Programok:  gyerekkönyvek bolhapiaca, aszfaltrajz, hangszersimogató, táncház, fajáték-kiállítás, kavicslabirintus, játékos múzeumi foglalkozások, animációs filmek vetítése, vezetett túrák a VIII. kerületben és a Magyar Rádióban, dzsesszkoncertek.

A Klebelsberg Kuno Kultúrkúria (II., Templom u. 2-10.) is szombaton várja ingyenes programjaival a gyerekeket, Kolompos együttes, bábelőadások, játszóház várja az érdeklődőket.

Néhány vidéki program, előre elnézést attól, akit kihagytam, sőt, most igazán várom azok kommentjét, akik tudnak a lakóhelyük környékén néhány jó hétvégi gyerekprogramot!

Győrben a Radó-szigeten lesznek gyereknapi programok, a program fő keretét idén az állatmesék adják, lesz ki mit tud, babajátszótér, kézműveskedés, fellép az Alma zenekar.

Szombathelyen aTörténelmi Témapark (Aréna utca); eső esetén: AGORA - Művelődési és Sportház (Szombathely, Március 15. tér) lesz 30-án gyereknapi program, bábszínház, római harci játékok, óriás falfestés, aranyhalkészítés,  modellhajó készítés és verseny, a legkisebbeknek babajátszó, valamint rengeteg érdekes és színes program.

SiófokFő terén is gyereknapi programok  lesznek 30-án,  a színpadon mesejáték, táncos bemutatók, ingyenes ugrálóvár és arcfestés,  rossz idő esetén a rendezvény a Kálmán Imre Kulturális Központban kerül megrendezésre.

Taliándörögdön 29-30-án lesznek ingyenes programok, régi mosási technikák, kenyérsütés, papírmerítés, Szőke András tárlatvezetése, kócbabakészítés, sárkányeregetés, jó levegő és gyönyörű környezet!

Néhány oldal, ahol érdemes programok után nézni:

http://port.hu/pls/w/child.index2

http://www.gyerekprogram.hu/

http://www.koponyeg.hu/fesztivalok.php?kbl=24

Miután az összes nagyobb város programja nem fér ide, elöl járnék jó példával és itt leírom az én lakókörzetem – kimondottan szegényes és néha felkutathatatlan – hétvégi gyerekprogramjait! Aki tud még jó programokat a saját háza tájáról ne habozzon megosztani velünk!

Programok Tököl környékén:

Szigetszentmiklóson a „Sárga Házban” várják 29-én gyereknapi programmal a látogatókat 9 órától, lesz aszfaltrajz-verseny, kerékpáros ügyességi verseny, Mesemusical Janza Kata és Polyák Lilla közreműködésével, kézműves foglalkozás, sok meglepetés és ajándék!

Dunaharasztiban http://www.dunaharaszti.hu/hir/56/Gyermeknap_a_csonakhaznal/ (igen tudom, ez nem a szigeten van.:)) a Sport-szigeten a Csónakháznál lesz gyereknapi rendezvény 30-án 10 órától, Miamanó színház, Meserét bábszínház, lovagi torna, Bóbita koncert.

Szigethalmon a Városi Szabadidőközpont parkjában lesz gyereknapi rendezvény 29-én. Galambröptetés, ügyességi játékok, ugrálóvár, kreatív sarok, valamint 5 km-es kerékpártúra kicsiknek, ezen kívül a helyi Tűzoltóparancsnokság gépjármű bemutatója is érdekes lehet a gyerekeknek.

Százhalombattán aBarátság Művelődési Központban 30-án 10 órától várják nem csak a legkisebbeket. Lesz itt Tini tanácsadás (fodrász, kozmetikus várja a fiatalokat), Süssünk együtt a nagymamával (palacsintasütés a nyugdíjas klub tagjaival), óriáskép festés, bábszínház, mesesarok, játszóház.

Minden gyereknek jó szórakozást kívánok ezzel a dallal!

Néhány szó röviden erről a kedves ünnepről.

1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A határozat alapján 1950 óta ez a nap május utolsó vasárnapja. A célja az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt.Hasonló rendezvény létezett már a Monarchia idején is. 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó hagyományt teremtett. Többnyire májusban tartották meg országszerte a kétnapos rendezvényt, melyen az arisztokrata hölgyek zöld perselyükbe gyűjtötték az adományokat. Eredményessége változó volt, de társadalmilag ismert és elfogadott eseménnyé vált. Az adománygyűjtő gyereknap nem volt egyedi Európában, de a kezdeményezés sajátosan magyar. 1931-ben is voltak ilyen irányú rendezvények, ekkor már egy egész hét szólt a gyermekekről. Egyéb gyermekekkel kapcsolatos világnapok is léteznek, szeptember 20 a Gyermekek Világnapja (UNICEF), november 20-a a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja május 25, egy New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.

RR

KOMMENTEK

 • 2010.05.27 11:02:29nanemárrr

  Vasárnap egész napos program kavalkáddal ünnepelhetjük a gyermek napot Kecskeméten is. A főtéren reggeltől estig lesz mit nézni és csinálni. Délelőtt állatos programok, délután pedig koncert, bábszínház, stb. Keresek mindjárt linket, hogy hivatalosabb legyen a dolog. :)

 • 2010.05.27 11:08:30Twighlight Princess

  Sziasztok!

  Veresegyházon is ingyenes programok várják a gyerekeket és hozzátartozóikat:[link]

 • 2010.05.27 11:14:30nanemárrr

  Nem találtam linket, de azt megtaláltam egy blogban, hogy kutyaárverést rendez a menhely délelőtt, szóval ez az állatos program.

 • 2010.05.27 11:19:13Rosa Rugosa

  nanemárrr

  Na ez tetszik, a nagy internet világában tök jó, hogy a környékbeli programok pl. nálunk leginkább a buszmegállóban vannak kiplakátolva, a neten jó ha egy kis plakátocskát találok róla fél óra keresésé után.:DDD

 • 2010.05.27 11:24:03nanemárrr

  Én is plakáton láttam, a neten nem találtam semmit, csak egy menhelyes srác blogját, ahol írja az árverést (ezt a plakáton láttam félszemmel, de inkább a bábszínházra és koncertre koncentráltam). :)

 • 2010.05.27 14:17:44kiskoboldd

  ha valakit érdekel, a Szabadság téren-és másik 3 helyszínen belvárosi fesztivál lesz. Vasárnap jó kis gyerekprogramok lesznek, pl Halász Judit koncert. Mi megyünk csápolni. :D

 • 2010.05.27 14:25:26nanemárrr

  Ne is mondd! Halász Judit mellett ott lesz Szalóki Ági is valamelyik helyszínen. Irigy vagyok, de nagyon! Ide nem tudom mikor jut el valamelyikük?!

 • 2010.05.27 14:27:40Játéktár

  Minimax gyereknap a Vasúttörténeti Parkban
  [link]
  Gyereknap a Pólus Centerben állatsimogatóval, játékos programokkal[link]
  Kaláka gyereknapi koncert a XV.kerben [link]

 • 2010.05.27 14:28:48csimota

  TISZAKÉCSKÉN lesz szombaton eégsz napos program.

 • 2010.05.27 14:30:29Játéktár

  Adyfamília családi nap Újpesten szombaton[link]
  Gyermeknap a Corvin Művelődési Házban a XVI.ker-ben vasárnap[link]
  Zuglóban a Cserepes ház melletti parkban is lesz gyereknapi rendezvény holnap, pénteken délután[link]

 • 2010.05.27 14:38:58youdit

  nanemárr,

  Szalóki Ági Szombathelyen (vas.), Halász Judit Debrecenben (szo.) - az még talán nincs is messze, nem?

  [link]

 • 2010.05.27 15:14:03Játéktár

  A Palace mozikban gyereknapi kedvezményes mozivetítések lesznek a hétvégén. 500ft a jegy egyes filmekre, ill. aki kiszínezve leadja a pénztárnál a kinyomtatott képet, az ingyen nézheti meg a családjával a Nanny McPhee filmet. Részletek itt[link]

 • 2010.05.27 17:18:15Rosa Rugosa

  Tatabányán a Gyémánt fürdőben lesz gyereknapi műsör (habparti a tűzoltók "segítségével", stb.:)
  [link]
  Tatán a Várudvaron várják a gyerekeket.
  [link]

 • 2010.05.27 17:18:57Rosa Rugosa

  Nem műsör -elvonási tüneteim vannak-, hanem műsor.

 • 2010.05.27 17:27:34Rosa Rugosa

  És az idei tatai program ez::D
  [link]

 • 2010.05.27 20:38:59nanemárrr

  youdit, mihez képest nincs messze Szombathely és Debrecen? Mert Kecskeméttől odébb vannak egy kicsit...megvárom, míg közelebb jön Szalóki Ági...Halász Juditra Esztergomba megyünk családlátogatással egybekötve. :)

 • 2010.05.28 00:59:57tildy:)

  NEm az ígérgetést kell nézni hanem a megfelelő oldalt, és nagyjából lehet tudni mire lehet számítani.
  időkép:[link]

 • 2010.05.28 07:15:28Rosa Rugosa

  Tildy, ennyire hülyének nézel, hogy nem tudok megnézni egy (sok) időjárás előrejelzést?

  Vagy biztos én nézem rosszul, de tudod egy hete levágtuk a lucernát, amikor az előrejelzés napos időt ígért 3 napra.
  Nem csak mi, hanem mindenki.
  Ne képzelj el parasztbácsikákat, akik a fecskék röptét nézik és abból jósolnak, bár lehet többre mentünk volna azzal.

  A vágás reggelén még 3 nap napos idő szerepelt, délután már mind a 3 nap felhős lett.

  A múltkori vasárnapi zuhéra is 12mm csapadékot jelzett, aztán vasárnap délelőtt lett belőle 38.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés