PORONTY

Fagyi - amit minden gyerek szeret

2009. június 12., péntek 09:16

Itt a nyár és a hűvös édességek szezonja. A következő receptekhez nagy segítség egy kézihajtányos habverő, az a hagyományos amivel nagyanyáink még tojáshabot vertek (örök hála az elektromos turmixgépekért!), erre a mutatványra nem vállalkoznék, de a csomómentes keveréseknél kedvenc szerszámom.

fagyi1

Az első recept kicsit macerásnak tűnt, de készítés közben kiderült, nem is olyan nagy mutatvány, csak jól kell megszervezni a munkafázisokat. Csipet közben lelkesen segített, főleg a mosogatás-könnyítő programban jeleskedett.




Csokoládés-gesztenyés parfé

Hozzávalók:

1,5 dl víz
12,5 dkg cukor
4 tojássárgája
12,5 dkg étcsoki
3 ek. tej
3 dl habtejszín
12,5 dkg gesztenyepüré

A vizet a cukorral elkeverjük, majd 3 percig forraljuk. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukorszirupot és keverjük, amíg kihűl. Közben gőz fölött fölolvasztjuk a csokit a tejben, simára keverjük és lassan a tojásos keverékhez adjuk. Beleforgatjuk a gesztenyét és a kemény habbá vert tejszínhabot. Formákba öntjük és 6 órát fagyasztjuk.
A végeredmény engem nem nyűgözött le, a fiúk simán fölfalták. Magas csokitartalma miatt 2 év fölött ajánlom.

Jegelt gyümölcshab

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
14 dkg porcukor
40 dkg gyümölcs (lehet friss, konzerv, befőtt)
1 vaníliás cukor
1 ek. citromlé
1 csipet só
1 csipet fahéj

A gyümölcsöt pépesre törjük. A tojásfehérjét a citromlével, sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a fahéjat. Ha kemény, óvatosan beleforgatjuk a gyümölcspépet, formákba öntjük és fél napra a mélyhűtőbe tesszük. A nyers tojásfehérje miatt ezt is csak 2 év fölött ajánlom.

Vaníliafagyi

Hozzávalók:

5 dl tej
12 dkg cukor
2 tojás
2 vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd

fagyi2

A cukrot a vaníliás cukrot és a tojást habosra keverjük, majd a tejjel felfőzzük és jól kikeverjük. Ez mindössze 10 perc. Nincs fagyigépem, ezért 15-20 percenként kivettem és átkevertem, először csak kézi habverővel (délutáni szundi volt), utána robotgéppel. A végeredmény finom lett, de nem olyan krémes, mint a cukrászdás, lehet, hogy az elejétől robotgéppel kellett volna kevernem, legközelebb kipróbálom. Ez egy alaprecept, egy Csak csajok vagy Reggeli adásban lestem el a vendégszakácstól, vanília helyett ízesíthető bármivel, ami otthon nyerő.

Fagyi másként

Hozzávalók:

1 cs tejszínhabpor
2 tk. Kakaó
2 ek. Porcukor
2 dl tej

Szárazon összekeverjük a porokat, majd a hideg tejjel simára keverjük, végül géppel habosra. Legalább 2 órára mélyhűtőbe tesszük, közben többször átkeverjük. Ezt a receptet anyutól tanultam, a kakaópor itt is tetszőlegesen helyettesíthető.

Mesianyu

KOMMENTEK

  • 2009.06.12 09:32:31hallohallo

    többszöri átkeverés helyett működik még a zacskós módszer is, a fagyialapot zacskóba tölteni, jól lezárni (megcsomózni pl), és időnként átdögönyözni zacskón keresztül.

  • 2009.06.12 10:11:01gaijin

    "...egy alaprecept, egy Csak csajok vagy Reggeli adásban lestem el a vendégszakácstól"
    Nyilván nem a nagy Levin volt.
    A fagylaltkészítés alfája:
    http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/04/big-fagyi-post.html
    bővebben:
    http://chiliesvanilia.blogspot.com/search/label/fagylalt

    Az "Eper és tejfölért" csak 18+ karika után mesélhetném el, hogy mit kaptam az asszonytól. Hála és köszönet Chili&Vanilianak!

  • 2009.06.12 10:27:40pomme-pomme

    Mi az a tejszínhabpor?

  • 2009.06.12 10:38:07Zsuzsi főz

    Szerintem gyerekeknek jobb a gyümölcs és joghurt alapú fagyi, mint a tojásos.

  • 2009.06.12 10:48:11baudolinA

    Amit én szoktam készíteni: gyümölcsöt leturmixolok, kicsit édesítem, és formákban lefagyasztom.

  • 2009.06.12 11:30:14csodaturmix

    finomnak tunnek, de nalunk van egy db tojasallergias, igy ezek megdolnek. maradnak a kiturmixolt gyumolcsok formakban ahogy baudolinA is irta. a joghurtos dobozok kimosva ujra hasznalhatoak, kivaloak erre. de van IKEA-nak jopofa fagyiformazoja.

  • 2009.06.12 11:44:23kockpit

    Ezeknél én egy bőven egyszerűbbet találtam neten. Banánt hámozva, darabolva be a fagyasztóba, ha megfagyott, akkor be az aprítógépbe, mellé olyan gyümölcs, amilyen ízűre szeretném: eper, málna, akármi - ez utóbbit előtte hűtőbe teszem, de nem kell, hogy fagyos legyen. ha eleve fagyasztott, akkor megvárom, míg kicsit kiolvad. Ez is mehet az aprítóba, meg egy kis fahéj, de az se fontos, és összeaprítani-turmixolni, jó krémes lesz és hideg, nagyon finom gyümölcsfagyi. És csak gyümölcs van benne.

  • 2009.06.12 11:52:22oreille

    Mesianyu, az utolsó receptben azt a tejszínhabport nem lehetne kicserélni tejszínre? És a többiben a cukrot lecsökkenteni? stbstb.

    Gaijin linkje alap, de itt is nagyon jókat találni
    http://lilahangya.blogspot.com/search/label/fagyi

    tejmenteset pedig itt is:
    http://renidani.blogspot.com/search/label/sorbet

  • 2009.06.12 13:21:41pantufül

    Nálunk nem szeretik annyira a fagyit, hogy nekiálljak otthon. Az is egy program néha, hogy "na, megyünk egyet fagyizni?". Ha már otthon csinálnám, azért tenném, hogy egészségesebben, vagy cukormentesebben készüljön. Ezek egyike sem ilyen. A legegyszerűbb, amit baudolinA írt, a legszimpatikusabb.

  • 2009.06.12 23:22:24szalkasgerenda

    Legegyszerűbb, 5 perces fagyi. Még nem próbáltam, de gondoltam megosztom.

    http://www.videojug.com/film/how-to-make-ice-cream-in-5-minutes

  • 2009.06.13 12:21:43cöcke

    Ne haragudj Mesianyu,mindig elolvasom az írásaid, de eddig nem szóltam hozzá semmit...inkább. Egyszerűen nem értem,miért jelenhetnek meg ezek a Velveten,mert a receptjeid, az ételekről készült fotók alapján, nálam még nagyon az átlagos kategóriába sem férnél be. Tudom,hogy itt most nem az a cél,hogy profi szakács profi kajái kerüljenek ki,hanem a többi anyukának akarsz segíteni, de szerintem nem kéne ezt erőltetned. Már a muffinos bejegyzésen is nagyon kiakadtam,mert egyik receptnek sem volt SEMMI köze a muffinhoz, de ezek is... Tejszínhabpor??? Meg hol csereszavatos két csomag vaníliás cukor egy vanília rúddal? Én nem vagyok egy nagy egészséges életmód fanatikus,de tuti,hogy nem tömném a gyerekeimet ilyen nyerstojásos, agyoncukrozott,tartósítós (tejszínhabpor) cucokkal.
    Bocsáss meg,nem akartalak megbántani,de ez már nagyon kikívánkozott belőlem.

  • 2009.06.13 12:29:15cöcke

    cuccokkal-bocs

  • 2009.06.13 12:38:51baudolinA

    cöcke,
    a recepteken én is néztem egy nagyot, pedig néhanapján én sem vetem meg a tejszínhabot tejszínhabbal. De tejszínhabport sosem használok, és nyers tojást a legritkábban eszünk (pl. ha majonézet kavarok).

  • 2009.06.13 12:59:01cöcke

    Persze nekem sem a tejszínhabbal van bajom, gondolhatod :D!
    Amúgy a te recepted:
    "Amit én szoktam készíteni: gyümölcsöt leturmixolok, kicsit édesítem, és formákban lefagyasztom."
    -nagyon tetszik:)

  • 2009.06.13 13:13:09baudolinA

    cöcke,
    az édesítést egyébként csak olyan gyümölcsöknél csinálom, amik tényleg nagyon savanyúak (pl. ha citromot naranccsal turmixolok). Egyébként mi szeretjük a savanykás ízeket, de mondjuk annyira nem, hogy az összes adósságunk eszünkbe jusson egy fagyitól. :)

  • 2009.06.13 13:15:56Brumibaby

    cöcke, nem tömi (gondolom, legalábbia a képek alapján nem cukrozott izékkel tömöttnek tűnnek), egyszer-egyszer megcsinálja ezeket a fagyikat. Sztem egy szökőévben egyszer belefér a tejszínhabpor, a cirtompótló, a bolti pradicsomszósz...

    Vagy csak velem fordul elő, hogy a kölkeknek olykor bolti édességet adok, nem a saját kertemben termelt aszalt biokökényt?

  • 2009.06.13 13:18:27Brumibaby

    Ja, és mesianyu, a kép tök aranyos pontosan erre gondoltam, amikor azt mondtam, a posztot sokkal jobban illusztálja a csokival nyalakodó gyerek, mint egy unalmas kajafotó az asztalon.

  • 2009.06.13 13:33:57baudolinA

    Brumibaby,
    most a "szökőévben egyszer" költői fordulat, vagy lehet szó szerint értelmezni? :)

  • 2009.06.13 14:03:42cöcke

    2009.06.13 13:15:56Brumibaby
    Én most csak a fagyira értettem,hogy ilyen nyerstojásos cuccot nem adnék a gyereknek. De a hozzászólásom lényege nem is ez volt,hanem az,h nem nagyon láttam még Mesianyutól olyan receptet,amit egy az egyben beillesztenék a repertoáromba. Persze ettől még jó,ha valakinek bejönnek a dolgai,nekem nem,ez minden.:)

  • 2009.06.13 14:06:14cöcke

    Egyébként meg többen panaszkodtak másik posztnál,hogy hiába küldenek be jobbnál jobb, szép fotókkal illusztrált receptet Tündének, ő csak Mesianyuét pakolja ki rendületlenül, és ez előtt értetlenül állok.

  • 2009.06.13 15:15:18Brumibaby

    - ?
    ez előtt én is

  • 2009.06.13 15:45:37Brumibaby

    A posztról jutott eszembe, hogy mostmár nekem is van ilyen elektromos izé habverőm, ezért és vettem délelőtt a teszkóban fagyiport és csináltam 2 dobozzal, nem volt nagyon bonyolult az se :)

  • 2009.06.15 08:44:45kuss és figyelj

    én főzni szoktam tejszinből :) hajj, hogy az mennyi meló :) de megéri :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés