PORONTY

Kajakotyvasztó: meggyes és cseresznyés finomságok

2007. június 6., szerda 12:40

A koranyár egyik legfinomabb gyümölcsei a cseresznye és a meggy, és nagy előnyük az eperhez képest, hogy nem allergizálnak. A meggy már 6 hónapos kortól bevezethető a baba étrendjébe, a cseresznyét pedig 8-9 hónapos kortól kezdve adhatjuk, a fulladásveszély miatt természetesen pépesítve.



A cseresznye erősíti a gyomrot, táplálja a májat és serkenti a vesék működését. Sok cukrot, C-vitamint, ásványi anyagokat, antioxidánst és növényi rostot tartalmaz. Nagyszerű tisztító hatása van, természetes szorbit tartalma miatt székletlazító hatású, olvasható Dr. Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve című könyvében. A meggy kevés cukortartalmú, ásványi anyagokban gazdag kellemesen savanykás gyümölcs. Nagy előnye, hogy jól tűri a fagyasztást, így szinte egész évben rendelkezésre áll. Milyen babaételek készíthetők ezekből a gyümölcsökből?


A Babatáplálás kézikönyvében a következő recepteket találtuk:

Meggy/cseresznyeturmix
Egy doboz kefirhez 5-6 szem kimagozott meggyet/cseresznyét adunk, teáskanálnyi mézet (vagy vaníliás cukrot) és csipetnyi darált fahéjat adunk. A keveréket turmixgépben habosra mixeljük.

Meggymártás
20 deka meggyet kimagozunk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben aranysárgára pirítunk, felöntjük fél deci vízzel, megszórjuk késhegynyi fahéjjal, csipetnyi sóval, borssal és végül beleforgatjuk a meggyet, Mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Egy csapott evőkanál étkezési keményítőt elkavarunk fél deci tejszínnel, behabarjuk a mártást és egy percig kavargatva sűrűsödésig főzzük.

Kicsiknél a mártások főzelékételnek számítanak, nagyobbaknak pedig húsos, krumplis ételek köreteként szerepelhetnek.

Meggyes/cseresznyés krémtúró
10 deka félzsíros tehéntúrót (kicsiknek kefirt) 1 kiskanál akácmézzel (kicsiknek cukorral), 1 kiskanál tejszínnel kikeverjük, majd beleforgatunk 10 deka apróra darabolt meggyet/cseresznyét. Kis tálkákban tálaljuk. Tetejére ízlés szerint fahéjas cukor, csokireszelék szórható. Tejérzékenyeknek a szokásos tápszerpépükkel (Sinlac, HA vaníliáspép) készítjük. Felnőtteknek pedig megbolondíthatjuk egy kis gyümölcslikőrrel vagy rummal.

Hanna ezeket a recepteket ajánlja:

Meggyleves
Meggyet, tejet, tejszínt, cukrot, pici szegfűszeget, egy mokkáskanál fahéjat vagy egy rudacska, csipet gyömbért, egy mokkáskanál kardamonmaggal összerottyantjuk. A recept másik változata szerint mindezeket elég turmixolni.

Gyerektiramisu
A meggypürét mascarponéval, citrommal és mézzel elkeverve rétegezzük a narancslébe mártott babapiskótára.

Cseresznyés krumpligombóc
Az összetört főtt krumplit összegyúrjuk tojással, csipet sóval és annyi liszttel, hogy összeálljon, ebbe begombócoljuk a magozortt cseresznyét, kifőzzük lobogó vízben, aztán lehet pirított zsemlemorzsába forgatni.

KOMMENTEK

  • 2007.06.06 13:03:57a:a

    Ez mekkora találat! Fő a meggylekvár a kenyérsütő gépemben, és éppen a meggyes pitéhez keverem össze a cukrot a vajjal... :-)))

  • 2007.06.06 13:48:29Short Design

    Micsoda sokoldalúság. Lekvárfőzés, és pitesütés közben még gép előtt is ülni... :D

  • 2007.06.06 13:49:32kovvacs

    Hanna, a meggypüré az natúr meggy kimagozva-összetörve?

  • 2007.06.06 13:54:18Medellin

    Pedig én meg vagyok róla győződve, hogy babám azért ordított sokat az elmúlt két napban hasfájósan, mert ettem egy kis cseresznyét. Nem is merek már többet enni idén. Pedig imádom... És abszolút biocseresznye volt a telekről! Ez másnál is gond, vagy csak nálunk ilyen a cseresznye hatása?

  • 2007.06.06 13:54:19Medellin

    Pedig én meg vagyok róla győződve, hogy babám azért ordított sokat az elmúlt két napban hasfájósan, mert ettem egy kis cseresznyét. Nem is merek már többet enni idén. Pedig imádom... És abszolút biocseresznye volt a telekről! Ez másnál is gond, vagy csak nálunk ilyen a cseresznye hatása?

  • 2007.06.06 14:10:41evaandrea

    Medellin,

    Mennyi idős a babád?

    A cseresznye okozhat puffadást egyébként, a meggy kevésbé.

    Édeskömény, vagy ánizsmag jó ellenszerként.

  • 2007.06.06 15:10:41babó

    a turmixot én kicsit másképp csinálom, hetek óta az az uzsonna:



    fél doboz (a kicsi fajtából!) joghurt vagy kefír és ehhez rengeteg gyümölcs. fél alma, (esetleg banán) és sok cseresznye, vagy eper. a tejtermék csak kötőanyag, a gyümölcs a lényeg. viszont így édesíteni semm kell külön, és nagyon jól kijön a gyümölcsök zamata.

  • 2007.06.06 15:44:08Anyatünde

    Medellin, én az elmúlt napokban telitömtem magam cseresznyével, és semmi hasfájás. (Se baba, se én ;-)) ) Igaz, az én babám már 16 hónapos, de még 4-5 alkalommal szopik naponta.



    Tavaly ilyenkor is ettem, és nem emlékszem, hogy jobban fájt volna a hasa, mint cseresznye nélkül. Vagy az is lehet, hogy azt a hasfájást, ami amúgy is volt neki, nem volt már hova fokozni... :-((



    Időnként az Infacol bevált, de az alapvetően akkor segít, ha benyelt levegő, vagy (bél)gázbuborékok okozzák a gondot. Espumisan cseppek dettó. (A hatóanyag ugyanaz, az ízesítés - meg persze a gyártó cég - különböző.)



    Babóka, mennyi idős a babókád? ;-)) Csak az eper miatt kérdem.

  • 2007.06.06 15:48:59rombusz

    Én adtam a gyerekemnek cseresznyét, pedig még csak fél éves. Aztán most olvasom, h ez kicsit korai. Nem lett baja, most mégis elbizonytalanodtam. Érik anyuéknál a cseresznye, elhatároztam, h a jövő hét nálunk a cseresznyeevés jegyében fog telni, hát most nem tom. Ti adtatok a gyerkőcnek fél éves korában cseresznyét?

  • 2007.06.06 15:50:52joshua

    Ehhez a témához nincs sok lövésem. Bár a banánt ajánlani tudom, mert finom, és néhány foggal és az ínyükkel már szét tudják trancsírozni. Persze ha a gyümölcs megfelelő méretre van szabva előtte.

  • 2007.06.06 15:51:37szanna

    a:a! A lekvárfőző funkcióját még nem használtam a kenyérsütőmnek, mertt nincs hozzá receptem. Feltennéd a tiéd? Előre is köszönöm.

  • 2007.06.06 15:59:42Tjuca

    Tünde!



    Köszi :-)



    Nekünk csudás kenyérsütőnk van, de lekvárt nem főz. :-(



    Ja és jó még az egres, és a rebarbi is ezek mellé.



    Rombusz!



    Tegyél el télire, ha nem fáj tőle a hasa, akkor ehet keveset, de inkább a meggyet próbáld ha van, az nem puffaszt annyira.



    És hát meggyespite rulez!!!! :-)))))

  • 2007.06.06 19:09:40Brumibaby

    Az enyémeknek az első hozzátáplálós gyümölcsök egyike volt a meggy-banán koktél összeturmixolva, imádták. Le is fagyasztottam, azt is bírta

  • 2007.06.06 20:10:29katampusz

    a mi védőnőnk az egyik első gyümölcsnek a meggyet ajánlotta.

    azt mondta, húzzam le a héját (na ez kicsit macerás), mert azt nehéz emészteni még a piciknek.

    cseresznye ugyanígy.

    párolva és nyersen is nagyon szereti mindkettőt a fiam, bár az első kanál meggy után mindig összerázkódik, rá van írva a gyerekre, hogy savanyúúúúúúúúúúúúúúú

    a többi kanál kommentár nélkül tűnik el benne :DDD

  • 2007.06.06 20:17:23Brumibaby

    A meggynek le lehet húzni a héját? Az majdnem olyan lehet, mint ribizlit hámozni. Semmi bajuk nem volt tőle (a székletet lazítja a meggy, erre figyelni kell)

  • 2007.06.06 20:20:59katampusz

    oké töredelmesen bevallom egyszer hámoztam le a meggyet és egyszer a cseresznyét...

    a kakiról nem tudok nyilatkozni, fiam székletének semmi nem árt, csak a banán fogja meg picit.

  • 2007.06.06 20:21:24subidubidu

    Kérek szépen trükköket a hámozásra! A 13 hónaposom abszolút semmi darabosat nem fogad el, és eddig a turmixot is szűrnöm kellett, de ott maradt egy csomó rost is, amit sajnálok. Viszont a héjdarabkáktól öklendezik meg hány.

  • 2007.06.06 20:30:56katampusz

    subidubudu

    nincs trükk

    ha fagyasztott a meggy, akkor mikróban felmelegítem és így picit könnyebb dolga van az embernek, mert elég jó arányban egyszerűen ki lehet nyomni a pucér meggyszemet a héjából.

    az elég jó arány mondjuk 60 %

    minden egyéb esetben körömmel megcsippent és lehúz.

    időigényes feladat :(((



    a forró víz alá tartott gyümölcsről általában könnyebben jön le a héj.

    meg a kolbászról is, bár ez még a babatáplálás szempontjából nem kulcsfontosságú infó :)

  • 2007.06.06 20:33:45zsuli

    subidubidu: krumplitörő? a hagyományos kétkaros kislyukúra gondolok

  • 2007.06.06 20:40:15másutt

    Csak nekem fura az, hogy egyre tobb a kajas-fozos tema a Porontyon?

    Ez nem a Tejbe-Vajba blogba illene?

    Vagy a sajat 'fozos' blogjaba?



    Megkockaztatva azt, hogy lehurrognak, mint feministat, en ezt kulon raknam, kulonben 'Nok Lapja' lesz a Poronty, es megjelennek a vasalos, porszivozos, felmosas' temak is.



    Mi koze van a MUFFIN-nak es a KRUMPLIGOMBOC-nak a terhesseghez es a gyerekneveleshez?



    Mit gondoltok, hulye vagyok?

  • 2007.06.06 20:43:15kovvacs

    másutt,

    hát ez is a mi kis életünk része :)

    Én pl szívesen leírom neked, hogy melyik készételkonzerv mennyire finom :))))))



  • 2007.06.06 20:47:23zsuli

    másutt: én spec.nagyon örülök neki, mert más helyen alig találok használható babakonyhás tippeket

    a takarításhoz tartozó időbeosztás sem egy utolsó kérdés gyerek mellett...

  • 2007.06.06 21:18:29hanna

    Másutt: pedig ez bizony koncepció! Minden héten lesz elvileg. Mert nagyon sokszor bajban vagyunk, hogy mit adjunk a gyereknek, mit ehet, mit nem. Még régen volt jelezve igény (jó kis mondat:)) hozzátáplálós babakajás témákra. Szóval valszeg a többséget érdekli. Ez nem csak terhességes hanem babás blog is. Vannak gyereknevelős,pszichológiás, saját élményes, egészségi problémás, aktuális, gyerekprogramos, shoppingolós, szóval mindenféle témák a gyerekek körül, és egy a főzés is. Ha téged ez nem érdekel, akkor találsz egy csomó mást, mert a poronty szuper sokszínű magazin:) És szerintem a babakaják a tejbenvajbanban viccesen vennék ki magukat. (Arról nem is beszélve, hogy itt mennyivel többen olvassák;))

    De kicsit igazad van. Azért nem lesz nőklapja. De nem a témák miatt, hanem a fantasztikus tálalás miatt:D

    szia

    Hanna

  • 2007.06.06 21:38:56Borsocska

    Sziasztok!

    Általában csak olvaslak bennetek és én kifejezetten örülök ennek a témának, mert 4és fél hónapos kislányommal épp most próbálgatjuk a gyümileveket. Én adtam neki meggyet és nem tiltakozott, persze csak a levét nyomkodtam ki... Úgy gondoltam, hogy öt hónaposan főzelékeket adnék! Szerintetek nem korai? Mivel kezdjem? Vagy inkább a gyümihúst adjam neki először?

  • 2007.06.06 22:01:43fair

    Én nagyon örültem ma ennek a témának, mert így nem kellett máshol keresgélnem, hogyan tálaljam a lánynak a cseresznyét (a meggyet nem csípi, de azért banánnal majd kipróbáljuk még, hátha...)

  • 2007.06.06 22:25:10szanna

    Borsocska! Attól függ, hogy szoptatsz-e vagy tápszert adsz.



    Az én Annám 4,5 hósan csak akkor kapott anyatejet, ha kaptunk ajándékba, s mivel a folyékony kaját reflux miatt gyakran kihányja, én már öt hónaposan adtam főzeléket is. Viszont ha szoptattam volna, az anyatejet tuti nem cseréltem volna le kotyvasztott kajára.

  • 2007.06.06 23:05:52babó

    Anyatünde!



    13,5 hónapos. azt olvastam az eperről, hogy másfél éves korig inkább ne, de adtam neki, imádja, lelkem rajta :((

    egyszerűen elegem volt abból, hogy almát meg banánt kap, mert mi épp ősszel-télen kezdtünk gyümölcsöt adni neki. a déligyümölccsel, amit drágán és félig éretlenül szállítanak, nem barátkoztam meg (ez elvileg áll a banánra is, de nem tudtam kikerülni), így most végre örülhetek a szezonális gyümölcsöknek.

  • 2007.06.06 23:11:53Tünde

    Nálunk sajnos a több mint kétéves Pötyi allergiás az eperre, egy szemtől is tele lesz a teste hatalmas vörös foltokkal.

  • 2007.06.06 23:12:49marcangoló

    Borsocska, anyatejes babáknál tényleg nem ajánlják még a hozzátáplálást, mert a bélrendszerük éretlen még, és nagy az allergia veszélye. Tápszeres babák sokszor kapnak már 4 hónapos kortól ezt- azt. De nem vagyok képben a bevezetés sorrendjében ilyen kicsiknél.

  • 2007.06.06 23:26:03babó

    Borsocska:

    elvileg gyümölcs, aztán főzelék. van ahol fordítva ajánlják. vagy tejpép, de az műkaja. most jön rengeteg gyümölcs szezonja, úgyhogy sztem abból válogass.



    ha szopik, sztem ne erőltesd nagyon, hadd kóstolgasson. lányom egyébként sokáig egyáltalán nem volt hajlandó semmit enni. aztán a banánnal kezdte, ennyit a nevelési elveimről (déligyümölcsöt kerülni) :((



    ja, ami még bejött: alma+banán+paradicsom turmix

  • 2007.06.06 23:30:47szanna

    Öt hónaposan Anna krumplit és krumplit almával kapott (alma és banán mellett). Aztán vettem neki üveges bébiételben sütőtököt és sárgarépát. Sajnos a nagyi kertjében termett nem permetezett sárgarépát sem használhatjuk, mert nitrátos a talj/kútvíz. Majd rájöttem, ha almával már kevertem a krumplit, próbáljuk meg banánnal. Az is bejött.

    Egyébként a bébiételeket egy hónappal a rájuk írt kor után adtam először.

  • 2007.06.06 23:36:09babó

    ja, a sütőtök tényleg tuti, a telet azzal húztuk ki!

  • 2007.06.07 07:52:08gyöngy1

    Nàlunk a Nagyobbik anyatejes baba volt 4 honapos koràig, de annyira keveset méltoztatott enni, hogy a doki azt mondta kezdjem el a gyümölcsöt. Ebböl kicsit többet evett. A mai napig imàd minden gyümölcsöt, és soha nem volt gondunk a darabos kajàkkal. Viszont kisétkü maradt.

    A Kisebbik nagyevönek született, és 5 honapos koràban az anyatej mellé egy kis fözeléket is adtunk. Ez a doki ugyans azt mondta, hogy zöldséggel kell kezdeni különben a gyerek nagyon megszokja a gyümölcsök attraktivabb izét. Kisebbik nagyevö is maradt.

    Ui: én is örülök a kajàs posztoknak, mert: fene egye meg, minden nap kell fözni, az ötletek pedig nem mindig jönnek.

  • 2007.06.07 08:18:37evaandrea

    Bevezetésként meggy-, ribizli-, fekete ribizli-,paradicsomlé, őszibarack, alma, banán, körte, sárgabarack pépesítve.Illetve ezek keverése.

    Én citrom, és narancslét is adtam, de ezek esetleg allergiát okozhatnak. Nálunk nem, a mai napig narancslével kezdik a gyerekeim a napot.

    Az aprómagvasok, mint eper, málna, szeder két év után, valamint a dinnye is csak akkor.Ezt se mindig tudtuk tartani, a málnáért, szederért nagyon oda volt a kicsi, már 1 éves kora körül megkóstolta...

    A főzelékeket krumpli alappal érdemes kezdeni. Répával, almával, borsóval, zöldbabbal, céklával.

    A kelbimbó, káposzta, karfiol kicsit később, mert okozhat puffadást.

    Általában a azt szerették a legjobban, ha egy csirkecombot minden létező zöldséggel, ami otthon volt megfőztünk.Eleinte pépesítve, később darabosan.

  • 2007.06.07 09:13:35kiscica33

    Egy 11 hónaposnak mit adnátok reggelire? Az anyatej már nem elég neki, tejpépet nem kaphat mert ekcémás.

  • 2007.06.07 09:19:09katampusz

    kukoricakása, zabkása és társai?

  • 2007.06.07 09:44:20kiscica33

    mármint vízzel főzve?

  • 2007.06.07 09:44:46papirbirka

    Biztos, hogy tejtől ekcémás? Lányomnak is kijött sajna, de próbálgatásos alapon úgy látjuk, nem az ételtől. Bőrdokinéni azt mondta sok egyébtől is lehet, abban maradtunk lehet, hogy melegtől-izzadástól.

  • 2007.06.07 09:48:43katampusz

    igen, és gyümölccsel ízesítve

  • 2007.06.07 09:49:23papirbirka

    Ja meg azt is javasolta dokinéni, hogy ha már megszokta a reggeli tejbegrízét, akkor rakjunk bele laktózmentes tejet, mert a laktóz allergizál.

  • 2007.06.07 09:56:19Alvomacko

    Zabkása vízzel főzve nekem nem jött be. Igaz, én tejes után próbáltam. De ha a gyerkőc nem ismeri a tejes változatot, akkor nincs összehasonlítási alapja.



    Ma pl. én is meggyes zabkását ebédelek. :-) Nem vicc, otthonról hoztam. Reggel fél 6-kor főztem. :-)

    Egy réteg zabkása, egy réteg magozott megy, majd zabkásával befedve. A múltkor fagyasztott málnáva csináltam. Isteni finom lett. De a málna allergiát válthat ki egyéves kor alatt, azzal csak csínján. meg az eperrel is. Mondjuk csak pöttyöket okoz, nem halálos, de azért akkor is csak óvatosan.

    Soha nem felejtem el, hogy Lilla 10 hónapos lehetett, amikor epres joghurtot adtam neki. Boltit. Gondoltam, hogy, na ennek úgyis csak megmutatták az epret, nem lesz baja a gyereknek. Höhö. Pont aznap jött a védőnő, azonnal kiszúrta az allergiás pöttyöket a gyereken... :-)

  • 2007.06.07 10:17:38babó

    kiscica23: azaz, a zabkása és a többi jó ötlet vízzel.

    mivel én kicsit lusta vagyok reggel (na jó, nagyon!) nem volt kedvem főzőcskézni, azt csináltam, hogy forralt vízzel beáztattam picit a zabpelyhet, aztán ha kicsit megpuhult leturmixoltam valamilyen gyümölccsel. később vegyes müzlivel is lehet, csak nehéz olyat találni, amiben nincs cukor meg egyéb hülyeségek.



    a kukoricakásával (puliszka) sokat lehet trükközni később is, mert sósan is finom, és olyan főétel/köret, amit az egész család ehet.

  • 2007.06.07 10:52:05Borsocska

    Köszönöm. Amúgy csak szopizik a gyönyörűségem. Csak azért kezdtem el gondolkodni a hozzátápláláson, mert a gyerekorvos állandóan parázatat, hogy egyen többet a gyerek, mert nem a papírformát teljesíti és 5-600 helyett 4-450-et iperedik egy hónapban. Amúgy eleven,jókedvű, érdeklődő. Meg amúgy sem tudok többet belesulykolni, mint amennyit ő akar :-))

  • 2007.06.07 11:07:37napos oldal

    zabkását hogy kell csinálni konkrétan?

  • 2007.06.07 12:07:29babó

    felteszel vizet/tejet melegedni, ha forr beleszórod a zabpelyhet és kevergetés mellett főzöd, míg betrutymósodik. a mennyiségeket ki kell kísérletezni, ha túl sűrű, fel lehet önteni. elég pár perc, utána ha elzárod, még úgyis bedagad. én édesen szeretem (tejjel főleg), van egy kicsit ragacsos állaga, amit én imádok, a páromat a hideg rázza tőle. :))

  • 2007.06.07 14:07:57napos oldal

    babóka, köszi!



    Kezdek kicsit bepöccenni azon, hogy a büdös kölke alig eszik meg valamit. 5-6 féle bébiétel, tejpép, gyümölcspép, alma, joghurt, paradicsom, banán (esetleg), rizs, hús. Krumpli nem, padlizsán nem, sütőtök nem, tök nem, cékla, lencse, kelbimbó, brokkoli nem, répa se igen, máj se. Darabosat kiköpi.



    Nincs idegzetem a fél életemet kajapróbákkal tölteni, aholis 90 százalékos valószínűséggel dobhatom egyenest a kukába amit készítettem.

    Várom, hogy kijöjjenek a fogai, akkor legalább nem kell a kaját turmixolnom kidobás előtt.



    Itt is, meg a másikon is tökjó kajatippek vannak, de azt veszem észre, semmi kedvem kipróbálni őket mégse. Na mindegy. Csinálok heti 3 ujdonságot, aztán legalább kipipálhatom.



    Á, biztos csak az beszél belőlem, hogy ma délig már két kaját kivágtam. Turmixolt őszibarack joghurtban, és lencsefőzelék. Amit azért bátorkodtam adni, mert egy hete elette előlem a tányéromról. Ja kérem, a kunyerálós sceent nem teremtem meg, bocs. Holnap meg már animátorokat hívok, mi...



    Visszaszigorodok mától a "nem eszed meg nem kapsz mást" szintre, kajapróbát meg csak kajaidőn kívül csinálok.



    Most lesz egy éves.

  • 2007.06.07 15:06:11Sólyomszem

    Nálunk sokáig ment a vizes zabkása a kicsinek. 14 hóig szopott, utána napi fél liter tejet követelt, úgyhogy lett egy enyhe tejallergiája. Igy szoktunk rá a vizes zabkására meg vizes tejbegrízre. HA tápszert raktam bele valamennyit, hogy ne legyen annyira vizes, de a végén inkább már csak díszítésnek szórtuk a tetejére. És mazsolát főztem bele.

    SZerintem viszont jobb előbb beáztatni a zab/árpa/búzapelyhet (úgy kevesebbet kell főzni, éljen az energiatakarékosság!), és utána jól megfőzni, mert nem biztos, hogy ha éppen csak megfő és megduzzad, azt elég jól meg tudja emészteni a gyerek. Vitamin úgysem marad benne, úh mindegy... Ugyanez vonatkozik a vízbegrízre. (babóka: Apukákat általában kiveri a víz a gondolatra is, a látványtól egyenesen öklendeznek. Én párom is ilyen :)

  • 2007.06.07 18:52:01babó

    Sólyomszem!



    a párom nagyon gáz ilyen szempontból, minden pépes-krémes dolgot utál: krémleveseket, tejszínes mártásokat, turmixokat, tejfölt stb. mondanom sem kell, hogy ezek a kedvenceim közé tartoznak :))



    valami fóbia. én a cafatos-zsíros húsdarabokat utálom, vagy színhús legyen vagy szalonna, ne olyan izék. ő meg vígan bevágja.



    remélem a gyerkőc azt tanulja meg, hogy mit hogyan kell szeretni és nem azt, hogy hogyan nem :))

  • 2007.06.08 20:05:47ananasz

    subidubidu: nalunk 15hos az utod es CSAK pepeset hajlando leengedni a tobbi fordul meg es job vissza:( nem tom ez meddig fog tartani, ugyan a dokibacsi aszondja, h en rontottam el, de ha jol szorakoztat a turmixolas naponta xszer, akkor hajra...

  • 2007.06.08 21:40:49Memme

    LEVENDUL jár erre mostanában???

  • 2007.06.08 22:06:31levendul

    kedves Memme, itt vagyok?



    Kész a muffin? :D

  • 2007.06.08 22:13:37kovvacs

    sólyomszem, amit leírtál kásaként, nálunk manapság is menő "beugrós kaja". Mikor éppen nem csinálok normális ebédet vagy elfogy a kenyér hirtelen.

    Én azért nem áztatom a zabpelyhet, mert isteni német pelyhem van, ami hajszálvékony. És megfő rendesen. 4 dl víz + 5 púpozott evőkanál zabpehely, felforralom, kicsit főzöm, a végén belekeverek 4-5 evőkanál babapépet, pl. milupa vaniliást vagy almásat. Utána megy rá néhány kanál házi baracklekvár, és ezzel szétnyalakodtuk magunkat. És ezt még a férjem is szereti :)

  • 2007.06.08 22:17:56Memme

    Oooo, el sem tudom mondani földöntúli boldogságom!!! :-)))))) 6 giga mufit gyártottam a TE recepted alapján, kettőt S. megevett, egyet én, hármat eltettem neki holnapra :-) Mivel a receptedből egy ovit jól lehet lakatni, a maradékot (mivel egy 6-os formám van) beletettem őzgerincbe és megsütöttem, hmmm...., mennyei! Mától kivezheted "Elronthatatlan muffin"-nak, mert még én is meg tudtam csinálni :-)))) Köszönöm szépen!!

    (írtad, hogy a csemete szokta keverni, ezért elővettem a gyermeki énem és ovismódra kutyultam)

  • 2007.06.08 22:19:30Memme

    Ja, formára nem a legszebbek, olyanok, mint a hupikék törpikék sapkája, de szépen megsültek, finomak, nekem ők a BEZZEG mufik :-))) Egyszerűen tökéletesek!

  • 2007.06.08 22:19:56levendul

    Klassz!!! :D



    Szerintem senki nem fogja elhinni a családban, hogy én adtam vkinek tuti receptet sütire :D

  • 2007.06.08 22:21:57kovvacs

    levendul, hun az a recept

  • 2007.06.08 22:28:39levendul

    hát, izé, akkor nagyképűen osztogatom tovább :D



    Tehát az elronthatatlan bezzegmuffin:



    Két adag, mi ugye sokan vagyunk (vagy csak sokat eszünk?): fél kg liszt, 20 deka cukor, fél liter tej, mésfél deci olaj, 1–2 tojás, 1–2 sütőpor, só, vaníliás cukor. Szoktunk bele csokit is tördelni.



    Csak keverni, aztán úgy 180 fokon kb 20 percig sütni.



    Persze variálni is lehet.

  • 2007.06.08 22:29:14Memme

    Iránytsd őket hozzám, nálam a cédula úgy kezdődik, hogy levendul muffinja :-) Most rajzoltam rá csillagot is, az kiválót jelent :-)

  • 2007.06.08 22:31:57kovvacs

    Hmmmmmm. És mennyire "kötelező" a muffinforma? Azért sima magasfalú tepsiben ugye ne próbálkozzak?

  • 2007.06.08 22:32:40Memme

    "levendul 2007.05.16 22:13:31 Az enyém (az alapváltozat) nagyon egyszerű. Két adag: fél kg liszt, 20 dkg cukor, fél liter tej, másfél deci olaj, 2 tojás, sütőpor (1-2 csomag), vaníliás cukor tetszés szerint, pici só. 180 fokon, kb húsz percig sütöm.



    Persze lehet variálni ezt is. A minap nagylányom keverte, teljesen oké lett.



    Én papírozok. Ha ki tudják várni a kölykök, míg picit kihűl, akkor elválik a tészta a papírtól, nem marad benne a fele."

  • 2007.06.08 22:33:24levendul

    majd holnap büszkélkedek az uramnak :))



  • 2007.06.08 22:34:23Memme

    Lányok, a Big Muffin Success alkalmából áttelepülök a kanapéra és összebarátkozok jól S.-el, nem láttam egész héten :(

    Szép álmokat, bajszos angyalokat!

  • 2007.06.08 22:42:45levendul

    Megyek én is, nálunk már mindenki békésen szuszog..

  • 2007.06.08 22:46:06levendul

    ja,kovvacs én már megsütöttem a kakós változatát tortaformában is :P, nálam ugye hiányzik a piskótagén:)



    Szép lett, meg finom, csak a kalapját le kellett nyesni :)



    Szóval sztem érdemes próbálkozni.

  • 2007.06.08 22:50:33kovvacs

    levendul, köszi szépen!



    azér szerintem be fogom szerezni a muffinsütő formát

  • 2007.06.09 06:21:23Alvomacko

    napos oldal: a zabkásához mennyiség:

    125 gr zabkása fél liter tej. Ezt én kétszerre birom megenni.



    Ha pehelymixet kapok csak (zab, rozs, búzapehely vegyesen), akkor csak 4 dl tej kell bele. Az valahogy nem lesz olyan sűrű állagű főzésnál, de ha kihűl, akkor jól összeáll.



    Kb. 5-6 percig szoktam főzni őket állandó kavargatás mellett, mert különben odaég. Ezt az 5-6 percet még türelmesen végis is birom állni a kaja mellett, pedig én baromira türelmetlen szakács vagyok.



    OFF: hol van Kékfelhő, Káposztalepke meg p.eszter?

    Olyan régen jártak erre! ON

  • 2007.06.09 08:27:28marcangoló

    Azért a muflonhoz érdemes kérni a Jézuskától szilikonos formát. Az naggyon tuti. Nekem is a ő hozta. Hozott egy piacosat ezerötér, és egy minőségit, azért látszik a különbség, bár az olcsó is szuperál.

  • 2007.06.09 09:30:07Memme

    nekem simán teflonbevonatú van, és mivel papírral sütöm, még mosogatni sem kell szinte

  • 2007.06.09 12:01:25marcangoló

    Na igen a mosogatás... :-)

  • 2007.06.09 12:33:12buborék

    Valaki említette a tejpépet, lehet, hogy ámátőrség de én nemtom, hogy az mire való. Tápszerféle? Aki szoptat és kezdi a gyümölcsöket adagolni kell, hogy adjon tejpépet is idővel, vagy elég lezs a zöldés-husipempő?

  • 2007.06.09 12:34:08buborék

    bocs: elég lesz a zöldség-husi pempő?

  • 2007.06.09 13:01:26marcangoló

    Buborék, én nem adtam tejpépet, mert aztat mondják, hogy hiába írják rá, hogy módosított tejfehérjéből van, a többsége sima tehéntej alapú. Úgyhogy amíg egy éves nincs a gyerek, nem jó, ha kap. A fiam nem is csípte az ízét. Van, aki ad korábban is, de inkább később érdemes elkezdeni, nem a kóstolgatás idején.

  • 2007.06.11 08:55:35napos oldal

    Alvomacko, köszi! Ebbe darabolt gyümölcsöt, vagy lekvárt raksz?

  • 2007.06.12 10:09:23erősbors

    Buborék: Emmus elmúlt 6 hónapos, már uzsira néha tejpépet kap tesókám javallatára, ő is adta kölkeinek, semmi bajuk nem lett. Spec. én se mertem egyenlőre a milupás, nestlés cuccokat venni, de a Hipp-nek ebből is van bio-ja, azt próbáltuk ki, a barackosat. Látni kellett volna, hogy kisrigózott!:-D

    kisrigózás = folyamatos tátogás a kajáért:D

  • 2007.06.17 22:42:20szanna

    Sziasztok!



    Mikor kaphat a csimota először dinnyét? És milyen formában? A párom elkeseredett, hogy nem adhat dinnyét a kicsinek, mert úgy emlékszem, hogy 7 hónaposan nem kaphat.

    Megpróbáltam utánanézni, de a dinnyéről nem találtam semmit...

  • 2007.06.17 23:47:26kaposztalepke

    OFF:Alvomacko: ittenvagyok:) Csak mostanság ritkábban, apjuk állandóan dolg, még hétvégén is, én meg el vagyok havazva rendesen mindennel. Ráadásul a pici mióta világos van nem alszik vissza a reggel fél6os szopinál, úgyhogy megszívtam. Igaz, hogy így meg délelőtt is alszik egyet, de az rajtam már nem segít, mert addigra a nagyra kell figyelni, jah, hajnalban meg arra, hogy ne verjük fel a nagyot, akinek az a jó, ha 8ig alszik..brrr..úgyhogy a folyamatos műszak kinyúlt a reggel8tól este9 helyett fél6tól este9ig-re, amit rosszul viselek;)

    Amúgy be kell valljam, csomó mindent el sem merek olvasni, mert rögtön gépelni kezdenék a nagy közlési kényszeremben, úgyhogy ide se merek nézni:) A depis postba pl helyből kezdtem 3 oldalt gépelni, de mennem kellett fürdetni, így halasztottam, most meg már oda sem nézek. Mert aztán ottragadok órákra, és jön a lelkiismeret-furdi;) Szóval redukáltam kicsit a fórumozást, de azért nem szeretnélek elveszíteni Benneteket, úgyhogy sassolok néha. ON.



    A tejpép...nálunk ment mindkét gyereknél, de csak a HA, amit a dokinéni írt fel. A nagyobbiknál úgy féléves kor után..amikor a szopi már nem annyira volt elég, de gyümi-zöldségből még nem álltunk annyira jó masszív adaggal, addig nagyon jól jött. És utána is megtartottuk egy kajálásnak. Aztán egyéves korban szólt a dokinéni, hogy már nem írhatja fel a HA-t, elkezdtem venni a többit, vagy kettőt kipróbáltunk, nem ízlett neki, utána már a HAt sem fogadta el többet, így ennyi volt. 2 éves kora óta kap tejet, apja imádja a tejbegrízt, próbáltam többször kóstoltatni a kissráccal is, de nem tetszik neki.

    A kiscsaj meg 4hós kora óta kapja a HA tejpépet (milupa vaníliás rizspép), kevés volt már kicsit az anyatej, tápit nem fogadott el, zöldség-gyümivel még várni akartunk, ez lett. Azóta is (most 11 hós lesz-ohh, most számolok, ma volt az!) napi egy étkezésnek megvan, majd meglátjuk meddig akarja. Gyümikkel lehet jól ízesíteni. VAgy gyümilével (fele gyümilé fele víz) csinálom meg, vagy utólag gyümipépet belekeverek. Most amúgy van napi egy gabonás gyümikajcsi, egy húsos főzi, egy nemhúsos főzi, egy tejpép, és a reggel-este szopi (meg amennyit cuppant a napközbeni elalváshoz).



    Szóval nálunk jól jött a tejpép, de tényleg csak a HA.



    Viszont vannak Holle-pépek vízzel csinálható, natúr rizs (nincs vmi csúcs íze, de keverhető hozzá ez-az), ill alma-körte kölespép (éppcsak enyhe íze van, én ezt is inkább gyümipüréhez keverem). Ezek a gluténentesek, biztos van más is, de azt nem tudom, egyéves korig nem esszük.



    Amúgy sztem ezek a pépek még akkor jók, ha lehet kicsit "hízlalni" a gyereket (ahogy főzinek is elég a párolt zöldség, de ha ráfér a gyerekre, akkor gabonával sűríthető)...nálunk féléves kor után tényleg jól jött, amikor még zöldségből/gyümiből nem ettek nagy mennyiséget, de a tejci már azért kevés volt. Akkor ezek kicsit megnyomták;)

  • 2007.06.17 23:49:34kaposztalepke

    szanna: na, ez engem is érdekel, Kingababám nem bírta tovább nézni, ahogy a bátyja falja..egy icipicit adtam neki..tényleg csak icipicit, meghát ő már 11hós, de jól jönne vmi pontos info, mert az én válogatós fiam a dinnyéért kegyetlenül odavan, úgyhogy minden nap fog enni sztem amíg szezon van, szegény hugi meg lesi, és folyik a nyála..

  • 2007.06.18 00:52:02Anyatünde

    Klepke: A két nagy gyerekem május végi. Az első szülinapjuk utáni nyáron (tehát kb. 14 hónaposan) már adtam nekik dinnyét. Sárgadinnyét is.



    Most már a Kicsi is kap majd (igaz ő már 16 hónapos elmúlt.)



    A nagyok meg vagy 2 éve rájöttek, hogy hogyan lehet szétlövöldözni a dinnyemagokat, (két ujj közül) úh. jaj nekem..;-))

  • 2007.06.18 08:30:27kaposztalepke

    dinnyekérdés:) felhívtam a védőnéninket, azt mondta egyéves kor után

  • 2007.06.18 09:01:32szanna

    Köszi a válaszokat! Akkor majd úgy dinnyézünk, hogy akiscsaj ne lássa.

    Egy hete rajtakaptam, hogy a bátyja által a földön hagyott tálcáról elcsórta a kiflit és azt rágcsálta. (Aznap mászott először, azért merte Isi a tálcát otthagyni.) MInden, amit mi eszünk érdekli. Belenyúlkálna a levesünkbe, kivenni a bögre kakaót a kezünkből. A fiúknak nehéz megállni, hogy ne kínálják meg.

  • 2007.06.18 11:40:05a:a

    szanna: most láttam, hogy rákérdeztél a lekvárra.

    Van több receptem is, én a vegyes nyárit csináltam, amibe mehet meggy, cseresznye, málna, eper, ribizli. Ezek közül én a meggy-cseresznye keveréket, és a sima meggyet próbáltam ki.

    Hozzávalók:

    - 40 dkg gyümölcs,

    - 35 dkg befőzőcukor pektinnel,

    - egy pici darab vaj,

    - egy fél citrom héja.



    A gyümölcsöt kimagoztam és félbe vágtam. Mindent belepakoltam a gépbe, aztán elindítottam a programot. Ennyi. Utólag gondolva tehettem volna bele dzsemfixet, kicsit folyósak lettek ugyanis. Arra számíts, hogy nem áll el annyi ideig, mint egy hosszabban főzött lekvár, én pl. a hűtőben tartom. Egy adag belefér egy 7 dl-s üvegbe, persze ha lett volna, inkább kettő-három kisebbe kellett volna tenni, de nekem csak 7 decis üvegem volt itthon. Finom lett - nagyüzemi mennyiséget nem érdemes a gépben eltenni, ahhoz túl macerás, de arra elég volt, hogy egy-egy üveg friss lekvárunk legyen.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés