Teszt: a 8 ismert módszer közül ezzel lesz a legfinomabb a kukorica

Nem is akkora táplálkozástani mumus a kukorica – a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyagbántalmakra, állítólag hatásos vesekő és vesehomok ellen is, ráadásul keményítő- és fehérjetartalma is viszonylag magas. Vitamin- és ásványianyag-tartalmára sem lehet panasz: A-vitamin-tartalma jelentős, mellette béta-karotinból is bőven van benne, ahogy B1- és B2-vitaminokból is. De hogyan is készítsük el, hogy a lehető legfinomabb legyen? Már arra is megvan a válasz.

Amerika felfedezésével érkezett a tengerentúlról, ahonnan török közvetítéssel jutott el hozzánk – talán is innen is kapta a törökbúza elnevezést. Egy korábbi tesztünkből az is kiderült: konzervváltozatban nem biztos, hogy érdemes a nagy márkákat keresnünk, az egyszerűbb, kevéssé ismert változatok is lehetnek finomak.

Ám ha van egy kis időnk, érdemesebb főzni, és e mellett már a tudománynak is vannak érvei. A csemegekukorica főzése ugyanis hasznos tápanyagokat szabadít fel, amelyek jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek és a rák előfordulásának lehetőségét – állítják a Cornell Egyetem tudósai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

„Van egy olyan elképzelés, mely szerint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek alacsonyabb tápértékkel bírnak, mint a friss termékek. Ez nem minden esetben állja meg a helyét, a főtt csemegekukorica például megőrzi antioxidáns hatását, annak ellenére, hogy a C-vitamin-tartalmát elveszíti.”

 mondja el a felfedezés kapcsán Rui Hai Liu, az egyetem egyik docense.

Milyen a tökéletes főtt kukorica?

A főtt és grillezett változatokban az a jó, hogy nem csak egyszerű köretként vagy nyári strandkajaként vethetők be. Van, ahol a házi kenyerekbe is kerül néhány szem, Kenyában lime-mal és csilivel tálalják, Venezuelában sajtos-sós sütemények készülnek belőle, Szomáliában kókuszos szósszal öntik le, Mexikóban többek között sajtos-csilis street foodként kínálják. Argentínában a rakott krumpli helyi változatába tesznek egy keveset, Hollandiában a burgonyasaláta fontos hozzávalója, Albániában sűrű kukoricakenyeret sütnek belőle fetával. 

Hát végül is ilyesmi is készülhet kukoricából. Utána azért főzzük meg.
Hát végül is ilyesmi is készülhet kukoricából. Utána azért főzzük meg.davidf / Getty Images Hungary

A TheKitchn konyhában az is kiderült, melyik módszerrel lesz igazán tökéletes a főtt (esetleg sült) kukoricánk. Nyolc népszerű receptet vettek sorra, amelyekben a mikrózástól a befóliázáson át a grillezés és a hagyományos főzés is terítékre került. A folyamatos tesztelés érdekében az összes kukoricát ugyanazon a napon készítették el, és olyan csöveket használtak, amelyek mindegyikét egy helyről vásárolták. A bíráló kritériumok két fő tényezőn alapultak: az előállítás egyszerűségén és a végeredmény ízén. 

A versenyben az utolsó helyezett a mikrós verzió lett. 500 vélemény és az átlagos 5 csillagos minősítés láttán érdemesnek tűnt tesztelni, de nagy csalódás lett a vége. A kukorica kiszáradt és összezsugorodott.  

Ezek után a héj nélküli grillezés következett, de ez sem vált be. A tesztelők szerint a kukorica sehogy sem volt képes ellenállni a közvetlen hőnek, így végül égett és kiszáradt csöveket tálaltak 10 perc sütés után. 

A magas nyomáson való főzés és végül vaj hozzáadása már egészen vállalható eredményt hozott, a tesztelők szerint nem volt éppen nagy szám a végeredmény, de legalább nem száradtak ki a csövek.

Fóliába csomagolva és grillezve már nem száradt ki, az íze azonban kissé unalmas lett. A grillezés ellenére nem volt füstös aromája, egyszerűen olyan íze volt, mint párolt kukoricának, egy kis vajjal, vagyis semmi pluszt nem adott hozzá a viszonylag körülményes módszer.

A vajas fürdőben történő főzés kissé sótlan eredményt hozott, a kemencében való sütés végeredményével viszont már elégedettek voltak a tesztelők, ám a két legjobb közé nem került be a nem mindenki számára elérhető módszer. 

A legegyszerűbb módszerrel, vagyis azzal, hogy vízben puhították meg a csöveket, finom és ropogós lett a végeredmény minimális munkával, így ez került a második helyre. A legfinomabbak a saját héjukban elkészített kukoricacsövek lettek, amiknek extra füstös aromát adott a grillen velük sült héjuk. Ezzel a két módszerrel érdemes otthon is próbálkoznunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek