7 laktató, gazdag leves vacsorára

Az a legjobb a levesekben, hogy ha jó sűrűn és gazdagon készítjük őket, akkor is nagyon könnyen összeállíthatók, és sokáig jóllakottnak érezhetjük magunkat utánuk. Ha az új évben azt fogadtad meg, hogy egy kicsit könnyebb ételeket ebédelsz és vacsorázol, egy-egy sovány hússal készült leves vagy zöldségkrémleves tökéletes alternatívája lesz a sülteknek, raguknak és pörkölteknek.

Ez alkalommal néhány olyan különleges levest gyűjtöttünk össze, amik között van olyan, amit a magyaros ízvilág kedvelői fognak szeretni, de olyan is, amit az édesszájúaknak ajánlunk. A jó kis savanykás csorbát pedig mindenkinek, aki percek alatt, egyszerűen szeretne összedobni egy izgalmas gombóclevest.

Egy igazi retró fogás a savanyú krumplileves, ami néhány karika kolbásszal és egy benne főtt tojással az igazi. Ízesítsd a kedved szerint kevés vagy egy kicsit több ecettel, és süss mellé egy édes, túróval töltött zsömlét, ha egy könnyű, nagymama konyháját idéző ebédet szeretnél.

A csorba nálunk viszonylag ritkán főzött leves, pedig ez a savanykás finomság az erdélyi és a román konyha alapját képezi. Létezik belőle halgombócos, gombás, karfiolos, babos, vargányás, csalános és még pacalos is. Mi most könnyű, pulykával készült húsgolyóval főztük meg. 

Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat kizárólag január első napjára korlátozni, mert rengeteg finomság készülhet belőle a vegetáriánus húspogácsától egészen eddig a finom levesig, amit mi csípős kolbásszal és jó hideg tejföllel dobtunk fel.

Ha édesszájú vagy, és szeretnéd a nyarat megidézni akár a tél közepén is, próbáld ki ezt az egyszerű eperlevest, amihez mandulás túrógombócokat készítettünk, így akár egy elegáns menüsor elején is felszolgálhatod.

Ez a szerecsendiós karfiolkrémleves tökéletes, ha szereted a karfiolt, és végre egy laktató fogásban is kipróbálnád. A magvak és a füstölt hal tökéletes kiegészítői ennek a viszonylag egyszerűen elkészíthető levesnek.

Egy igazán tartalmas levest is hoztunk macsóknak és hedonistáknak, és persze mindazoknak, akiknek egy rakás maradék sajtdarabka árválkodik a hűtőben. Sajt, barna sör és zeller – naná, hogy finom lesz!

Ha szereted a zellert, próbáld ki ezt a forró levest is, jéghideg reszelt almával és fűszeres-paprikás dióval. Ezekkel a feltételekkel sokkal gazdagabb, laktatóbb és egészségesebb, mintha csak magában kanalaznád.

Oszd meg másokkal is!
Mustra