Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka

Ezt frankón nem lehet abbahagyni.

Szóval az van, hogy én amúgy nem vagyok egy diórajongó. Bajom éppen nincs vele, de szerintem kevés sütinek áll jól, így, ha lehet, inkább olyat választok, amiben nincs. 

Ez az egész viszont csak addig tart, amíg a közelembe nem kerül pár szelet ebből a sütiből. Valamiért annyira finom, hogy tök mindegy, hogy amúgy szereted-e diót, imádni fogod. A sűrű, csokis-vajas textúra tök jól elbírja a ropogós falatokat, ráadásul van a tetején egy olyan krémes csokimáz, ami tényleg tökéletes korona a csokis-diós szeletek tetején. Tudom, hogy az összetevők alapján nem tűnik valami nagy számak, de az. 

GettyImages-935902332
JulyProkopiv

Hozzávalók 8 személyre

Az alaphoz:

  • 5 deka étcsokoládé
  • 20 deka puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 20 deka kristálycukor
  • 10 deka liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 deka durvára vágott dióbél
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál eszpresszó (frissen lefőzve)

A mázhoz

  • 1 deci zsíros tejszín
  • 10 deka jó minőségű étcsokoládé, összetörve
  • 5 deka puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A vajat, a vaníliakivonatot és a cukrot egy mély tálban keverd habosra. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel egy hőálló tálban, és amikor felolvadt, add hozzá a kávét. A tojásokat verd fel egy kicsit és nagyjából öt adagban add a habosra kevert vajhoz és alaposan dolgozd el. Ezek után az olvadt csokoládét is keverd bele (már langyosan). A lisztet a sütőporral és a csipet sóval szitáld egy tálba, add hozzá az összevágott diót, majd forgasd össze az egészet a csokoládés masszával. Simítsd a tésztát a egy kisebb tepsibe/tortaformába, a sütőben 35 percig süsd, majd tedd hideg helyre.

Közben készítsd el a mázat: ehhez a tejszínt egy kisebb edényben hevítsd forráspontig, majd a tűzről levéve tördeld bele a csokit. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel, ezek után add hozzá a vajat is. Hagyd egy kicsit sűrűsödni hideg helyen, és ha már könnyen kezelhető, vond be vele a tészta tetejét. Tedd az egészet a hűtőbe, amíg teljesen kihűl – néhány óra múlva már ehetitek is. Akár néhány nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted. Fagyival és tejszínhabbal is tálalhatod, de ezek nélkül is abbahagyhatatlan. 

Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé? Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek