Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret. Az egyik egy magyaros, kapros változat, a másik egy dél-amerikai verzió sajttal és sült kukoricával, csípősen.

Több országnak is van kukoricás körete és vega főétele: az olaszoknak a polenta, nekünk a puliszka, a románoknak a tejjel és túróval fogyasztott mămăliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco, és így tovább. Ez a sajtos, kicsit csípős verzió is remek meleg köret, amihez bármilyen, akár füstölt sajtot is használhatsz. 

A kukorica fogyasztását különösen a B1-vitamin-tartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek, mert hiányában az ember hajlamos lehet az idegességre és depresszióra. Ezzel a körettel nem lesz okunk idegeskedni, akár a gyerekekkel együtt is összeállíthatjuk, annyira egyszerű. 

 

Téli és nyári változatára is adunk tippeket.
Téli és nyári változatára is adunk tippeket.minadezhda

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 20 deka reszelt sajt
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze a lecsöpögtetett kukoricát a tejszínnel, a sajttal, a sóval és borssal, majd tedd hőálló tálban a sütőbe. Akkor van kész, ha kezd pirulni a teteje. Ilyenkor mehet rá a csili, akár egy kis hideg tejföl és friss petrezselyem is. 

Ha így már meguntad, keverd el a kukoricát majonézzel, sóval és kaporral, majd hidegen mehet rá a Cayenne-bors. Így egy nyári változatát készítetted el, amihez, ha zöldségeket is adsz, salátaként tálalhatod. Füstölt hallal a legfinomabb, de rántott sajt és sült csirkecombok mellett is kiváló. 

 

Egyszerű és gyors kukorica-krémleves Egyszerű és gyors kukorica-krémleves

15 perces leves, szinte semmi alapanyagból. Ízlés szerint variálható, lehet házias, egzotikus vagy éppen csípős is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

2021. szeptember24., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Te is szereted a leveseket? Ezt a kukoricás változatot egy adag csilivel érdemes tálalnod

Sokszor a legegyszerűbb fogások tudnak a legfinomabbak lenni. Ez a kukoricaleves éppen erre jó példa, nem is kell mellé más, csak egy adag vajas vagy lilahagyma-lekvárral tálalt pirítós.

2021. március24., 10:24

Heti sajtos-tejfölös: spenótos karfiol burgonyával

Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.

2021. október26., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek