Őszies sajttorta szilvával és mákkal

A klasszikus sajttortát (avagy cheesecake-et) általában piros és (kék) bogyós gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!

Ötvös Zsuzsanna

A megadott mennyiség egy 18 centis tortaformára szól, a szokásos 26 centis formához duplázzák az adagokat!

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:

Kekszréteg:

85 g zabkeksz
10 g darált mák
35 g vaj

Krémsajtos réteg:

500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például) 
100 g nádcukor
1 ek. liszt
100 g tejföl
1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)
egy kezeletlen citrom héja
2 tojás

Szilvás réteg:

kb. 250 g szilva magozva
2 ek. nádcukor 
őrölt fahéj ízlés szerint (vagy mézeskalácsfűszer, de tonkababbal is isteni lesz)
2-3 ek. testes vörösbor (elhagyható)
2 lap (=4 g) zselatin

1. A kekszes réteghez a zabkekszet késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk-törjük. A kekszmorzsához hozzákeverjük a mákot és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral béleltünk ki. Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot, majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.  

2. A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.  

3. A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni, majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45 percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  

4. A szilvás réteghez a kimagozott, felezett szilvát a nádcukorral és a fahéjjal addig főzzük, míg a szilva levet nem ereszt és meg nem puhul - mintha egy hígabb lekvárt készítenénk. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a vörösbort. Végül belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A szilvás zselét a torta tetejére öntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.

 

Ötvös Zsuzsanna

Tipp: Ha nem szeretne a zselékészítéssel bíbelődni, tálalja a szilvaszószt a torta mellé, hogy ki-ki ízlés szerint kanalazhasson belőle a szeletére!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek