Szeretne palacsintát sütni? Segítünk

A palacsinta megunhatatlan klasszikus. Ha kisütöttük, az már fél siker, kakaóporral, fahéjas cukkoral megszórni, levárral megkenni és feltekerni mindenki képes. De a túrótöltelék már más dió, márpedig jó túrós palacsinta nem lesz gyenge töltelékből.

A túrós nekem egyszer, de kétszer sütve is az egyik kedvenc ételem. Például tökéletes választás egy krémleves után. A túrós palacsinta lényege szerintem az, hogy ne hagyjuk ki a túrótöltelékből a citrushéjat, a vaníliát és a mazsolát. A túróhoz általában citromot használunk, de én inkább a narancs mellett teszem le a voksom. Érdemes így is kipróbálni.

Túrós, kétszer sütve
Túrós, kétszer sütveKatuci

Ha nem akarják még egyszer átsütni, hát ne tegyék, ebben az esetben egyszerűen töltsék meg,  tekerjék fel, és hajrá, ebben az esetben a töltelékbe mehet több tejföl!

Hozzávalók (10 palacsintához):

a palacsintához:

20 dkg liszt
2 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
4 dl tej
olaj a sütéshez

a túrótöltelékhez:

25 dkg túró
1 tojás
1 dl tejföl
8-10 dkg cukor
1 kezeletlen/bio narancs vagy citrom héja
fél rúd vanília kikapart magjai / 1 csomag vaníliás cukor / 1 evőkanál vanília-kivonat
egy marék mazsola
diónyi vaj a sütőformához

a tetejére:

1 dl tejföl
2 dkg cukor

  1. A palacsinta tésztáját készítjük el először. Én ehhez szinte mindig botmixert használok. A tojásokat, a cukrot, a lisztet, a tej felét kancsóba teszem, összeturmixolom, majd folyamatosan adagolom hozzá a maradék tejet. Olajozott palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat, de halványra hagyom őket.
  2. Ha nem tudja, hogyan kell palacsintát sütni, így csinálja: forrósítsa fel a serpenyőt, vékonyan kenje át olajjal. Vegye egyik kezébe a serpenyőt, a másikba pedig a merőkanalat, amivel a tésztát szedi majd. A forró edény közepébe merjen bele egy szűk (normál) merőkanálnyi tésztát, és az edényt kezdje el már akkor körbeforgatni, amikor a tészta csurog bele. Ha ügyes volt, a tészta köralakban beterítette a palacsintasütő alját. Ha nem sikerült, ne keseredjen el, idővel belejön majd. Süsse közepes lángon. Rövid idő elteltével egy hosszú, vékony (fa, szilikon, stb) spatulával nyúljon alá, és egy hirtelen mozdulattal fordítsa meg. A második oldal szinte azonnal kész.
  3. A töltelékhez szintén a botmixert hívom segítségül. A mazsola kivételével mindent simára dolgozunk a géppel. Természetesen villával is összedolgozható a massza.
  4. A palacsintákat megkenjük a túrókrémmel, megszórjuk mazsolával. A palacsinta két szélét a közepéig behajtjuk, majd feltekerjük. Vajazott sütőformába helyezzük őket, a hajtott felükkel lefelé.
  5. Tejfölös cukorral megkenjük a tekercsek tetejét, 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
shutterstock 155658278
Shutterstock

Kezdők figyelmébe: a kakaós, fahéjas-cukros, citromos-cukros palacsintákat érdemes még forrón megtölteni, hogy a töltelék beleolvadhasson. A lekváros pedig nem meglepő módon annál finomabb lesz, minél jobb a lekvár, amit belekenünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek