OFFLINE

Bolognai spagetti: ne a zacskóst vegye, inkább készítse el

2013. január 15., kedd 13:58 |

Jó dolog a modern konyha, de időnként az egyszerű régi jól bevált ízekre vágyom. Most a bolognai spagettire esett a választás. Ez az a kaja amit a családban lévők egytől-egyig mind megesznek fintorgás nélkül, és nagyon gyorsan el is fogy. A recept könnyű és bárki el tudja készíteni. Körülbelül 1400 forintból kihozható nyolc adag.

Sokan meg sem próbálják elkészíteni, csak leemelik a polcról az instant változatát. „Arról a fajtáról, amihez csak egy kis vízre meg a főtt tésztára van szükség, nem érdemes sok szót ejteni, kollegiumban mi is ettük, de egyáltalán nem finom.” - mondta az egyik kolléganőm. Annál a fajtánál viszont, amikor amúgy is venni kell darált húst, tényleg fölösleges a zacskósat venni: az otthoni változat csak egy picivel több munka, viszont a végeredmény sokkal jobb lesz.

Hozzávalók:

4 evőkanál kókuszzsír/olívaolaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
3 nagy gerezd fokhagyma,
víz,
só, bors,
250 g sertéshús,
250 g marhahús,
800 g friss vagy konzerv paradicsom, esetleg passata
egy szál sárgarépa (opcionális),
egy babérlevél,
1 csokor friss bazsalikom

tálaláshoz: sajt, (parmezán, vagy amit szeretnek)

A hagymákat és a fokhagymákat tisztítsa meg és szeletelje fel apró kockákra, majd pirítsa meg egy mélyebb, vastagtalpú serpenyőben.

Ezután adja hozzá a húst, a sót és a borsot és pirítsa addig, amíg szép barna, és finom illatos nem lesz, csak arra figyeljen, hogy nem árt folyamatosan kevergetni, nehogy leégjen.

Adja hozzá a felkarikázott répát és a paradicsomot, fedje le, és kicsi lángon további 20-30 perc alatt főzze készre az ételt. Miután szépen összefőtt az egész, adja hozzá a csokor bazsalikomot, ez utóbbit aprítsa fel, ha nem bánja a zöld darabokat, vagy hagyja egyben, és akkor majd ki is tudja emelni a szószból. Zárja el, a bazsalikommal már nem kell főzni, hogy ne veszítse el az aromáit. És ezzel kész is a szósz.

A tészta

Fejenként 10 deka tésztával számoljon, ehhez a tojásmentes, durumtészta jobban passzol. Vízforralóban melegítsen vizet, ezzel nem csak időt, energiát, pénzt is spórol, majd öntse a forró vizet egy mély edénybe, és tegyen bele sót. Tegye a lobogó vízbe a spagettit. Nem baj, ha elsőre kicsit kilóg a vége, amint az egy kicsit megpuhul szépen bele tudja egyengetni a fazékba. Szóval ne kezdje el széttördelni, fölösleges. A tésztát tízszeres mennyiségű vízben jó főzni, vagyis 10 dkg tészta=1 liter víz.

Főzze meg a tésztát, szűrje le, és vagy keverje össze a szósszal az egészet, vagy tegye külön az asztalra, és tálalja adagonként. Mindig csak tálalásnál szórjon sajtot a tetejére, olaszosan az asztalnál reszelik a parmezánt a tetejére.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta