Bolognai spagetti: ne a zacskóst vegye, inkább készítse el

Jó dolog a modern konyha, de időnként az egyszerű régi jól bevált ízekre vágyom. Most a bolognai spagettire esett a választás. Ez az a kaja amit a családban lévők egytől-egyig mind megesznek fintorgás nélkül, és nagyon gyorsan el is fogy. A recept könnyű és bárki el tudja készíteni. Körülbelül 1400 forintból kihozható nyolc adag.

Sokan meg sem próbálják elkészíteni, csak leemelik a polcról az instant változatát. „Arról a fajtáról, amihez csak egy kis vízre meg a főtt tésztára van szükség, nem érdemes sok szót ejteni, kollegiumban mi is ettük, de egyáltalán nem finom.” - mondta az egyik kolléganőm. Annál a fajtánál viszont, amikor amúgy is venni kell darált húst, tényleg fölösleges a zacskósat venni: az otthoni változat csak egy picivel több munka, viszont a végeredmény sokkal jobb lesz.

Hozzávalók:

4 evőkanál kókuszzsír/olívaolaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
3 nagy gerezd fokhagyma,
víz,
só, bors,
250 g sertéshús,
250 g marhahús,
800 g friss vagy konzerv paradicsom, esetleg passata
egy szál sárgarépa (opcionális),
egy babérlevél,
1 csokor friss bazsalikom

tálaláshoz: sajt, (parmezán, vagy amit szeretnek)

A hagymákat és a fokhagymákat tisztítsa meg és szeletelje fel apró kockákra, majd pirítsa meg egy mélyebb, vastagtalpú serpenyőben.

Ezután adja hozzá a húst, a sót és a borsot és pirítsa addig, amíg szép barna, és finom illatos nem lesz, csak arra figyeljen, hogy nem árt folyamatosan kevergetni, nehogy leégjen.

Adja hozzá a felkarikázott répát és a paradicsomot, fedje le, és kicsi lángon további 20-30 perc alatt főzze készre az ételt. Miután szépen összefőtt az egész, adja hozzá a csokor bazsalikomot, ez utóbbit aprítsa fel, ha nem bánja a zöld darabokat, vagy hagyja egyben, és akkor majd ki is tudja emelni a szószból. Zárja el, a bazsalikommal már nem kell főzni, hogy ne veszítse el az aromáit. És ezzel kész is a szósz.

A tészta

Fejenként 10 deka tésztával számoljon, ehhez a tojásmentes, durumtészta jobban passzol. Vízforralóban melegítsen vizet, ezzel nem csak időt, energiát, pénzt is spórol, majd öntse a forró vizet egy mély edénybe, és tegyen bele sót. Tegye a lobogó vízbe a spagettit. Nem baj, ha elsőre kicsit kilóg a vége, amint az egy kicsit megpuhul szépen bele tudja egyengetni a fazékba. Szóval ne kezdje el széttördelni, fölösleges. A tésztát tízszeres mennyiségű vízben jó főzni, vagyis 10 dkg tészta=1 liter víz.

Főzze meg a tésztát, szűrje le, és vagy keverje össze a szósszal az egészet, vagy tegye külön az asztalra, és tálalja adagonként. Mindig csak tálalásnál szórjon sajtot a tetejére, olaszosan az asztalnál reszelik a parmezánt a tetejére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra