Így készíts joghurtot házilag

Joghurtot készíteni elsőre meglepőnek tűnhet, de hidd el, ha megérted a folyamatot, el fogod hinni azt is, hogy igazából az egyik legegyszerűbb konyhai tevékenység.

Nemcsak költséghatékony és környezetkímélő, de sokszor finomabb is az otthon készített joghurt, hiszen teljes mértékben a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk. A Serious Eats szedte össze a joghurtkészítés lépéseit.

Pár egyszerű lépés az egész 

Többféle joghurtot készíthetünk, de mindegyiknél az a legfontosabb, hogy a lehető legmagasabb zsírtartalmú tejet használjuk. A legjobb, ha házi tejből készítünk joghurtot, de ha csak bolti tej van kéznél, a legegyszerűbb zacskós tej lesz a befutó, ami amúgy csak pár napig állna el. A másik fontos tényező, hogy milyen joghurtot használunk oltóanyagnak. Lehetőleg olyan natúr joghurtot válasszunk, ami élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirattal van ellátva, és eltarthatósága rövid idejű.

1. lépés: A tej

A tej minősége nagy hatással lesz az eredményre. A tapasztalt joghurtkészítők szerint a magas zsírtartalmú tej a befutó, de az sem tragédia, ha sovány tejet használunk, ez azonban kevésbé sűrű joghurtot fog eredményezni. Ebben az esetben a 4. lépés előtt zselatin hozzáadásával lehet tovább sűríteni a joghurtot.

2. lépés: Az oltóanyag

Ez azokat a baktériumokat tartalmazza, amelyek tejsavat képeznek, sűrítik és egyúttal savanyítják a tejet. Kellő utánajárást követően erre a célra használhatunk poralapú élőflórát, de ennél talán egyszerűbb, ha egy bolti joghurtból használunk fel pár kanálnyit.

Reggelire, tízóraira, uzsira, az egész családnak szuper alternatíva
Reggelire, tízóraira, uzsira, az egész családnak szuper alternatívasanjeri / Getty Images Hungary

3. lépés: Forralás

A joghurt készítésének első lépése, hogy nagyjából 80-90 fokra forraljuk fel a tejet. Ez segít elpusztítani a felesleges baktériumokat, emellett pedig megváltoztatja a fehérjék térszerkezetét is. Ez azért fontos, mert így elkerüljük, hogy a joghurt kis csomókba összeállva túrószerű legyen. Ha sűrűbb joghurtot szeretnénk készíteni, érdemes kb. fél órán át forralni a tejet, kevésbé sűrű eredmény esetén elég ennél rövidebb ideig is. Arra azonban minden esetben figyeljünk, hogy ne égjen oda.

4. lépés: Hűtés

Ha a forró tejhez adnánk hozzá az oltóanyagot, elpusztulnának a benne lévő baktériumok, és ezzel együtt a joghurtunknak is búcsút inthetnénk. Tehát meg kell várni, hogy a tej nagyjából 40-45 fokra hűljön, hiszen ebben a baktériumok már képesek túlélni. Ha nincs kifejezetten a tej hőmérsékletének mérésére egy külön hőmérőnk, akkor sem érdemes kétségbeesni: ha 3-5 másodpercig már benne tudjuk tartani az ujjunkat komolyabb égési sérülés nélkül, akkor jó lesz a baktériumoknak is.

5. lépés: Az oltóanyag hozzáadása

Ha joghurtot adunk a tejhez, fontos tudnunk, hogy 1 literhez oltóanyagként 2-3 evőkanál joghurtra lesz szükségünk. Érdemes először egy pár kanál meleg tejjel összekeverni a joghurtot, majd ezután összeönteni a többi tejjel.

6. lépés: Érlelés

Ez lesz az a pillanat, amikor a folyékony tej joghurttá alakul. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, a baktériumoknak el kell kezdeniük szaporodni a tejben, ehhez pedig minél stabilabb környezetre van szükségük. A baktériumok 30-40 fok között szaporodnak a legjobban, ezt pedig úgy tarthatjuk fenn, ha száraz dunsztba vagy meleg vízbe tesszük a joghurtos edényt, beállítjuk a sütőt kb. 35 fokra, majd ebbe tesszük be a joghurtot. Sőt, egy meleg nyári napon ezekre nincs is szükség. De talán a legjobb, ha tűzálló agyagedénybe öntjük a tejet és a joghurtot, hiszen ez megtartja a hőmérsékletet, és lehetővé teszi, hogy a folyadék elpárolgásával sűrűsödjön a joghurt. Már 5-6 óra múlva éreznünk kell a savanykás ízt, de ha ez másnapra sem jelentkezik, akkor vagy a joghurt, vagy a tej nem volt megfelelő.

7. lépés: Szűrés (opcionális)

Ha a sűrűbb joghurtot szeretjük, mint például a görög joghurt, ezt a lépést ne hagyjuk ki. Vegyünk egy darab gézt vagy egy fehér konyharuhát, tegyük egy tál fölé helyezett tésztaszűrőbe, és öntsük bele a joghurtot. Az anyagon keresztül szépen lassan ki fog csepegni a savó, és csak a sűrű, krémes joghurt marad a szűrőben.

8. lépés: Hűtés, újra

Ha már megvan a joghurt, nincs más dolgunk, mint betenni a hűtőbe. A hűvösebb környezet lassítja a baktériumok aktivitását, így a joghurt nem lesz túl savanyú, emellett pedig hosszabb ideig fogyasztható. Sőt, ha van időnk, a friss joghurtot fogyasztás előtt tartsuk egy-két napig a hűtőben.

9. lépés: Egy újabb adag joghurt

Tegyünk el egy pár evőkanálnyit az általunk készített joghurtból, hogy a következő alkalommal már az oltóanyag miatt se kelljen a boltba menni. A joghurtunkat aztán sokféleképpen ízesíthetjük, adhatunk hozzá bármilyen gyümölcsöt, vagy tehetjük süteményekbe, szórhatunk bele müzlit – biztos, hogy legalább olyan gyorsan el fog fogyni, mint a bolti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra