20 étel, amit soha nem szabadna a hűtőbe tenned

Az ételek egy részénél nagyon is indokolt a hűtés, de nem mindegyiknél. Íme a lista.

Rengeteg ember esik abba a hiába, hogy a bevásárlást követően válogatás nélkül pakolja tele a frigót a beszerzett élelmiszerekkel. Még akkor is, ha nem biztosak benne, hogy tényleg ott van-e a helyük, mert úgy hiszik, hogy „jó lesz az ott, így tutira tovább eláll.” Te ne kövesd a példájukat! A következőkben a Daily Meal gyűjtése alapján vesszük sorra azokat az ételeket, amiket nem szabadna hűvösre tenni, és azt is eláruljuk, hogy miért.

1. Hosszan érlelt sajtok

Hacsak nem szeretnéd tönkretenni a méregdrágán vásárolt hosszú érlelésű sajtot, vétetlenül se tedd be a hűtőbe. Tudjuk, hogy kissé ellentmondásosan hangzik a dolog, hiszen egy tejtermékről van szó, amiről azt gondolnánk, hogy hűtést igényel. De higgy nekünk, az olyan sajtokat, mint a gouda, a cheddar és a gruyère tartsd inkább távol a hűtőtől, mert frigós tárolásukkal csak annyit érnél el, hogy az indokoltnál jobban megkeményednének, ami komoly kihívások elé állítana szeletésüknél.

2. Banán

A banán a hűtőben nem érik meg, viszont pillanatok alatt megbarnul a héja, ezért ne babrálj ki magaddal, és tartsd szobahőmérsékleten, mondjuk egy szép gyümölcskosárban, ami nemcsak praktikus, hanem látványként sem utolsó. Ha már itt tartunk, emlékeztetnénk, hogy a banánfagyasztás rejtelmeinek nemrég egy külön posztot szenteltünk. 

shutterstock 343084502

3. Bazsalikom

A hűtőben uralkodó körülmények nem túl ideálisak a bazsalikom számára. Leginkább azért, mert magában szívja más ételek ízét és szagát, ami miatt elveszíti a sajátját, és kétszer gyorsabban fonnyad meg, mint alapvetően tenné.

4. Kenyér

A kenyértartót nem véletlenül találták ki. Használd rendeltetésszerűen, a kenyérnek ugyanis semmi keresnivalója nincs a hűtőben. A hideg levegő hamar megkeményíti és kiszárítja, így mire felocsúdnál, legfeljebb rágóizmaid fejlesztésére lesz alkalmas.

5. Gabonapehely

Mi még nem láttunk egyetlen embert sem, aki a hűtőben tartotta volna a gabonapelyhet (ami nem azonos a müzlivel), de hátha te igen. Ebben az esetben szólj neki, hogy ne tegye! A frigó levegője átnedvesíti a pelyheket, így mire eljutnak a tányérodig, fura állaguk lesz.

6. Kávé

A kávababokat ugyan száraz és hűvös helyen érdemes tárolni, de nem annyira hűvösben, mint a hűtő, mivel ettől megsemmisülhetnek jellegzetes aromái. Egy pro tipp: a főzött kávét a jégkockatartóban lefagyasztva, majd tejjel, fagyival kombinálva egy igazán különleges, hideg és frissítő italhoz juthatsz.

7. Uborka

A hűtővel az uborka sincs jó barátságban. Nagyon nincs. A probléma abból adódik, hogy a hideg károsítja a zöldség héját, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja eltarthatóságát. Ha nem akarod, hogy a konyhádban kallódjon, keress hozzá egy zöldségtárolót.

8. Fánk

Édességrajongóként azt kívánjuk, hogy bárcsak a fánkok örökké tartanának, de az igazság az, hogy két nap után már kezd eljárni felettük az idő. A rossz hír az, hogy ezen a hűtés sem segít. A gond ugyanaz akárcsak a kenyérnél. A nedves közegben a fánk szottyos lesz, ami minden, csak nem gusztusos.

shutterstock 566188660

9. Fokhagyma

Miután megpucolod a fokhagymát, valószínűleg nem használod fel az összes gerezdet, ezért erős késztetést érezhetsz, hogy a maradékot a hűtőben helyezd biztonságba. Próbálj ellenállni a kísértésnek, mert csak rontasz vele a helyzeten: a fokhagyma kicsírázhat, megpenészedhet és kevésbé lesz ízletes.

10. Friss fűszernövények

A friss fűszernövények csodákat művelhetnek a főztöddel, de elég drágák, ezért szeretnéd minél tovább megőrizni őket. Csakhogy erre nem a hűtő a legjobb megoldás. Inkább kövesd a virágos módszert: amit később szeretnél felhasználni, rakd bele egy vázába vagy pohárba, és gondoskodj a folyamatos vízutánpótlásról.

11. Méz

A méz tipikusan az az élelmiszer, ami szinte soha nem romlik meg, így már eleve felesleges a hűtésével fáradoznod. Már csak azért sem, mert a hideg beindítja a kristályosodást. Így aztán az addig folyékony, jól kenhető méz krémessé válik, majd megkeményedik.

12. Sárgadinnye

Az egész sárgadinnyét azért rossz ötlet a hűtőben tárolni, mert alacsony hőmérsékleten eltűnhetnek belőle az antioxidánsok, illetve a béta-karotin, ami ugye az A-vitamin elővitaminja. A felvágott dinnye már más kategória, azt kifejezetten ajánlott betenni a hűtőbe.

13. Diófélék

A dióféléknél ugyancsak kerülendő a frigózás: veszíthetnek az ízükből és felvehetik egyéb ételeid szagát. A kamrádban sokkal jobb helyük lesz. Főleg, ha találsz a számukra egy légmentesen zárható tárolódobozt.

14. Olívaolaj

Az olívaolaj nem bírja a hűtést, megdermed és besűrűsödik, ezért amikor szükséged lenne rá, nem fog egykönnyen kijönni a palackból. Tárolása nem igényel semmilyen trükköt: egy száraz és hűvös hely tökéletesen megfelelő.

15. Hagyma

A pucolatlan hagyma friss levegőt igényel, különben megromlik és megpuhul. Csak dobd bele egy kosár, hidd el, nem lesz semmi baja. A héj nélküli hagymát ellenben tanácsos a hűtőbe pakolni, méghozzá egy zárható dobozban.

shutterstock 614533241

16. Mogyoróvaj

A klasszikus mogyoróvaj évekig elvan a konyhaszekrényben is, anélkül hogy bármi baja lenne. A hűtőzés egyébként sem tenne jót neki: a kelleténél szilárdabb halmazállapotba kerülne és nyoma sem maradna sima textúrájának. Ugyanez igaz a mogyorókrémre is.

17. Krumpli

A hideg rossz hatással van a burgonyában lévő keményítőre, így alaposan meglepődhetsz, amikor a tányérodra kerül, mert bűn édes lesz! A helyes stratégia a következő: tárold egy száraz dobozban, ha pedig kicsírázik, hajítsd ki a fenébe.

18. Csonthéjas gyümölcsök

Amikor valamilyen barackot vagy szilvát veszel boltba, akkor jó eséllyel úgy kerül hozzád, hogy nincs teljesen megérve, és ha óvatlan módon a hűtő mellett döntesz, soha nem is fog, ráadásul így az értékes tápanyagok egy része is kárba mehet.

19. Édesburgonya

Egyetlen ok sem indokolja, hogy az édesburgonyát betedd a hűtőbe, hiszen egy sima tárolóban is hosszasan eláll. A hidegtől csak keményebb lenne az állaga, és egy örökkévalóságig tartana, mire megfőznéd.

shutterstock 561902797

20. Paradicsom

Eddig a hűtőben tartottad a paradicsomot? Bizonyára már sejted, hogy nem kellett volna. A paradicsom minden ízét (amiből amúgy is egyre kevesebb van) elveszti a hűtőben, mivel a hideg szabotálja az érési folyamatot, ami karakteres zamatát adja.

Így találhatod meg a tökéletes hűtőt

Arról, hogy milyen szempontokat célszerű szem előtt tartani egy új hűtő vásárlásánál, ebben a posztunkban értekeztünk. Innen pedig megtudhatod, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy miután hazavitted a boltból, ne uralkodjon el benne a káosz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra