Ezekre figyeljen, mikor új hűtőt vesz!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy 2016 július 4-étől 500 millió forintos keretösszeggel támogatja a hűtő- és fagyasztóberendezések cseréjét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Otthon Melege Programmal akár 45 ezer forintot is visszakaphat, hogy új készülékkel hűtse az ételeit. Felmerül azonban a kérdés, hogyan válasszon magának hűtőt az ember? 

Energiatakarékosság

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik” – hívja fel a figyelmet Filipova Brigitta, az LG Electronics Magyarország Kft. szakértője. "Vagyis egy új, energiatakarékos hűtőszekrény alig néhány év alatt behozza az árát – főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk –, így ha az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz" – mondta a szakértő.

Kik jelentkezhetnek a hűtőcsere programra? 

A kormany.hu-n megjelent tájékoztatás szerint a vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 000 forint, A++ energiaosztály esetén 35 000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45 000 forint.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be támogatási kérelmeiket 2016. július 4-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy 2016. július 6-tól más magánszemélyek is pályázhatnak, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében. 

Leolvasztás

Keresse a Total No Frost rendszert, ami azt jelenti, hogy sem a hűtőtérben, sem a fagyasztóban nincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot. Ez már csak azért is jó, mert ha nincs jegesedés, arra sincs szükség, hogy rendszeresen leolvassza a gépet, vagyis egy házimunkával kevesebbel kell vesződnie.

shutterstock 113766811
Shutterstock

Hatékony pakolás

Ha nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat akar elhelyezni a hűtőben, sokszor szembesülhet azzal, hogy ezek nem férnek el. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el. Keressen olyan hűtőt, amelynek összecsukható a polca, van benne nagyméretű fagyasztó zóna, esetleg palacktartó, ha gyakran hűt palackozott italokat.

A modern hűtők polconként változtatják a hőmérsékletet

Senki nem akarja pazarolni az élelmiszert, cél hogy a lehető legkevesebb étel végezze a kukában csak azért, mert már nem elég friss. Érdemes olyan hűtőbe befektetni, amely minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket. Vannak hűtők, amelyekben páratartó zöldségrekeszt vagy kifejezetten a húsok hűtésére alkalmas egyedi hőmérsékletű zónákat lehet létrehozni a hűtőszekrényen belül. 

GettyImages-455474660
Bloomberg / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra