LÁJFHEKK

Nem biztos, hogy jó ötlet lepisilni a medúzacsípést

2017. július 30., vasárnap 09:14

Egy havaii kutatócsoport összegyűjtötte, melyek azok az olykor meglepően népszerű praktikák, amik csak rontanak a helyzeten, és mi az, ami valóban működik.

Ezúttal egy olyan kutatásról adott hírt a Science of Us, ami kifejezetten gyakorlatias, sőt hasznos tanácsokat eredményezett, nem pedig a szokásos „ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a pomponos sapkák valóban hatékony védelmet jelentenek-e a fogszuvasodás és a szarvasbogár-támadások ellen, további kutatásokra van szükség” zárást. A hawaii kutatók azt vizsgálták meg, vajon hatásosak-e azok a különféle népi babonák, amelyek medúza csípés esetén barátaink levizelését, esetleg a tapogatók bankkártyával való eltávolítását javasolják. 

GettyImages-697123
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Ezt ne csináld

A Toxinsban megjelent tanulmány azt vette közelebbről szemügyre, milyen mennyiségű méreganyag kerülhet a csípés során a bőrre a különböző csípésellenes praktikák hatására. A meglepően gyakran hallható levizelős megoldás például jó esetben egyszerűen csak hatástalan, de attól függően, hogy mit evett a pisidonor, illetve hogy dehidratált állapotban van-e, a vizeletben található vegyületek akár jelentősen ronthatnak is a helyzeten. Az ugyancsak népszerű, bankkártyával vagy homokkal való ledörzsölés szintén csak arra jó, hogy még több méreganyagot pumpáljon ki a bőrbe kapaszkodó tapogató darabokból, ezeket a módszereket is érdemes tehát elfelejteni. A tengervízzel való lemosás úgyszintén nemkívánatos eredményekhez vezethet, leginkább arra jó, hogy megnagyobbítsa a csípés által érinett területet, a jegelés pedig, bár időleges enyhülést okoz, összességében csak elnyújtja a szenvedésünket.

És ami működik

Amennyiben van belőle kéznél, előbb locsoljuk fel a csípés helyét némi ecettel , majd csipesszel, vagy annak híján kézzel emeljük le a tapogató darabokat a bőrről, utána pedig locsoljunk meleg vizet az érintett felületre, illetve ha tehetjük, ázzunk egy ideig meleg vízben. És ami a legfontosabb, reménykedjünk, hogy nem találkozunk azzal az apró medúzafajjal, amelynek csípése egy jó félnapos hánytató kúra és a „fúróra emlékeztető” alsóhát fájdalmak mellett a „közelgő végzet érzését” kelti áldozataiban. És nem, ez nem vicc, a megcsípettek közül állítólag többen is könyörögtek már orvosuknak, hadd essenek már túl a dolgon, tegyék már el őket láb alól, elvégre a halál már ott ólálkodik az ajtóban, csak idő kérdése a dolog. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta