LÁJFHEKK

Ettől döglenek a növényei

2015. február 23., hétfő 19:27

A virág a lakás egyik legszebb dísze - tud lenni, ha valaki ért is egy kicsit a növényeihez, és nem esik kétségbe akkor sem, ha a leveleken, a szárakon vagy éppen a virágfejeken gyanús foltokat, elszíneződéseket talál. Persze az embernek nincs egyszerű dolga, hiszen a növényi nyavalyák széles spektrumon mozognak, így nem is olyan egyszerű ránézésre megállapítani, hogy mi a gond. Ebben próbálunk segíteni most  Kálmán Kata kertészmérnökkel, a Kertelünk Kft. cégvezetőjével.

Élettani betegségek

Ez a kategória egy kicsit kilóg a többi közül, ugyanis ebben az esetben a betegség okozója az ember vagy a növény környezete. Az élettani betegségek a túlöntözés, a víz- vagy fényhiány, illetve az ásványi anyagok túl kevés mennyisége lehet.

A növények egyik legfontosabb szükséglete a víz, amit lakásban tartottak esetén öntözéssel kell fedezni. Amennyiben túl száraz a föld, a növény gyökerei egészségesek bár, de nem jutnak elég nedvességhez: a növénye kókadni kezd. Ugyanez a tünet akkor is, ha túlöntözi, ez azonban a rosszabb: a túl sok víz kitölti a föld pórusait, így a gyökerek rothadásnak indulnak. A beteg gyökerek nem tudják a vizet és tápanyagokat felvenni, ezért a növény lankadni kezd. A két tünet között a különbség az, hogy az előbbinél száraz a talaj, a második esetben szinte tocsog, és gyakran kellemetlen szagú is.

Fontos megjegyezni, hogy az élettani betegségek gyakran többedmagukkal fordulnak elő, fő- és melléktünetként, sőt, kórokozó vagy kártevő okozta betegséggel is társulhatnak.

Szobanövényeinknél többnyire a nitrogén hiánya lép fel, ekkor csökött növekedés a jellemző, az alsó levelek hullanak, és csak a hajtásvégeken van zöld, vagy a fajtára jellemző színű levél. A magnézium vagy a vas hiánya esetében a levéllemezen az erek zöldek maradnak, a többi rész sárgul.

"Ezeken felül a fénnyel is lehetnek gondok. A túl sok fény perzseli a leveleket, azok elfehéredhetnek vagy bebarnulhatnak. Szélsőséges esetben az összes levél le is hullik, például ha egy bent telelő növényt tavassszal vagy nyáron hirtelen kihelyezünk az erkélyre. A kevés fény miatt az alsó levelek hullani kezdenek, és csak a lombkorona külső levelei maradnak a növényen. Az újonnan képződő levelek egyre kisebbek, kevésbé tagoltak” – mondja Kálmán Kata.

Állati kártevők

A növények betegségeit sokszor kisméretű rovarok okozzák. Sokan közülük inkább a kertre jellemzőek, de azért a cserepes, lakásban tartott díszek sincsenek biztonságban.

„A szobában elsősorban a száraz levegő miatt tapasztalhatjuk a takácsatka jelenlétét: a leveleken tűszúrásszerű nyomok láthatók, és igen finom pókháló veszi körbe az érintett területeket. Az újonnan érkező növényeken előfordulhat üvegházi molytetű, amely a levelek fonákán szívogat. A tripsz a takácsatkához hasonló kifehéredéseket okoz, de ennél a rovarnál szövedéket nem találunk a növényeken. A pajzstetvek kifejezetten akkor támadnak, amikor a szobanövény nem érzi jól magát a helyén. Ezek közül a lágy pajzstetvek a leggyakoribbak, de a gyökereket és a szárakat, leveleket fertőző gyapjastetvek is elterjedtek" - sorolta a kártevőket szakértőnk.

Hozzáttette, minden fertőzött növényt el kell különíteni a többi növénytől, és olyan helyiségben kell kezelni, ahol más növény nem tartózkodik. "A fertőzések kezdetén néha elegendő, ha a fertőzött részeket a kártevőkkel együtt eltávolítja. Erősebben fertőzött növényeknél kérjen gazdaboltban szakembertől segítséget a növényvédelmi kezelésről! Ne felejtsen el a fertőzött növényről mintát vinni!"

Kórokozók

Már meg is érkeztünk a legnehezebben kezelhető kategóriához. A túlöntözést meg tudja oldani azzal, hogy visszafogja a locsolási kedvet, a fény hiánya vagy túlzott jelenléte is viszonylag könnyen orvosolható azzal, ha új helyet keres növényének. Vannak persze olyan kórokozók, amelyektől könnyű megszabadulni, de ha a növényt például egy gomba támadja meg, akkor a gyógyítása sem olyan egyszerű.

„A növényeken számtalan betegség fordulhat elő, minden fajon más és más. Nagy általánosságban megkülönböztethetjük a peronoszpóraféléket, lisztharmatokat és a gombás foltbetegségeket. A peronoszpórák többnyire hervadásos és rothadásos tüneteket okoznak. A lisztharmatok fehéres bevonatot képeznek a növényeken. A foltbetegségek különböző alakú, mennyiségű és fedettségű fertőzést okoznak. Ez utóbbi betegségcsoport ráadásul a baktériumos betegségekkel is keverhető. Amennyiben ezeket tapasztalja, kérje ki növényvédő szakember segítségét a betegség leküzdéséhez!" - tanácsolja a szakértő. 

"A betegségeket megelőzheti, ha a lakás és helyiség adottságainak megfelelő, a környezeti adottságokhoz leginkább illő szobanövényt választ. Emellett természetesena fajnak és fajtának megfelelően kell gondozni a növényt, hogy minél jobban érezze magát és megfelelően díszítsen. A legyengült, számára rossz adottságú helyen minden élőlény előbb-utóbb elpusztul” – fűzte hozzá Kálmán Kata. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta