KULTÚR

A színész, aki mindenkinek beugrik

2010. március 29., hétfő 08:28

rudolf„Lehet, hogy mindig is szentimentális voltam, csak most már fel is vállalom" - Rudolf Péterrel beszélgettünk, aki március 18-ától az Igazából apa címben tűnik fel a mozikban.

 

 

Fotó: Kleb Attila

 

Shakespeare-t rendez az Új színházban, folyamatosan dolgozik a Beugró című műsorban, szabadidejében moziba jár, nyáron pedig egyik legkedvesebb munkájának hódol: leforgatja az Üvegtigris 3. részét.

Március 18-án volt az Igazából apa című film premierje, milyen volt a forgatás?

- Az Igazából apa című filmben négy napot dolgoztam, ezért kevés a rálátásom, de egy szeretnivaló vígjátéknak gondolom. Novák Emillel nagyon jó volt újra együtt dolgozni, utoljára a nyolcvanas években, a Zuhanás közben című filmben forgattunk együtt. A filmben én egy picit nárcisztikus, kicsit pojáca, kicsit pozőr szerethető fazont játszom. Képzőművészekről szól, egy régi festő barát visszatér Ausztráliából, innen bonyolódik a történet. Én az oldalvízen kapcsolódom be egy nő kapcsán.


- Az Üvegtigris hogy áll?


- A „Tigris" nyilván az életem részévé vált, és úgy tűnik, hogy az is marad. Ezen a nyáron még biztosan.(nevet) Ha a gazdasági része összeáll - és van rá esély - akkor lesz a film. Tavaly azért nem forgattunk, mert a forgatókönyv nem állt úgy, azóta is dolgozunk rajta, remélem, nem dolgozzuk túl magunkat. Van egy pont, amikor újra és újra megforgatod, ízleled, csócsálod a szöveget, és nem találod már jónak, elunod, és lehet, hogy az ember szétzilálja a saját könyvét.


- Ilyenkor ki a külső szem? Meg szoktad mutatni valakinek?


- Vannak őrségi barátaim, akiknek felolvasok belőle részeket. A Latyikáról (Latabár Kálmán - a szerk.) mesélték, hogy mielőtt kiállt a színpadra, a dolgozóknak mindig előre elmondta a vicceit, hogy letesztelje, mennyire jók azok. Most itt nem erről van szó, nem ellenőrizgetem a vicceket, de például vágásnál nagyon szeretem, ha valaki kávéval a kezében bejön, én hirtelen hátranézek, és megnézem, hogy mosolyog-e. Szörnyű tragédiák esetében a csöndet meg lehet magyarázni, de vígjáték esetében ezt egy kicsit komplikáltabb erényként felfogni, ha nem röhögnek. Úgy néz ki, hogy júniusban elkezdünk forgatni, a nyár ennek a jegyében zajlik, aztán jönnek az utómunkák, és decemberben szeretnénk majd előjönni a filmmel.


- Az Üvegtigris számodra abszolút szerelemgyerek, ugye?


- Igen, és az a kihívás benne, hogy úgy próbáljuk megcsinálni a harmadik részt, hogy igyekszünk megtartani ami szerethető benne, de több helyszínes, mégiscsak a film készítésének szempontjából, technikailag egy komplikáltabb történet lesz. Ugyanezek a fickók kerülnek talán egy sodróbb történetbe, és állnak megint talpra.


- Rengeteget dolgozol, április végén lesz az Új színházban Shakespeare: Ahogy tetszik című darabjának a bemutatója, amelyet te rendezel. Közben folyamatosan megy a Beugró, és filmezel is. Bírod a tempót, nem sok ez így?


- Most márciusban csak három szabad estém van. Hogy lehet ezt bírni? Én egy évre leálltam. De akkor sem éreztem, hogy pihenek, hiszen mindenféle tárgyalásokat kellett bonyolítanom, hogy a következő évem ne legyen „lukas". Ha az ember szabadúszó, és nincs mögötte egy színház, maga kell, hogy intézzen mindent. Lehet, hogy kéne az ember mögé egy profi csapat, amit persze a magyar egzisztenciális helyzet nem enged meg. Folyton nekem kell megjegyeznem dolgokat, mikor a saját nevem gyors elsajátításával is bajaim vannak (nevet).

rudolf2


- Úgy tudom, hogy nagyon szeretsz moziba járni, marad időd rá ennyi munka mellett?


- Az egész családom mozi imádó, ahogy akad egy szabad este, valamelyik gyerekben, vagy bennünk fellobban a vágy egy jó mozira.


- Mit láttál utoljára?


- Még az Oscar előtt láttam a Bombák földjént, és nekem nagyon tetszett. De van olyan tévécsatorna is, amit szívesen nézek, ahol régi, és nem olyan régi filmeket is el lehet csípni. Nemrég láttam a Diktátor című filmet Chaplinnel. Most hallgattam meg negyedszer a végén Chaplin monológját. Azon gondolkodtam, hogy ha lenne egy önálló estem, azt a furcsaságot csinálnám, hogy elmondanám ezt a monológot. Annak idején, amikor a főiskolából egyetem lett, és elsőként nekünk kellett diplomamunkát, én Chaplint választottam. Mivel a diplomamunka megírása kutatói státuszt jelentett, én kutatóvá váltam, és megnéztem akkor a Diktárort is. Emlékszem, hogy akkor még geilnek éreztem a végső monológot. Vagy én változtam azóta, és szentimentálisabb vagyok, vagy a világ újra odakúszott a monológ mögé, de most nem éreztem így. Néhány éve nem lépek fel, egyszerűen nem merek szavalni, félek a dologtól, de ha csinálok egy önálló estet, akkor ez a monológ az első lesz, amit kiválasztok. Ezennel ki is választottam.


- Hogy érzed, szentimentális lettél?


- Lehet, hogy mindig is az voltam, csak most már fel is vállalom!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta