INTIM

Tegyél te is a családon belüli erőszak ügyéért!

2010. július 27., kedd 16:38

A Dívány.hu szerkesztősége is csatlakozott ahhoz az aláírásgyűjtő akcióhoz, amelynek a célja a családon belüli erőszak – mint külön büntetőjogi tényállás megteremtésére Magyarországon.

Halász Pálma kezdeményezésére aláírásgyűjtő akció kezdődött a családon belüli erőszak – mint külön büntetőjogi tényállás megteremtésére Magyarországon. Augusztus 3-ig 50.000 aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a javaslatot, ehhez azonban a társadalomnak végre összefogva kellene felemelnie a szavát egy valóban fontos ügyért. A médiában is egyre hangsúlyosabban megjelenő kezdeményezéshez csatlakozott a Dívány szerkesztősége is. Szerkesztőink és szerzőink az akció mellé állva aláírták a petíciót.

Ha vér folyik

Miről is szól ez a kezdeményezés, amelynek sorsa a becslések szerint egymillió nőt és gyermeket érint hazánkban? A jelenség talán leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor egy hegymászó elkezd lefelé csúszni a jeges lejtőn. Egy idő után képtelen lesz jégcsákányával megfékezni a mozgását. Sorsát ilyenkor már nem saját maga, hanem csupán a szerencse befolyásolja. Életben maradási esélye attól is függ, hogy milyen a terep, és hogy mennyi ideje marad a cselekvésre, mielőtt lezuhanna.

Felvetődik a kérdés, hogy milyen terepet nyújt a magyar társadalom a családon belüli erőszak esetében. Napjaink jogrendszere szerint a bajba jutott, csak akkor remélhet segítséget, ha már tettlegességre is sor kerül, vagyis ha „vér folyik”. A fenyegetés – legyen akár szó halálos fenyegetésről is, amelyben a gyermekek is érintettek - tehát a törvény előtt önmagában nem szolgáltat elég okot a beavatkozásra. Sokan hangoztatják az egyén felelősségét, erről is érdemes néhány szót ejteni. Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy milyen párt választ magának. Azonban ugyanígy magától értetődőnek kellene lennie annak is, hogy mindenki saját belátása szerint vethessen véget egy rosszul működő kapcsolatnak. Ha ezt a másik fél erőszakos úton, vagy fenyegetéssel megpróbálja megakadályozni, akkor ott a társadalom beavatkozására van szükség.

Ezen a linken elérhető a szükséges formanyomtatvány, amelynek beküldési határideje augusztus 3.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta