5 tipp a befőzéshez

Itthon a paradicsomot leginkább paradicsomlé formájában tartósítjuk, pedig rengeteg módja van még, hogy házilag eltett paradicsommal kényeztessük magunkat télen. Ötöt szedtünk most össze.

A paradicsom alapvető élelmiszerünk, rengeteg módja van a felhasználásának, és általában mindenki szereti. Ilyenkor nyár végén, az őszi időjárás beállta előtt a legzamatosabb az itthon termett paradicsom, és az ára is ilyenkor a legalacsonyabb, ez tehát a megfelelő időpont arra, hogy ne csak együk a paradicsomot, hanem el is tegyünk belőle a téli hónapokra.

A nagy paradicsomfogyasztó országokban külön fajtát használnak salátákba, paradicsomszószba, mást szárítanak, esznek nyersen vagy főznek be. Nálunk a választék nem ilyen nagy, az első szabály inkább az, hogy a göcsörtösebb, különböző színű és formájú kiskerti paradicsomokat keressük az egyforma méretű, színű és alakú példányok helyett. Szárításhoz a kevésbé lédús lucullus fajtát válasszuk.

1. Lecsó

Magyarországon azoknak is kötelező néhány üveg lecsó befőzése, akik nem visznek kifejezetten magyaros konyhát. Eljön az a nap a rideg tél közepén, amikor megkívánjuk a jó zamatos, nyári lecsó ízét. Az egyetlen módja, hogy segítsünk magunkon az, ha előre gondolkodunk és üvegbe tesszük a nyár ízét. Befőzése egyszerű, a lecsót a szokásos módon elkészítjük - hús, szalonna, kolbász és tojás nélkül, forrón befőttes üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen kihűl. Ha a kupak tetejét nem tudjuk benyomni, vákuum képződött az üvegben, így biztonsággal tárolhatjuk a kamrapolcon.

2. Ketchup

A ketchup sok mindenkit a világból is képes kikergetni, mások viszont annyira szeretik, hogy legszívesebben mindenre tennének belőle egy keveset. Vagy akár nem is annyira keveset. A lényeg az, hogy a házilag eltett ketchupba pontosan tudjuk, hogy mi kerül, ízét is úgy állíthatjuk be, ahogy a legjobban szeretjük és ha mi magunk nem is, környezetünk biztosan értékelni fogja. Még saját készítésű ajándéknak is megteszi.

Kb. 1 liter ketchuphoz

1 kg paradicsom
1 sárgarépa
1 kisebb hagyma
1 szál szárzeller
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
2 babérlevél
1 tk só
1,5 dl ecet
60 g világos barna cukor

A paradicsomot durván vágd össze, csumáját dobd ki. A cukor kivételével az összes hozzávalót tedd egy közepes lábosba, fedő alatt forrald fel, majd a forrás után gyöngyöztesd 30 percen át. Vedd le a fedőt és főzd további 15 percig, néha keverd meg. A babérleveleket szedd ki.

Az egészet pürésítsd botmixerrel majd passzírozd át egy szűrőn. Tedd egy tiszta lábosba és add hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve forrald fel ismét, forrás után főzd további 5-6 percig, amíg besűrűsödik. Forrón szedd sterilizált üvegekbe, tedd rá a fedőt és 1/2 percre fordítsd a tetejére. Tedd száraz dunsztba, amíg teljesen kihűl. Kinyitás után 2 hétig eláll a hűtőben.

3. Szárított paradicsom

A napon szárított paradicsom a mediterrán országok kiváltsága - nálunk ritkán esik egybe a paradicsom szezon néhány olyan forró nyári nappal, amikor kitartóan 32 fok feletti a hőmérséklet és csak gyenge szellő lengedez. Marad a sütőben szárítás, ami szintén remek eredménnyel kecsegtet, csak kissé sokáig dolgoztatja a sütőt.

Elkészítése egyszerű: a lucullus paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk és a magokat kikanalazzuk. A paradicsom feleket sütőpapírral bélelt  tepsibe tesszük egymás mellé, megszórjuk kevés sóval, ha szeretnénk, néhány kakukkfű ágacskát is teszünk rá. 90 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 órán át szárítjuk. Az utolsó 1-2 órában gyakrabban ránézünk, nehogy túlszáradjon vagy megbarnuljon. A sütőből kivéve jól szellőző helyen hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint fűszerezett olajba eltesszük.

4. Paradicsomszósz

Jót teszünk magunkkal, ha néhány üveg ízlés szerint elkészített paradicsomszósszal is felkészülünk a télre. Az alapszabály mindössze az, hogy csak növényi eredetű alapanyagot főzzünk a szószunkba. Készülhet bazsalikomos, csípős csilis vagy zöldséges, zöldfűszeres szósz is, amit a megfelelő pillanatban csak fel kell melegíteni és a kifőtt tésztára önteni. Minden bolti szószt kenterbe ver és olyan lesz, mintha a paradicsomot akkor szedtük volna a kertben.

5. Paradicsombefőtt - a konzerv helyett

A jó minőségű paradicsomkonzerv életet menthet télen. Mindenbe használjuk, amibe paradicsom kell és igen jól helyettesíti a friss paradicsomot - a télen kapható kényszerérlelt paradicsomoknál mindenképpen jobb. Ha még ennél is jobbat szeretnénk, befőzhetjük az egész paradicsomokat mi magunk is. Aki ilyet csinál, nem árt, ha nagy tárolókapacitással rendelkezik, mert akkor érdemes nekiállni, ha nagyobb mennyiséget is el tudunk raktározni belőle.

Paradicsombefőtt

10 kg paradicsom
1 dl frissen facsart citromlé
1 l paradicsomlé vagy víz

A paradicsomokat megmossuk, 30 másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd egyből hideg vízbe tesszük. Így a héját könnyen lehúzhatjuk. Az összes paradicsomot így meghámozzuk.

A vizet vagy paradicsomlét felforraljuk. Az egész paradicsomokat sterilizált 1/2 literes befőttes üvegekbe tesszük, egy fakanállal kinyomkodjuk belőle a levegőt anélkül, hogy a paradicsomokat összetörnénk. Minden üvegbe 2 ek citromlevet, 1 tk sót teszünk és annyi vizet/paradicsomlevet öntünk rá, amennyi kitölti az üveget, hogy ne maradjon benne levegő. Fedővel lezárjuk az üvegeket.

Egy nagy lábosba vizet forralunk, a forrásban levő vízbe tesszük a paradicsommal teli üvegeket úgy, hogy 2-3 cm-re befedje a víz az üvegek tetejét. 40 percen át forraljuk. Kivesszük az üvegeket és dunsztban hagyjuk őket kihűlni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek