GASZTRO

Felejtsd el a leveskockát, higgy az alaplében

2011. június 19., vasárnap 13:48

El kell fogadnunk, hogy egy sima párolt zöldség is sokkal gazdagabb ízű lesz, ha egy kevés alaplevet adunk hozzá, pont azt a pluszt adja meg neki, amitől nem csak párolt zöldség lesz. Otthoni körülmények között mégis ki kell matekozni, hogy mit mivel öntünk fel, mert alaplé nem jut mindenbe. A lényeg, hogy a leveskockát felejtsük el!

A reklámokban hitelesnek feltüntetett, de legalábbis közkedvelt tévészakácsok bizonygatják, hogy a leveskockából csodálatos húslevest főzhetünk pillanatok alatt. Okosabbak tartjuk magunkat annál, mintsem hogy elhiggyünk mindent, amit a tévében látunk, különös tekintettel a reklámokra, de mégis, mi a teendő akkor, ha a tekintélyt parancsoló kedvenc szakácskönyvünk, a legkedveltebb gasztrobloggerünk vagy éppen valamelyik valóban hiteles tévészakács lazán jelzi egy receptben, hogy az adott pillanatban adjunk a készülő ételhez 1/2 liter alaplevet?

Aki a mai világban a nagymamájától vagy az anyukájától tanult főzni, lazán nyúl a leveskocka után. Akinek nem adatott meg, hogy az említett hölgyektől tanuljon, még lazábban nyúl a leveskocka után, hacsak nem olvas sok gasztroblogot, francia vagy újonnan megjelent szakácskönyvet, csili-vili hazai és külföldi magazinokat. Ezekben a körökben ugyanis a leveskocka ciki, sőt, nagyon ciki. Nem sznobizmus az oka, hanem egyszerűen az, hogy a leveskockától mindennek mű- és egyeníze lesz. Arról nem is beszélve, hogy ízfokozókat és tartósítószereket pakolunk a szervezetünkbe, miközben azzal a biztos tudattal főzőcskézünk, hogy most aztán egészségesen étkezünk - mert hát házi kosztot eszünk. Mégis, mi akkor a teendő?

Idő, elszántság, mélyhűtő

A válasz nem egyszerű. Az alaplé elkészítése idő, eltökéltség, végül pedig mélyhűtőkapacitás kérdése. Kis mennyiségben nem érdemes nekilátni, mert ahhoz túl nagy munka, hogy egyetlen rizottót készítsünk vele tökéletesre. A nagyobb mennyiséghez viszont szükség van egy kis helyre a mélyhűtőben, hogy amikor az a bizonyos recept úgy szól, csak elő kelljen kapni a kész alaplét. Helytakarékosság szempontjából akkor járunk a legjobban, ha a kész alaplét jégkockatartóban fagyasztjuk le, majd a jégkockákat fagyasztózacskóba tesszük át fél literes csomagokban.

A franciák, a tőlük megszokott felsőbbrendű stílusban azt vallják, hogy konyhaművészetük részben azért is sokkal kifinomultabb az angolokénál, mert míg az angol sós vízzel főz, ők bizony csodálatos alapléket használnak. Ez a profi konyhákban, éttermekben egészen biztosan így van, a franciák részéről legalábbis. Otthon akkor járunk jól, ha hallgatunk az angolokra és a franciákra is. A lényeg az, hogy a kockát felejtsük el!

  • - A zöldségek párolását megoldhatjuk kevés sós vízzel. Az ízek fokozására a párolás végén egy kevés bacont is dobhatunk az edénybe (ha nem vega fogás készül).
   • - Zöldség- és krémleveseknél, főzelékeknél jó, ha zöldségalaplevet használunk, sokkal finomabb lesz a végeredmény. Végső esetben a cukros, sós víz is megteszi.
   • - Rizottó készítésekor kötelező az alaplé, lehet zöldség- vagy hús alaplé is.
   • - Nem ússzuk meg a hús alaplét, ha igazán jó mártást szeretnénk készíteni.

    Zöldség, fehér, barna

    Az alaplevek három nagy csoportba oszthatók: fehér-, barna- és zöldségalaplére (és létezik még a kevésbé gyakran használt hal alaplé is). A legtágabban a zöldségalaplé fogalmát értelmezhetjük, és az otthoni elkészítés ezen a téren ütközik a legkisebb akadályokba. Alaphelyzetben a zöldségalaplé a főtt zöldségek leszűrt leve zöldfűszerekkel ízesítve. Gyorsan elkészül és sok mindenhez felhasználható. Zöldségalaplé helyett mindenféle főzőlevet is használhatunk, pl. ha spárgás rizottót készítünk, a spárga héját feltehetjük egy kissé sós, citromos, cukros vízbe főni - 1/2 kg spárga héjához 1/2 l vizet, 1 ek citromlevet, 1 ek cukrot és 1 tk sót számoljunk. Az így nyert zöldséglé megfelelő alap lesz a rizottóhoz, ízben sokkal többet ad hozzá mint a sós víz és nem igényel külön rákészülést.

    A hús alaplé készítésénél fontos, hogy ne teljesen letisztított csontot használjunk, mert túl enyves lesz az alaplénk. Maradhat a csontokon egy kevés hús, ín, de a bőrt a csirkeszárnyról például szedjük le, mert attól túl zsíros lesz a lé.

    4236239192 b3d51bdfdc z

    Zöldségalaplé (1,5 literhez)

    450 g vegyes zöldség: sárgarépa, vöröshagyma, póréhagyma, szárzeller

    bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

    2 l víz

    Tedd az egyformára vágott zöldségeket  a zöldfűszerekkel és a vízzel együtt közepes lábosba. Forrald fel majd vedd közepesre a lángot és gyöngyöztesd 1 órán át. Szűrd le és nyomkodd ki a zöldségekből a lét. Hagyd kihűlni. Hűtőben 3 napig, mélyhűtőben 1 hónapig eláll.

    Húslé

    A következő a sorban a csirkealaplé, amely a leggyakrabban használt alaplé és elkészítéséhez nem kell feltétlenül elvetemültnek lenni, aki főzött már húslevest, nem fog meglepődni. Fontos, hogy jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk.

    Csirkealaplé (1,5 literhez)

    750 g csirke far-hát, csontok, szárny vegyesen

    150 g vegye zöldség: hagyma, szárzeller, sárgarépa egyformán durvára vágva

    1 szegfűszeg

    1 bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

    2 gerezd összetört fokhagyma

    6 szem bors

    1,5 l víz

    Az összes alapanyagot tedd egy nagy lábosba, fontos, hogy a víz hideg legyen. Forrald fel, majd vedd vissza a lángot és gyöngyözted egy órán át. Közben gyakran szedd le a habját. Amikor kész, kislyukú szűrőn szűrd át, nyomkodd ki  az összes lét. Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap a megdermedt zsírt szedd le. Hűtőben 3 napig, fagyasztva 6 hónapig eláll.

    Barna alaplé (3 literhez)

    1,5 kg marha vagy borjú csont, pl. lábszárcsont

    1 vöröshagyma héjastul, megmosva, negyedelve

    2 sárgarépa durvára vágva

    1 póréhagyma durvára vágva

    1 szárzeller durvára vágva

    3 l víz

    2 el paradicsompüré

    1 bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

    6 szem bors

    3316794502 5de7edc41f z?zz=1

    A sütőt melegítsd elő 230 fokra. Tedd  csontokat mély tepsire és süsd 40 percen át, ez karamellizálja a csontokat, sötét színt ad az alaplének és koncentrálja az ízeket. 20 perc után tedd a tepsibe a zöldségeket és a paradicsompürét is, keverd össze. A sütési idő leteltével vedd ki a tepsit a sütőből, a csontokat és a zöldségeket tedd nagy lábosba. A tepsibe önts egy kevés vizet és a leragadt sült darabokat kapard fel.

    Öntsd ezt is a lábosba az összes többi hozzávalóval együtt. Forrald fel az alaplevet és gyöngyöztesd alacsony lángon 3-4 órán át. Közben gyakran szedd le a habját. Amikor kész, kislyukú szűrőn szűrd át, nyomkodd ki  az összes lét. Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap a megdermedt zsírt szedd le. Hűtőben 3 napig, fagyasztva 6 hónapig eláll.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.19 16:53:41Pierr Kardán

  Sólyom Tomi: "Hogy mennyire egészséges, afelől persze vannak kétségeim, de ez sajnos a legtöbb iparilag előállított alapanyagról elmondható."

  Ezt mond azoknak németeknek, akik fofnak a legegészségesebb bio ételtől, a növényi csírától!!! Szerintem senkinek semmi gondja se lehet az iparilag előállított ételekkel, attól legalább véres hasmenésed nem lehet!

 • 2011.06.19 16:55:51Bloberf

  Jómagam azok közé tartozom akik egyáltalán nem ellenségesek a leveskockával szemben de ugyanakkor nem is hajigálom mindig mindenbe ha kell ha nem. Nos vegyük a rizst. Mint példát. Miért kell oda alaplé? A rizst igyis-ugyis meg kell föznöm. A vizet megfüszerezem a rizs meg jó izü lesz. A leveskocka és az egészségem? Hát ez olyan, hogyha egyetlen dohányzó túl fog élni engem akkor nagyon fel leszek háborodva.

 • 2011.06.19 17:11:07Pierr Kardán

  Még annyit tennék hozzá, hogy a leveskockát szidni, az pont olyan, mint az Erős Pistát szidni. A gasztrobloggerek szerint az Erős Pista rossz, az Erős Pista egészségtelen, stb. stb. Írnak is sorra recepteket, hogy ők hogyan készítik el ezt egészségesen.

  Pierr Kardán meg elolvassa és jót röhög rajtuk, mert tudja, hogy mennyi só van az Erős Pistában (10-11 %) és látja, hogy a házi erőspaprikakrémekben mennyi só van (20-40 % !!!!!)

  Pl. itt egy 40 %-os recept :[link]

  Röhej!!!

  Az Erős Pistában pont azért tud jóval kevesebb só lenni, mert raknak hozzá egyéb tartósítószert is. Lehet, hogy a háziban nincs más tartósítószer, csak só, de abból jóval több kell a kívánt tartósító hatás eléréséhez.

 • 2011.06.19 17:21:19Gekko

  Nem az alaplével van a baj, és nem is a kockával. Mindkettőnek meg van a maga helye a modern konyhában. A gond a postoló irritáló sznobizmusa, ostoba és alaptalan felsőbbrendűsége, aka. áll-elitizmusa. A felszínesség és tudatlanság már - már kötelező. Persze szíve joga, de azt azért jó tudnia, hogy ez sokkal cikibb, mint a leveskocka, még ott is, ahová tartozni szeretne.

 • 2011.06.19 17:22:12marketingmunkás

  No szóval,leveskockában, zacskós cuccokban nincs tartósítószer. minek, nincs bennük víz, ki vannak szárítva! és hogy ne szívják meg magukat csíramentesen csomagolják őket. én az alaplevet egyetlen egy alkalommal látom jogosultnak használni: és ez a rizottó. annak nehéz lenne különben belőni az állagát és a sósságát máshogy. de kifejezetten szeretem az ételek ízét külön külön. minek mindenbe alaplé? arról sem vagyok meggyőzve, hogy a sok kioldott kollagén, stb nem rossz az ízületeknek.

 • 2011.06.19 17:22:28Sólyom Tomi

  Pierr Kardán: Mondtam egy szóval is, hogy az úgynevezett biotermékek garantáltan egészségesek? Azt viszont te sem gondolhatod komolyan, hogy "senkinek semmi gondja se lehet az iparilag előállított termékekkel". Vagy netán azt gondolod, a biocuccok mind ártanak, az iparilag előállított termékek meg egyáltalán nem? Hogyan bírta vajon az élővilág évszázmilliókig műkaja nélkül?

  Egyébként az erős pistás levezetés is sántít kissé. Sóra a szervezetnek nagyon is szüksége van (ha jól rémlik, napi 6 grammra), úgyhogy megfelelően adagolt mennyiségű, magas sótartalmú házi erőspista simán lehet egészséges. Más kérdés, hogy ha érezni akarod az ízét, nem nagyon ehetsz már aznap más sótartalmú ételt. Viszont mesterséges tartósítószerre tudomásom szerint egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek, bár jobb híján azért elviseli bizonyos mértékben. Azért talán az élettani fontosságú sóból kicsit többet bevinni a szervezetbe nem akkora egészségkárosítás, mint emészthetetlen szutykokat.

  Én egyébként szoktam gyári pistát is használni, de ha épp olyanom van, elkészítem magamnak :)

 • 2011.06.19 17:23:18Sólyom Tomi

  Gekko: ott a pont.

 • 2011.06.19 17:23:44Boobie Ewing

  Azert a cikkironak addig vernem a kezet egy szakacskonyvvel, mig akkorara nem dagad, hogy sirva fakad attol is, ha csak billentyuzetre nez.

  Az alaple valoban jobb, mint a leveskocka, de ez meg nem jelenti azt, hogy egy tizes skalan az elobbi a 10-es, az utobbi pedig egy nagy kover nulla. A hazifagylalt es a frissensult a kerti grillrol is jobb, de nem mindig van ezekre lehetoseg, hat marad a bolti.
  Mar csak ezert a tulzasbol felepitett marhasagert kette kellene tepnie az ujsagiroigazolvanyat (es stilszeruen meg is ehetne, alaplebe martogatva).
  Mert mit ert el vele? Ahelyett, hogy a macerasabb dolog kiprobalasara sarkallt volna par embert, a hozzaszolasokbol latszik, hogy csak feszultseget sikerult gerjesztenie.
  Arra a sznob, felszines, sablonos vezerfonalra, hogy "amit leirok az sokkal munkasabb, de ettol en jobb vagyok" pedig kulon buszke lehet...

  Tudom marhasag, de megis az zavar a legjobban, hogy ugy osztja az tudast, hogy kozben grammban adja meg a hozzavalokat, 450g zoldseget ir fel kilo helyett. A szarzeller es a bouquet garni mar tenyleg a melypont.

 • 2011.06.19 17:27:00soproni1

  A levest készítők kb. 1 ezreléke foglalkozik azzal, hogy milyen vízzel főz. Klóros, vasoxidos csapvízzel vagy valami szűrt, szagmentes vízzel.
  Ehhez képest a leveskocka méregtartalma elenyésző.

 • 2011.06.19 17:27:52Catia

  A leveskockának lenne értelme, ha tennék tele Na-glutamáttal. Nincs rá szüksége a szervezetünknek, sőt, komoly betegségeket is okoz! (Pl. migrén). Az Erős Pista tele van nyomva tartósítószerrel, helyette ajánlom mindenkinek a Noszopi "igen" erős darált paprikát, ugyanakkora kis üvegben van, mint az Erős Pista és van Édes rózsa is, az az édes paprika szintén sóban eltéve. Vegeta, leveskocka és hasonló mérgek helyett pedig ajánlom figyelmetekbe a reform ételízesítőt, ami tisztán szárított növényekből, sóból, illetve kurkumából áll, ami szép sárga színt kölcsönöz az ételnek.

 • 2011.06.19 17:27:56Bambano

  Boobie Ewing: mit ért el vele? 500+ page hitet. ez volt a cél, remélem, nem mondtam újat.

 • 2011.06.19 17:33:21Boobie Ewing

  Bno: ja, van az a penz, amiert korpasodik a haja?:)

  de, ha ennyire nincs gerince, akkor meg mi a franc baja a leveskockaval?

 • 2011.06.19 17:48:16ris

  Jó gazdag húsleves. a maradék lé mehet adagolva a mélyhűtőbe. Kiválóan használható ízesítésre.
  Minden csontot, lenyesett cuflit lefagyasztok, alkalom adtán remekül fel lehet használni. Így se leveskocka, se hosszadalmas "alaplé" főzőcskézés.

 • 2011.06.19 17:53:51schwarzenéger

  A sóban eltett cuccok is egészségtelenek!
  Már nem 1960-at írunk, A Nestlé és a Knorr is ehető!!
  Viszont a himihumi kockák és az instant kínai egyéb borzadályok vándoroljanak vissza Kínába!
  Az alaplevek sok helyet foglalnak.
  marketingmunkás megmondta a tutit

 • 2011.06.19 17:54:47belagezabela

  "még lazábban nyúl a leveskocka után, hacsak nem olvas sok gasztroblogot, francia vagy újonnan megjelent szakácskönyvet, csili-vili hazai és külföldi magazinokat. Ezekben a körökben ugyanis a leveskocka ciki, sőt, nagyon ciki."

  Trendi szarságot olvasni is ciki, meg ezekben a mázgatányéros körökben is mozogni ciki.

  Az meg mennyivel egészségesebb, ha mariska néni agyonpermetezett szarát főzöm meg alaplének, mint a tartósító szerezett leveskockát?

  Ui:
  Ja a michelin csillag nem csak pénzért kapható

 • 2011.06.19 18:03:44tea fan

  Előrebocsátom, remek húslevest tudok főzni, és úgy vélem, természetesen jóval finomabb az "igazi", mint a "kockás".
  De kiakaszt ez a "pfuj, port/kockát/konzervet etc. használni olyan proli szokás" hozzáállás.
  Senki nem azért használ leveskockát vagy rendel pizzát, mert úgy gondolja, az a gasztronómia csúcsa, hanem azért, mert éppen nincs ideje/energiája hosszan pepecselni a konyhában, viszont gyorsan szeretne enni valamit.
  Egyébként a fagyasztás jó ötlet, viszont hely kell hozzá.

 • 2011.06.19 18:06:42bonakovacs

  És akkor a japán alaplé:[link]

 • 2011.06.19 18:09:03highlife

  a lényeg hogy a cikk szar, mert a kommentekből többet tudtam meg az alapléről és a leveskockáról mint az irományból

 • 2011.06.19 18:52:52Attilajukkaja

  Mar megint ez a sok veszekedes....
  Na mindegy, csak nehez megszokni, hogy ertelmes emberek nem tudnak ertelmesen kommunikalni egymassal.

  En, ha tehetem, friss alaplevel dolgozom. Vagyis teszek a levesbe mindenfele jokat es akkor mar nincs szukseg semmifele izpotlasra! Ha jol ertem tildy:) is ezt teszi.
  De ha surget az ido, bizony a leveskockahoz nyulok. Es ha kulfoldre megyek hosszabb idore, mindig viszek magammal gulyaskockat, hogy tudjak a vendeglatoimnak fozni igazi magyarosch kajakat ;o)
  Halaszle kockat viszont meg eletemben nem hasznaltam. Azt valahogy en is blaszfemianak ereznem!

 • 2011.06.19 19:04:08Attilajukkaja

  belagezabela

  "Az meg mennyivel egészségesebb, ha mariska néni agyonpermetezett szarát főzöm meg alaplének, mint a tartósító szerezett leveskockát?"

  A valaszt termeszetesen nem tudom, mert Mariska neni szarat meg sosem kostoltam (fene a gusztusodat!). De a leveskockat is agyonpermetezett zoldsegekbol keszitik, besuritik, majd a procedura utan meg nyakon ontik egy nagy adag natrium kloriddal (konyhasoval) es natrium glutamattal (izfokozoval), meg mittom' en meg mivel. Ez utobbira sokan allergiasak is, fuggetlenul attol, hogy a Tavol-Keleten sokat hasznaljak. En raadasaul nem szeretem a sos eteleket, ezert csak modjaval hasznalok leveskockat. Ugyanez a bajom az Eros Pistaval is: mire eleget teszek belole a kajamba, hogy eleg eros legyen, mar regen elsoztam :o)

  ris

  Osztom a hozzaallasodat. En is szoktam ezt csinalni.

  Nem sos, bio leveskockat amugy hol lehet kapni?

 • 2011.06.19 19:25:20marketingmunkás

  Sólyom Tomi
  fordítva: annyi a tolerálható maximum. de inkább 3g

 • 2011.06.19 19:29:14foncsixx

  kinek a pap, kinek a paplan, pont úgy, ahogy egy klasszikus zenekedvelő sem fogja tudni elmagyarázni egy punknak, hogy mi a jó Pavarottiban. az meg külön szép, hogy mindkettő azt hiszi, igaza van. és közben tényleg. :)

  én speciel tanyán nőttem fel (mindennek a tetejébe még büszke is vagyok rá), és jobban szeretem a zöldségek meg a csirke ízét érezni, mint a sóét meg valami sz*r kémiai vegyületét. egyébként meg járjatok piacra, előbb-utóbb találni olyan helyet, ahol igazán jó a zöldség, és nincs nyakon öntve semmilyen ótvar permetszerrel. ennyit tudok tanácsolni. a bio cuccokat meg nemigen komálom, mert úgy is ugyanarról a bolygóról jönnek, ahonnan a többi kajánk is, valószínű a talaj is ugyanaz, a biobocik is ugyanazt a kén-dioxidos levegőt szívják... előbb-utóbb meg úgyis belehal valamibe az ember, bár azt nem tagadom, van abban valami prózai ha csatatéren hal meg az ember lánya, és nem egy leveskocka teszi el láb alól:D

  azért azt tegyük hozzá, hogy a pénz elég nagy úr manapság...
  aurea mediocritas!

 • 2011.06.19 19:39:08soproni1

  Tanyán a húslevesnek is ól szaga/íze van. A falusi higiéniáért sem rajongom.
  Kedvencem, amikor a rokonok mondják ebédkor, hogy: ez nem ám valami tápos pösti szar ! Közben meg a legyek szarják körbe a felvágottat.

 • 2011.06.19 19:52:56foncsixx

  soproni, nem gondolod, hogy egy kicsit túlművelt urbanista vagy? mindjárt lepetézek ide menten...

  "falusi higénia", ne skatulyázz már légy szíves! mert ugye a falun aztán csak bunkó parasztok élhetnek, akik minden reggel légysz*ros párizsit reggeliznek, igaz? egy kicsit el vagy tévedve. de nem szeretnék belemenni a vitába, csak ez kicsit szíven ütött. már bocs.

 • 2011.06.19 20:00:37soproni1

  Akkor egyszer menj le oda, ahol háztáji van, nem internet.

 • 2011.06.19 20:10:56Enti

  Ha már kocka, ezt javaslom:
  [link]

  Nem megfizethetetlen tétel, nincs teletömve a sok egészségtelen adalékkal.
  De a kertből, vagy piacról megbízható árustól származó friss zöldségből készült levest, alaplevet soha az életben nem fogja utolérni egyetlen ilyen ipari sz*r sem.
  Igazán finom ételt pedig mióta világ a világ sok idő és energia ráfordítással lehet csak készíteni
  + Elkerülve a hipermarketek ízetlen mű "zöldségeit"

 • 2011.06.19 20:17:02foncsixx

  örülök, hogy így ismered a járást nálunk, adj egy címet, és postázok neked egy tyúkot, vagy egy kecskét, vagy egy egész szarvasmarhát, ha tényleg ennyire szeretnéd. és tudod, annak ellenére, hogy internetsticket használok, az házunk mögött csirkék szaladgálnak a fűben. szabadon. drótkerítés nélkül. és mondok jobbat, néha még oda is pottyantanak. :) de gondolom ez a szuperhigénikus lelkületedet majd földig rombolja. :)

  tudod a mezőgazdálkodás, az állattenyésztés meg az egyéb tanyasi dolgok nem egyenlőek az igénytelenséggel, meg azzal, hogy az ezeket művelő emberek teljesen hülyék. de Mo.-n nem menő parasztnak lenni, még akkor sem, ha maga az ország alkalmas lenne termelésre... ez van.

 • 2011.06.19 20:17:49foncsixx

  *a házunk

 • 2011.06.19 20:24:35Bollockbuster

  Úgy látom kevesen vitatták hogy jó dolog egy alaplé, ha valaki megteheti hogy ilyenekkel pepecseljen.
  Ugyanakkor nem a háztartások világa, inkább egy étterem, vendéglátóhely esetében (különösen amelyik gasztroélményt kínál és nem mérsékelt áron jóllakatást) végül is méretgazdaságosan elkészíthető, és frissen fel is használható.

  A cikk szerzője elsősorban kicsit felsőbbrendű gasztronáci hozzáállásával vívta ki a kommentelők ellenszenvét.

 • 2011.06.19 21:09:32tildy:)

  Nem, trendiség, meg bioság. Abszolút nem erről van szó, hanem arról, hogy olyan ételeket készítettek az emberek, ami nem porból volt. Aminek az összes alapanyagát látták kézzel fogták. Egy jó húslevesbe zöldségeken és húson + vízen kívül nem kell semmi. Húsleveskocka végképp nem.

  Alap, hogy egy mai 30 éves ember szülei, főleg ha vidékiek, nem használtak semmi ilyesmit.

  Hozzáteszem, az én leveseim még nem láttak leveskockát... És nem ízetlenek.

 • 2011.06.19 21:14:00tildy:)

  Amúgy mostanában álltunk le a gyümölcslevekről is, így legalább nagyjából látjuk miből van. Ugyanis a bolti narancslének, és egyéb leveknek is sokkal cukrosabb íz íze, mint a házilag készültnek.
  Hozzávalók: 1 ananász, 2 narancs + 3 dl víz, turmixgépben elkeverni
  [link]

 • 2011.06.19 21:23:02tildy:)

  És még valami, nem vagyunk "bioétel" mániások, sőt, viszont megnyugtat bennünket a főzés, ráadásul alkotás, mit imádunk.Ha meg jól is sikerül, akkor miért ne?
  Piacra kell menni, ott lehet kapni normális zöldséget, gyümölcsöt.
  Én pl. hetente járok ki a Kingsland road-i piacra, lehet kapni zöld kókuszt , banánt, midnenféle afrikai zöldséget/gyümölcsöt,zellert, krumplit, paradicsomot, mézédes mangót, mindent. Bevásárolok jó egy hétre, és abból elvagyunk. Lehet ez sem tkéletes, hiszen nem mi termeljük, viszont cserébe a feldolgozási fázis a mi kezünkben van.

 • 2011.06.19 21:31:10Nancsi

  Levesbe nem való leveskocka, de az alaplé, az nem leves, hanem csak víz helyettesítő izé. Szóval szerintem abban nincs semmi gáz, hogy mondjuk a répát nem vízben, hanem leveskockás vízben főzöm meg (rosszabb, íztelenebb nem lesz), és nem fogok b.szkódni azzal, hogy ha akarok enni mondjuk egy főtt répát, hogy előtte húslevest főzzek, meg telerakjam fagyasztott levessel a fagyasztómat (ki is vágnám a szemétbe ha az asszony ilyen ökörségeket tartana benne - kell a hely a fagyicsinálónak:-D.

  Egyébként bio meg egészséges és társai: Sajna abszolúte nem vagytok képben, hogy mi pénzbe fájna az, ha nem ipari előállítású kajákat ennétek. 1 fő 1 hónapra 1000eur alsó hangon.

  Persze lehet mondani, hogy "de én piacon veszem a salátát", de ez kb csak annyit jelent, hogy az a saláta látott földet is. Meg csomó olyan kemikáliát amibe belehalni nem lehet, de azért messze gyanúsabb mint egy leveskocka.
  A faluról vett hús/kolbász/akármi esetén sem szabad elfelejteni, hogy amit az az állat evett, az bizony kapott olyan rovarirtót, amiből 3ml kell 100 literbe. Persze lehet mondani hogy csak halakra veszélyes kifejezetten, én meg kos vagyok, de akkor is.
  Szóval nem bio az a bio, max ha magadnak csinálod, onnan kezdve hogy veszel pár 1000 ha földet, széles határt hagysz hogy a szomszéd művelése ne legyen a tiédre hatással, és ami azon nem terem meg, arról meg lemondasz.

 • 2011.06.19 21:33:04Mazsoki

  Én alaplét szoktam főzni és jégkocka zacskóba adagolni,úgy lefagyasztani és kész az adagolt alaplé.

 • 2011.06.19 22:30:08bubo cupropenis

  Az alaplét nagy konyhán érdemes előállítani, ahol utána mindenbe bele lehet tenni, amibe kell, mártásba, levesbe, rizottóba.
  Aki meg otthon főz, az jobban jár a kockával, azt is használják a franciák, nem egy új találmány. Sok időt és pénzt spórol meg vele az ember, így nem állhat elő olyan helyzet, hogy az alaplé elkészítése több energiát és időt igényel, mint maga az étel, amibe aztán belekerül.

  Az átlagember természettudományos műveletlenségét jelzi, hogy mindentől fél, aminek E száma vagy kémiai nomenklatúra szerinti neve van. Mert buta, de ez most trendi.
  Gyengébbek kedvéért a nátrium-glutamát az maga az ötödik alapíz a kínai és japán konyhában, évezredek óta használják, a finomság ízének nevezik. Hogy mindenki megijedjen: a nátrium-glutamát maga az E621. Semmi extra, csak egy aminosav nátrium sója. Húsokban van belőle dögivel, meg paradicsomban, sajtban, borsóban is. Ettől érzed az étel ízét.
  Aki nem ért a kémiához és a biológiához, annak megtiltanám, hogy élelmiszerekről írjon.

  2011.06.19 21:23:02 tildy:)

  Ugye azt tudod, hogy minél egzotikusabb egy gyümölcs, annál valószínűbb, hogy telenyomták vegyszerekkel, növényvédő szerekkel.
  A feldolgozás fázis a legkisebb rizikó, amire te olyan büszke vagy, hogy a kezeddel dolgozod fel a 8000 kilométerről odaszállított gyümölcsöt. Abban már minden vegyszer benne van, amit te el akarsz kerülni és mivel a harmadik világ országaiban termelik, nem is tudja senki kontrollálni a felhasznált vegyszereket. De mivel piacon vetted, ezért elhiszed, hogy egészséges, mert el akarod hinni, mert télen is akarsz paradicsomot enni és mangót és zöld kókuszt, meg mindenféle trendi afrikai zöldséget, gyümölcsöt.

 • 2011.06.19 22:35:20bubo cupropenis

  De mint mondtam az alaplét nagykonyhán csinálják, mert ott nagy mennyiségben megéri, nem tárolják, hanem aznap fel is használják. Máshol, háztartási szinten felesleges energiapazarlás, esetleg ha el akar dicsekedni valaki a sznob barátainak, hogy ő csinált alaplét és azzal van tele a hűtője, akkor persze csinálhatja.

 • 2011.06.19 23:14:58penumbra1984

  Ennyi ostoba kommentet se mindig olvasni.

  Ad 1: a nátrium-glutamátot tartalmazó fűszerkeverékek, leveskockák, zacskós "robbantott" porok használata rémesen igénytelen dolog. Igénytelen mert van 100 féle fűszer amitől 100 féle ízt lehet lehet adni egy ételnek.
  Ad 2: A nátrium-glutamáttól egyenízt kap minden. Ennél rosszabb, hogy addiktív is, egy idő után csak azt érezzük kellően "ízesnek" amiben van nátrium-glutamát. Ez az egyenízesítés hozzájárul a széles rétegek gasztronómiai kultúrájának elszegényedéséhez. Lehet, hogy a farnciák találták ki, de biztos az eredeti verzióban nem volt nátrium-glutamát...amúgy meg az élelmiszeripar arról szól, hogy mindent el kell adni, nincs melléktermék. Ha elolvasod az átlag leveskocka összetételét, van benne marhafaggyú. Amit amúgy nem szokás megenni, de a leveskocka összetevőit kiválóan összeragasztja, cserébe klassz zsíros maradékot hagy tányéron, evőeszközön, kb mintha gépzsírt szopogatnál...nem káros, csak gusztustalan.
  Ad 3: Igen, sok élelmiszerben előfordul természetes állapotban is, de mivel iparilag feldúsítva hozzákeverik mindenféle élelmiszerhez, már visszájára sül el a dolog. Gondoljunk a kokalevélre, ha párat elrágcsálunk, felélénkülünk, míg tiszta, 100%-os kokaint belőve azért kicsit más a hatás már.
  Ad 4: már lehet kapni olyan zacskós "robbantott" kajákat, amiben nincs ilyen, ezeket én is megveszem és megeszem.
  Ad 5: itt már mindenki elmondta mi ciki meg mi nem, szerintem az is ciki, ha valaki megpróbál igényesebb lenni a leveskockánál és rögtön leugatják, hogy sznob.

 • 2011.06.20 00:42:28bubo cupropenis

  @ penumbra1984

  A faggyú az csak neked undorító, az angolok tradicionálisan használják, mert jó ízt ad. Mondd egy angol hagyományos konyha szakácsának, hogy a faggyú gépzsír, jól kiröhög.
  Glutamát mindenben van, teljesen felesleges ez ellen kapálózni, a húsokban van a legtöbb, a húslevesednek ettől van íze. A leveskocka eredeti verziójában is volt Na-glutamát, csak akkor még nem tudták, hogy úgy hívják és nem izolálták.
  A "robbantott" kaja kifejezés elég hatásvadász. Félelmet akar kelteni.
  Tudom, hogy az élelmiszeripar nem első áldozók gyülekezete, mindent felhasználnak a profit érdekében, de pont a Na-glutamát az, ami nem mérgező, csak tudatlan embereknek félelmetesen hangzik a neve.
  A kokain egy rossz példa, nem táplálék, alkaloid. A Na-glutamát meg egy aminosav, ha jártál vegyész szakra, akkor tudod a különbséget, ha nem, akkor nem segíthetek :)

  Ha nem szereted az iparilag feldúsított dolgokat, akkor konyhasót ne használja, csak természetes sókiválásokat nyalogass.

  Én is szoktam alaplevet csinálni, pl. francia halalaplét, mert van amihez az kell. Nem sznobság, csak nincs más lehetőségem.
  Ha nagy mennyiségben főzök, akkor én is alaplevet főzök, mert van sok cucc hozzá, de kicsiben teljesen fölösleges.
  A kínaiak, japánok pedig meg tudják oldani, hogy nem egyenízű a Na-glutamáttól az ételük, ha jártál már ott, akkor tudod miről beszélek.

 • 2011.06.20 03:17:05TH

  Én bizony szoktam használni kockát. Gyors és egyszerű, és átszoktam az ízfokozó nélkülire...tartósítószer ugyan van benne, de attól én nem kapok sikítófrászt. Az ízfokozóktól sem, de ebből az ízfokozó mentes kockából jobb ízű lé készül...
  viszont a maggi kockából készül alaplétől sem lesz mindennek na-glutamát íze, mert azért az csak egy kis része a legtöbb kajának...

 • 2011.06.20 10:51:22Crescence

  Nevetnem kell, amikor agyonpermetezett zöldségfélékből készítik, rengeteg időt elpocsékolva ezt az egészségesnek nevezett löttyöt. Még azt az egy-két órát is sajnálom, amit a főzéssel kell bajlódnom, amikor mást is csinálhatnék (valami hasznosat). Kövezzenek meg az ultrakonzervatív háziasszonyok, de utálok zöldséget pucolni, darabolni stb. Kívánom a cikk írójának, hogy mindig minden ételt saját kezűleg készítsen el, "természetes" alapanyagokból. És kívánok hozzá nem átlagos fizetést is, hogy ki bírja fizetni a hozzávalók árát. Ja, és a tésztát is kézzel gyúrja, mert a bolti tele van tartósítószerekkel...

 • 2011.06.20 11:02:31olimorc

  HIGYJ.. SZÉGYEN!!

 • 2011.06.20 13:23:19retinax

  olimorc: nézd meg inkább a szótárban. Helyesen: higgy. És hagyj, valszeg azzal kevered. Nem szégyen, csak kioktató hangnemben melléfogni kínos.

 • 2011.06.20 21:58:44Rowar Atkinson

  Honnan szabadult ide ez a sok kockazabáló kretén?

  Csak hüledezem a tömérdek állatságtól, amit összahordanak itt, elképesztő...

 • 2011.06.21 11:40:51Attilajukkaja

  Crescence

  "Nevetnem kell, amikor agyonpermetezett zöldségfélékből készítik, rengeteg időt elpocsékolva ezt az egészségesnek nevezett löttyöt."

  Akkor keszitsd biozoldsegbol! Remelem, bio leveskockat hasznalsz amugy.
  Aki szeret fozni, annak egy kis zoldsegpucolas meg sem kottyan.

  "Kívánom a cikk írójának, hogy mindig minden ételt saját kezűleg készítsen el, "természetes" alapanyagokból. És kívánok hozzá nem átlagos fizetést is, hogy ki bírja fizetni a hozzávalók árát."

  A sajatkezuleg keszitett kajak gyakran kevesebbol jonnek ki, mintha keszen vasarolnad. A leveskockara ez speciel valoszinuleg nem igaz, de a tesztakra pl. mar igen.

 • 2011.06.21 22:47:23tea fan

  tildy:)

  "Alap, hogy egy mai 30 éves ember szülei, főleg ha vidékiek, nem használtak semmi ilyesmit."

  Ja, de nem is a napi 9-10 házon kívül, munkával töltött óra után álltak neki kapálni, tyúkot kopasztani meg főzni.
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akkor könnyű volt az élet, _sőt_, csak épp máshogy működtek a dolgok.
  Ma is élhetsz hasonlóan - veszel egy házat kerttel, aztán termelsz -, de nem munka mellett.

 • 2011.06.21 22:52:47tea fan

  penumbra1984

  "Ennél rosszabb, hogy addiktív is, egy idő után csak azt érezzük kellően "ízesnek" amiben van nátrium-glutamát."

  Én ezt nem észlelte. Szerencsére.

  "Ad 5": nem az a sznobizmus, ha valaki értékeli az igazi alapanyagokat, hanem az, ha válogatás nélkül "leprolizza" azokat, akik bizonyos gyakorisággal használnak "zacskós" dolgokat. Ismétlem, NEM gondoljuk, hogy a "zacskós" a gasztronómia csúcsa - sőt -, viszont előfordul, hogy gyorsan össze kell ütni valami ehetőt, és - teszemazt - még arra sincs éppen időnk, hogy lemenjünk a boltba valami friss alapanyagért. Értem?
  Igenigen, gondolkodjunk előre - ezt aláírom -, de mivel nem gépek vagyunk, előfordul, hogy erről megfeledkezünk, s így kénytelenek vagyunk "gyorskaját" készíteni.

 • 2011.06.22 10:43:29dezso

  Keron, ha szabad kérnem, ne legyél már hülye... Inkább tanulj, nem szégyen az:
  [link]

  Néhány növényben előfordul a benzoésav alacsony mennyiségben, de mivel sokkal rosszabb az oldhatósága, mint a Na-benzoátnak, nem nagyon okoz semmit. Szó sincs irdatlan mennyiségről.

  Azontúl a liofilizálás sem több száz éves ipari eljárás, hanem a második világháború környékén fejlesztették ki, az átlag leveskockák meg ugye ezzel az eljárással készülnek. A régebbiek meg alaplé koncentrálásával...

 • 2011.06.22 23:22:05Attilajukkaja

  dezso

  A liofilizalas valoban az 50-es evek talalmanya?
  Hm. Erdekes. Azt hittem, korabbi eljaras.

  Amugy nem szeretem, ha valaki lehulyezi a kommentelo tarsat,...de azert koszi az infot!

 • 2011.06.23 13:44:03dezso

  Amúgy én sem, de ha valaki direkt igyekszik megtéveszteni kommentelőtársait (ráadásul ezesetben gyakorlatilag az egészségkárosítást kockáztatva), azt meg én nem szeretem :), és ez még a finomabb jelzők között volt. Mindenkitől elnézést, akinek az érzékrnységét sértettem.

 • 2011.06.23 14:36:30Attilajukkaja

  dezso

  Persze, persze. Szived joga ugy reagalni, ahogy jonak latod. De szerintem sokkal elegansabb csak a tenyeket leirni, anelkul, hogy barmi sertot is fuznel hozza. A tobbiek ugyis ertik, mi a dorges,...az erintett meg legfeljebb csak bepoccen tole. Ami altalaban nem ahhoz vezet, amit el szerettel volna erni. Gyakran kontraproduktiv az ilyesmi.
  Na mindegy. Ugysem ez a lenyeg,...csak gondoltam, en is elmondom a velemenyemet :o)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta