GASZTRO

A 90%-os csokoládé élvezhetetlen egy halandó számára

2011. április 10., vasárnap 13:58

A 90% kakaótartalmú csokoládé szinte ehetetlen, 60% felett csak egyéni ízlés kérdése, hogy milyet választunk. Hasznos tippek a minőségi csokoládé kiválasztásához. Kóstolással, mártogatással egybekötött bemutatón jártunk.

Minden valamire való csokoládérajongó elégedett lehet a napjával, ha vasárnap reggel úgy érezheti, mintha a Csokoládé c. film díszletei között lenne. A kis ékszerdoboz üzletben a falak mentén a plafonig felfutó polcokon színes papírba csomagolt csokoládék sorakoznak a világ minden tájáról. Az üzlet mélyén, méretes hűtőpultban bonbonok, trüffelek tömkelege, ha választani kell, igencsak megnehezíti a döntést a mennyiség, de csak idő és szorgos kóstolgatás kérdése, míg kialakulnak a kedvenc ízek, és megtaláljuk a számunkra kedves készítőket. A pultban kedvesen mosolygó csokoládéárus. Most mégsem ezért vagyunk itt.

Temperálás, mozgatás

A pult előtt egy asztalon a csokoládékészítés kellékei sorakoznak: melegítőtálban csokoládémassza fénylik, kis üvegekben kandírozott citrom- és narancshéj, gabonagolyócskák, rumos aszalt szilva, csokoládépasztillák, és mindenféle meglepő eszközök. Flamich Gábor melegítőpisztollyal támadja a csokoládét, szakszóval élve temperálja. Az előadás során megtudjuk, hogy a tökéletesen temperált, vagyis tökéletes kristályszerkezetű csokoládét a megfelelő hőmérséklet beállításával és a csokoládé mozgatásával (kevergetés) lehet készíteni. Amennyiben a temperálás nem megfelelő, azaz nem a kellő hőmérsékletű csokoládét próbáljuk meg formázni, az nem köt meg vagy szürke, fénytelen lesz. Ezt nem csak azoknak érdemes tudni, akik házi bonbonkészítésre adják a fejüket, kézműves csokoládé vásárlásakor is árulkodó jel: amennyiben a csokoládé felülete fényes, színe egyenletes mélybarna, törésekor roppan, biztosak lehetünk benne, hogy ügyes mester dolgozott a mennyei alapanyaggal, egyéb esetben jobb, ha másik csokoládét választunk.

Az előadás során végigkísérhetjük a csokoládé útját a kakaóbabtól egészen a kész bonbonig. Az élmény sokkal inkább vizuális - miközben Konkoly Rita a szüretről, erjesztésről és banánlevelekről mesél, férje kevergeti, a csokoládét. Néha felemeli a spatulát, a csokoládé sűrű folyamban csepeg le róla. Nem telik el sok idő és megismerjük a bonbonkészítés trükkjeit, ami kívülről szemlélve nem tűnik túl bonyolultnak egészen addig, amíg a mi magunk is ki nem próbáljuk.

60% felett mindegy a kakaótartalom

Közben elhangoznak a legpraktikusabb információk, amelyek segítenek a csokoládévásárlás során. Eloszlik a tévhit, miszerint annál jobb a csokoládé, minél magasabb a kakaótartalma. Aki kóstolt már 90%-os csokoládét tudja miről beszélünk. A nyers csokoládé szinte ehetetlen, ezt csak a nagyon kifinomult ízlelőbimbókkal rendelkező csokoládészakértők értik igazán, és ők sem elsősorban élvezeti értéke miatt kóstolgatják. A 60% kakaótartalommal rendelkező csokoládé már egészen biztosan korrekt abban az esetben, ha az egyéb összetevők is minőségiek. Igazán kiváló étcsokoládé esetében a kakaómassza mellett a hozzávalók között keresendő még a cukor, a kakaóvaj, és a vanília. Más nem. Tejcsokoládénál ez még kiegészül tejporral. Irányadó még, hogy ezeket milyen sorrendben tüntetik fel, az ugyanis arra utal, hogy milyen mennyiségben kerültek a csokoládéba. Amennyiben ezek az arányok és hozzávaló rendben vannak, a kakaótartalom 60% fölött már csak egyéni ízlés kérdése.

A minőségi csokoládé alapanyagai

Étcsokoládé:

1. kakaó massza

2. cukor

3. kakaóvaj

4. vanília

Tejcsokoládé:

1. cukor

2. kakaóvaj

3. kakaó massza

4. tejpor

A bonbon teste, talpa

A bemutató egészen addig visszafogott hangulatban telik, amíg a mester a bonbonok testét - a tölteléket körbevevő roppanós csokoládékérget - készíti. Még akkor is nyugodt a társaság, amikor a bonbon talpát  - a tölteléket lezáró alsó részt - önti. Innentől viszont az eddig elfojtott vágyak kiszabadulnak, mindenki szája csokis, a bátrabbak rumos aszalt szilvát mártanak az olvadt csokoládéba, a szerényebbek kandírozott gyümölccsel díszítik az elkészült bonbonokat. Közben mindenki a helyben készült macskanyelvet ropogtatja. Ilyen egy tökéletes vasárnap délelőtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.10 14:12:50max val birca man

  Pedig jó a 90 %-os, sőt az annál töményebb csokoládé. Az az IGAZI csoki. Más kérdés, hogy szinte semmiben sem hasonlít ahhoz, amit a buta európai ember csokinak nevez.

 • 2011.04.10 15:15:00Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  na igen, csak épp azért szokták szeretni a csokit, mert édes. a 90%-os meg minden, csak nem édes. de már a 70%-os se.

 • 2011.04.10 15:24:41antiszociális exlúzer

  max val birca man

  Tudom, hogy az az igazi csoki, mégsem szeretem. Maximum 65%-ig. Most akkor mi van, az emberiség selejtjébe tartozom?
  Mellesleg, ki határozza meg, mi "az" igazi?

 • 2011.04.10 15:28:07Savior

  Hát pedig elég nagy különbségek vannak még 75% felett is. Sőt, talán még 85%-osban is láttam olyan szemetet, amibe szójalecitint nyomtak. 85% az, ami szerintem már tényleg csokoládé, és azok általában finomak is (lehet, hogy a Lindt pont nem). El lehet akkor gondolkodni, hogy a 60%-osban mi is van ahelyett a 25% csoki helyett.

 • 2011.04.10 15:45:03Flashy7

  a világ legtöbb szubjektív értékelésű dolgát elrontja a sznobfaktor, ízlésen tökfölösleges már a vitára rágondolni is, mindenki egye ami ízlik, a sznobok meg egyék a többit csak mert nagyobbak (vagy kisebbek, a konkrét dologtól függően) a számok rajta és/vagy drágább.

 • 2011.04.10 15:47:13max val birca man

  antiszociális exlúzer:

  "Mellesleg, ki határozza meg, mi "az" igazi?"

  A csokoládét az aztékok találták ki, így az ő meghatározásuk a mérvadó. Márpedig a csokoládé náluk egy keserű-csípős termék, jellemzően 95 % kakaó és 5 % csilipaprika.

  Más meghatározás abszurd. Kb. mintha kivinnének Japánba 1 dl magyar szilvapálinkát, ott beleöntenék egy egyliteres üvegbe, tennének bele szójaolajat, hallét, majd őrölt cseresznyevirágot, végül pedig megsóznák. Majd kijelentenék, hogy az az igazi magyar szilvapálinka.

 • 2011.04.10 15:49:13max val birca man

  Savior:

  A legjobb módszer az ár. Minél olcsóbb, annál kevesebb benne a kakaó.

  Én a 99 %-ost szeretem csilivel, eredeti azték recept szerint.

  Egyszer vittem kollégáknak, a többség le volt döbbenve, egyesek azt hitték, hogy csak viccelek.

 • 2011.04.10 16:07:19Nancsi

  Flashy7: igazságod vagyon... 99% meg chilipaprika a f.szom...

 • 2011.04.10 16:44:40Artie

  Majd a hétéves lányommal is beszéljétek meg, hogy nem ehető a 90%-os kakaótartalmú Lindt-csoki, ugyanis ő konkrétan imádja, és a cukros, tejes szarokat (magyar Milka) nem szereti.

  Okos cikk, gratulálok.

 • 2011.04.10 16:55:41antiszociális exlúzer

  max val birca man

  Egyes szavak, kifejezések jelentésváltozáson mentek át az évszázadok során. Ma a legtöbb ember számára a csokoládé szorosan összekapcsolódik az édes ízzel. De nekem tökmindegy, nevezhetjük szemétmasszának is a tejcsokoládét, legfeljebb nem az étcsokoládét, hanem (az igazi) csokoládét nem fogom szeretni.

 • 2011.04.10 16:59:17antiszociális exlúzer

  Artie

  Ízlések és pofonok. A cikkíró is saját véleményét fogalmazta meg, bár nem szerencsés ilyen megfogalmazásban tálalni, mert valóban olyan, mintha megmásíthatatlan, egyetemes tény volna.
  Én sem hívom "keserű szar"-nak a 90%-os kakaótartalmú csokoládét, nem állítom, hogy nem jó, csupán én nem szeretem, úgyhogy kéretik a tejcsokoládét sem "tejes szar"-nak hívni.

 • 2011.04.10 17:09:59bikmakk

  Minden sznobság nélkül:
  A 90%-os (meg az afölötti) csokoládénak is megvan az élvezeti értéke, csak máshogy kell közeledni hozzá. Nem arra való, hogy süteménybe morzsoljuk vagy hogy az egész táblát egyszerre megegyük az esti film mellé. Viszont egy finom, nem agyoncukrozott és agyontejezett bögre kávé mellé/után 1-1 kocka hosszan elszopogatva, esetleg egy korty konyakkal leöblítve megkoronázza a vasárnapi ebéd utáni beszélgetést.

 • 2011.04.10 17:16:03LZsolt

  így van. a 90%-ost nem szabad elrágni, csak hagyni kell elolvadni a szájban. máris nem lesz keserű, hanem előjönnek az ízei.

 • 2011.04.10 18:06:43gibson

  hát, az én kedvencem akkor is a narancsos Lindt, és teszek rá, hogy ez nem az eredeti azték recept szerint készült csokoládé (LOL)

 • 2011.04.10 18:43:04GyöngyKlub

  Ez egy totál buta vita. Mindenki egye ami jólesik neki. Hétköznapra nekem teljesen megfelel a Milka, és én is tejcsoki hívő vagyok! A nagyon fekete nekem szokatlan, de meg tudom enni. Bár halvány sznob-szagot érzek, amikor valaki már csak a 90%-ost érzi igazi csokinak.
  Viszont nemrég olvastam, hogy a chilis bab eredetileg csokoládéval készült, kipróbáltam, valami isteni!

 • 2011.04.10 19:59:03ColT

  A 90%-os csoki olyan, mint egy jó pálinka. Nem azt vedeli az ember egész nap, de néha jól esik bekapni egy darabot. Imádom :)

 • 2011.04.10 20:30:24hallari

  Én egyszer vettem 99%-ost a próba kedvéért. Gyakorlatilag fűrészpor állagú volt, kb. olyan, mintha holland kakaóport nagynyomású gép formába préselt volna. Nem tudom, ezt ki szereti, de én biztosan nem. Maradok a mogyorós Milkánál.

 • 2011.04.10 21:44:23Obi Wan

  90% az már nem csoki, hanem szinte full kakaópor. Akinek ez kell, az nyaraljon Dél-Amerikában és rágcsáljon kakaóbabot.
  A csoki mást is tartalmaz, nem csak kakaóport, és nem feltétlenül attól jó egy csoki, hogy sok kakaó van benne.

 • 2011.04.10 21:54:50max val birca man

  Szerintem aki nem az eredeti azték recept szerint szereti a csokit, az gazember és minden valószínűség szerint náci háborús bűnözők leszármazottja!!!

  Na, ez csak vicc volt...

  A lényeg: semmi gond, ha vki az európai édes tejcsokit szereti, de tudni kell, hogy ez egy KÜLÖN termék, ami igencsak messze van az eredeti csokitól.

  Mert kb. ott tartunk, mint a régi orosz viccben:

  Brezsnyev meghallja, hogy nyugaton nagyon népszerű lett a sztriptíz. Utasításba adja, hogy legyen szervezve egy sztriptízest a Kremlben.

  A KGB szervezi meg az eseményt: a sztriptezelők válogatásánál első helyen az ideológiai alkalmasságot tűzik ki feltételnek. Végül is csak a 70 éves Mása néni felel meg minden követelménynek: kíváló dolgozó, párttag 1917 óta, részt vett a honvédő háborúban, s személyesen találkozott Leninnel 1924-ben.

  Brezsnyev nézi-nézi Mása néni sztriptízét:

  - Fene érti ezeket a hülye nyugatiakat... mi olyan érdekeset találnak ebben a sztriptízben?

 • 2011.04.10 23:30:52antiszociális exlúzer

  max val birca man

  Jó a vicc :)
  Elfogadom az érvelést.

 • 2011.04.11 07:57:05greycup

  Szerintem is élvezhetetlen, a 99%-os az igazi. Az után még egy pohár víz is garantáltan édesnek tűnik. :))

  És igen, a chillis változat is nyerő...

 • 2011.04.11 09:31:43arncht

  en nagyon szeretem a csokikat - mindig szivesen megkostolom, hogy a vilag masik felen mit esznek. a tejcsokit favorizalom, az usabol es csehorszagbol valo csokiknak volt szvsz nagyobb a kakaotartalma.

  a 90%os nekem nagyon nem jott be - a fentieket elolvasva meg ugy tunik, mintha sokan azert ennek, mert ez most divat. szerintem ha annyira nepszeru lenne, akkor valoszinuleg jobban beepult volna a hetkoznapi kulturankba az elmult evtizedek alatt, ar ide vagy oda.

 • 2011.04.11 10:26:56Bár

  Ezek a %-ok ugye nem a kakaóportartalomra vonatkoznak, hanem a kakaótartalomra? Ezért a 99%-os csoki nem olyan, mintha kakaóport ennénk, bár attól függ, milyen kakaóporhoz hasonlítjuk. A kakaóban ugyanis kakaópor és kakaóvaj van (persze szervesen összetartoznak), annak a kakaópornak, amit a boltban veszünk, pedig általában egészen kicsi a zsírtartalma (azaz a kakaóvajtartalma). A csokiból viszont nem vonják ki a kakaóvajt (vagy ha igen, az már nem csoki, de azok már nagyon távol vannak ennek a cikknek a témájától).

 • 2011.04.11 10:29:06f.nero

  Fiatalkoromban én is csak a tejcsokit szerettem, és nem értettem anyámat, aki étcsoki kedvelő volt. De az utóbbi években, érett fejjel, ráéreztem az étcsoki ízére, és rendszeresen veszek egy-egy táblát.
  A kedvenceim kb. 75-80%-ig terjednek.
  Egyszer próbáltam 99%-os Lindt csokit, de az tényleg olyan volt, mintha a kakaópor lenne összepréselve, száraz és kesernyés. Kísérletnek érdekes volt, de az szerintem már élvezhetetlen.
  Viszont a Tibi csoki kakaóbab-töretes étcsokija tetszett, bár maga az étcsoki része talán nem akkora nagy szám, de benne a rágható, aromás kakaóbab darabkák bejöttek.

 • 2011.04.11 10:58:27wjozsi

  Hogy mik vannak...! Én eddig azt hittem, az IGAZI a Kajla narancs ízű nugát. Ja meg persze a Sportszelet.

 • 2011.04.11 12:00:00Franci1969

  igen, én is ettem már 99, vagy talán 100%-os csokit.

  a különbség kb olyan, mintha megennél egy jó zsíros libasültet, vagy a tepertővel végigsimítanád a kenyered oldalát.
  a tej és étcsoki ehető...finom...
  de a tömény csoki az valami egészen más (nekem jó) élmény.
  vagy amit CoIt is mondott!

 • 2011.04.11 13:20:35narancshéj

  Mint fanatikus csokirajongó, én is teszteltem a 99%-os Lindt csokit. Hát én max 80-ig minősítem ehetőnek, a 99-es tapad a szájban, keserű, pfffff.
  Nah, viszont ezt a kakóbab töretest nem ismerem még, mondjuk nem szeretem a TIBI csokit, de ez jól hangzik..

 • 2011.04.11 15:12:51vasgyuszi

  @Hallari: "Én egyszer vettem 99%-ost a próba kedvéért. Gyakorlatilag fűrészpor állagú volt, kb. olyan, mintha holland kakaóport nagynyomású gép formába préselt volna. Nem tudom, ezt ki szereti, de én biztosan nem."

  Köszönöm, én sem tudtam volna jobban megfogalmazni. Eszméletlen volt. Csak aze´rt nem dobtam ki mert kib. drága volt.

 • 2011.04.12 01:01:19glad az egyetlen

  Hűha, akkor én halhatalan vagyok???
  Ímádom a 99%-os csokit, igaz volt olyan is, hogy pörkölt kakaó babot is rágcsáltam.

  Az tény viszon, hogy ezek a magas kakaó tartalmú csokik nem édességek.
  Ha valaki arra számít akkor az olyan lehet, mintha valaki almalére számít aztán ecetet iszik.
  Biztos és garantált az ellenérzés, de ez nem a csoki hibája.

 • 2011.04.12 10:37:18neonlicht

  85%-ost kóstoltam, és teljesen bejött.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta