Lekvárfőzés a házban

A dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy rövidebb ideig főzzük, ezért általában hígabb, darabosabb a végeredmény. Megosztunk néhány tippet befőzéshez.

Nagyon ősi dolognak tűnhet a lekvár- és befőttkészítés, de az az igazság, hogy száz éve még szinte csak szilvalekvárt főztek be télire. Az ok egyszerű, akkor még nem voltak befőttes üvegek, és nem minden áll el egy egyszerű mázas csuporban, mint a sűrűre főzött szilva.

Manapság viszont szinte mindent el lehet tenni télire, az első nyári gyümölcsöktől az utolsóig. Készülhet belőlük szörp, lekvár és jam, de befőtt is.

Hiba befőzni kétszáz üveg barackot

A dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy rövidebb ideig főzzük, ezért általában hígabb, darabosabb a végeredmény. A lekvárról általánosságban elmondható, hogy ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint amennyi gyümölcsöt, de a szilvát, szőlőt vagy a cseresznyét cukor nélkül is be lehet főzni.

Minden gyümölcsfajtából érdemes pár üveggel eltenni télire, de nem árt pontosan kiszámolni, hogy hány üveggel is fogy egy télen a családban. Sokan esnek abba a hibába, hogy befőznek kétszáz üveg sárgabarackot, aztán még három év múlva is kénytelenek azt enni, pedig már a színe se olyan, és jöhetne a friss, de sajnálják kidobni. Kevesen esznek minden nap dzsemes pirítóst reggelire, ennek ellenére a házi lekvár egy szép üvegben nagyon klassz ajándék lehet akár karácsonyra is.

Ne túlérett gyümölcsöt vásárolj!

Ahhoz, hogy a befőttjeink ne romoljanak meg, pár dolgot be kell tartani.

Mindig egészséges, tökéletesen érett, de ne túlérett gyümölcsöt vásárolj.

Az üvegeket mosogasd el (lehetnek használt üvegek is, ha hibátlan a tetejük), majd forró vízzel csírátlanítsd. Ezt lehet egy nagy fazék vízben is, vagy mosogatógépben, ha csak azt teszed bele, és a legforróbb  fokozaton mosogatsz, de jó módszer a mikrós is. Ilyenkor a tiszta üvegek aljára önts egy-egy ujjnyi vizet, és forrald két percig. A tetők fazékban való kifőzését ilyenkor nem lehet megúszni.

A lekvárokat forrón tedd az üvegekbe, vigyázva, hogy ne folyjék mellé. Ha mégis így történne, egy tiszta ronggyal töröld le az üveg oldaláról. Háztartási boltban lehet kapni olyan tölcsért, ami kifejezetten lekvárokhoz való, ezzel nagyban meg tudod könnyíteni a munkádat, mert a szája pont belefér egy üvegbe, így semmi nem megy mellé.

Miután az üveget megtöltötted, tekerd rá a tetejét, és öt percre fordítsd fejre, így a forró lekvár az egész üvegben elpusztítja a baktériumokat.

Jól jöhet egy paplan is

A lekvárokat ezután dunsztba kell tenni, vagyis olyan helyre, ahol lassan hűl ki. Ez lehet az ágyneműtartó, benne pár paplannal, de az üres hűtőtáska is megteszi.

Dzsemek készítéséhez gyakran használunk ún. zselésítőt, ami az alma héja alatt található pektin zselésítő hatását kifejtve rövid főzési idő mellett, kevés cukorral is eltartja a gyümölcsöket télire. Ha zselésítő szert használsz, dunsztra nincs is szükség.

Ha minden rendben ment, a lekvárhoz nincs szükség tartósítószerre. A hűlő lekvár veszít a térfogatából, így vákuumot képez az üvegben, ettől a tető enyhén behorpad, és csattanó hangot ad, amikor kinyitjuk. Ez jó jel! Természetesen a tartósító szer mentes befőttek csak fél évig állnak el, de miért ennénk egyéves eperlekvárt, amikor már ott az új?

Holnaptól pár finom, és izgalmas dzsem receptjét osztjuk meg veletek. Elő az üvegekkel!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek