A világ legklasszabb nyilvános vécéi

A legutóbbi, óriási csinnadrattával átadott, 17 millió forintból létrehozott budapesti nyilvános vécé színpadias átadása óta keveset hallhattunk a főváros ez irányú törekvéseiről, főképp eredményeiről. Kedvcsinálónak bemutatunk néhány igazán klassz példát a világ minden részéből.

Az OpenBuildings csodálatos összeállítást készített a világ legmenőbb nyilvános vécéiről. Ezek nem csak attól jók, hogy teljesen normális emberek, sőt, akár gyerekes anyák is biztonsággal hasznáhatják, hanem mert különleges építészeti megoldásokkal tették őket környezetük díszeivé.

Perry Lakes Park

A Rural Studio hallgatói tervezték azt a három nyilvános vécét, melyek az alabamai Perry Lakes Parkban könnyítik meg a látogatók életét. A három különböző koncepció alapján felhúzott épületben csak az a közös, hogy olyan anyagokat használtak építésük során, mely illeszkedik egy már korábban épült, a közelben fekvő kerti házhoz.

Calder Woodburn

Aki kutyagolt már órákat hőségben úgy, hogy egy négyzetcentiméternyi árnyékos helyet sem talált, akár oázisként is megélheti ezt az ausztráliai nyilvános vécét. A gigantikus tetőnek köszönhetően a fáradt vándor pihenőhelynek is használhatja ezt a csodaszép kis állomást.

Fotó: John Gollings
Fotó: John Gollings

Zhejiang

A kínai Jinhua Architecture Parkban állnak ezek a bunkerbejáratnak vagy UFO leszállópályának is nézhető illemhelyek. A tervezők elképzelése az volt, hogy az emberek jobban szeretik tényleg magukban végezni a dolgukat, így minden egyes vécé egy külön egység, ráadásul így a lehető legkevesebb helyet veszik el a természettől.

Fotó: 扯淡小烤鸡 @ Flickr
Fotó: 扯淡小烤鸡 @ Flickr

Aurland WC

Új értelmet kap a vécén trónolás fogalma, ha ilyen látvány tárul a szemeink elé, miközben a dolgunkat végezzük. Az, hogy a Norvégiában épült illemhely ilyen magasan van, biztosítja, hogy csak mi kukkolhassunk kifelé, befelé azonban senki se tudjon nézni.

Fotó: Todd Saunders
Fotó: Todd Saunders

Hiroshima Park

Ez csak egy azokból a nyilvános vécékből, melyekből a városvezetés minden parkban legalább ötöt szeretne látni. A győztes tervet, mely hamarosan meghatározó eleme lehet Hiroshima városképének, egy pályázaton választották ki.

Fotó: Toshiyuki Yano
Fotó: Toshiyuki Yano
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek