Nyári hajápolás: a nap károsabb, mint a szőkítő

Bár közeledünk a nyár végéhez, a napsugarak még mindig igénybe veszik hajunkat. Ilyenkor nem elegendő a haj szokásos ápolása, szüksége van regenerálódásra is. Összegyűjtöttük, mitől lesz matt a haj nyáron, hogyan színeződik el - például hogyan lesz a szőkéből a termálfürdő után zöldes -, és mivel építhetjük újjá a szálakat.

A hajnak élettani szempontból három dologra van szüksége: élelemre, folyadékra és levegőre. Ha valamelyiket nem kapja meg, nem működik optimálisan. Ugyanakkor hajunk képes regenerálni magát, ha megfelelő segítséget kap hozzá.

A nap erősebb, mint a szőkítő

A nap ultraviola sugarai nemcsak a bőrt, de a hajat is alaposan megviselik, kétszer olyan károsan hat, mintha szőkítést kérnénk fodrászunktól. Ezt leginkább a nem festett, természetes hajszínnel rendelkezők tapasztalhatják, akik nyár végére jól láthatóan tincsekben kiszőkülnek. Az UV-sugarak hatására ugyanis a víz mintegy hidrogén-peroxidként, azaz fehérítőként viselkedik. Szétroncsolja a színpigmenteket, ezért a haj elveszíti színét, fakóvá és rugalmatlanná válik. Nem véletlenül érezzük sprődnek, száraznak sem, hiszen a nap kivonja a haj keratinjában (hajszálat felépítő fehérje) tárolt nedvességet is, ennek következtében pedig kiszárad. Még intenzívebb hatóanyagok ápolására van szüksége azoknak, akik festik vagy szőkítik a hajukat.

Jó tanács!

Tűző napon használjunk hajunkra UV fényvédő sprayt, de ne alkoholtartalmút, mert az még fokozottabban szárítja a hajat! Nemcsak a káros UV-A és UV-B sugaraktól véd, de hidratálja a hajszálakat is.

A fénytörés miatt látjuk mattnak a hajat

A sós tengervíz is először a haj külső, majd a belső rétegét roncsolja, s az egy-kéthetes nyaralás során, amikor naponta több órán keresztül érte a nap a fejünket, szépen lassan hajunk fényét is elvesztette. Ennek oka érdekes, de egyszerű fizikai jelenség: a roncsolódott szálszerkezeten megtörik a fény, más szögből esik a hajra, s mivel nem képes a fényt visszaverni a már nem egyenletes hajszálfelület, ezért azt elnyeli, s emiatt matt hatásúvá válik a haj.

Jó tanács!

Tengervíz mellett ajánlott minden egyes vízből való kijövet után ivóvízzel leöblíteni a hajat, s egy újabb adag ápolóanyagot felvinni.

Ha szőke vagy, óvatosan a termálvízzel

Bár a strandidő lassan végét járja, a gyógyfürdők, termálvízek látogatása nem szezonfüggő. A kén-tartalmú termálvízben való fürdőzésre vigyázni kell a szőkéknek, ugyanis hajuk kékes-zöldes árnyalatúvá színeződhet el. A vörösek és barnák is elvesztik hajuk fényét, s noha a feketéknek nem okoz különösebb problémát, minden színnél attól függő a változás, hogy milyen alapminőségű és színű, a festék alatti haj.  A legjobb védekezés, ha a klóros vagy kéntartalmú vízbe csak nyakig merülünk el.

Samponváltás évente kétszer

Mivel ilyenkor gyakrabban mosunk hajat, fontos ehhez a megváltozott szokásunkhoz igazítani a samponunkat. A sampont soha nem töményen, hanem mindig vízzel felhígítva kell a hajra tenni, majd annak alapos belemasszírozása után, érdemes legalább három percig a hajon hagyni, hogy kifejthesse hatását. A hajmosás végén a hideg vízzel való öblítés felfrissíti, és fényt ad a hajnak. Évente kétszer érdemes sampont váltani, hogy mindig új hatóanyagok érhessék a hajat. Míg nyáron a hidratálás és fényvédelem, ősszel már a táplálás, regenerálás legyen a cél.

Hidratálás

A nyári időszak után minél hamarabb vissza kell pótolnunk a haj elvesztett nedvességtartalmát. Ilyenkor a haj annyira sprőddé válik haja, hogy formázhatatlan, kezelhetetlen lesz, ezért hidratálni kell azt. Ilyen kiváló hidratáló anyag a vízben oldódó B5-vitamin D-panthenol provitaminja, vagy a protein, amely a haj legfőbb újraépítő-anyaga. Ha ezt találod a hajápolód összetevői listáján, jól választottál.

A megfáradt színtelen hajvég pedig ammóniamentes színezőkkel ápolható. Ilyenkor a hajban lévő sérült, hiányos részeket a fodrász hidralizált-keratinnal tölti fel, s így egyenletes hajfelületet tud képezni. Ezt gyakran folyékony hajnak is mondják. Az ebben található méhviasz a haj fényét adja vissza, miközben a színpigmentek a haj színét biztosítják.

Hajszín-, és hullámvédelem

Nyáron, kora ősszel érdemesebb egy kicsit pihentetni a hajat. Két festés között, teljen el a szokásosnál hosszabb idő, inkább használjunk helyette színezőhabot, vagy színező bemosót. Nyáron minden vegyszeres kezelés jobban igénybe veszi a hajat, érdemes a tartós dauer helyett is inkább volumennövelést kérni, amely 6-8 hét után gyakorlatilag kimosható a hajból. Az eljáráshoz használt anyagban, ugyanis kevesebb az az anyag (tioglikolsav), ami átalakítja a haj szerkezetét, mint a tartós hullámban. A szálkásabb, fénytelenebb hullámosított hajat  hullámtápláló és hidratáló anyagokkal nagyon szépen lehet kezelni.

Hasznos ápolóanyagok a samponokban:

-glicerin: vízmegkötő hatású

-panthenol: legfontosabb tápláló és regeneráló a haj számára, újrastrukturálja a haj szerkezetét

-protein: könnyen kezelhetővé teszi a hajat és megelőzi az összegubancolódást

-búzacsíraolaj: B- és E-vitaminban, ill. esszenciális zsírsavakban gazdag, amely a haj töredezettsége és fénytelensége ellen hatásos

-avokadóolaj: kiváló táplálóanyag, javítja a hajcsúcs szerkezetét

-sárgabarackolaj: intenzív regeneráló, védi a hajszálat a kiszáradástól

-E- vitamin: a legerősebb antioxidáns, a vitalitás vitaminja

Címlapfotó: Graham Crumb
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek