#ÉLETEM

A narcisztikus a játékasztalnál is véres bosszút áll

2017. augusztus 7., hétfő 15:37

Személyiségvonásaink megjelennek abban is ahogy játszunk. A narcizmus is.

Ha szoktál társasozni, talán neked is feltűnt már, mennyi mindent elmond másokról, ahogy játszanak. Van például aki mindig nyerni akar. Nagyon, talán túlzottan is komolyan veszi a játékot. Neki a győzelem az első. Aztán van, akinek az a fontos, hogy együtt legyetek, a játék pedig csak egy játék. Ugyanez megvan a csapatsportokban. Egy baráti focizáson is mindig lesz, aki vérre megy, aki odalép, és lesz, akinek sokkal többet számít a közösség egy-egy kapott gólnál vagy kimaradt helyzetnél. Az emberek személyisége megjelenik a pályán, megjelenik a társasjátékban, és megjelenik az életben is. Ezek pedig gyakran alig térnek csak el egymástól. Ezt bizonyítják egy német kutatás eredményei is, melyben a narcisztikus vonásokat vizsgálták - játékokkal.

A résztvevők a kísérlet elején zsetonokat kaptak, ezeket a játék után készpénzre lehetett váltani, nagyjából mint egy kaszinóban. Az első, nem túl bonyolult játékban annyi volt még csak a feladat, hogy meg kellett osztani ezeket a zsetonokat egy másik emberrel, aki nem kapott. Ha a játékos azt mondta, odaadja a zsetonok felét, akkor az illető annyit válthatott be készpénzre, ha nem adott neki semmit, akkor üres kézzel ment haza. A narcisztikus résztvevők már itt sem voltak különösebben jó fejek, ugyanis szignifikánsan kevesebb zsetont adtak a másiknak, mint a többiek.

shutterstock 219793231

A második játék szabályai valamivel bonyolultabbak voltak. Itt mindkét játékosnak voltak zsetonjai,  az egyiknek több, a másiknak kevesebb. Első körben akinek több volt, adhatott valamennyit a másiknak. Ha a másik ezt elfogadta, ki-ki mehetett haza a saját pénzével. Dönthetett azonban úgy is, hogy elutasítja, ez esetben pedig bármennyit bedobhatott még a saját zsetonjaiból, a másik pedig annak a háromszorosát bukta. Ha tehát az első körben kevesebb zsetont kapott, mint amennyit igazságosnak tartott, ki tudta egyenlíteni a számlát. Ha például az egyiknek 150, a másiknak pedig 50 zsetonja volt, és a 150-ből csak 30-at ajánlott fel, társa betehetett a sajátjából 40-et, amivel az első játékos a maradék 120-at is bukta. Hogy kevés veszélyesebb dolog van egy sértett narcisztikusnál, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a narcisztikus résztvevők a szerintük méltánytalan ajánlatot akkor is elutasították és büntették, ha azzal összességében kevesebb zsetonjuk maradt, mintha elfogadták volna.

Úgy tűnik tehát, hogy a narcisztikus ember nem csupán önzőbb a többieknél, de ha úgy érzi, sérelem érte, azt akkor is megtorolja, ha azzal magát is sokkal rosszabb helyzetbe hozza, akkor is bosszút áll, ha abban ő maga is tönkremegy. Egy narcisztikust nem nehéz megsérteni, ha pedig sikerül, számítsunk arra is, hogy adott esetekben teljesen irracionális döntéseket hozhat.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta