#ÉLETEM

Krónikus verejtékmirigy-gyulladással élni sem egy leányálom

2017. június 10., szombat 14:31 |

Ha azt hitted, a fokozott izzadásnál nincs rosszabb - főleg nyáron -, akkor tévedtél. Létezik ugyanis egy ritkább, de annál kellemetlenebb és sokszor komoly fájdalmakkal járó bőrbetegség, a krónikus verejtékmirigy-gyulladás.

A hidradenitisz szuppurativa korai diagnózisa kulcsfontosságú lehet, ám éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást; mivel a HS egy nagyon összetett és nehezen felismerhető kórkép, 7-10 év is eltelhet az első tünetek megjelenésétől a helyes diagnózisig. Dr. Wikonkál Norbertet, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának professzorát kérdeztük erről az alattomos betegségről. 

Mi ez és mi okozza?

A hidradenitisz szuppurativa (HS) jellemzően a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség. “A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol a verejtékmirigyek egy speciális típusa, az úgynevezett apokrin - a váladékot szakaszosan, hormonális behatásra ürítő - mirigyek megtalálhatók, valamint ott, ahol az összefekvő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek az emlők alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán” - mondta a Díványnak Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász. A gyulladt területeken ráadásul gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések is. Egy jó oldala van a betegségnek; az, hogy nem fertőző, a tüneteket nem egy kórokozó váltja ki.

Skin-hu
Fotó: Wikimedia Commons

“Bár a HS pontos okát nem ismerjük, feltételezik, hogy a betegség a szőrtüszők kóros működésére vezethető vissza. Újabb kutatások arra utalnak, hogy a HS-re jellemző bőrelváltozások oka, hogy a szőrtüszők elzáródása akadályozza a verejték útját, és a mirigyek következményesen kitágult kivezetőcsövei végül szétrepednek vagy súlyosan begyulladnak” - magyarázta dr. Wikonkál Norbert, majd azt is hozzáfűzte, genetikailag meghatározott hajlam kell a megbetegedéshez, de nem lehet előre megmondani, hogy kinél alakul ki. Ismert provokáló tényező azonban a jelentősebb túlsúly és a dohányzás.

Mennyire gyakori?

A verejtékmirigy-gyulladás általában a húszas évek elején jelentkezik, elsősorban a nőket érinti, és a betegek egyharmadánál a családban volt már érintettség. “A becslések szerint a hidradenitisz szuppurativa az átlagnépesség 1-3%-át érinti, ami Magyarországon 100-300 ezer beteget jelent. Mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek egy jelentős része kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált HS-es betegek száma ennél jóval alacsonyabb” - magyarázta a szakember.

A tünetek elszigetelik a betegeket

Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű apró göbök, mitesszerek vagy néhány ciszta figyelhető meg, míg súlyosabb esetekben a gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések, a kiújuló tályogokból pedig akár váladék is ürülhet, aminek az illata sem valami kellemes. (A bőrgyógyász rendszerint egy skálán értékeli a tünetek súlyosságát. Az értékelőskálák közül sok más országhoz hasonlóan hazánkban is a Hurley-féle osztályozási rendszer terjedt el.)

“A nyár a betegek legnagyobb ellensége, hiszen a kellemetlen szagok mellett a verejtékezés miatt csípő, égő fájdalmat is éreznek. Mivel a tályogok a hajlati lokalizációban jelentkeznek, nyomásnak, dörzsölésnek vannak kitéve, ezért zavarják a nyugodt alvást és komoly pszichés terhet okoznak, nem véletlenül romlik az érintettek életminősége. Sokan emiatt veszítik el az állásukat, de a betegség a magánéletre, párkapcsolatra is rányomja a bélyegét” - mondta dr. Wikonkál Norbert.

shutterstock 335665211

A tünetek egyébként nem feltétlenül súlyosbodnak az idő előrehaladtával, de az esetek egy részében kiújulhatnak, és ilyenkor van rá esély, hogy egyre súlyosabb formában jelennek meg. Emiatt óriási a korai diagnózis jelentősége, mert minél előbb kap megfelelő kezelést a beteg, annál enyhébb a betegség kimenetele. Csakhogy pont a korai diagnózis jelenti a legnagyobb kihívást az orvosok számára; egyrészt azért, mert...

...nem könnyű felismerni

Egy brit egészségügyi szaklap, a British Journal of Dermatology statisztikái szerint, míg rák esetében átlagosan két hét, IBD (gyulladásos bélbetegség) esetén 4 év, pikkelysömör esetén 5 év, addig HS esetén 7-10 év is eltelik az első tünetek megjelenésétől a helyes diagnózisig. Ennek oka, hogy ez egy nagyon összetett és nehezen felismerhető betegség, emiatt az érintettek sokszor éveken át klinikáról klinikára járnak.

“Gyakran sebészetet keresnek fel a betegek, ahol csak az éppen aktuális tályog megnyitása történik - nem csekély fájdalom árán. Antibiotikumot ugyan kapnak, de az csak átmenetileg hat. Másrészt előfordul, hogy a HS-t valamilyen fertőzéses bőrbetegséggel tévesztik össze, ezért van az, hogy a helyes diagnózis felállításáig hosszú idő telik el” - tette hozzá a szakember.

Gyógyítható?

Sajnos nem, de megfelelő bőrgyógyászati kezeléssel enyhíthetők a panaszok és sokat segítenek az életmódbeli változtatások is, például ha a beteg leszokik a dohányzásról. "Kutatások igazolják, hogy a HS és a dohányzás összefügg. Vitatott ugyan, hogy vajon a dohányzás vezet-e a HS-hez, vagy a HS - és a társuló egyéb kórállapotok, például a depresszió és a mozgásszegény életmód - a dohányzáshoz. Bármi is legyen a háttérben, a dohányzás abbahagyása mindenképpen kedvező hatású az egészségre” - mondta dr. Wikonkál Norbert.

A túlsúly is egy nehezítő körülmény, ezért törekedni kell a fogyásra, és ebben a sport nem akadály. “Minden érintett másként éli meg a betegségét. Érthető tehát, hogy a testmozgás iránti igény és a fizikai aktivitásra való képesség is egyénenként eltérő lehet. Kérdéses esetben az adott mozgásformát illetően célszerű a bőrgyógyásszal konzultálni, de az biztos, hogy aki rendszeresen sportol, annál a betegség lényegesen enyhébb és könnyebben is kezelhetővé válik” - fűzte hozzá a professzor.

A krónikus verejtékmirigy-gyulladásról további hasznos információkat találsz a www.hidradenitisz.hu weboldalon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta