#ÉLETEM

A hó nem más, mint kipufogógáz-ízű fagylalt

2016. január 23., szombat 14:55

Anyánk folyton mondta, hogy ne együnk havat, most mi mondjuk a gyereknek, hogy ne egyen havat, de tényleg, miért is? Jó, ha sárga, akkor világos, de amúgy? Nos, egy új tanulmány jelent meg arról, hogy mi a baj valójában a hófogyasztással. Sokáig tartott, de a kutatók rájöttek, hogy a hóban megtalálhatók ugyanazok a veszélyes, apró részecskék, amik például az autóink kipufogógázában is, azaz amikor a havat esszük az olyan, mintha egy kipufogógáz-ízesítésű jégkrémet majszolnánk. (Mondjuk, szerintünk amúgy is majdnem mindig gázolaj íze van a hónak, érthetetlen, miért esik az bárkinek jól.)

Részletek a hajtás után!

Az ENSZ állítása szerint a légszennyezettség miatt évente 3,3 millió ember veszti életét világszerte. Talán nem meglepő, hogy leginkább Kína fővárosa szenved a szmogtól; Pekingben évente 1,4 millió haláleset írható ennek a problémának a számlájára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeljövőben ad ki egy tanulmányt arról, hány halálesetet okoznak közvetlenül ez az ember alkotta jelenség, és már most kongatják a vészharangot a globális közegészségügyi vészhelyzet miatt. Ezért is fontos megismerni, hogy mennyi marad a szennyezőanyagokból a levegőben (az emberek és állatok által belélegezhetően) és mennyi épül be a környezetbe, vagyis mennyire jelentős a közvetett hatás emberi populációra  -  írja az IFLScience. A montreali McGill Egyetem munkatársai például kinyomozták, hogy a hóban is megtalálhatóak ezek a szennyezőanyagok. Hoppá! 

shutterstock 347506415

A kutatók az ún. hószobában végzett kísérlettel képesek voltak kiszámolni, hogy a szennyezettség hány százaléka kerül át a levegőből a hóba. A tesztben szerves szént, valamint különböző mérgező szennyeződéseket, mint például benzolt, toluolt, etil-benzolt és xilolt használtak, ezek szintjét a direkt szennyezés előtt, alatta és utána is megmérték a hómintákban. A kutatók már egy óra elteltével arra jutottak, hogy a szennyeződés szintje a hóban drámaian emelkedett, a mérgező részecskék csapdába estek az apró jégdarabokban vagy felolvadtak apró tócsákat alkotva a hóban. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy a hó valósággal habzsolja a kipufogógázokat. Most akkor megvizsgálhatnák egy körúton lakó, nemdohányzó szervezetét is, mert valószínűleg annak az állapotnak az eléréséhez elég sok havat kellene zabálnia még így is az embernek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta