#ÉLETEM

Felejtse el az altatókat, a terápia hatékonyabb

2015. június 20., szombat 13:12

Dr. Jason Ellis, az angliai Northumbria Egyetem pszichológia tanszékének alvástudományi professzora szerint csupán hatvan percre van szüksége és kognitív viselkedésterápiájukkal máris hatékonyan segít az álmatlanságban szenvedők 73 százalékán, adta hírül a spring.org.uk.

„A tanulmány bizonyítja, hogy a betegek háromnegyede meggyógyult a kognitív viselkedésterápiás kezelésen" – mondta. „Kutatásunk eredménye tisztán mutatja, hogy már egyelten kezelés is eredményt hozott, hiszen hatvan százalékkal jobban tudtak aludni az álmatlansággal küzdők. Fontos hozzátenni azonban, hogy ez elsősorban az akut álmatlanságban szenvedőkre vonatkozik. A hosszútávú előnyök még kecsegtetőbbek, mivel a kutatásában résztvevők majd háromnegyedénél később sem alakult ki a krónikus álmatlanság, ami az akutnak egy jóval súlyosabb fajtája."

A kutatók negyven, kevesebb mint 3 hónapja tartó álmatlansággal küzdő felnőttel kísérleteztek, mivel az álmatlanság elleni harc egyik legfontosabb szabálya, hogy minél korábbi stádiumban kell megkezdeni a kezelést. Az insomniások a kognitív viselkedésterápián arra vonatkozó iránymutatásokat kaptak, hogy hogyan kezeljék az álmatlanságukat.

„Mindazok ellenére, hogy a kognitív viselkedésterápia bizonyítottan hasznos a krónikus álmatlanságban szenvedők esetében, ezt a módszert még nem tesztelték akut insomnia esetében" – magyarázta a professzor. „A krónikus álmatlanság jelentős teher mind az egyén, mind a gazdaság számára, amit ráadásul gyakran összekapcsolnak többféle fizikai és pszichiátriai állapot kialakulásával, illetve azoknak romlásával. Ez egy annyira elviselhetetlen állapot, hogy bármilyen megoldásnak örül az ember, csak segítsen azon, hogy ne váljék az akut álmatlanság krónikus álmatlansággá." 

A professzor hozzátette: nagyon sok lehetőség nyílna az orvostudományban, ha valahogyan sikerülne kezelni az akut álmatlanságot, hiszen ezzel rengeteg pénzt és időt spórolnánk meg, és akkor még nem is beszéltünk arról, mennyire játszik fontos szerepet az álmatlanság a depresszió kialakulásában.

Hogy mi ebből a tanulság? Az, hogy ha álmatlanság gyötri, az altatók helyett keressen inkább egy kognitív viselkedésterápiában jártas pszichológust. Minden szempontból jobban megéri.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta