Tippek, amiktől tovább bírják majd az edzőcuccai

Semmi nem tart örökké, adott idő után minden használati tárgyat le kell cserélni. Nincs ez másként a sporthoz viselt ruházattal és az eszközökkel sem. A Shape magazin összegyűjtötte, hogy mit mennyi idő után ajánlatos inkább kidobni, és hogyan lehet kicsit növelni a tartósságukat.

1. Sportmelltartó

Élettartam: 6 hónap – 1 év

Hogy pontosan mennyi ideig bírja egy ruhadarab, az attól függ, hogy milyen sűrűn viseljük és milyen intenzitású edzést végzünk. "Ha ugyanazt a melltartót viseli hetente 3-4 alkalommal, akkor félévente újat kell vennie, mert csak így biztosít kellő tartást” – tanácsolja Alma Androvic, a Nike tervezője.

shutterstock 220991893

Mikor cseréljem?

Ha érzi, hogy már nem tart annyira, vagyis a kosarak kitágultak és a hátsó pánt felcsúszik, akkor ideje búcsút inteni a melltartónak. „Ha az anyag már nem olyan rugalmas, akkor ugyan kitágul, nyúlik, de nem veszi fel az eredeti formáját” – figyelmeztet Cassandra Sze, a Lululemon designere.

Óvintézkedések:

Ha állíthatóak a pántok, akkor eleinte a legkülső kapcsokat használja. Így ha kicsit ki is tágul a melltartó, még mindig szorosabbra veheti a pántokat. Sze azt javasolja, hogy olyan melltartót vegyünk, amiket forró vízben is ki lehet mosni és a szárítóba is be lehet rakni, és a mosáskor ne használjunk öblítőt, mert ellenkező esetben a fehérnemű nem tudja majd rendesen felitatni az izzadtságot. És persze legyen mindig több melltartója, amiket felváltva hordon. És hogy hogyan kell megtalálni a tökéletes darabot? Erről itt olvashat!

2. Futócipő

Élettartam: 8 hónap vagy 650 km

Egyénenként eltérhet, de egy jobb cipő 500-650 kilométert bír, és ne tévesszen meg senkit, ha első blikkre úgy tűnik, hogy még mindig minden ép és egyben van – állítja Johanna Bjorken, a JackRabbit Sports New York-i üzleteinek kereskedelmi igazgatója. A futás során ugyanis a talp középső, szivacsos, párnázott rétege használódik el a leginkább.

shutterstock 207016756

Mikor cseréljem?

Ha bármije – boka, talp, lábszárcsont, térd – fájni kezd, a cipőjének mennie kell. Persze ha akarja, akkor meg is nézheti, hogy milyen állapotban van a talprész, ha gyűrött és úgy néz ki, mint egy kiszáradt szivacs, akkor ennyi volt.

Óvintézkedések: Ne tegye ki a cipőjét nagyobb hőmérsékletnek, nyáron ne hagyja a kocsijában, és a szárítóba se rakja be.

3. Leggings

Élettartam: 1-2 év

Az anyagösszetételtől és a kezelési útmutatótól függ, hogy a nadrágja meddig bírja. Akárcsak a melltartónál, az elasztikus anyagok egy idő után elveszítik rugalmasságukat, és ha vigyáz is a kompressziós nadrágjára, akkoris lehet, hogy fél év után ki kell dobnia.

shutterstock 204320932

Mikor cseréljem?

Ha már nem itatja fel úgy az izzadtságot mint újkorában, ha kibolyhosodik, ha túl bő lesz és állandóan fel kell húznia a derekánál, illetve ha mindig felcsúszik a szára.

Óvintézkedések:

Az edzéshez viselt nadrágjait lehetőleg hideg vízben mossa és akassza ki, a meleg víz és a durva mosószerek miatt a technikai anyagok elveszítik a légáteresztő és a nedvszívó tulajdonságaikat. Ha mosógépet használ, akkor válasszon kímélő programot. Soha ne csavarja, nyújtsa, rázza ki. Ha nem akarja, hogy csöpögjön, akkor tekerje bele egy száraz törülközőbe, ez majd felitatja a felesleges vizet – tanácsolja Mary Marlowe Leverette. A kompressziós nadrágokat pedig mindig vízszintesen kell felakasztani (hogy a víz súlya miatt ne nyúljon ki), vagy ki is terítheti.

Így mossa ki edzőcuccait!

A Shape egy másik cikkében egyéb jó tanácsokkal is szolgál, ezek a következők.

- Az edzőruhákat kifordítva mossa, mert így tovább megőrzik a színűket, és nemcsak kívülről lesznek koszosak.

- Mosás előtt áztassa be 15-30 percre a ruhákat hideg ecetes vízbe, így biztosan elillan belőlük a kellemetlen szag. Ha pedig tart attól, hogy ez kevés lesz, az öblítési szakaszban is használjon ecetet. 

- Használjon kicsivel kevesebb mosószert mint amennyit a termék ajánl.  

4. Jógamatrac

Élettartam: 1-7 év

Minden attól függ, hogyan használjuk, pontosabban milyen jógaórákra járunk, az ashtanga jógásoké hamarabb elhasználódik mint mondjuk azoké, akik ennek a mozgásformának más fajtáit űzik. Persze az sem mindegy, hogy milyen sűrűn járunk órára, ha csak hetente egyszer, akkor persze, hogy jóval hosszabb lesz a matrac élettartama, mintha minden nap jógáznánk.

shutterstock 220946155

Mikor cseréljem?

Ha már kényelmetlen a használata, mert csúszkál, nem tudja rendesen megtartani a pozícióját vagy túlságosan elvékonyodott.

Óvintézkedések: Az oktatók szerint ha nem úgy tartjuk meg a pozíciónkat, hogy belepréselődünk a matracba, akkor értelemszerűen tovább tart majd. És persze az is segít, ha nem teszi ki közvetlen napfények vagy hőmérsékletnek és rendszeresen tisztítja. A módszer persze nem mindegy, az erős mosószerek helyett használjon természetes termékeket és nedves ronggyal törölgesse át a matracot.

5. Vizeskulacs

Élettartam: 10+ év

Tiffany Teaford, a Nalgene palack- és kulacsgyártó cég munkatársa azt állítja, hogy találkozott már olyan emberrel is, aki több mint tíz éve ugyanazt a palackot használja. Hozzátette, azok a termékek tartanak a legtovább, amelyeket mosogatógépben is ki lehet mosni, amelyek ellenállóak a külső hatásokkal szemben és amelyek nem őrzik meg a szagokat és az ízeket.

stockfresh 2269449 shes-getting-herself-in-perfect-shape sizeM
Yuri Arcurs

Mikor cseréljem?

Ha apró kis repedések jelennek meg, akkor itt az ideje a cserének, hiszen nem kell sok ahhoz, hogy a palack ereszteni kezdjen, ezt pedig senki nem szeretné megvárni.

Óvintézkedések: Ha mosogatógépen szeretné tisztítani a palackot, akkor a legfelső rekeszek egyikébe tegye, mert így kevésbé direktben kapja a forró vizet, és mindenképpen szárítsa ki alaposan, nehogy penészes legyen.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra