Kész baktériumtenyészet lehet a műszálas edzőruha

Elhatároztad, hogy ezentúl rendszeresen jársz majd edzeni? Nagyon dicséretes, ne hagyd, hogy bármi is elvegye a kedved! Persze a kutatók lázasan dolgoznak azon, hogy utánajárjanak, milyen veszélyek is leselkednek arra, aki nem ügyel megfelelően a higiéniára, és itt most nem csak mocskos öltözőszekrényekre és összeizzadt edzőgépekre gondolunk. Azt eddig is tudtuk, hogy a műszálas edzőruhákat jobban szeretik a baktériumok, de a probléma túlmutat azon, hogy az ilyen cuccokban emberesebb szagunk lesz, mintha pamutban tornáznánk – figyelmeztet az American Society For Microbiology (Amerikai Mikrobiológiai Társaság). Részletek a hajtás után!

Dr. Lisa Ackerley szerint lehetetlen elkerülni, hogy edzés közben ne kerüljenek ránk kórokozók a különböző eszközökről vagy csapatsportok esetén a többiekről. Szakértők szerint az influenzavíruson keresztül az MRSA-ig (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) mindent összeszedhetünk így. Persze sok mindent tehetünk azért, hogy ne legyen nagyobb baj. „Fontos, hogy elővigyázatosak legyünk. Teljesen természetes, hogy baktériumok vannak mindenhol, csak át kell gondolni, mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatot” – fejtette ki Ackerley a Daily Mailben.

A törülköző az egyik fő gócpont

„Gondolj bele, mennyire koszos lesz a törülköző, ha azzal törlöd le az eszközöket! Rákerül a saját izzadságod, a többi látogatóé és a baktériumok, amik már eleve rajta voltak az eszközön. Ha megvannak a kedvező feltételek, a kórokozók akár órákig, sőt napokig is ott maradnak és persze tovább szaporodnak” – állítja a szakértő, aki szerint a hámsejtek és az izzadság tökéletes körülményeket teremt. „Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet baj, hiszen ez az ő izzadságuk, az ő baktériumaik, de a törülközőkön és az eszközökön nagy valószínűséggel más emberek nyoma is ott marad” – tette hozzá.

shutterstock 116768446

Nem csak a felnőttek érintettek

Természetesen a gyerekek tornacuccával is ez a helyzet, főleg, ha nem viszik haza minden tornaóra után, és nem tudjuk elég sűrűn kimosni. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a gyerekek cserélgethetik és kölcsön is adhatják a felszerelésüket, ami így tovább növeli a kockázatot. Állítása szerint ő hallott már olyat, hogy egy antibiotikum-rezisztens fertőzést a tornafelszereléssel adtak át egymásnak a gyerek. „Ez persze csak anekdota, de a történet hihető” – fűzte hozzá.

Mit tehetek?

Mielőtt beraknád a ruhákat, törülközőket a mosásba, természetesen nézd meg a kezelési útmutatót, de ha lehet és szabad, akkor magas hőmérsékleten, vagyis 60 fok felett mosd ki ezeket, vagy használj antibakteriális mosószert. Plusz jó tanács dr. Lisa Ackerley-től: ha valaki beteg a családban, akkor az ágyneműjét és a többi szennyesét érdemes külön kimosni.

shutterstock 220991893

Még több jó tanács

A Breaking Muscle és a Fitness Magazine összefoglalta, mire kell még figyelni, ha edzőterembe jársz és el akarod kerülni az MRSA-fertőzést. Persze a legtöbb dolog elég evidens, de az ismétlés soha nem árt.

– Pakolj a táskádba még egy adag ruhát, egy műanyagzacskót, papucsot a tusoláshoz és persze törülközőt is, és tárold külön a tiszta és a használt cuccokat.

– A sebeket, horzsolásokat mindig ragaszd le, amíg be nem gyógyulnak, és ne borotválkozz közvetlenül az edzés előtt.

– Csupasz testtel ne ülj le az öltöző padjára.

– Használat előtt és után is törölgesd le az eszközöket, senkivel ne közösködj, használj saját törülközőt, jógamatracot stb. A Clinical Journal of Sports Medicine tanulmánya szerint a gondosan letörölgetett gépek 63 százalékán a tisztítás után is megtalálhatóak a rhinovírusok. És ha biztosra akarsz menni, akkor a matracot is töröld le tisztítókendővel minden edzés után.

– Bármennyire is praktikusnak tűnik, ne használj csutorás vagy szívószálas vizespalackot, mert ezek a részek nehezebben tisztíthatóak, és így könnyebben elszaporodnak rajtuk a kórokozók. Maradj inkább a széles szájú üvegeknél, amiket minden használat után alaposan moss ki. 

– Ha teheted, edzés után azonnal zuhanyozz le, és csakis a saját higiéniai, ill. testápoló termékeidet használd.

– Rendszeresen moss kezet szappannal, vagy használj kézfertőtlenítőt.

– Minden edzés után mosd ki a ruhákat, amikben edzettél, és rendszeresen töröld ki a sporttáskádat antibakteriális tisztítókendővel. Ha pedig a táska vászonból van, hetente mosd ki gépben.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra