Híján van a sikerélménynek? Böjtöljön!

Itt a március, kezdődik a tavasz, szerdán meg a nagyböjt, tehát ha szeretne a nyár előtt egy kis önmegtartóztatást gyakorolni, akkor most időszerű belevágnia. Persze, senki sem mond le könnyen valamiről mindössze azért, mert most van március, úgyhogy megpróbálunk egy kis többletmotivációt nyújtani összefoglalónkkal, amiből megtudhatja, miért jó önnek, ha néha böjtöl egy kicsit. Öt pont jött össze, menjünk végig rajtuk sorban!

1. Egészség – A böjtben nem feltétlenül csak az étkezés terén tartóztathatja meg magát az ember, de ez az egyik legkézenfekvőbb és legalapvetőbb böjttípus. A 21. században is töretlen népszerűségét részben annak köszönheti, hogy egy kis fogyókúra valószínűleg a többségnek kifejezetten jót tesz egészségügyi szempontból. Segít a szervezetének, ha egy időre teljesen leáll az alkohol, az édességek vagy a vörös húsok fogyasztásával, de nagyon sok káros szokás van még az étkezésen kívül is, amiről remek ötlet lemondani a böjtben – például rögtön ott a dohányzás. Szóval böjtöljön úgy, hogy egészségesebb legyen tőle, de  azért tartsa fejben azt is, hogy az igazán jó böjt többet nyújt, mint egy egyszerű fogyókúra.

2. Távolság – A böjtnek akkor van igazán értelme, ha olyasmikről mond le, amik nem feltétlenül károsak, csak örömet okoznak önnek. Válasszon ki valamit és tartsa magát távol tőle, ezáltal máris kiléphet a megszokott életéből, otthagyhatja a szokásos kerékvágást, és rögtön másképp láthatja a mindennapjait, sőt, még új tapasztalatokat is nyerhet! Mondjon le például az alkoholról, a partikról, a csokiról, a kávéról, a zenéről vagy a tévézésről, és máris egy kicsit másképp látja majd önmagát, illetve szokásait. Így megismerheti saját magát, hogy milyen ön, amikor nem használja a szokásos eszközöket, amikkel általában jókedvűen, frissen vagy izgalmi állapotban tartja magát. Csináljon a böjttel csöndet maga körül, és hallgasson befelé! Rengeteg buli lesz még a nyáron, nem tragédia, ha néhányból most kimarad.

tk3s bm julie jkl01824 01
Nick Obank / Barcroft Media

3. Új örömök – Aki a böjt során az élet szokásos apró örömeit kiiktatja az életéből, annak elsőre nyilván minden szürkének és élvezhetetlennek fog tűnni. Aztán, ahogy a hirtelen sötétben lassanként elkezdenek derengeni a tárgyak körvonalai, úgy böjt közben is feltűnnek és felértékelődnek majd azok a dolgok, amik egyébként mindig ott vannak, csak nem szokott rájuk figyelni. Tegye le azt, ami normálisan kitölti az életét, és hagyja, hogy az így keletkezett űrt egy időre valami más töltse be! Lehet, hogy meglepi majd, mi minden van még önben belül, amire azelőtt nem számított.

4. Önfegyelem – Az életben rengetegszer van szüksége az embernek önfegyelemre, és mi lehetne jobb edzés ezen a téren, mint egy kis böjt. Tanulja meg kontrollálni önmagát, legyőzni vágyait – nem kell folyton mindent uralni, de ha egyszer szükség lenne rá az életben, legyen rá képes! Ne csak sporttal eddze az akaraterejét, hanem lemondással is! Sőt, passzív lemondás helyett aktívan is lehet böjtölni: például amikor az ember elhatározza, úgy viselkedik, hogy szeretteinek jobb legyen. Erről néhány tippet itt olvashat

stockfresh id177791 diet sizeS

5. Sikerélmény – Amikor a böjtölés mellett dönt, figyeljen arra, hogy miként határozza meg a célt. Fontos ugyanis, hogy se túl könnyű, se túl nehéz ne legyen. Olyasmit nincs értelme elhatározni, amit már rögtön másnap megszegünk: a böjt legyen nehéz, de teljesíthető. Így amint véget ér, ön sikerélménnyel gazdagodik, és ez rengeteg erőt adhat több más esetben, amikor belső erőre van szükség.

Írjon nekünk ön is!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy a poszt szerzőjének, Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek