Nagyobb eséllyel lesz glaukómája a rövidlátóknak

A zöldhályog vakságot is okozhat, de csak ha nem figyelünk. 40 év felett mindenesetre érdemes rendszeresen ellenőriztetni a szemünket.

Egy szemészeti folyóirat több korábbi kutatást is összegző tanulmánya szerint a rövidlátó embereknek dupla esélye van a glaukóma kialakulásának. Az USA-ban több mint két millió 40 év feletti lakosnak van zöldhályoga, a teljes népesség 33%-a pedig rövidlátó. A glaukóma látásromlást, sőt, teljes vakságot is okozhat. A betegség rontja a látóidegeket, de gyógyszerekkel és műtéttel lehetkezelni, visszafordítani azonban már nem.

Mikor gondoljunk zöldhályogra?

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés, a zöldhályogos roham esetén "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető. Az esetek 90 százalékában azonban a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés.

Forrás: Webbeteg

Akut formáját könnyű felismerni, mivel a nyomás gyorsnövekedése miatt kivörösödik a szem, és fájdalmas is, ennek kialakulása télen különösen valószínű. Idült formája kevésbé "látványos", a látásromlás mértéke is kisebb, kis fény esetén homályossá válik, teljes sötétségben pedig szivárványkarikákat láthat a beteg.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A szemész szakorvos számára a diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás, szembelnyomás (IOP - intraocular pressure vagy T - tensio). A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöldhályogra utalhat.

A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, ezért fontos a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia) is.

A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb értéket kaphatunk a kritkus fúziós frekvencia (CFF) meghatározásával.

A látótérvizsgálatot (perimetria) ma már számítógéppel (computeres perimetria CP) végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

Forrás: Webbeteg

A rövidlátás súlyosságával növekszik a glaukóma kialakulásának esélye is, ezért a folyóirat azt is tanácsolja, hogy 40 év felett járjunk rendszeres szemvizsgálatra, és külön kitér a feketékre, akiknél még nagyobb a kockázat. A legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, amik előírásszerűen használva sokat segítenek, műtétre csak akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés kilátástalan, és teljesen elzáródtak a csarnokvíz-elvezetési utak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra