EGÉSZSÉG

Nagyobb eséllyel lesz glaukómája a rövidlátóknak

2011. július 6., szerda 16:32

A zöldhályog vakságot is okozhat, de csak ha nem figyelünk. 40 év felett mindenesetre érdemes rendszeresen ellenőriztetni a szemünket.

Egy szemészeti folyóirat több korábbi kutatást is összegző tanulmánya szerint a rövidlátó embereknek dupla esélye van a glaukóma kialakulásának. Az USA-ban több mint két millió 40 év feletti lakosnak van zöldhályoga, a teljes népesség 33%-a pedig rövidlátó. A glaukóma látásromlást, sőt, teljes vakságot is okozhat. A betegség rontja a látóidegeket, de gyógyszerekkel és műtéttel lehetkezelni, visszafordítani azonban már nem.

Mikor gondoljunk zöldhályogra?

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés, a zöldhályogos roham esetén "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető. Az esetek 90 százalékában azonban a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés.

Forrás: Webbeteg

Akut formáját könnyű felismerni, mivel a nyomás gyorsnövekedése miatt kivörösödik a szem, és fájdalmas is, ennek kialakulása télen különösen valószínű. Idült formája kevésbé "látványos", a látásromlás mértéke is kisebb, kis fény esetén homályossá válik, teljes sötétségben pedig szivárványkarikákat láthat a beteg.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A szemész szakorvos számára a diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás, szembelnyomás (IOP - intraocular pressure vagy T - tensio). A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöldhályogra utalhat.

A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, ezért fontos a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia) is.

A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb értéket kaphatunk a kritkus fúziós frekvencia (CFF) meghatározásával.

A látótérvizsgálatot (perimetria) ma már számítógéppel (computeres perimetria CP) végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

Forrás: Webbeteg

A rövidlátás súlyosságával növekszik a glaukóma kialakulásának esélye is, ezért a folyóirat azt is tanácsolja, hogy 40 év felett járjunk rendszeres szemvizsgálatra, és külön kitér a feketékre, akiknél még nagyobb a kockázat. A legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, amik előírásszerűen használva sokat segítenek, műtétre csak akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés kilátástalan, és teljesen elzáródtak a csarnokvíz-elvezetési utak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta