EGÉSZSÉG

Depresszió, szívbetegség, mellrák: mennyire örökölhető az anyától?

2011. május 8., vasárnap 11:08

Ha egy anyánál depressziót diagnosztizálnak, 40% az esélye, hogy a gyereke is örökli. Az örökölhető hajlamok között előkelő helyen vannak a fog- és ínybetegségek, illetve a szív- és érrendszeri problémák. A belgyógyász szerint a megfelelő életmód minden esetben segíthet.

Valószínűleg mindannyian kiegyeznénk azzal, ha csak édesanyánk éles eszét örökölnénk, a nyavalyáit viszont nem. A Shine számba vette az anyáról gyerekre öröklődő genetikai kockázatokat, és azt is, hogy hogyan tehetünk az egészségünkért.

A megfelelő életmód segíthet

Mindegy, milyen géneket örököltél, az életmódod akár ki is játszhatja őket - állítja Lawrence Cheskin baltimore-i belgyógyász. A hírek szerint a reumás ízületi gyulladás nagy eséllyel továbbvándorol a gyerekre, de pontosan nem lehet tudni, milyen mértékben – az viszont biztos, hogy a dohányzás megnöveli az előfordulási esélyét.

Meglepő módon a mell-, petefészek- és vastagbélrák esetében a továbböröklődés valószínűsége nem feltétlenül nagyobb, ha a családból csak az anya szenved ebben a betegségben. Mint kiderült, ilyen esetben egyáltalán nem nagyobb az esélyünk az adott betegségre, mint bármelyik nőnek. Akkor már valószínűbb a megbetegedés, ha kettő vagy több elsőfokú rokonod szenved ugyanabban a kórban.

A hajlam nem minden

A fog- és ínybetegségek meglehetősen magas rizikófaktorúak ilyen szempontból: ha az édesanyádnak ilyen baja van, 45% az esélye, hogy te is öröklöd. (Sőt, vannak olyan szuvasodást okozó baktériumfajták, amelyek egy adott családon belül terjednek.) Egy tanulmány szerint, ha az anyánál depressziót állapítanak meg, 40% az esélye, hogy a lánya/fia is hajlamos lesz rá. Ez esetben viszont szembemehetünk a sorssal: a tudatos megelőzés különböző stratégiáit különösen olyankor kell aktivizálni, amikor valamilyen tragikus vagy kellemetlen esemény (például: hozzátartozó vagy munkahely elvesztése) következik be. Ilyenkor érdemes naponta meditálni, vagy leírni a gondolatainkat, emellett egy omega-3 zsírsavakban gazdag diéta is segíthet.

Migrén és szívbetegség

Ha az anyánál 65 éves kora előtt, illetve az apánál 50 éves koráig szívbántalmat diagnosztizálnak, a gyereknek 25-50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy ő is ebben fog szenvedni. A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek egyébként csak a fele magyarázható ilyen okokkal, a másik feléért csakis te, a súlyod és az életmódod a felelős. A migrén sok család nagy ellensége: ha elsőfokú rokonod szenved tőle, 2-3-szor nagyobb az esélyed arra, hogy neked is lesz. A gyötrő fejfájás kialakulásának esélye még nagyobb, ha az illető rokonnál 16 éves kora előtt jelentkezett először.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta