Depresszió, szívbetegség, mellrák: mennyire örökölhető az anyától?

Ha egy anyánál depressziót diagnosztizálnak, 40% az esélye, hogy a gyereke is örökli. Az örökölhető hajlamok között előkelő helyen vannak a fog- és ínybetegségek, illetve a szív- és érrendszeri problémák. A belgyógyász szerint a megfelelő életmód minden esetben segíthet.

Valószínűleg mindannyian kiegyeznénk azzal, ha csak édesanyánk éles eszét örökölnénk, a nyavalyáit viszont nem. A Shine számba vette az anyáról gyerekre öröklődő genetikai kockázatokat, és azt is, hogy hogyan tehetünk az egészségünkért.

A megfelelő életmód segíthet

Mindegy, milyen géneket örököltél, az életmódod akár ki is játszhatja őket - állítja Lawrence Cheskin baltimore-i belgyógyász. A hírek szerint a reumás ízületi gyulladás nagy eséllyel továbbvándorol a gyerekre, de pontosan nem lehet tudni, milyen mértékben – az viszont biztos, hogy a dohányzás megnöveli az előfordulási esélyét.

Meglepő módon a mell-, petefészek- és vastagbélrák esetében a továbböröklődés valószínűsége nem feltétlenül nagyobb, ha a családból csak az anya szenved ebben a betegségben. Mint kiderült, ilyen esetben egyáltalán nem nagyobb az esélyünk az adott betegségre, mint bármelyik nőnek. Akkor már valószínűbb a megbetegedés, ha kettő vagy több elsőfokú rokonod szenved ugyanabban a kórban.

A hajlam nem minden

A fog- és ínybetegségek meglehetősen magas rizikófaktorúak ilyen szempontból: ha az édesanyádnak ilyen baja van, 45% az esélye, hogy te is öröklöd. (Sőt, vannak olyan szuvasodást okozó baktériumfajták, amelyek egy adott családon belül terjednek.) Egy tanulmány szerint, ha az anyánál depressziót állapítanak meg, 40% az esélye, hogy a lánya/fia is hajlamos lesz rá. Ez esetben viszont szembemehetünk a sorssal: a tudatos megelőzés különböző stratégiáit különösen olyankor kell aktivizálni, amikor valamilyen tragikus vagy kellemetlen esemény (például: hozzátartozó vagy munkahely elvesztése) következik be. Ilyenkor érdemes naponta meditálni, vagy leírni a gondolatainkat, emellett egy omega-3 zsírsavakban gazdag diéta is segíthet.

Migrén és szívbetegség

Ha az anyánál 65 éves kora előtt, illetve az apánál 50 éves koráig szívbántalmat diagnosztizálnak, a gyereknek 25-50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy ő is ebben fog szenvedni. A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek egyébként csak a fele magyarázható ilyen okokkal, a másik feléért csakis te, a súlyod és az életmódod a felelős. A migrén sok család nagy ellensége: ha elsőfokú rokonod szenved tőle, 2-3-szor nagyobb az esélyed arra, hogy neked is lesz. A gyötrő fejfájás kialakulásának esélye még nagyobb, ha az illető rokonnál 16 éves kora előtt jelentkezett először.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek