EGÉSZSÉG

Évente 400 ezer forintot költök az allergiámra

Nemzetközi Allergia Hét

2011. április 9., szombat 18:36

Az allergia elleni küzdelemben sokat segíthet egy alapos belső tisztítás, a megfelelő étrend, esetleg egy gyógyító böjt. A különböző légzőgyakorlatok és az akupunktúra is a vezető alternatív allergiaellenes medicinák közé tartoznak. Ám annak is érdemes kivizsgáltatnia magát, aki még nem beteg.

Amit allergiának nevezünk, az nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között ártalmatlanok. Ezek az allergén anyagok, ilyen például a pollen, az állati szőrök, az atkák. Szervezetünk túlzott reakcióját kiválthatják egyéb anyagok is, úgymint egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek. Hogyan kezeljük allergiánkat kemikáliák nélkül?

Elviselhetőbbé tehető az allergiás időszak

„Nekem az akupunktúrás kezelés vált be, az illetőt ismerőseim ajánlották - meséli az allergia egyik régi rabja, a harminchárom éves Anikó, aki szerint sokat segít az is, ha az érintettek nem zárják magukat üvegburába. "Ne legyenek emiatt egészségmániások sem, mert az nem segít. Sokat foglalkoztam azzal, hogy mik lehetnek az esetleges lelki okok, amik kiváltják az allergiát, de hosszú évek megfigyelése alapján úgy gondolom, hogy inkább a stressz, a környezetszennyezés, bizonyos egészségre káros ételek huzamosabb fogyasztása hajlamosít rá. Relaxációval, rendszeres testmozgással, megfelelő táplálkozással elviselhetőbbé tehető az allergiás időszak." Erre jó példa Éva (34) barátja is. „Ő valami virágzásokat nem bír. Azt mondta neki a doki, hogy felejtse el a fehércukrot, finomított liszteket, és igyon körömvirág-csalántea keveréket minden nap. Húst ne egyen (egyébként sem eszik, mert vegetáriánus), és akkor jobban lesz. Ezeket be is tartotta, és valóban tünetmentes, jobban van.” – mesélte.

Egyénre szabott allergia

A tünetek spektruma hatalmas, szinte egyénre szabott, minden embernél mást produkál. Tulajdonképpen attól függ, melyik szervben történik az allergiás reakció (szem, bélrendszer, idegrendszer). A levegőben terjedő allergének (pollen, atka) elsősorban a légutakat és a szemet támadják meg, kellemetlen gyulladást okozva.

„1998 óta járok allergiás kezelésre, ahol kezdetben Zytec tablettát és Rhinocort Aqua orrspray-t kaptam – folytatja Anikó. "Ezek valamennyit enyhítettek a tüneteken, de az augusztus így is borzalmas volt. Egy évig kellett szteroid spray-t használnom a fulladás miatt. Ekkor keleti légzéstechnikákkal próbálkoztam, és sikerült is annyira helyrehoznom a tüdőmet, hogy a következő évben már nem volt szükségem spray-re. A Zyrtec meglehetősen kómássá teszi az embert, még akkor is, ha este szedi be, így később más tablettákat is kipróbáltunk. 2004 óta homeopátiás szerekkel egészítem ki a gyógyszeres kezelést, ez ismét enyhített a tüneteken,viszont így jobban érzem a lázat, ami korábban a rengeteg más tünet mellett fel se tűnt. A láz miatt továbbra sem szeretek nyaranta kimozdulni a lakásból.”

Pránanadi és böjt

Vannak olyan allergiások, akiknél a meditáció, a pránanadi, vagy éppen egyfajta keleti légzéstechnika vált be. A pránanadi szanszkrit eredetű szó, leginkább életenergia-csatornának lehet fordítani. Eszerint a prána a mindent átható erőteljes energia. Használata a filozófia szerint harmóniát teremt a fizikai és tudati szintek között. Azt, hogyan lehet gyógyítani pránával, egy német származású tanító, Christian Weber adta közzé, miután tizenhat éven át Tibetben képezte magát. Hazánkban 1992-ben vált ismertté a módszer, amelyet tanfolyamokon oktatnak. Vannak, akik a környezetváltozásban és akupunktúrában látják a megoldást.

Ha a homeopátia nem elég, ott a gyógyszer

„4 éves korom óta küzdök mindenféle pollenallergiával, és régebben még antibiotikummal próbáltak kezelni minden náthát" – meséli Zsuzsa. "Idén két hete kezdődött, beszedtem a tavalyról maradt pár szem gyógyszeremet, és mióta elfogyott, az anyukámtól kapott homeopátiás orrcseppet használom, egyelőre használ. A neve Luffel, és van benne pár dolog, plusz homeopátiás hisztamin, ami antihisztamin termelésére ösztönöz. Tabletta is van, azt is szedem. A nagy próba majd a parlagfű időszak lesz, augusztustól-októberig, kíváncsian várom. Anyukámnál is, ahogy telt az idő, úgy durvultak a tünetek, neki végül az akupunktúra enyhítette jelentősen. Tavasz kezdetén, amikor virágzik a mogyoró, akkor van egy rövidebb szünet, és aztán, a szezonban jobban előjön, főleg a parlagfűre. Van valami dr. Theiss krém, amit az orrcimpára kell kenni, és akkor nem tüsszögünk annyira, meg van tengeri sós orrspray, szemcsepp. Homeopátiás bogyókat is szedek, amikor enyhébbek a tünetek. Amikor már nem elég, akkor ott a gyógyszerem.”

A kakaó ellenség lehet

„Én a kakaóra vagyok allergiás, és a kezelése nagyon hatékony: nem eszem csokit, nem iszom kakaót, viszont érdekes dolgot fedeztem fel: a karobban semmi olyan anyag nincs, amire allergiás lennék, de mivel annyira hasonlít a kakaóra, a szervezetem képes kakaóként felismerni és tiltakozni ellene.” - meséli Judit (29).

Lényeges a felmérés, a vizsgálat, majd azt követően egy belső tisztítás, megfelelő étrend, a bélrendszer és a bélflóra normalizálása, esetleg egy gyógyító böjt. Külsőleg ügyeljünk arra, hogy ne használjunk testidegen anyagokat, kerüljük az olyan fémeket, melyekre érzékenyek vagyunk, az ilyen jellegű kozmetikumokat, ruhákat szintén. Fogadjuk el magunkat, olyannak, amilyenek vagyunk, ne mindig mi alkalmazkodjunk másokhoz, ne fojtsunk magunkba semmit. Értsük meg, hogy ugyanannyi jogunk van a kiteljesedéshez, mint másnak. Ismerkedjünk meg alapvető meditációs, tudatlecsendesítő lelki gyakorlatokkal.

Sokan választják a gyógynövényeket, a kínai bazsalikom főzete például a konzerváló szerek, ízfokozók által kiváltott allergiák ellen remek alternatíva. Maria Treben szénanátha esetén elsősorban csalánteát ajánl, naponta akár négy csészével is, kortyonként fogyasztva. Persze, előzőleg győződjünk meg arról, hogy nem vagyunk-e allergiásak egy-egy gyógynövényre.

Néha a lemondás a gyógyszer

”Tizenévesen apró, piros és rettentően viszkető kiütéseim lettek a karomon, mellkasomon – meséli Rita (28).  "Pont akkor volt a suliban általános orvosi vizsgálat, és a doki néni szerint rózsahimlőm volt, ami általában 3 hétig fertőz, és kb. 6 hétig kellett volna otthon lennem. A háziorvosunk már telefonon közölte: ez nem himlő, hanem allergia. Kaptam gyógyszert, krémet. Kiiktattunk minden gyanús dolgot, pl. a Nutoka nevű mogyorókrémet, és testápolót sem használtam. El is múlt. Egyszer annyira száraznak találtam a lábam, hogy bekentem egy kakaóvajas Ponds testápolóval. Kiderült, hogy ettől voltam kiütéses (a sima kakaóvajjal semmi gond nem volt, tehát a krémben lehetett valami adalék). Szerencsére még volt a patikai krémből, ami elmulasztotta. Egy ideig gyanakodtam, hogy akkor használhatok-e más kozmetikumokat, de szerencsére elmúlt.”

Egyedül az akupunktúra hozott változást

„Én szinte mindenre allergiás vagyok (és asztmás is), fű, fa, pollen, szőr stb, és nagyon küzdök vele – meséli Csilla (38). "Szedek gyógyszert, de sokat nem ér, illetve nem tudom mi lenne, ha nem szedném. Próbáltam mindent (sóbarlang, homeopátia, teakeverékek, gyógynövények, elhagytam a húst is), egyedül az akupunktúra hozott jó eredményt, de negyedévente kellene csinálnom egy kúrát, ami így körülbelül 80 ezer forintra jön ki 3 havonta, plusz a kiegészítő szerek, amit az orvos kiír. Erre nem mindig van keret, mert évente körülbelül 400 ezer forintos költségről beszélünk. Nekem eddig egyetlen allergológus sem mondta az ételallergiát (jellemző, mennyire figyelnek az emberre), de van egy ismerősöm, akinél kiderült, hogy a tojást nem bírja, és mióta nem eszi, nincs semmi baja, pedig előtte állandóan tüsszögött. Úgyhogy a következő állomás a dietetikus lesz. Sokak szerint pszichoszomatikus, de jártam már mindenféle lélekgyógyásznál, kineziológusnál, holisztikus orvosnál és társainál, mindmáig eredménytelenül.”

Aki nem allergiás, az is vizsgáltassa ki magát

Az allergia felismerésére ajánlott eszköz a Voll-féle bioteszter. Ezzel nemcsak a szervezet energetikai zavarait lehet kimutatni, hanem pontosítani lehet a szervezetben lévő gócokat, zavaró mezőket, és az is megállapítható, mi okozza ezeket - milyen mikroba vagy anyag felelős az immunrendszert gyengítő krónikus tünetekért. A módszerrel meg lehet határozni a gyógyulást elősegítő homeopátiás, izopátiás, vagy egyéb szereket is. A teszt során felmérik az akupunktúrás pontokat, és a meridiánokat: ahol gyenge a meridián, ott érzékenységet állapítanak meg.

A kezelés végén már többet lehet tudni, és olyan szert választani, ami segíti a toxin kiürülését, vagy az allergia megszűnését, tünetei csökkentését. Egy toxikumnak évek kellenek, míg kiürül. Ha valaki nem allergiás, és még nincsenek tünetek, annak is ajánlott elmenni egy vizsgálatra, ugyanis a készülék azt is kimutatja, ha az illető hajlamos rá. Így el lehet kerülni a későbbi kellemetlenségeket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.09 19:16:22vuvuvu2

  "aki nem allergiás az is vizsgáltassa ki magát" - és ha megteszi, rögtön el is kezdheti a 400 ezres projektet :-) ugyanis egy komplett allergiatesztet vérképből pár éve kb. 40 ezerért csinált egy budapesti magánklinika (ebben volt persze lisztérzékenységtől, poratkáig, vadvirágtól, gyümölcsökig, mogyoróig és kböző keresztreakciókig minden). szvsz akinek nincsenek tünetei ne foglalkozzon az allergiával, annál nagyobb hülyeség minthogy betegségtudatot keltsünk magunkban vagy másokban, nincs. a lelki egyensúlyban hiszek, abban, hogy nem visszük túlzásba az önmagunkkal és a piszlicsáré problémákkal való foglalkozást és aggódást. tessék élni és élvezni az életet nem pedig allergiakonferenciák miatt aggodalmaskodni (melyeknek talán célja is a betegségipar részeként újabb és újabb szereket és "gyógymódokat" rátukmálni az emberekre.

 • 2011.04.09 19:22:02erdészpista

  Újabb rendkívül kártékony és ostoba cikk, gratulálok a szerzőnek! Homeopátia, pránanádi, akupunktúra, bioteszter, ennél több kuruzslást szándékosan sem lehetne összeszedni egy cikkben.

  De gondolom mindez neked oké, mert csak "érdekességeket és tanácsokat" írtál, közben pedig a hülyeség és a tudatlanság aktív terjesztője vagy.

 • 2011.04.09 20:16:54Csabikuci85

  Én legalább 15 éve vagyok allergiás. Kipróbáltam mindenféle gyógyszert, sprayt, ilyen olyan szemcseppet, természetgyógyászati vackot és semmi. De most már legalább tudom, ha szurkálom magam, elmúlik minden allergiás tünetem. Hogy ezt nekem miért nem mondta eddig egy szakember sem......
  Kackackac..........ennyit ér a cikk.
  Talán ha egyszer az életben olyan írna cikket az allergiáról, aki maga is abban szenved hóolvadástól az első hó lehullásáig, nem születnének ekkora félrevezető baromságok.
  Rajtam egy dolog segített eddig. A fő pollenszezonban el kell hagyni az országot. Már 1-2 hét is elég, hogy az ember kicsit normálisabb életet tudjon élni. Akinek nincs ilyenre lehetősége, az imádkozzon minél több esőért.

 • 2011.04.09 20:19:22Killen

  Ha gyógyszer, akkor Telfast. Alapból nagyságrendekkel hatékonyabb, mint a többi, nem álmosít, és piálhatsz is. Utóbbin azt értem, hogy ha esetleg a gyógyszerszedési időszakban elmégy sörözni/borozni egy este, akkor nem "tesz rá", ill. nem közömbösíti az alkohol a hatását annyira az utána következő napokban.

 • 2011.04.09 20:47:55soproni1

  Lakásban ionizátor (kb 8000,-/db) . Szabadban meg orrlégzés ( ki-be). Nem kell gyógyszer meg halottlátó.

 • 2011.04.09 21:22:46p543hp

  Nalam a Nasofytol volt a megoldas, ez vmi fitoterapias cucc, azaz gyorgynoveny kivonat (NEM homeopatia!). Nem tunt el az allergiam, de 80-90%kal csokkent. Nehogy vki csodaszer marketingesnek gondoljon - nem tudom lehet e Magyarorszagon kapni.

 • 2011.04.09 21:45:31allandojovedelem

  Érdekes írás.
  Nekem inkább az étrend megváltoztatása és a kávém lecserélése segített. Így volt ez a kollégával is akinek a gyomorsavát tette rendbe.
  De, kinek mi tetszik. Ha,van pénz,idő, türelem kísérletezgetni, rajta!
  Üdv

 • 2011.04.09 21:57:51wmiki

  a homeopátia is segít sok esetben...
  vagy a reinkarnációs hipnózis...

  de rengeteg jó TGY módszer van még

 • 2011.04.09 22:40:55ghilea

  Én hálisten nem vagyok allergiás.
  De elmondása szerint anyukám fiatal korában (pontosabban budapesti egyetemistaként) nagyjából tavasztól őszig nem is látott tőle.
  Egy ideig gyógyszerezett, aztán megunta. Vettek egy kis kertes házat, és biokertészkedik.
  Azóta teljesen elmúlt az allergia. Pedig nap mint nap kinn kertészkedik munka után a növények között. És egyik gyereke sem lett allergiás semmire.
  Meggyőződésem, hogy az abnormális, természettől eltávolodott életmód okozza az allergiát. Például a túlzott fertőtlenítés kisgyerekkorban, aminek következtében nem fejlődik ki normálisan az immunrendszer és minden kis szöszre ilyen durván reagál.
  De persze nem vagyok orvos, sem természetgyógyász, ez csak egy tipp.

  Mindenesetre ha valaha is allergiás leszek, a felesleges 400 ezreimet inkább egy kis telekre vagy a lakás kertes házra cserélésére fogom költeni, az biztos. :)

 • 2011.04.10 03:28:10bagaela

  eleg allergias tipus vagyok sajnos en is, par eve csinaltak eloszor verbol allergiatesztet. Azthiszem Ige teszt vagy mi,allergologus szerintem kerheti,es nekem a honved korhazban csinaltak, tb alapon. Nem kell sulyos 10ezreket fizetni erte. De megbizhatobb, nem ad fals eredmenyt (mint egy borteszt adhat ha szezon van) es az olyanokra is fenyt derit, ha a szervezetunk csak kicsit reagal valamire es onmagaban nem oko tunetet, de 3-4 allergén hatasa osszeadodhat vagy sulyosbithat.

  Nekem pl. Peneszgomba meg parlagfu allergiam van, mellette kis reakcio par elelmiszerre ami fel se tunne, de ha a pollennek jon a szezonja,ezeket elhagyom, es lenyesen jobban birom igy. Persze egy durva pollenallergian ez nem segit.

  A lelki hatterben is hiszek, asztmam is van es regebben siman produkaltam azert rohamot mert rakottem h nincs nalam gyogyszer, az allergiam is neha hasonlo(pl.a bor ugye gombaval erjesztett ital,de nem mindig okoz tüneteket..)de ennek a feltarasa nem 2napos, 'fogadd el onmagad meg a helyed' mantra mondogatasaval sikerul, eletmodvaltasra meg sajmos nem mindig van lehetoseg. Eljunk abbol amink van :)

 • 2011.04.10 04:04:51Bélus___

  Jézusom, a cikk szerzője akkora liba, hogy egyedül V alakban repül. Ennyi megalapozatlan f@szágot 1ben leírni nem kis teljesítmény. A lényeg persze, hogy "cúnya gyógyszer, fúúúúj", gyógyítható ez ráolvasással is! Ja meg teakeverékekkel, ami epic baromság... Főleg ha valami vicces virágot is belekevernek abba a teába (mondjuk kamilla), mert akkor simán lehet a hülyéje a teára is allergiás.

 • 2011.04.10 07:32:12Benikuty

  a cégtől megszokott felületes, semmitmondó cikk.
  vagy rosszabb, mert most dezinformál is.
  káros.
  kár.

 • 2011.04.10 10:06:47vuvuvu2

  bagaela:
  te biztos protekciós vagy, ugyanis komplett vérteszet nem csinálnak, csak részteszteket. a komplett teszt 4 részből áll, darabja kb. 10 ezer volt 2 éve, a 4 teszt együtt 40 ezer. legközelebb kérdezz rá, hogy hány dologra szűrnek, néznek-e keresztreakciókat, ha igen miket stb. szigorúan zárójelben: az eü. haldoklik, és mégis vannak akik hisznek a "kútvölgyiben" meg a "honvéd kórházban", pedig nem intézményekben kell hinni, hanem meg kell találni 1/megfelelő orvosokat és 2/megfelelő vizsgálatokat. ha allergiás vagy, olvass utána de ne a díványon, hanem orvosok által írt cikkekben, magánklinikák honlapján stb. ha nem vagy allergiás, akkor meg foglalkozz mással.

  más: valaki itt injekcióról írt fent. nagyon remélem, hogy nem a diprophosról van szó! az ugyanis egy nagyon erős szer allegia ellen, azonban kőkemény szteroid, rettenetes hosszútávú hatásokkal az egész szervezetre, a hormonrendszerre. aki orvos létére 60 évnél fiatalabb allergiásnak ezt beadja szégyellje magát! (ez egy asztmásoknak való szer, pl. nagyapám kapta 70 éves korától és megszűntek a sokszor életveszélyes fulladásos rohamai - na ebből kb. lehet következtetni hogy milyen durva szerről lehet szó. mégis tudok róla, hogy adják fiataloknak is, allergia ellen.)

 • 2011.04.10 13:33:37blogolom

  Próbáljátok ki a paleót, gugglizz "Szendi Gáborra". Van magyarázata az alergiára, és végűl is pénzbe nem kerül.

 • 2011.04.11 01:46:44bagaela

  vuvuvu2 köszi az aggodalmat, jo doki van, persze icipici protekcio van, 'orvosacsaládba' van, mindent tudok a hisztaminrol persze, meg csak a tudomány, stb stb.
  de az meggyozodesem hogy az ilyen immunbetegsegek eloidezoje maga az elszenvedo (oroklott, meg hajlam mwg hasonlo dolgokat mond ra a tudomany) szerencsere mar egyre tobb orvos kezdi hasonlokeppen latni.
  na jo egy kis szerencsem van a tesztekkel, de ugytudom ma mar egy sima allergologus is kerheti a certesztet.
  az en tesztemen ugyemlekszem kozel 40anyagot néznek, pollentol kezdve taplalekon at kulonbozo gombafajokig mindendelet.
  Maganklinikak hoblapjan? Ez hogy segiti a tajekozottsagomat?
  azert irtam a honvedot, mert ott tudom, hogy csinalnak ilyet es ugytudom allergologusuk is van.

 • 2011.04.11 09:00:43gigabursch

  Teljesen felesleges kiadás az összes - még akkor is ha hihetetlenül hangzik.
  A homeopátiás biszbaszok kis kivétellel csak pénzkidobásnak minősülnek.

  Érdekes módon aki nem zacskós szart iszik, hanem tejet, annál kevésbé van tejérzékenység
  ugyanez igaz Mari néni kontra tuskós akciós tojára is.

  No persze aki életében egyszer ilyenből csinál hattojásos tésztát, hamar megtudja mi a különbség ég és fold között.

  Amúgy meg:
  Nekem a legutolsó allergia és asztma vizsgálatom alapján (de az azt megelőzők szerint is) igen erősen allergizálok szinte mindenre, és erős az asztmatikus hajlamom.
  Nos, aki egy kicsikét is meri magát terhelni, annak a szervezet hozzászokik a kérdéshez, és nincs asztmás rohama (ezen tény nemcsak nálam tény), aki kerüli a fölösleges igénytelen, vagy ilyen-olyan spéci ételeket (pl. update, meg fitti frinci-francik), az mind megmenekül attól, hogy tönkretegye magát.

  Egy érdkesség:
  Tavaszonként a szemememt irtór szokták izgatni egyes pollenek. Ha már nem viselem el, irány az uszoda, egy óra úszás a klóros vizben, tökéletesen tünetmentesre tisztítja a szememet, persze fél napig piros utána, de megnyugszik, tudok aludni/vezetni/dolgozni/létezni, stb. Persze most lehet hisztizni a klóros vízen, nomeg az úszáson is, de akit ez érint, esetleg csendesen próbálja ki, és hagyja a szart sem érő vegyszereket.

 • 2011.04.11 09:02:41gigabursch

  (...)
  Szóval a panaszkodónak alapvető életmódváltásra van szüksége, és tudatos hibaforrás kiküszöbölésre.
  (nálam az egyik ilyen dolog az volt, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen söröket iszom. pl. a ilyen-olyan szinte ingyé' "lófasz"brau sörök után mindig feszít, présel a mellkasom belül. Hogy mi a pontos oka (gyártási technológia, beltartalom, stb) azt nem tudom, de a jelenséget kellő tudatossággal apránként feldolgoztam, miként a saját tojásérzékenységemet is. (éhgyomorra szétreped a gyomrom érzésre, míg már elkezdett étkezés után 10 perccel szinte korlátlanul fogyaszthatom panasz és egyéb probléma nélkül), függetlenül a tojásos étel fajtájától, "adalékaitól".

 • 2011.04.11 09:05:41gigabursch

  Uhhh, elnézését kérek az elgépelésekért.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta