Négykézláb hagytam el a termet

Van, amikor a lábunk is önjáró, és nem is oda megy, ahova épp szánjuk. Míg Lola hol a lába, hol a levegő ellenállásával küzdött, addig Szabó Zsófi energiaközpontját kereste, s nem tudni, megtalálta-e azt az óra végére. Madár Verát azonban balettmozdulataival együtt félprofinak találtuk. Ők hárman megmutatták: a Pilates is egy, a szabadon értelmezhető művészetek közül.

A pilates évről évre egyre népszerűbb, az USA-ban terjed a leggyorsabban. 10 millió amerikai pilatesezik rendszeresen. Madonna, Julia Roberts, Uma Thurman és Keanu Reeves régóta erre esküsznek, ezért mi inkább azt néztük meg, hogyan csinálják ezt gyakorlottabb  és pilates-szűz hazai celebritásaink. Rendhagyó pilates órán jártunk.

Nincs meg a központom

Geszler Dorottya közel öt éve a módszer szerelmese, egy ideje pedig a Monsoon Yoga és Pilates Központ oktatója. Most épp azon volt, hogy a Jóban Rosszban szereplői segítségével igyekezzen bemutatni a pilates módszerét. Hamar kiderült, a pilates is az a típusú módszer, amelyben mindenki rövid alatt képes megtalálni a mozgásforma szépségét. Az első néhány perc után világossá vált, hogy Szabó Zsófi favorit pillanatai a gyakorlatok közötti látványosan kivitelezett pihenések lesznek, és akinek minden gyanúsan eredeti mozdulatát a bemutatóra meghívott fotósok vakuvillantással köszönték meg.

Amíg a sorozat egyébként csinos Bettyjének testtudata szerencsére még fejleszthető, és az órán oly sokszor emlegetett energiaközpontja is felfedezésre vár, addig mellette Lola határozott könnyedséggel emelgette lábait, még ha nem is mindig oda, ahova kellett volna. Speciálisan sajátos mozdulataikkal mindketten tovább bővítették a pilates művészetének szabad értelmezési lehetőségeit, amit mi, igazságtalanul passzív nézők egyébként élveztünk.

Négykézláb hagytam el a küzdőteret

Madár Vera már más kategória, ő már többször is részt vett Pilates órán, így jobban tudta követni a mozdulatokat. A módszerről még könyvet is tart otthon.

A Pilates elsősorban a törzs izmait, a mélyizmokat dolgoztatja meg, azokat, melyeket nap mint nap igénybe veszünk, de nem fejlesztünk. Aki csak hallott vagy olvasott róla, a 60 perces óra alatti 18 gyakorlat elvégzése amolyan bemelegítő és levezető gyakorlatok egyvelegének tűnhet, épp csak a sport lényegének hiányérzetével együtt. Legalábbis addig, amíg ki nem próbálja.

„Csak az olyan sportok érdekelnek, ahol nem kell ugrálni, nincsenek nehéz mozdulatok. A jógát és a callanetics-et korábban is szerettem, aztán elmentem egy pilates órára, mert azt gondoltam, egy jót relaxálok közben, mindemellett még jól át is mozgatom a testem. Végül négykézláb hagytam el a küzdőteret. Annyira kemény volt.”

A pilates személyre szabott, lehet kisebb és nagyobb intenzitással is végezni. Az órán az oktató korrigálása nagyon fontos, mert a gyakorlatok csak akkor hatékonyak, ha pontosan végezzük azokat. Maga a névadó, Pilates is egyénileg foglalkozott a vendégeivel. A talajon és gépeken egyaránt egy személyi oktatóval dolgozunk edzettségi szintünknek és alkatunknak megfelelően.

Vera már többször is próbálta talajon és gépen egyaránt. A speciális rugós ellenállású gépek előnye, hogy a nyújtó-erősítő gyakorlatok végzése, ha nem is észrevétlenül, de kis túlzással megerőltetés nélkül szálkásítja és formálja az alakot.

„A gépek elsőre igazi kínzóeszközöknek tűntek. Keményebb velük dolgozni, mégis megkönnyítette a gyakorlatokat számomra. A talajon végzett órán sokkal jobban kell koncentrálnod, hogy addig emeld a lábad, amíg kell, tartsd egyenesen a gerincedet, figyeld a központod. A gépeknél viszont vannak olyan mozdulatsorok, melyeknél annyira automatikusan beágyazódsz a gépbe, hogy kevésbé tudsz rosszul mozogni. Ez nem biztos, hogy így van, de nekem így tűnt.”

Pilates, a wellness előfutára

Az 1880-ban született Joseph Pilatu gyenge fizikumú, beteges gyermek volt, a szülei csak később keresztelték át Pilatesnek. Asztmás, reumás és angolkóros volt. Mivel akkoriban hatékony gyógymód ezekre nem volt, egy sajátos módszer kidolgozásába kezdett. Tanulmányozta az emberi test anatómiáját, foglalkoztatta a helyes légzéstechnika, miközben ókori görög és római edzéstípusokat próbálgatott. Az első világháború végén internálótáborba került, ahol fogolytársait edzette, majd egy kórházban háborús sérültekkel foglakozott. Az ágyakat rugókkal, botokkal és kötelekkel alakította át, ezek voltak a mai pilates gépek prototípusai. Az ilyen egykori kínpadokat ma Reformernek és Cadillacnek nevezik. A '20-as évek végén Pilatest meghívják, hogy legyen a New York City Ballet növendékeinek trénere, gyorsan a sportolók, színészek és táncosok elit edzésmódszerévé válik az irányzat.

A gyógytornászok és ortopéd orvosok által is ajánlott pilates egy egyenletesen, fokozatosan felépített nyújtó-erősítő gyakorlatsor, amit a talajon segédeszközökkel vagy anélkül végeznek. A hagyományos gyógytornára hasonlít, mert ízület- és gerinckímélő, és ha úgy tetszik, mellékhatásként még alakot is formál. Eredetileg a módszer a táncosok világában terjedt el. Már az elmúlt század elején felismerték gerincstabilizáló és mozgásterjedelem-javító szerepét. Talán ezért is van az, hogy a legtöbb pilates oktató a tánc világából érkezik. A balettáncosok és a kortárs táncosok szívesen használják ezt a módszert, mert erősít, szálkásít és rugalmassá teszi a testet.

Erre készülj első órán:

- A gyakorlatokat speciális matracon végzed majd. Ezt akkor fogod majd értékelni, amikor a gördülő gyakorlatok közben a nagyon érzékeny, hátad közepén végigfutó csigolya tövisnyúlványait nem engedi a talajba nyomódni, és térdeléseknél sem a lábad fájdalmát fogod érezni. Lesz helyette egészen más!

-Olyan ciklikusan visszatérő 'Tartod a központod!', a 'Figyelj a légzésedre!' mondatokra, melyek közben néha megpróbálnak összezavarni egy 'elől spicc, hátul pipa' és az 'elől szív, hátul fúj' utasításokkal.

-Az oktató folyamatosan szemmel tart, gyakran kijavítja a pozitúráidat, hogy véletlenül se érjen sérülés egy rossz mozdulat következtében.

-Az óra végére pedig jó eséllyel még energiaközpontodat is megtalálod.

Ilyen eszközökkel találkozhatsz:

Puha pilates henger: fokozza a testtudatot, fejleszti a koordinációt és egyensúlyérzékünket

Pilates karika: segíti a különböző testrészek harmonikus együttmozgását az otthon végezhető talajgyakorlatok során,

Pilates gumiszalag: főleg erősítésre használják. Segíti a terhelés fokozatos emelését, nyújtással egyre növekvő ellenállást ad, miközben segít tudatosítani a váll és gerincstabilizálást.

Pilates súlylabda: a labda segítségével megnövelt erőkar mellett fokozza a terhelést, növeli a testtudatot, hatékonyabbá teszi a mozdulatainkat .

Pilates domb: segítségével csökkenthetjük az ágyéki gerincet (derekunkat) érő terhelést és növelhetjük a testtudatot. Bizonyos tartási típusoknál nélkülözhetetlen!

November 13-án Test és Lélek Napot rendeznek a Folyondár Vasas Sport és Tánc Centrumban, ahol a pilatesen és egyéb wellness órákon kívül, külföldi és magyar oktatókkal jógázhatunk, kipróbálhatjuk a bodyART-ot, részt vehetünk közösségi meditációban és bio-laborban, hallhatunk az agykontrollról, és elmerülhetünk az asztrológiában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra