EGÉSZSÉG

Tömegpánik - Amikor a félelem mindenkire átragad

2011. január 19., szerda 18:35

Sokszor hallottunk már a tömeghisztéria pusztító erejéről. Tömeghisztéria okozott tragédiát például Indiában egy zsúfolt templomban, a mekkai zarándoklaton, és egy oroszországi diszkóban egy tűzesetet követően is tömegpánik tört ki. Szombaton 3 fiatal lány vesztette életét egy fővárosi szórakozóhelyen. Pánikhelyzet volt, ahol a stressz és a pánik összeadódott, és a tömeg kiszámíthatatlanná vált.

A tömeg kiszámíthatatlanná válik

A szélsőségesen stresszes helyzetben, pánikhelyzetben is másként viselkedünk, mint egyébként. Amikor ez a két szituáció összeadódik, az a tömegpánik. Pánikhelyzetben a tömeg máshogy kezd viselkedni, kiszámíthatatlanná válik, mindenki próbálja a saját érdekeit képviselni, így például saját magát szeretné menteni, és kevésbé törődik másokkal, mint egyéb szituációban. Még akkor is, ha ezzel a saját menekülési lehetőségét csökkenti, vagy akár lehetetlenné is teszi - írja egy pszichológiával foglalkozó blog.

Három áldozatot követelt a tragédia

Három fiatal vesztette életét szombat éjjel egy budapesti Nyugati téri szórakozóhelyen. Eddig még nem világos okokból pánikhangulat alakult ki a tömegben, amelynek szerepe lehet a fiatalok halálában. A mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Valós vagy vélt probléma indítja el a tömegpánikot? A dolog pszichiátriai és viselkedéstani részét tekintve teljesen mindegy. Azonban mindkettőben azonos, hogy a fenyegető vagy fenyegetőnek vélt hatásra az emberek elrugaszkodva a realitásoktól, nem adekvát módon cselekszenek.

Fotó: Gabriela Camerotti
Fotó: Gabriela Camerotti

A félelem ragadóssá válik

Mi vezet ahhoz, hogy a félelem túl gyorsan terjed a tömegben? A tömeghisztéria egyik alapvető eleme az, hogy az érzelmek könnyen „átragadnak” másokra. Az agyat vizsgáló kutatások kimutatták, hogy azoknak az érzelmeknek, melyeket más emberektől tapasztalunk, direkt hatással vannak az agyunkra. Az agy amygdala nevű régiója kifejezetten a félelem érzésében játszik fontos szerepet, ez az agyi terület irányítja ilyenkor a viselkedést.

A poszttraumás stressz szindróma

Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Egy közeli barát vagy családtag halála, vagy súlyos betegsége, válás, szexuális zaklatás vagy erőszak is kiválthat hasonlót. Sőt a terrorcselekmények szemtanúi, természeti katasztrófák túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják. A szindróma tünetegyüttese fenyegetheti a budapesti szórakozóhelyen a tragédia idején tartózkodó fiatalokat, akik közvetlen közelből élték meg és voltak részesei a tömeghisztériának.

A fenti eseményeket átélt embereknél 3 nagy tünetcsoport kialakulása jellemző. Ezek egyike az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja. A másik jellemző tünet, hogy a beteg újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események. Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek. A történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak. Mindemellett jellemző, hogy a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Szélsőséges esetben kapcsolataik megszakadnak, munkaképtelenné válnak. Egyfajta "transzállapot" is létrejöhet, melynek segítségével a beteg elmenekül a valós világtól. Nem ritkán depresszióssá vagy alkoholistává válnak, súlyos esetben öngyilkosságot követhetnek el.

Kísérletek bizonyították, hogy ha egy ijedt arcot mutatunk valakinek, ez aktiválja az amygdala működését, ezáltal a félelem valósan megjelenik az agyban. Képzeljük csak el, hogy a tömegben a számtalan ijedt arc látványa milyen emóciókat indukál az amygdalában. A félelemnek két mechanizmusa van, a gyors, egy ősibb, primitívebb forma jön az amygdalából, mely gyakorlatilag egy pánikjelenség, a másik az agykéregből származik, mely megalapozott, racionális félelem. Az olyan helyzetekben, amikor valakit pánikban lévő tömeg vesz körül, az agykéregnek nincs esélye az amygdalából jövő félelem megfékezésére. Ez volt látható a mostani tragédia kapcsán.

A szeretteinkért izgulunk, nem a túlélésért küzdünk

Azt gondolnánk, hogy a túlélésért való küzdelem a legfontosabb ilyen helyzetekben, de kutatások szerint az első, ami ilyenkor átfut az emberek agyán az, hogy a szeretteik, akik szintén a közelben tartózkodnak, biztonságban legyenek. Idegen emberek jelenléte, mint ahogy a mostani baleset kapcsán is történt, növeli a pánikreakciót, és az inadekvát cselekvési módok, illetve a tragédia bekövetkeztének lehetőségét.

Bear Grylls 3 tanácsa diszkópánik esetére

A Túlélés törvényei (Ultimate survivor) című műsor legendás túlélési szakértője egy alkalommal a zsúfolt diszkóban kialakult pánikot modellezte. Túlélési forgatókönyve szerint néhány lépéssel megakadályozhatjuk, hogy áldozatai legyünk egy esetleges tömegpániknak.

1. Ahogyan a terembe lépünk, figyeljük meg, hogy hol találhatók a vészkijáratok, és melyek a legrövidebb utak kifelé.

2. Ne hagyjuk magunkat a terem közepe felé sodródni, törekedjünk a fal felé.

3. Ha pánik törne ki és tehetetlenül sodródni kezdenénk a tömegben, igyekezzünk talpon maradni, amennyiben elesünk, semmiképp ne húzzuk össze magunkat a földön védekezésképp, így ugyanis agyontaposhatnak, hanem mások ruháiba kapaszkodva próbáljunk felállni és törekedni a kijárat felé.

Bear Grylls három évig szolgált a Brit Hadsereg különleges alakulatánál (British Special Forces). 23 évesen, a legfiatalabb brit hegymászóként jutott fel a Mount Everest csúcsára, majd az Everestet megjárt csoport tagjaival együtt jetskivel megkerülte az Egyesült Királyságot. Rekordjai közé tartozik az is, hogy elsőként szelte át egyedül a fagyos észak-atlanti óceánt egy felfújható, nyitott csónakban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.19 18:57:25Nebameg

  Akarod írni, 3 évet szolgált a SAS-ben (Special Air Service). A BSF-ről még nem hallottam, de elég súlyos betegségnek tünik.

 • 2011.01.19 20:40:55Catoo

  Bear Grylls nagyon szép életpályával rendelkezik. De se a Mount Everest, se jetski, se az Atlanti óceán átszelése gumicsónakkal nem egyenlő a tömegpánik és tömegpszihózis kezelésével.

  Ez egy alap etológiai ösztönrendszer. Ami minden állat viselkedésében megfigyelhető. Ezt kezelni, vagy ezen uralkodni, egy adott helyzetben nagyon nehéz.
  Tanácsot adni könnyű, de a természet felett uralkodni nehéz.

  Csak a madarak viselkedését nézi valaki, ha azok megriadnak. Ez is tömegpánik. HAsonló gyökerű.

 • 2011.01.19 20:57:56Chiro2

  Catoo

  Ha láttad volna, hogyan éli túl egy szál késsel az amazóniai dzsungelt, szentírásnak vennéd, amit mond.

 • 2011.01.19 21:41:32Kelly és a szexi dög

  ráadásul a WB-ban nem is volt pánik...

 • 2011.01.19 23:14:10tris

  a lépcsőn volt, elég ha megnézed a képeket - meg akiken feküdt néhány ember, meg azok akik egy egy pillanatra nem kaptak levegőt tuti, hogy pánikban voltak

 • 2011.01.19 23:15:01tris

  ne hazudjuk már el a valóságot


  akik ott voltak se tudják pontosan, hogy mi volt, csak az tudhatja aki a lépcsőn volt.

 • 2011.01.19 23:19:59VRbagoly

  @Chiro2: azt azért tudod, hogy a Man vs. wild sorozatban sok a kamu? Egy tíz fős stáb 2 hétig forgat valahol, aztán összevágják két-három napba, továbbá ott van velük néhány túlélési szakértő, akik segítenek tutajt építeni, meg mondjuk ismerik az adott terület növényvilágát, stb. .. arról már ne is beszéljünk, hogy magát az útvonalat is előzetesen megtervezik, hogy érdekes helyek adódjanak (nem csak úgy random kóricálnak..) .. ami tárgyakat talál Bear, azt sokszor ők maguk szórják el, akár az állattetemeket is.. és akkor még a három legviccesebb esetet nem is említettük (lásd pl. wikipedia, criticism): az egyik a "Man vs. Hotel" néven elhíresült affér (amely szerint legalább egy alkalommal, a Sierra Nevada-i epizód forgatásánál hotelben aludt a stáb), aztán szintén ebben az epizódban talált Grylls egy "vadlovat", amit egyszerűen kölcsönkértek a forgatáshoz.. a harmadik pedig: amikor Bear elmenekült egy "aktív vulkánból", az rendezői rögtönzés volt.. egyszerűen buzdították a jó öreg Gryllst, hogy fusson, a füstöt pedig hozzáadták speciális effektusokkal..

  és mondom, ez nem egy rosszmájúskodás .. egyszerűen objektív leírása annak, hogy amit a tévében látsz, az nem egyenlő a valósággal.. ha a tévében látsz egy tetőtől talpig szőrtelenített szuperkommandóst, aki istenkirály túlélési szakértő, az lehet, hogy csak egy mezítlábas szuperkommandós:)

  A diszkópánikról meg annyit, hogy aki úgy megy szórakozni, hogy rögtön felméri a menekülési útvonalakat meg megsaccolja, hogy a teremben ki hány kiló és hogy honnan lehet fegyvert szerezni a leggyorsabban, az maga Jason Bourne .. praktikus tanácsok, de az ember alapvetően nem harcolni jár a diszkóba.

 • 2011.01.20 08:20:20magyar bucó

  Nebameg:

  A tájékozatlanság nem dicsőség.

  British Special Forces:

  The Special Air Service (SAS)
  The Special Boat Service (SBS)
  The Special Reconnaissance Regiment (SRR)
  Special Forces Support Group (SFSG)
  18 (UKSF) Signals Regiment

  Szóval az SAS csak az egyik különleges alakulat.

 • 2011.01.20 08:25:53magyar bucó

  Olyan nagyon nem ragaszkodom az életemhez, de nagyban növeli a túlélési esélyeket, ha tudod, merre van a kijárat, a vészkijárat, kik a balhés alakok és végszükség esetén milyen fegyverként is használható tárgyak vannak a teremben.

 • 2011.01.20 08:29:19Zz_

  Nehéz ilyenre készülni, mert nehéz az edzéshez szükséges légkört megteremteni. Valamelyik tud. csatornán volt, hogy repülőt teszteltek menekülés szempontjából statisztákkal. De nem tudták eléggé motiválni őket, mégsem gyújthatták fel tényleg a gépet. Erre valaki kitalálta, hogy adjanak 100 dolcsit az első 15 kijutónak. Na azt a tolongást, az már hasonlított a pánikhoz :-). A tv-ben látott helyzetek meg szvsz olyan csapdák hogy fent említett túlélőmester is "ottmaradt" volna nagy valószínűséggel. Mikor így szorít a tömeg, kb 1-2 perc alatt kifárad az ember és örül ha nem dől el. És ez nem erő kérdése.
  A kijáratok és szereplők felmérése nem ördöngösség, jön például 2-3 év krav maga edzéssel.

 • 2011.01.20 08:55:42pjotr@gportal.hu

  Lehetne mostmár hagyni?

 • 2011.01.20 09:50:34A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  @Zz_: Valakinek krav maga nélkül is jön... :)

 • 2011.01.24 12:47:23Nebameg

  Magyar Bucó! Az tényleg nem az, de a szövegértési nehézség sem! Olvasd újra a cikket, nem jön az össze semmiképpen.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta