ALAPKONYHA

Olaszország szervez ingyenes főzőtanfolyamot a magyar séfeknek

Becca 2015. június 14., vasárnap 14:58

Alighanem már az olaszok is végtelenül égőnek találták, ami mifelénk "olasz" konyha néven fut, ugyanis az  Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében ingyenes főzőtanfolyamra invitálták a fővárosi olasz éttermek séfjeit. Az egyik alkalomra minket is beengedtek, mi meg elmentünk, hátha amatőrök is magukra szednek valamit a tudásból...

A séf, Riccardo Benvenuti olyan turbótempóban pakolgatta az ételeket és serpenyőket, és annyi apró praktikával villantott állandóan, hogy nehéz volt követni éppen mit is csinál. Ámbár mi nem vagyunk séfek, szóval reméljük, hogy az ott ücsörgő célközönség játszva kiigazodott a történéseken.

A következő ételek voltak terítéken amikor ott jártunk:

  • Pappa al pomodoro bivalymozzarellahabbal (ez lenne a mozzarellakrém)
  • Csirkemájpástétom, mezei zöldsalátával és focaccia-val  
  • Márna livornói módra
  • Csokoládé fagylalt fehércsokis öntettel, Vinsanto zselével és cantucci morzsával

Ezek mind Umbria tartománybeli jellegzetes étkek – és bár itthon nem könnyű friss márnát, illetve Vinsanto bort beszerezni – azért nem is lehetetlen. 

A tanfolyamon Észak-, Közép-, és Dél-Olaszország különböző régióinak a receptjei kerültek elő, minden nap más, azzal a céllal, hogy ezeknek a területeknek a legfontosabb kulináris jellegzetességeit mutassa be a séf.
 
„Célunk az alapanyagok optimális felhasználásának elősegítése, és az olasz étkezési kultúra bemutatása a lehető leghatásosabb módon, ragaszkodva a hagyományokhoz.” – mondta el a Díványnak Enrico Barbieri, az Italian Trade Agency (ICE) igazgatója. Vagyis diplomatanyelven azt mondta: "hasznájatok már légyszi normális alapanyagokat, és csináljatok belőle jó kajákat!"

Minket leginkább a mozzarellakrém csigázott fel – ennek elkészítsét megosztjuk önökkel is, továbbá a kezünkbe nyomtak egy receptfüzetet, amiből beszereztünk egy olyan rendhagyó tiramisu receptet, amit tuti, hogy még sosem próbált! Annyira rendhagyó a recept, hogy az általunk megkérdezett, világlátott olasz asszony szemöldöke magasra szaladt a láttán. De virágozzék ezer virág, ne rajtunk múljon. (Ha mégis kicsit hagyományosabbra vágyik, itt egy szintén olasz eredetű, konformista változat.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedvenc italaink kánikula idején

Katucikonyha 2015. június 13., szombat 19:37

Odakint tikkasztó a hőség, és mi másra sem vágyunk, mint hogy felhajtsunk egy jó nagy pohár hűsítőt. Összeszedtünk hát egy csokorra való ötletet, hogy mivel hűtse le magát a kánikulában. 

Ízesített víz

Talán az egyik legjobb választás lehet. A víz a legfontosabb folyadék, amit be kell vinnünk a szervezetünkbe, de nem kell feltétlenül unalmasnak és ízetlennek lennie. A cukrot mindenképpen hagyjuk el belőle, a plusz kalória nem hiányzik, viszont ízesíthetjük bátran!

A zöldfűszer-gyümölcs kombinációk a kedvenceim. Eper-bazsalikom, menta-citrom, citromfű-málna, lime-gyömbér-menta, uborka és még sorolhatnánk. Csak bele kell dobálnunk a kancsóba, mehet mellé jégkocka, és sok víz. Olyan kevés macera van vele, hogy ezért tényleg nem érdemes méregdrágán ízesített vizet vennie, ráadásul látványnak sem utolsó.

Ízesítse a jégkockát is! A jégbe is nyugodtan tehetünk gyümölcsöt, sőt gyümölcspüréket, fűszereket is, igazán frissítő lesz, ahogy beleolvad az italunkba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sörfesztivál emberkísérlettel

Becca 2015. június 13., szombat 11:31

Kinéztünk a Sörfesztiválra a Budai Várba és kipróbáltuk, hogy okoz-e rosszullétet, vagy rossz közérzetet pár jéghideg sör legurítása a 35 fokos hőségben. És ha ezt az emberkísérletet nagy nehezen magunkra vállaltuk, és már úgyis a helyszínen voltunk, megnéztük milyen különlegességeket lehet idén kóstolni, plusz az árak is eléggé érdekeltek minket.

Amiben egyetértettünk fotós kollégámmal: nagyon jó a hangulata ezeknek a fesztiváloknak, csak valahogy azt nem sikerült megértenünk, hogy miért kell  az egyébként kocsmákban/bárokban nagyjából reális áron kínált italokat  a fesztiválon duplaáron kínálni az újdonságra szomjas népnek.

Azt még talán valahogy elfogadjuk, hogy van belépő, hiszen a kitelepülő standoknak nem kevés pénzt kell perkálni a területért, szóval ezt valamin be kell hozni, de azt semmiképpen sem tartjuk jó üzletpolitikának, hogy horribilis áron lehet csak iszogatni, egy-két kortyos kóstolómennyiség pedig nincs.

Nézegesse meg a fotókat amiket a fesztiválon lőttünk, ott talál árakat, illetve, hogy milyen cégek képviseltetik magukat a rendezvényen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gyors epres skót csoda

Piszke 2015. június 13., szombat 10:18

A scone az angolok-skótok tradicionális, gyors teasüteménye, enyhén édes és általában sűrű tejszínnel és gyümölcsökkel, dzsemmel (eperdzsemmel leginkább) tálalják. A tradicionális, lustább formája a kerek lepény – eredetileg nem is sütőben, hanem serpenyőben sütötték – amit már a sütés előtt cikkekre osztanak.

DSC 0001(2)
Fotó: Piszke

Legjobb frissen, langyosan, de ez a változat elég sok folyadékot is tartalmaz, és a sűrű, krémes tejföllel másnap reggelire is jó egy csésze (jeges) tea mellé

Távolról sincs vége, olvasson még »

Franciás sikk: epres-vaníliás pite

Ötvös Zsuzsanna 2015. június 11., csütörtök 11:47

Lágy vaníliapuding, roppanós omlós tészta és friss eperszemek – ez az ütős hármas az eperszezon nagy slágere lehet, ha ránk hallgatnak! Az omlós tésztát ezúttal pisztáciával készítettük, ami nagyon jól passzol az eperhez, de nyugodtan cseréljék akár mandulára a pisztáciát a receptben!

A vaníliapuding házilag főzve lesz az igazi ebbe a pitébe is – a házi vaníliapudingról itt olvashat bővebben. Ha már leérett az eper, málnával is érdemes kipróbálni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jamie Oliver utódját kísérgettük forgatni

Edicsek 2015. június 11., csütörtök 08:52

Donal Skehant a legtöbben az ír Jamie Oliverként emlegetik, leginkább azért mert egy fiatal, jóképű srác, saját főzőműsorral, szakácskönyvekkel és hatalmas Youtube rajongóbázissal. Bejárta már Vietnamot, és most éppen Európát utazza körbe, hogy megkóstolja többek között a magyar konyha fogásait is, majd a Food Network csatornán be is mutassa mit látott. Mi pedig elkísértük és a Gourmet Fesztiválon megnéztük, hogyan zajlik egy főzőműsor forgatása. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítünk eligazodni a konyhai késeken

Edicsek 2015. június 9., kedd 18:14

Aki csak találomra választ kést a konyhai munkájához, és fogalma sincs, hogy megfelelően használja-e, annak most mutatunk egy olyan infógrafikát, amellyel mindent megtudhat a konyhai késekről és az aprításról. A Designtaxi oldalán találtuk az az összefoglalót, ami után nem lesz azzal problémája ha valaki filézőkést kér öntől, vagy ha julienre kell vágni valamit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: tejfölök, laktóz nélkül

Tuna Judit 2015. június 8., hétfő 10:15

Miután azt már megállapítottuk, hogy a Bakony, Danone és tescós pöttyös tejföl igen finom, most következhettek a laktózmentes tejfölök. Egyelőre az Aldiban, Lidlben, SPARban és a Tescóban lehet kapni saját márkást ebből a termékből, illetve két nagy cég, a Mizo és a Magic Milk is gyártja. Reméljük a paletta idővel bővülni fog, lenyomva így a mostani, meglehetősen magas árakat. Hamarosan a laktózmentes sajtokat is megkóstoljuk, egyébként ezekből szélesebb a skála, mint a tejfölökből.

A tejfölöket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, a kérdés ezúttal az volt, hogy van-e ízbeli eltérés a sima és a laktózmentes tejföl között, illetve, hogy utóbbiak közül melyik a legfinomabb és melyiknek legjobb az állaga. A teszten három laktózérzékeny kolléga is részt vett, hiteles véleményt formálva az itthon kapható laktózmentes tejfölökről. 

Összesen 8 termék került be a kóstolóba, 15%-, 20% zsírtartalmú tejfölök és egy kakukktojás: a Joya szója alapú tejfölszerű készítménye. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, amit az első háromnak majdnem sikerült elérnie, ezután viszont egy nagy zuhanás következett és megtört a mezőny. A negyedik helyezettől számítva csak 15 pont alatti értékeket tudtak begyűjteni a versenyzők. Ez van.

Tejföl

A Tejföl tejből, tejszín hozzáadásával, esetleg homogénezéssel, továbbá tejsavbaktériumszíntenyészettel végzett alvasztással készült savanyú tejszín. Felhasználható anyagok: a) tehéntej, b) tejszín, c) tejsavbaktérium-színtenyészetek.

Külső: Egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, enyhe savókiválás megengedett. Állomány: Egyneműen májas vagy habart alvadék. A májas alvadék egynemű, a csomagolóeszköz falához jól tapadó, összekeverés után sima, sűrűn folyó. A habart alvadék sima, sűrűn folyó. Szag: Jellegzetes, kellemesen savanykás, idegen szagtól mentes. Íz: Jellegzetes, kellemesen savanykás, tiszta, idegen íztől mentes.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen, ha egy japán elkezd játszani a fagyival

etelka 2015. június 6., szombat 10:26

Makoto Asano úgy érezte, nem elég vidámak a Häagen-Dazs fagylaltok, ezért a hozzájuk mellékelt műanyag pálcikával elkezdett fejeket rajzolni a lágy anyagba, amit az Instagramon tárt a világ elé. Nem tudjuk, mennyire reklám, mindenesetre a Häagen-Dazs Japánban limitált kollekcióval rukkolt elő, a mitarashi kurumi (édes szójaszós és dió) valamint a kinako kuromitsu (szójabab por és édes szirup) bizonyára megfelelő alapanyag a fagylaltátalakító művész számára. Nézegesse a képeket, és mosolyogjon rá a fagyira!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gyors, sütés nélküli epres túrótorta

Piszke 2015. június 5., péntek 14:19

Ha a sütőt sincs kedvünk bekapcsolni a melegben, süti akkor is kell! Húsz perc alatt összedobhatjuk ezt a látványos túrótortát, és ha a hozzávalóink jó hűtőhidegek, akkor 2 óra múlva tálalhatjuk is. (Besegíthetünk egy félórácskával a mélyhűtőben is, ha nagyon sietünk.) Jól hangzana, ha azt mondhatnám, hogy csak egy botmixer kell hozzá – de sajnos muszáj elővenni a kézimixert is, mert a tejszínt fel kell verni.

DSC 0019(1)
Fotó: Piszke

Ehhez képest sem igényel semmilyen komolyabb konyhai tudást, aki pedig fél a zselatintól, használjon expressz zselatin fixet (2 csomag szükséges), de kinevezhetjük parfétortának is, akkor pedig irány a fagyasztó.

A szalag körben nyugodtan elhagyható, kivéve, ha le is kell fotóznunk, mielőtt felvágjuk...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Multikulti kajaparti - Steiner Kristóf kedvenc helyei

Steiner Kristóf 2015. június 4., csütörtök 17:37

Gyakran mondogatom, hogy Tel Avivba utazni már azért megéri, hogy az ember végigegye az összes legendás helyi specialitást. Az izraeli konyha rendkívül izgalmas, hiszen a klasszikus közel-keleti fogások és a világ minden pontjáról érkező bevándorlók európai kedvencei egy tányéron landolnak, fergeteges fúziós és autentikus fogásokat alkotva.

A leg-leg-legkedvesebb helyi éttermemről már megemlékeztem, ebben az írásban viszont igyekeztem összeszedni a belváros kihagyhatatlan evődéit. Ha pedig sokan kíváncsiak rá, folytatom a tel avivi kajakrónikát Jaffával, az óvárossal. Ám addig is íme a legjobb burger, sushi, pizza és humuszbárok listája – a kontaktokért kattintson az éttermek nevére. Beteávon és el hana wel she fa, azaz jóétvágyat héberül, és arabul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön tudja, hogy kerül a kávé a csészéjébe?

Koncz Andrea 2015. június 3., szerda 10:00

Világszerte körülbelül 500 milliárd csésze kávét iszunk meg évente. Ennek ellenére sokan azok közül, akik a kávét termesztik, még soha nem ittak kávét. Nekünk pedig, akik naponta isszuk, legfeljebb ködös elképzeléseink vannak arról, hogyan kerül a kávé a poharunkba - magyarázza Roberto Morelli, az Ernesto Illy alapítvány, és az expo kávéklaszterének elnöke.

A kávéklaszterben 8 ország mutatkozik be, a koncepció pedig az, hogy bemutatják a kávé útját a termelőktől egészen a csészéig, a rendezvényt az olasz Illy fogja össze, akik nem csak kávéval és a kávéval kapcsolatos tudással jelennek meg, hanem számos kapcsolódó művészeti projekttel - fotókkal, filmekkel - is.

Expo és kávéklaszter

A világkiállítás idei témája "Feeding the planet, Energy for life", magyarul "A bolygó etetése, az élethez szükséges energia" - rövidebben: élelmezés és fenntarthatóság. Az expo újítása az, hogy tematikus pavilonokat is létrehoztak (pl: kávé, kakaó, rizs, fűszerek), amelyben a témához kapcsolódva olyan kisebb országok is bemutatkozhatnak, akik önállóan nem tudnának megjelenni.

A kávéklaszterben minden látogató regisztrálhat vezetett túrára, amely során végigvezetik a kávé teljes életciklusán - a virágzó növénytől a kész eszpresszóig. A túra része egy "augmented reality - kiterjesztett valóság" szemüveg, a google glass-hez hasonló eszközön a túra során rövid filmeket nézhetünk meg, személyes történeteket a világ különböző tájairól, olyanoktól, akiknek a kávé jelenti a megélhetést.

Na de akkor nézzük: hogyan is kerül a kávé a csészénkbe, a folyamaton Morelli mellett Moreno Faina, az Universita del Caffe (Kávéegyetem, az egyetlen akreditált, kávétémájú mesterképzést nyújtó intézmény, melynek Kávé Szakértő/Barista és Kávé Gourmet kurzusai egyébként már Magyarországon is elérhetők) igazgatója vezetett végig.

A kávé termelése világszerte 25 millió családnak ad megélhetést. Ez a termék a fejlődő világ második legértékesebb exportterméke a nyersolaj után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütögetés extra: pesztós grillezett garnélanyársak

Katucikonyha 2015. június 2., kedd 18:32

Egyszerű, percek alatt elkészülő nyári étel. Villámpácot készítünk egy kevés bazsalikompesztóból és olívaolajból, ebbe kerülnek a rákok egy időre, aztán már csak nyársra kell húzni őket, és mehet a grillre.

Nyugodtan sütheti grillserpenyőben is a nyársakat, amit aztán egy pillanat alatt el lehet mosni. 

Sőt, akár csirkemellcsíkokkal is kipróbálhatja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a világ 50 legjobb étterme

Edicsek 2015. június 2., kedd 11:39

Tegnap este kihirdették a világ 50 legjobb éttermét. A 2015-ös lista élére egy spanyol étterem került, de a dobogó másik két fokán is európai étterem végzett. Ha szeretne a legjobb étteremben vacsorázni, elég csak Barcelonáig repülnie, onnan nem messze van Girona, ahol a három Michelin csillagos El celler de can roca található, a három Roca fivér étterme már második alkalommal harcolta ki a győzelmet.

germans roca
Fotó: el celler de can roca

A menü nem kerül sokkal többe, mint a repülőjegy, személyenként 150-200 euróból már megvacsizhatnak itt, plusz bor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leteszteltük a zacskós rizseket, volt meglepetés!

Becca 2015. június 1., hétfő 09:22

A tasakos rizs számomra pontosan olyan műfaj, mint a sütőzacskó, vagy az instant levesek. Mindtől viszolygok. A zacskós rizst azért sem preferálom, mert ragacsos rizst képtelenség ilyen formán készíteni, vagy legalábbis nekem még nem sikerült, és a rizsnek is teljesen más íze van, amikor leöntünk róla egy csomó főzőlevet, mintha csak úgy simán, kevés vízben megfőzném, és benne maradna az íze.

Így főzzön tökéletes rizst

  • Vegyen "A" minőségű rizst, lehet kerek, vagy hosszúszemű, sajnos a drágább általában finomabb.
  • Forraljon vizet, legegyszerűbb a vízforralóban.
  • Készítsen elő egy lábost, aminek van (lehetőleg üveg) fedele, és egy bármiféle hőálló mérőedényt (lehet egy vastagfalú, üveg kávéscsésze is). A lábost kis lángon elő is melegítheti egy kicsit.
  • Öntse a mérőedénybe a kivánt mennyiségű rizst, jegyezze meg, meddig ért az edényben. Kevés (!) só hozzáadásával zúdítsa át a lábosba.
  • Mérjen ki kétszer annyi forrásban lévő vízet, és azt is öntse a rizsre, majd azonnal fedje le.
  • Addig tartsa magas hőfokon, amíg el nem kezd forrni, majd azonnal vegye le a lángot annyira alacsonyra, hogy éppen csak gyöngyözzön.
  • Addig kell főzni végig lefedve, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja - ez általában 15-20 perc-, üveg fedelű lábosnál ez enyhe döntögetéssel ellenőrizhető, anélkül, hogy a nyitogatástól kiszökne a gőz.
  • Ha elfogyott alóla a víz, vegye le a lángról, és hagyja még a gőzben két-három percig.

Évek óta nem próbálkoztam ezzel a zacskós műfajjal, a minap viszont az Auchanban belefutottam egy kihagyhatatlan(nak tűnő) verzióba: tasakos jázmin rizs. Annyira olcsó is volt, hogy nem hagyhattam ott a polcon.

Az előírtak szerint felraktam főni, majd előírás szerint (főzési idő 12-16 perc) forrás után 17 perccel kiemeltem a lábasból. Kiöntöttem a tányérba, nekiláttam, de annyira kemény maradt a rizs, hogy ehetetlennek bizonyult, és tasak nélkül még muszáj voltam párolni.

Innen jött az ötlet, hogy veszek pár zacskós rizst, és letesztelem, hogy a dobozokra írt főzési idő, illetve metódus mennyire fedi a valóságot. Összesen hatféle rizst teszteltem - köztük azt a bizonyos jázminrizst is. A következő rizsek kerültek be a tesztbe: Tesco saját márkás, SPAR saját márkás, Riceland, Uncle Ben's és Auchan saját márkás tasakos hosszúszemű rizs. 

A legkevesebb főzési időt az Uncle Ben's rizs igényli, összesen csak 10 perceig kell főzni - legalábbis az instrukciók szerint, ezzel szemben az összes többit 16-18 percig. És hogy ön se izguljon tovább, hogy biztosan annyir rizs van-e a zacskóban, mint amennyit ráírtak, az összeset egyesével lemértem. 1-2 gramm eltérés néha akadt pluszban és mínuszban is, de ez nem olyan egetverő, hogy bárki is kibukjon rajta.

Az is feltűnt, hogy egészen részletes, mindenre kiterjedő "használati utasítás" csak a Tesco rizsén van, ez gyakorló háziasszonyoknak persze érdektelen, de teljesen kezdőknek érdekes lehet, hogy erősen forralva kellene főzni, vagy éppen csak gyöngyözve, mennyi vízben, lefedve vagy fedő nélkül. A legtöbb gyártmányon ezen információknak csak ez része szerepel, hogy az ajánlott víz mennyisége hiányzott, hol az, hogy erősen kell-e forralni, vagy gyengéden.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Savanyított retek, gyorsan, házilag

Katucikonyha 2015. május 31., vasárnap 10:53

Egyre inkább elterjedt, érdekes savanyúság. A retek íze a savanyítástól tompul, viszont jó ropogós lesz. A hagymát csak igazán bevállalósaknak ajánlom bele, mert úgy már elég erős.

Néhány perc alatt elkészíthető, kis adagos savanyúság. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A salátának is van evolúciója!

Dívány 2015. május 30., szombat 10:44

A gasztrorajongók előszeretettel foglalkoznak a hamburger történetével, kutatják a pizza eredetét, izgatja őket a ketchup sztorija, bezzeg a salátával, azzal senki sem törődik. Kivéve a Huffington Postot. Ők ugyanis egy remek infografikát készítettek a salátafogyasztás evolúciójáról, amit itt meg is nézhet, de a lényegét mi is összefoglaljuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: epres Charlotte torta

Ötvös Zsuzsanna 2015. május 30., szombat 10:41

A klasszikus Charlotte torta nagyon mutatós, mégis sokkal könnyebb elkészíteni, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk. Az alapja egy lekváros piskótatekercs, ennek elkészítése már korábban szerepelt a sütiiskola-sorozatban, a klasszikus piskótatekercs sütését itt mutattuk be sok fázisfotóval, lépésről-lépésre.

A desszerthez ezt felszeleteljük, majd a szeletekkel kibélelünk egy nagyobb tálat, valamilyen krémet töltünk bele, végül a krém tetejére is piskótatekercs-szeletek kerülnek. A tekercseknek köszönhetően kívülről csinos csíkos lesz a torta, belül pedig habkönnyű krémet találunk. 

A torta nagyon jól variálható, készülhet többféle gyümölccsel, többféle töltelékkel. Sőt, csokirajongók akár csokikrémes piskótatekercset is használhatnak a torta aljához és oldalához – ehhez ajánljuk a trüffelkrémes fatörzset kiindulásnak.

A mi Charlotte tortánk főszereplője most a szezon kedvence, az eper lett: eperlekváros piskótatekercset sütöttünk, majd epres túróhabbal töltöttök meg a tortát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: mézes zserbó

Piszke 2015. május 29., péntek 10:42

Mézes zserbó vagy mézes krémes? Három vagy négy lap? Csak krém vagy dzsem/lekvár is? Esetleg a tejfölös verzió? Nincs általános igazság, ebből a sütiből csak a mi családunkban létezik vagy három-négyféle változat.

DSC 0118

Ez most egy négylapos, savanykás ribizlidzsemes mézes zserbó, kizárólag vajjal, a tetjén pedig valódi csokival. A krém alapja sem liszt, hanem étkezési keményítő, így könnyebb, és bár rengetegnek tűnik, tudjuk, hogy az igazi mézes zserbó titka a krém/tészta arány, erősen a krém javára!

A pihentetési idő nem hagyható ki, ekkorra puhulnak meg a lapok, és érnek össze az ízek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 perces tofus-zöldséges tészta

Katucikonyha 2015. május 28., csütörtök 16:23

Gyors fogás, nem csak vegetáriánusoknak! Alkalmas lehet világnézeti váltás előidézésére is, hiszen tofut sokan azért nem szeretik, mert ízetlen. Pedig csak akkor, ha nem jól csinálják. Itt a szójaszósz, a szezámmag és a zöldségek megadják azt a pluszt, amivel mindenkinek élvezhetővé válik.

Amit pedig különösen szeretek az ilyen ételekben, hogy 15 perc alatt tényleg elkészülnek, és a piacra sem kell mászkálni a hozzávalók után. A hipermarketekben széles választék van már a különböző ázsiai zöldségkeverékekből, érdemes feltankolni olykor belőlük, jó ha lapul otthon néhány csomag. A kész étel pedig édeskés íze miatt nálunk még a 2 évesnek is bejött. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szőke brownie eperrel és gyömbérrel

Ötvös Zsuzsanna 2015. május 28., csütörtök 08:50

A blondie, azaz a „kis szőke” a brownie testvére tulajdonképpen: a brownie-hoz hasonlóan brutális mennyiségű csokoládét tartalmaz, csak éppen fehér csokoládét. Mi most egy alapreceptet mutatunk, amelyet sokféleképpen lehet variálni.

Megszórhatjuk durvára vágott olajos magvakkal. dióval, mogyoróval, pisztáciával, sós mogyoróval vagy kesudióval. Turbózhatjuk gyümölcsökkel is: különösen piros bogyós gyümölcsökkel érdemes próbálkozni, tehát ribizlivel, málnával, meggyel, vegyes erdei gyümölcsökkel.

Fűszerekkel is ízesíthetjük: vaníliával, fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel például. Ha már itt az eperszezon, mi most eperrel készítettük, amit frissen reszelt gyömbérrel tettünk pikánssá. Ha pedig egy különleges, karamellizált fehér csokoládéval készült verzióra kíváncsiak, érdemes ide kattintani!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Reformkonyha: paleo spárgás csirke

Katucikonyha 2015. május 26., kedd 14:53

Beindult a spárgaszezon, és eljött a gyors tavaszi főzések időszaka. Az első spárgás étel rögtön paleóra is sikeredett. Nem vagyok elkötelezett híve, de az tény, hogy rengeteg pozitív hatása van, és nem is akkora macera néha így főzni. Persze a kimaradt húst másnap reggel egy zsömlébe vágva ettem meg, szóval ennyit erről.

A lényeg sokunknak a gyorsaságban és a frissességben van továbbra is. Hétvégén, jó időben ne a konyhában legyünk, hétköznap meg úgyis csak ennyire van időnk.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: egyen csokifagyit, ha már az idő pocsék

Tuna Judit 2015. május 25., hétfő 12:42

A medencézés, napozás és móka még várat magára, fagylaltot viszont az irodában is lehet enni. Így gondolták ezt a kollegák is, akik a teszt után nagykanállal estek neki a maradék fagylaltoknak, és fura nyögések közepette fogyasztották lelkesen a lepattanót. 

A kóstolón ezúttal kizárólag csokoládés jégkrémek szerepeltek, egy kivételével, ebbe egy kis brownie és karamell is került. Bár tésztát nem fedeztünk fel benne, azért kakukktojásnak számított, szóval nem is kapott helyezést. Mondjuk ha kapott volna, elég elkeserítő lett volna a többi terméknek.

Bár igyekeztünk a mezőnyt úgy összerakni, hogy ezúttal ne a legolcsóbbakat válogassuk össze, a fagylaltok között egy sem volt olyan fergeteges, amitől elájultunk volna, és csalódás volt az is, hogy a Carte d'Or még a dobogóig sem jutott el.

A fagylaltokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, azt kerestük, amelyik ár-érték arányban a legkedvezőbb.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, enyhén kínos, de a nyertes is csak 18,5 pontot kapott. Tulajdonképpen minden fagylalt a középmezőnyben végzett, szorosan követték egymást és nem hagyták el a tízes skálát. Az általunk kóstolt összes prémium kategóriás csokoládé fagylaltban voltak apró csokoládé darabkák.

Összesen hat csokoládé fagylaltot és egy kakukktojást kóstoltunk meg, és bár szerettük volna a Milka fagyiját is belevenni a tesztbe, egyik boltban sem találtunk belőle. Állítólag még nincs annyira nyár... Valóban?!

Addig nincs nyár, amíg

  • 207
    ki nem kerül a Milka a boltokba.
  • 745
    ki nem veszem a szabadságom.
  • 1298
    a boltok zárva vannak vasárnap.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az új szuperzöldség, venne ön fodrosbimbót?

Menő/Ciki

Dívány 2015. május 24., vasárnap 08:05

Egészségimádó zöldségfalók, figyelem! Megszületett a Kalette, ami a kelbimbó és a leveles kel (avagy fodros kel) szerelemgyereke! A Daily Mail számolt be a szuperélelmiszerről, amit először ezen a héten kóstolhattak meg ausztrál fogyasztók.

A Kalette névre hallgató hibridet máris a 2015-ös év legizgibb újdonságának nevezik, a növény úgy néz ki, mint egy mini káposzta a kel leveleivel, az íze pedig édeskés és diós. Az angolok és az amerikaiak annyira rákattantak az ötletre, hogy náluk már lehet is kapni a zöldséget, de hogy Magyarországot mikor fogja behálózni, az megjósolhatatlan. 

Kalettes
Fotó: Kalettes
Távolról sincs vége, olvasson még »
879 szavazat 1032 szavazat

Húsos rakott tészta kicsit olaszosan

Katucikonyha 2015. május 23., szombat 09:23

Szaftos, kiadós, ízes egytálétel. Akár hétvégi, nagy családi összeröffenésekre is kiváló lehet. Kevés munka van vele, ami a végeredményen abszolút nem érezhető.

A dolog igazi pikantériáját ezúttal egy kis füstölt pirospaprika adja, ami végre már kis hazánkban is beszerezhető. Emlékszem, még pár éve hogy irigykedtem, amikor Jamie Oliver kb. mindenbe tett, nálunk meg – a nagy paprika-nagyhatalomban – beszerezhetetlen volt. Szóval, helyettesíthető persze egy kis pirított húsos szalonnával vagy hasonlóval, de ezzel a kis paprikával isteni.

Aki szeretné, kiegészítheti még némi zöldséggel, gombával, olajbogyóval, kapribogyóval is a tésztát.

További tészta ötleteinket ITT találja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés