Ez a fajta mellrák egyáltalán nem egy csomóval kezdődik: túlélők mesélnek

GettyImages-1417898981

Alapvetően a mellrák megelőzésének legfontosabb eszköze a rendszeres orvosi viziten és mammográfián kívül a hetente végzett önvizsgálat. A legtöbben attól rettegnek, hogy találnak egy csomót, amiről kiderül, hogy rosszindulatú sejtburjánzás.

Csakhogy a mellráknak több olyan, viszonylag ritka altípusa létezik, amelyek nem egy csomó növekedésével kezdődnek. A betegség két túlélője egyfajta figyelmeztetésként mesélt arról, milyen jelei voltak a kórnak, olyan jelek, amelyeket az orvosok is épphogy csak észrevettek.

Olivia Franznál és Meadow Bailey-nél egyaránt a mellrák kevésbé gyakori típusát diagnosztizálták. Egyiküknél sem mutatták ki a jellegzetes csomókat, amelyek általában arra késztetik a nőket, hogy szorongva orvoshoz forduljanak.

A mellrák, amit nem jelez csomó

Olivia Franz 27 éves volt, amikor négyes stádiumú gyulladásos mellrákot (IBC) diagnosztizáltak nála. Ez egy agresszív, gyorsan növekvő ráktípus, ami sajnos már a csontokra is átterjedt. Az asszony akkor fordult orvoshoz, amikor kisfia szoptatása közben duzzanatot észlelt a mellében. Pont a szoptatás miatt orvosa először tévesen mellgyulladást diagnosztizált nála. Ám egyhétnyi antibiotikum után sem csökkentek a tünetek, így visszament a rendelőbe. Az anyuka eddigre további tüneteket is észrevett: a melle nagyon piros volt és majdnem megduplázódott a mérete. A mellbimbójából váladék szivárgott, ami nem anyatej volt. A kivizsgálás megkezdődött, és a lehető legrosszabb eredményt adta. Franz eleinte nagyon elkeseredett: világra hozott egy gyermeket, ő meg távozik. De aztán arra gondolt, hogy ez nem történhet meg, és azóta is mindent megtesz, hogy minél több ideig gyermekével maradhasson. 

Egy másik eset

Meadow Bailey-nél egyes stádiumú lobuláris mellrákot diagnosztizáltak, egy olyan betegséget, amely úgy növekszik és terjed, hogy nem képez jellegzetes csomót. A nem invazív emlődaganatok közé tartozik, és jellemzően jó prognózisú, mivel a tejmirigyekben alakul ki, de azok szöveti határait nem haladja meg. Bailey ennek megfelelően jól is érezte magát, tetterős és fitt volt 49 évesen is, és csak úgy derült ki a mellrákja, hogy a szokásos éves mammográfián az orvosoknak feltűnt az elváltozás (kell ennél jobb érv arra, hogy szűrésekre járjunk?!). Mindkét nő speciális kezelésekben részesül a texasi Houstonban található MD Anderson Rákközpontban. Franz három éve, Bailey egy éve rákmentes. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartják, hogy minden nő halljon a mellrák olyan típusairól, amelyek nem a megszokott módon viselkednek. 

Mire figyeljünk?

Az önvizsgálat során nem elég csomókat keresgélni. Mindig figyeljük a mellbimbót, nem váladékozik-e, nem fordult-e befelé vagy változott meg bármilyen módon a megszokotthoz képest. Szintén rákra utaló jel lehet, ha az egyik mell melegebbnek érződik, mint a másik, duzzadtabb, megváltozik rajta a bőr, vagy ha a csomó nem a mellben, hanem a hónaljban vagy a kulcscsont területén tapintható. Alapszabály, hogy minden elváltozással keressük fel az orvosunkat, és a mammográfiai szűrésekre is eljárjunk – mint láthatjuk, szó szerint életet menthet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek