18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így lett a legnagyobb ikon fiából elítélt: mi történt Marlon Brando családjában?

GettyImages-121652452

Marlon Brando színészként ugyan maradandót alkotott, és egy egész korszak bálványaként vonult be a történelembe, családi élete azonban cseppet sem volt példaértékű vagy akár csak nyugalmas.

Az 1924-es születésű színész onnantól kezdve, hogy apja tiltása ellenére a színészetet választotta, sikert sikerre halmozott. A vágy villamosa után következő filmje, A rakparton hozta az első, A keresztapa című film a második Oscar-díját. Bár kifejezetten nehéz volt vele együtt dolgozni – nem volt hajlandó szöveget tanulni sem –, átütő erejű tehetsége miatt nemigen akadt, aki vitába szállt volna vele. Magánéletében ugyanakkor messze nem volt ilyen sikeres.

Első feleségétől, Anna Kashfi színésznőtől egy év után, 1959-ben el is vált, annak ellenére, hogy született egy fiuk, Christian Devi Brando. 1960-ban egy mexikói színésznő, Movita Castaneda lett a második felesége, de tőle is elvált, amikor beleszeretett egy tahiti nőbe, aki tíz évig volt a harmadik felesége. Tarita Teriipia Francia Polinézia-i születésű színésznőt 1962-ben ismerte meg Tahitin, a Lázadás a Bountyn című film forgatásakor. Ekkor már az egész világ, köztük Teriipia is hallott a két feleséget már elfogyasztó, csapodár Brando erőszakos, nehezen elviselhető természetéről, ezért eleinte nem fogadta a híresség udvarlását. Amint engedett neki, rögtön teherbe is esett. S itt kezdődtek az igazi bonyodalmak.

Brando első felesége, Anna Kashfi és a 3 éves Christian
Brando első felesége, Anna Kashfi és a 3 éves ChristianBettmann / Getty Images Hungary

Marlon Brando fiának nehéz élet jutott

Brandónak volt már egy fia Movitától, Miko, és persze az első házasságából Christian. Kashfi és Brando nem tudtak megegyezni abban, a bíróság kinél helyezze el Christiant. Az elkeseredett, több mint 10 éven át tartó harcot végül a színész nyerte meg a drogokkal és alkoholfüggőségével birkózó anyával szemben. Csakhogy Brando nem volt mintaapa, továbbra is cserélődtek otthonában a nők, akik hol hozták magukkal a Brandótól született gyereküket (összesen 11 gyermek viselte a Brando nevet), hol nem, ráadásul a színész állandóan forgatott. A történet még szomorúbb fordulatot vett, amikor 1972-ben, miközben Brando külföldön forgatta Az utolsó tangó Párizsban című filmet, az anya, Kashfi 10 000 dollárt fizetett azért, hogy Christiant elrabolják, és hozzá vigyék. A fiúra később egy kaliforniai hippikommunában, egy sátorban találták rá, erősen köhögött. Az anyát letartóztatták, Brando pedig kizárólagos felügyeleti jogot kapott fia felett. Csakhogy ekkor már messze nem csak egyetlen gyerekről kellett gondoskodnia.

Marlon Brando két fiával, Christiannal és Mikóval
Marlon Brando két fiával, Christiannal és MikóvalVinnie Zuffante / Getty Images Hungary

Hiába szerette a gyerekeit, nem volt jó apa

Miközben volt feleségével Christian felügyeletéről vitázott, Brando teherbe ejtette harmadik feleségét. Bár a színész követelte, hogy felesége menjen abortuszra, az nem volt hajlandó, így 1963-ban világra jött Simon Teihotu Brando. Zömmel Tahitin élt a család, Brando pedig ingázott a forgatások helyszíneire. 1970-ben, mesterséges megtermékenyítés segítségével még egy gyerekük született, Cheyenne Brando. Érdekes módon a színész hozzá már tudott kötődni, bár a gyermekek anyjával megromlott a kapcsolata, s még így, apai érzelmeket átélve sem tudott megfelelően jelen lenni lánya életében.

A képen Simon Teihotu Brando a szüleivel:

Ha Brando, akkor függőség

Brando több gyermekének is tragikus élet jutott. Christian élete sosem rendeződött, egyik függőségből és balhéból esett a másikba, Simon drogfüggő lett és emiatt börtönbe került, Cheyenne pedig felnőve hiába lett sikeres modell, drogozni kezdett. 1989-ben ráadásul súlyos autóbalesetet szenvedett, amelyben megsérült az arca is, így modellkarrierje derékba tört, és nem sokon múlt, hogy eldobja magától az életet. 1990-ben aztán bejelentette, hogy férjhez megy Dag Drollet-hez, barátjához, aki korábban többször bántalmazta (állítólag ő szoktatta rá a kábítószerekre), sőt terhes is tőle. Ekkor Christian fegyvert fogott, és apja házában lelőtte Dag Drollet-t. Az ifjabb Brando nem tagadott semmit, és 1996-ig börtönben ült tettéért (apja letette érte az óvadékot, de azt már nem tudta elérni, hogy ne találják bűnösnek). 2004-ben ismét egy gyilkossági ügyben merült fel a neve, s tulajdonképpen 2008-as haláláig Christian sorsa sosem rendeződött megnyugtatóan.

Cheyenne Brando az édesanyjával a reptéren 1991-ben
Cheyenne Brando az édesanyjával a reptéren 1991-benEric BONAMY / Getty Images Hungary

Egy újabb tragédia

Cheyenne, Brando imádott lánya mindezek után még depressziósabb lett. Modellként nem tudott dolgozni, szerelmét, gyermeke apját a saját féltestvére ölte meg, a sajtó figyelme az erősen diszfunkcionális családra irányult, amelynek egyetlen tagja sem tudott hosszú ideig józan maradni. Cheyenne Tahitire menekült, ott szülte meg fiát, Tuki Brandót. Ezek után sem rendeződött a lelki békéje, túladagolás miatt egy pszichiátriai intézetben is kezelték. Olyannyira nem volt jól, hogy féltestvére perében sem tanúskodhatott, mivel nem találták teljes mértékben beszámíthatónak. A lányt később hivatalosan is skizofréniával diagnosztizálták, fia felügyeleti jogát is elvették tőle. 1995-ben, 25 éves korában Cheyenne élete tragikus hirtelenséggel ért véget, sem apja, sem féltestvére, Christian nem vett részt a temetésén Tahitin.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek