Ha ilyen az otthonod, te is gyorsabban öregedhetsz

GettyImages-1445501058

Lakáskörülményeink nagyobb hatással vannak életünkre, mint azt gondolnánk, akár az élethosszt is befolyásolhatják. Egy friss kutatás összefüggést fedezett fel az öregedés és az otthonunk milyensége között.

Még a munkanélküliségnél is nagyobb stresszel jár, ha nincs saját lakásunk – figyelmeztetnek a kutatók.

A saját lakás lelassíthatja az öregedési folyamatot, valószínűleg azért, mert kevésbé megterhelő, mint a bérlés. És nem csak a körülmények miatt, egyszerűen kevesebb stresszel jár, ha nem kell havi szinten aggódni a lakbér miatt. 

Egészségünk szempontjából sem mindegy, hol lakunk
Egészségünk szempontjából sem mindegy, hol lakunkArtem Kniaz / Getty Images Hungary

Az Essex Egyetem és az Adelaide Egyetem által készített elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a hideg, a penészgomba, és a bérelt házak túlzsúfoltsága egyaránt negatív hatással lehet a lakásbérletben élők hosszú távú egészségére, növelve az életkorral összefüggő betegségek, köztük a rák és a demencia kockázatát.

Társbérletben lakni nem életbiztosítás

A kutatás során a tudósok 1420 felnőttől vettek vérmintát az Egyesült Királyság Háztartási Longitudinális Tanulmánya számára, amely több éven keresztül gyűjt részletes információkat a lakhatásról. Számos olyan vegyi anyag szintjét monitorozták a vérben, amelyek a DNS-elváltozásokat jelzik, megmutatva a biológiai életkort, azaz a szervezet szöveteinek és a sejtek sejtfunkcióinak hanyatlását. Ezek az eredmények az ember tényleges életkorától függetlenek, és a szervezet elhasználódását hivatottak jelezni. Mint kiderült, a bérelt lakásban élők véréből sokkal inkább kimutathatóak voltak ezek a káros anyagok.

Azoknak a bérlőknek, akik nedvességről, szennyezésről, szivárgó tetőkről, túlzsúfoltságról vagy a bérleti díj fizetési nehézségei miatti általános stresszről számoltak be, még gyorsabban öregedő sejtekkel bírtak.

Dr. Amy Clair, a vezető szerző a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban azt nyilatkozta, hogy az epigenetikus öregedés stressz által kiváltott felgyorsulása megbetegedésekhez vezethet a rossz lakhatási körülmények miatt. 

„A magánbérléssel kapcsolatos stressz és bizonytalanság csökkentésére irányuló politikák, például a hibás kilakoltatás megszüntetése, a bérleti díjak emelésének korlátozása és a feltételek javítása némileg csökkenthetik a magánbérlet negatív hatásait” – tette hozzá.

Bár hazánkban tízből kilencen saját, vagy családjuk, házastársuk tulajdonában lévő lakásban élnek, egymillió honfitársunk bérleményben hajtja álomra a fejét esténként. Az angliai körülményekkel ellentétben itthon ráadásul a bérlakások jelentős részében egy család él, és ritka a társbérlet, mégis akadnak olyan részei az országnak, ahol többen osztoznak valami miatt az ingatlanon. A fent felsorolt körülmények azonban a saját lakással rendelkezők egy részét is érinthetik. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek