Ilyen hatása van, ha a családi képeket teszed a falra

GettyImages-475150393
Olvasási idő kb. 4 perc

Ne csak a telefonodon nézegess családi fotókat, hanem hívass elő belőlük néhányat, hogy az otthonod is díszítsék. Meglepően jó hatással lesz rád, elmondjuk, miért.

Mindannyiunknak megvan a kedvenc képe, amin annyira nevet az egész család, ahol olyan édes arcot vág az alig egyéves gyerekünk, vagy amin összeölelkezünk a nagymamánkkal, aki már nincs közöttünk. A fotók képesek erővel feltölteni minket a legnehezebb időszakokban is. 

Segít felidézni a boldog emlékeket (minden érzékeddel) 

A szürke hétköznapokban hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen fantasztikus emlékek, mérföldkövek vannak már a hátunk mögött, vagy mennyi mindent elértünk már az életben.

Az esküvői fotónk, a kép, amikor átvesszük a diplománkat, vagy éppen a gyermekünk, ahogy magasba emeli a győztesnek járó kupát: ezek az emlékek mind segítenek, hogy megerősödjünk azokon a napokon, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt szeretnénk.

A fotók képesek arra, hogy minden érzékünket munkára fogják: egy őszi kirándulás képét látva szinte érezni fogjuk az avar illatát, a szendvics ízét, amit a túrára csomagoltunk, vagy éppen a melengető napsütést a bőrünkön. 

Így mindennap láthatjuk a legszebb pillanatainkat
Így mindennap láthatjuk a legszebb pillanatainkatHans Neleman / Getty Images Hungary

A családi fotók személyesebbé teszi az otthonunkat

Sokan úgy gondolják, hogy a legtöbbet rólunk a falainkon függő képek és a könyvespolcunkon sorakozó könyveink árulnak el. Ha az otthonunkban kikerülnek a kedvenc fotóink, azzal bensőségesebbé, melegebbé válik az enteriőr, és ezt azok is érzik majd, akik először járnak nálunk. A fotók lehetőséget adnak a beszélgetésre, a kedves emlékek felidézésére. 

Mutatja a változásokat

Amikor a gyerekeid már tinédzserek, és időnként naponta vannak porondon a veszekedések, jó ránézni egy olyan fotóra, ahol még édesen homokoztak, és te voltál a legfontosabb az életükben. Ezek az emlékek látványossá teszik, hogyan változtok, és támogat abban, hogy – ha most nehezebb is vele, de – tudd, a lelke mélyén ott szunnyad az a kedves kislány vagy kisfiú, aki neked készített sársütit a játszótéren. 

A családi fotók erős köteléket jelentenek az őseinkkel
A családi fotók erős köteléket jelentenek az őseinkkelLwa / Getty Images Hungary

A gyerekeid tudják, honnan jöttek

Ráadásul, az egészséges önbecsülést is támogatja, ha látják, kik voltak az őseik, vagy éppen milyen élményekben volt már részük együtt a családjukkal.

A valahová való tartozás biztonságérzettel tölti el a gyerekeket, az, hogy látják és ezáltal tudják, hogy milyen támogató háttér van mögöttük.

A fotók akkor is fontos szerepet töltenek be, ha már nincs az élők sorában minden szerettünk. A mamáról vagy akár a dédiről készült fotó lehetőséget ad, hogy mesélj a gyerekeidnek a felmenőiről. Ahogy mondják: csak az hal meg, akit elfelejtenek. Ezekkel a történetekkel élővé teszed a múltat a gyerekeidnek akkor is, ha esetleg ők már nem találkoztak a te nagymamáddal, nagypapáddal. 

Erősíti a családi összetartozás érzését 

Egy családban nem mindig lépkedünk együtt hófehér felhőkön, de még a legnehezebb időszakokban is jó ránézni azokra a felvételekre, amelyeken mindannyian együtt vagyunk. Ezek a képek megerősítenek minket abban, hogy egységként működünk, hogy nem kell egyedül megoldanunk az élet problémáit, hiszen ott vagyunk egymásnak, ahogyan azon a fotón is összebújunk és nevetünk, ami az étkezőben lóg a falon. 

A képeken ott van mindenki, akire számíthatunk az életben
A képeken ott van mindenki, akire számíthatunk az életbenMorsa Images / Getty Images Hungary

Csökkentik a magányt 

Különösen az idős vagy egyedülálló emberek számára lehet kiemelten fontos, hogy nap mint nap lássák a családjukról készült képeket. Ez csökkentheti azt az érzést, hogy egyedül vannak, és nem számíthatnak senkire, hiszen a fotókon számba vehetik, ki mindenkinek van ott a gondolataikban, hány ember ugrana, ha szükségük lenne rá. Bármennyire is esetleg távol laknak, de mégis láthatják őket, és ez erősíti bennük a valahová tartozás érzését. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek