Ha téged is ez az érzés gyötör, rövidebb lesz az életed

GettyImages-1130052240

A mai rohanó, digitálisan vezérelt világban minden eddiginél könnyebb szem elől téveszteni az emberi kötelékek fontosságát. Pedig a családi vagy baráti kapcsolataink többet számítanak, mint gondolnánk. Egy új tanulmány szerint szoros kapcsolat van a társadalmi elszigeteltség és a megnövekedett halálozási arány között.

A magány és az elszigeteltség komoly veszélyt jelent egészségünkre és jóllétünkre egyaránt – igaz ez kortól és nemtől függetlenül mindenkire. A kutatók felismerése a magány miatti halálozási kockázatot a napi 15 szál cigaretta elszívásához hasonlította. Meglepő módon ez a fenyegetettség még az elhízással és a mozgásszegény életmóddal kapcsolatos veszélyeket is felülmúlja.

Társadalmi elszigeteltség és magány – nem ugyanaz

Az elszigeteltség és a magány ugyanannak az éremnek a két oldala, de jelentősen eltérnek egymástól. Társadalmi elszigeteltség alatt azt értjük, amikor hiányoznak az életünkből a tényleges, kézzelfogható társadalmi interakciók. Vagyis nincsenek körülöttünk emberek, akikkel kapcsolatba léphetnénk.

Magányosnak lenni egyúttal azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel hamarabb hal meg valaki
Magányosnak lenni egyúttal azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel hamarabb hal meg valakiThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a magány inkább az érzésekről és az észlelésekről szól. Lehet, hogy emberek vesznek körül bennünket, de ha a kapcsolatok tesznek boldoggá, és nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor magányosak vagyunk. Vagyis ebben az esetben nemcsak az számít, hogy hány emberrel lépünk kapcsolatba, hanem nagyon fontos a kapcsolatok minősége is.

A magányon túl: láthatatlan egészségügyi kockázatok

A témában készült legfrissebb tanulmány szerint azok, akik társadalmi elszigeteltséget élnek át, megdöbbentően magas, több mint 30 százalékkal nagyobb az esélyük a korai elhalálozásra. A magány érzésével küzdők esetében a kockázat nem ennyire magas, de szintén jelentős, hiszen az ő esetükben 14 százalékkal nő a halálozási esély.

A magányosan élők nagyobb eséllyel lehetnek szívbetegek
A magányosan élők nagyobb eséllyel lehetnek szívbetegekboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

De ez még nem minden. Amellett, hogy általánosságban nagyobb eséllyel halnak meg és rövidebb ideig élnek a magányos és elszigetelt emberek, nagyobb valószínűséggel vet véget az életüknek valamilyen betegség, például szív- vagy daganatos betegség.

Egy szociálisan elszigetelt embernek 34 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szívbetegsége, és 24 százalékkal nő annak a veszélye, hogy rákkal fogják diagnosztizálni. Még a magány érzése is 9 százalékkal növelheti annak rizikóját, hogy valaki rákos betegségben fog elhunyni.

Mind az elszigeteltség, mind pedig a magány különösen veszélyes azokra nézve, akik valamilyen krónikus betegségekkel küzdenek.

A tanulmány szerint a társadalmi elszigeteltség a szívbetegek elhalálozását 28 százalékkal, illetve a mellrákban szenvedőkét 51 százalékkal megnöveli.

Ennek ismerete alátámasztja azt is, hogy a krónikus betegségek elleni küzdelemben nagyon fontos szerepe jut az orvosok gyógyításán túl az érzelmi támogatásnak is.

Mit tehetünk a magány ellen?

A magány leküzdéséért azzal tehetjük a legtöbbet, ha keressük másokkal a kapcsolatot
A magány leküzdéséért azzal tehetjük a legtöbbet, ha keressük másokkal a kapcsolatotHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A tanulmány készítői egyszerű, de hatásos tanácsként azt javasolták, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség elkerülése érdekében teremtsünk kapcsolatot más emberekkel. Fogadjuk a barátok hívásait, szervezzünk közös baráti és családi étkezéseket, beszélgetés közben valóban egymásra figyeljünk, valamint, ha módunkban áll, segítsünk másoknak. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra