A Google eldöntötte, te is tapasztalhatod: nincs többé jelszó

GettyImages-1438755162
Olvasási idő kb. 3 perc

Alapvető változások történnek a Google-alapú szolgáltatásokban a napokban, megszűnt a jelszóhasználat.

Az egyre gyakoribbá váló adathalászatra keresett megoldást az óriás internetes szolgáltató, amikor a jelszavak kivezetése mellett döntött. A jelkulcsok az összes felhasználójuk alapértelmezett bejelentkezési módjává váltak. 

Ha mindig is nagy problémát okozott, hogy mi legyen a jelszavad, amiben van szám, kis- és nagybetű, de nincs extra karakter, valamint kellően erős, most örülni fogsz: vége a jelszavak idejének. 

Vége a naptárak hátuljába feljegyzett, fecniken tárolt, vagy éppen bonyolult appokban őrzött jelszavaknak: a Google egyszerűsítette szolgáltatásait, és úgynevezett jelkulcsok segítségével jelentkezhetünk be fiókjainkba.

A jelszavaknak vége

Az egyre gyakoribbá váló adathalászatra keresett megoldást az óriás internetes szolgáltató, amikor a jelszavak kivezetése mellett döntött. A jelkulcsok az összes felhasználójuk alapértelmezett bejelentkezési módjává váltak. 

De mik is ezek a jelkulcsok? A jelszavak adathalászat-ellenálló alternatívái, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy ugyanazokkal a biometrikus adatokkal vagy PIN-kódokkal jelentkezzenek be a fiókokba, mint az eszközeik zárolásának feloldásához szükségesek. 

Ugyan a kétfaktoros hitelesítés adhatott pluszbiztonságot, de az sms-ben vagy e-mailben küldött kódok is egyre kevesebb problémát jelentettek az adattolvajoknak. 

A jelkulcsok biztonságát a jelenlétünk szükségessége adja: ezek ugyanis két részből állnak. Az egyik az alkalmazás vagy a webhely szerverén marad, a másik pedig a felhasználó saját, fizikai eszközén tárolódik, ezzel lehet igazolni, ki a fiók jogos tulajdonosa. Ez azt is szinte lehetetlenné teszi a hackerek számára, hogy távolról hozzáférjenek a fiókokhoz, ugyanis

fizikai hozzáférésre van szükség a felhasználó eszközéhez, illetve a bejelentkezési kísérlet visszaigazolásához.

A Google saját statisztikái szerint a felhasználók 64 százaléka tartja megfelelőnek adatai védelmére ezt az új módszert. 

Tegnap a mega techvállalat bejelentette, hogy végleg átállnak erre a biztonságos módszerre minden felületükön.

„Ez azt jelenti, hogy a következő alkalommal, amikor bejelentkezik Google-fiókjába, megjelenik a jelszó létrehozására és használatára vonatkozó felszólítás, ami leegyszerűsíti a jövőbeni bejelentkezéseket” – mondta Christiaan Brand és Sriram Karra, a Google két termékmenedzsere. „Célunk ugyanaz, mint mindig, alapértelmezés szerint biztonságos technológiát kínálunk önnek, hogy ön a legerősebb biztonságban legyen, de teher nélkül.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek