Elfelejtette a lánya nevét, kiderült, hogy 20 éve daganat nő a testében

GettyImages-1201807327
Olvasási idő kb. 3 perc

A nyugdíjas ápolónő már többször legyőzte a kaszást. Miután napvilágra került, hogy hosszú ideje beteg, megcáfolta az orvosi jóslatokat, és még mindig él és virul.

Az 52 éves Sorrall Dovey esete is azt bizonyítja, hogy ha valamilyen változást érzékelsz magadon, mindenképpen járj utána. Ő kezdetben egyre gyakrabban ismétlődő migrénekre panaszkodott, de orvoshoz már csak akkor fordult, amikor a lányát sem ismerte fel. 

Összekeverte a szavakat, elfelejtette a lányát

Sorrall betegségét 2012-ben diagnosztizálták; egy citrom méretű daganatot találtak a bal szeme fölött. A doktorok valószínűsítették, hogy a közel 8 centiméteres tumor már a 20-as évei óta nőtt anélkül, hogy korábban tüneteket okozott volna.

43 évesen már egyre többször szenvedett migrénes fejfájástól, illetve gyakran zsibbadt a jobb szeme környéke és a keze, és erős nyaki fájdalmak gyötörték.

Sokszor annyira rosszul érezte magát, hogy már az ágyból sem tudott kikelni, ám a legijesztőbb az volt, hogy egyre többször jelentkeztek memóriaproblémái. A legegyszerűbb szavakat is összekeverte, de akadtak olyan kifejezések, amiket teljesen elfelejtett. Idővel 24 éves lányát, Morgant egyre többször keverte össze saját nővérével, Francesszel. Miután ezt már nem hagyhatták figyelmen kívül, az asszony felkereste az orvosát. A daganat nagy részét eltávolították, ám négy évvel később kiújult a betegség. 

Csak négy évet jósoltak neki

A kétgyermekes anya 2017-ben újabb műtéten esett át, és az orvosok csupán négy évet jósoltak neki. Azóta azonban szerencsére nem tért vissza a tumor. Sorrall csodás gyógyulását arra használja, hogy minél többek figyelmét felhívja a megelőzés fontosságára. 

Mielőtt megszületett a diagnózis, már elfelejtette a lányát
Mielőtt megszületett a diagnózis, már elfelejtette a lányátAndrew Brookes / Getty Images Hungary

„Sokkal több kutatásra van szükség, különösen azzal kapcsolatban, hogy mi okozza az agydaganatokat – nyilatkozta.

Aki gyakorta tapasztal problémát a fejével – akár fáj, akár memóriagondjai vannak –, az mindenképpen forduljon orvoshoz, így nem lesz akkora műtétje, mint nekem volt.

Bár a műtét sikerült, és a tumor nem nőtt tovább, Sorrallnek gyakran kell még mindig memóriaproblémákkal megküzdenie, illetve nehezen tud használni olyan modernebb eszközöket, mint például a mobiltelefon.

„Sajnos, ez komoly hatással van édesanyánk önbizalmára – veszi át a szót az asszony lánya, Morgan. Ilyenkor komoly stresszt él át, szinte pánikol, de szerencsére általában ott vagyunk a bátyámmal, hogy segítsünk neki.”

Morgan idén szeptemberben 10 kilométert futott egy sheffieldi sportrendezvényen, hogy felhívja a figyelmet az agydaganat kutatásának fontosságára, illetve hogy pénzt gyűjtsön egy, a betegekkel foglalkozó szervezet számára. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek