Ezért nem elég 24 óra egy napra, ha minden szabályt betartasz

GettyImages-1391271747
Olvasási idő kb. 6 perc

Tegyük a kezünket a szívünkre, van bárki is, aki valaha megszámolta, hányszor rág meg egy falatot, mielőtt lenyeli? Pedig azt mondják, pontosan 16-szor kellene. Ma, amikor már mindenre van egy hasznos életvezetési jó tanács, egy okos know-how, a nap még mindig csak 24 órából áll…

A különböző tudományterületek szakértői hosszas és beható tanulmányozás után megállapítják, mit hogyan, mikor és mennyi ideig optimális végeznünk egészségünk megóvása érdekében. Szomjazzuk is az efféle tudást, mert hát ki ne szeretne hosszabban és egészségesebben élni. De vajon, ha minden javallatnak meg akarnánk felelni, hány órából kellene, hogy álljon egy napunk?

Alvás

Egy felnőtt ideális napi alvásmennyiségét 8 órában szokták meghatározni. Ezt már a Beatrice is megénekelte évtizedekkel ezelőtt, azóta pedig már bizonyára arról is tájékozódtunk, hogy az éjfél előtti alvás regenerál csak igazán, annyira, hogy az éjszakai alvás éjfél előtti szakasza duplán esik latba.

Számoljuk bárhogy is, a napi 8 órának meg kellene lennie.

Sőt, egy tökéletes világban nagyon is tanácsos lenne az ebéd utáni sziesztát, vagyis pihenést, ejtőzést bevezetni. Számoljunk minderre összesen 9 órát.

Az idő nagy kincs, 24 óra egy napra pedig elég kevés…Getty Images Hungary
Az idő nagy kincs, 24 óra egy napra pedig elég kevés…Getty Images Hungaryoonal

Testmozgás

A szakértők azt mondják, az a nap, amelyik sportolás nélkül múlik el, az egészségünk szempontjából kidobott idő. Ez minden bizonnyal így is van, úgyhogy számoljunk egy rövidke mozgásos tevékenységgel, ami mondjuk nettó egy óra. Legyen az futás a közeli parkban vagy egy spinningóra a nem messzi konditeremben. Mire oda jutunk, átöltözünk, utána lezuhanyozunk, visszalényegülünk és hazajutunk, legjobb esetben is, óvatos becsléssel, bruttó 1,5-2 óráról beszélünk. Lehet, hogy nem mindennap iktatunk be ennyi mozgást életünkbe, de azokon a napokon, amikor tényleg sportolunk, ennyivel kell számolnunk.

Eddig elhasználtunk 11-et a 24-ből.

Higiénia

Kezet mosni nem szabad ám csak úgy hanyagul, pikk-pakk letudva a dolgot. A kívánt hatás eléréséhez nemcsak a kézmosás erőssége és segédeszközei tudományosan meghatározottak, de valójában annak ideje is. Ez 20 másodperc alkalmanként. Mikor alkalmazzuk? Tegyük fel, hogy étkezések előtt, valahová megérkezvén, illetve mosdóhasználat után mindenképp élünk a kézmosás hagyományával. Ha elfogadjuk a fentieket, akkor ez legalább napi 10-12 alkalom, vagyis

a kézmosással töltött napi bruttó idő még így is csak 5 perc, tehát nem ezen érdemes spórolni.

Helyesen dörzsölve legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás
Helyesen dörzsölve legalább 20 másodpercig tartson a kézmosásChakrapong Worathat / EyeEm / Getty Images Hungary

A tisztálkodás egyéb formáinak is ildomos némi időt szentelni.

Kultúrkörünkben a fürdés és zuhanyzás is napi rutin, az erre szánt idő legyen, mondjuk, 15 perc. Egy komolyabb hajkorona meg- vagy beszárítása hölgyeknél, urak esetében a napi borotválkozás már jócskán hozzá tud tenni ehhez a számhoz, úgy már biztosan töltünk fél órát a fürdőben. A smink, a manikűr és a pedikűr szintén hosszú perceket tehet ki, de talán nem olyan gyakran ismétlendők, mint a fogmosás: a szakemberek legalább 2, de inkább 3 perc dörzsölést javasolnak, főleg, ha kézi fogkefével végezzük, napi háromszor. Emellett pedig szorgalmazzák a fogselyem étkezések utáni használatát is. Az előkészületekkel együtt (hol a fogkefém, ki tette el a fogkrémet, hogy van ez már megint kinyomva, miért nincs rajta kupak, beszáradt stb.) legalább napi 15 perc, vagyis a fürdőszobában is biztosan el kellene töltenünk egy órát, ezzel pedig matematikailag elment a nap fele: 12 a 24-ből.

Táplálkozás

Ismert tény és javallat, hogy a reggeli étkezés legyen a legtartalmasabb. Egy bajnokok reggelije az ébredés után, nem emészthetetlen gyorsasággal, hanem egészséges tempóban, falatonként 16-szori rágással, mondjuk fél óra. Az ebéd már inkább csak 20 perc a kantinban. A vacsora, ha a család szerencsés esetben összegyűlik, és kis társalgás is jár vele, biztosan beletelik 30 percbe. 

Igen ám, de a tudomány ismerői arra buzdítanak, legjobb lenne ötször étkezni egy nap, vagyis minimum 2-2,5 óra szánható az étkezésekre,

és akkor még nem mi görnyedtünk az edény fölött főzőcskézés közben, és a mosogatásra sem számoltunk időt. Így is 14,5 óra ment már el a napunkból.

Persze vannak a bravúros időspóroló autóban borotválkozó vagy ebédelő mágusok
Persze vannak a bravúros időspóroló autóban borotválkozó vagy ebédelő mágusokSolStock / Getty Images Hungary

Autóvezetés

Ez nem játék! Ezért minden alkalommal, autóba üléskor, a vezetési manőver megkezdése előtt, de legalább naponta egyszer szemrevételezéssel ellenőrizni tanácsos az alábbiakat – figyelmeztetnek a szakértők:

  • első és hátsó rendszámtáblák stabilan a helyükön,
  • gumiabroncsok állapota kielégítő,
  • világító és fényjelző berendezések működnek (helyzetjelző, tompított fényszóró, távolsági fényszóró, irányjelző, tolató-, féklámpa)
  • kormányberendezés rendben,
  • fékberendezés kifogástalan.

Vagyis, rohanás a kocsihoz, gyakran azért, mert tömegközlekedéssel menni nincs idő. Egyszer alaposan körbejárjuk az autót, beülés és a fentiek végigpróbálgatása magunk és a közlekedésben részt vevő utastársaink testi épsége érdekében. Így is kell lennie! Ez napi 2 alkalommal akár 10 perc is meg lehet, de a dugóban ácsorgás csak ezen felül következik majd.

Tehát, ha 24 óra egy nap…

Cirka 15-16 óra ment el a napból. Ha 8 órás állásunk van (ami szinte szerencsés eset), akkor is lassan 24 óránál tartunk, anélkül, hogy a felkelés előtti nyújtózkodásra, a szekrény előtti dilemmákra, a mosogatásra, takarításra, főzésre, a bevásárlás örömeire időt számoltunk volna, de ennél sokkal szomorúbb, hogy a család, a gyerekek, a barátok és az énidő sincs így benne. Ugye, hogy 24 óra tényleg nem elég semmire sem?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek