ALAPKONYHA

Kánikulai recepttár levestől a desszertig

Katucikonyha 2015. július 6., hétfő 20:13

Összegyűjtöttünk egy csokorra való gyors és egyszerű receptet, amikkel nem kell sokat bajlódnia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi luxus: banános-nutellás kalácsfelfújt

Katucikonyha 2015. július 5., vasárnap 09:40

A klasszikus banán-nutella páros ezúttal egy szikkadt kalácsot keltett új életre. A kalóriákat most inkább ne számoljuk, valószínűleg sokmillió van egyetlen adagban is, viszont tényleg nagyon finom.

Ha szikkadt kiflije és baracklekvárja van otthon, készíthet belőle kiflifelfújtat is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a ropogós kovászos uborka, lépésről lépésre

Primilla 2015. július 4., szombat 19:01

A kovászos uborkának úgy állunk neki, hogy megnézzük az időjárás-jelentést. Ha a következő 72 órára meleg, napos időt mond 30 fok körüli hőmérséklettel, akkor itt az idő, hajrá! Leírjuk lépésről lépésre, hogy hogyan kell csinálni, nem ördögösség, ha betartja, biztosan sikerülni fog.

A szabadföldi uborka persze jobb, de ínyenc legyen a talpán, aki kovászolt formában is meg tudja különböztetni a napon érettet a fóliás társától.

Ebéd. Nyáron ez így oké.
Ebéd. Nyáron ez így oké.
Fotó: Primilla

A szabadföldi uborka persze jobb, de ínyenc legyen a talpán, aki kovászolt formában is meg tudja különböztetni a napon érettet a fóliás társától. 

Egy 5 literes üvegbe körülbelül 2,5 kg uborka fér. A kovászolni való uborka 10 centi hosszúságnál és 3 centi átmérőnél kezdődik, az alatti méret a csemegeuborka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: ribizlis-mandulás kocka

Piszke 2015. július 3., péntek 09:55

Mandula, vaníliás puding és savanykás ribizli. Kell ennél több egy gyors és könnyű nyári sütihez? Amíg a vajas­mandulás könnyű piskóta sül, előkészíthetjük a gyümölcsöt és a krém hozzávalóit, és ha már kicsit kihűlt a tészta, már lehet is főzni a pudingot és megszórni a savanykás ribizlivel.

DSC 0076
Fotó: Piszke

Készíthetjük málnával, később áfonyával, vagy felezett sárgabarackkal, és akkor "tükörtojássütivel" kápráztathatjuk el a tíz év alattiakat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzött már önnek miniatűr animált séf?

Menő/Ciki

Divany.hu 2015. július 2., csütörtök 19:16

A Le Petit Chef nevű új, 3Dprojektjében Antoon Verbeeck and Filip Sterckx animációja főzi a vendégeknek a vacsorát, nem is akárhogyan.

Az asztalra vetített 3D animációban a kis szakács először grillsütővé változtatja a tányért, aztán feldobálja a hús mellé a többi hozzávalót, a brokkolit például láncfűrésszel kell kivágnia, sőt még egy léggyel is megküzd, hogy megmentse a kaját. Pechjére sajnos aprócska benzinkannája belepottyan a grillbe, amiből kisebb katasztrófa lesz, de a vendégek így is megtapsolják a produkciót.

Jópofa dolog vicces animációt nézni az igazi vacsora megérkezte előtt, még akkor is, ha a rajzolt séf nem mindig van a helyzet magaslatán?

Önök el tudják képzelni, hogy iyen kis mókákkal szórakoztassák a vendégeket az éttermekben? Vagy egyszer ugyan vicces, de aztán már kit érdekel?
 
Ha szívesen lennének az apró szakács vendégei, nyomják a menőt. Ha viszont hüyeség az egész, szavazzanak a cikire!
753 szavazat 920 szavazat

Könnyű nyári ebéd: grillezett cukkini fetával

Katucikonyha 2015. július 1., szerda 08:38

Lassan beköszönt a cukkini szezonja is, és fillérekért dobálják majd utánunk a piacon. Ezúttal 15 perces ebédet rittyentettünk belőle, ami persze nagyobb lakománál vagy grillezésnél lehet a vegetáriánus fogás, vagy épp előétel/köret is.

A pár perc alatt meggrillezett cukkini szeletek alá friss bébispenót, paradicsom és olajbogyó került. Semmi extra öntet, csak egy pár csepp olívaolaj és citromlé egészíti ki. A tetejére pedig jöhet a sós, ízes feta.

+ 1 tipp: ha van fűszerekkel ízesített olívaolaja, és nem tudja, mire használja, próbálja ki ehhez, nem is kell több fűszer a cukkininek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kenyér, ami görögdinnye

Menő/Ciki

mzd 2015. június 30., kedd 10:44

Érdekes mutációba futottunk bele a Designtaxi oldalán. A kocka alakú görögdinnye Japánból indult hódító útjára, azonban ha nincsen pénze rá vagy nem talált olyan helyet, ahonnan beszerezheti, akkor van egy jó hírünk: itt a Tajvanról származó, dinnyére hasonlító toast kenyér! Mivel még nem nagyon futottunk bele magyar elnevezésbe, ezért önkényesen dinnyérnek neveztük el.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1367 szavazat 1319 szavazat

Végre megtudhatja, melyik a legjobb enyhe ásványvíz!

Tuna Judit 2015. június 29., hétfő 13:52

Sokan nem értik, hogy miért jó enyhén szénsavas vizet inni, ők valószínűleg nem is fogják érteni ezt a tesztet. Akik viszont szintén fanatikusak, azoknak nagyon hasznos lesz. „A legnagyobb baj ezekkel a vizekkel, hogy nem nagyon lehet őket félliteres kiszerelésben kapni, így ha beülök valahova ismerősökkel, mindig kérek egy szénsavas és egy mentes vizet is, aztán jól összeöntöm a kettőt. Így kapok a zöld kupakoshoz hasonlót - mondta egyik kollégám, aki rajong a zöld kupakos vízért. 

Van értelme az „enyhe” ásványvíznek?

  • 553
    Köszi, csapvizet kérek!
  • 1230
    Most vagy szénsavas legyen, vagy mentes, de a köztes az elég béna.
  • 1727
    Engem senki nem ért meg!

Aztán persze ott van a másik oldal, akinek hiába magyarázná az „enyherajongó”, hogy mennyire jó az alig szénsavas víz, a dark side sosem értené a lényegét: „Soha nem értettem ki és miért vesz enyhe vizet. Nekem ez mindig teljesen vállalhatatlan problémának tűnt, hiszen ha nem szereti a szénsavasat, akkor ne vegyen szénsavasat. Ez olyan, mintha azt mondanám vendégségben, hogy nekem sajnos túl forró a leves, jó lenne ha főznének egy másikat. Vidéki vagyok, nálunk az emberek várnak nagyjából 3-5 percet, addig kimegy belőle egy csomó szénsav, vagy egyszerűen nem isznak szénsavasat, ha nem szeretik, ez ilyen egyszerű. Ezek az enyhe vizek tök olyanok, mint amilyennek elképzeltem: állott szénsavas víz.”

Igaza van?

  • 686
    Vidéken tudják mi a módi!
  • 426
    :(
  • 738
    Különcnek lenni jó, na és?!

A vizeket nem tudományos módszer alapján vizsgáltuk, bár megkérdeztük a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetséget arról, hogy mitől lesz enyhe egy víz: „Az ásványvizekre érvényes jogszabály (65/2004. IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet) nem tartalmaz a szénsav tartalomra vonatkozó előírást, csak annyit, hogy a címkén utalni kell a szénsavtartalomra. A vonatkozó uniós jogszabály átvételével készült rendelet hatályba lépése előtt magyar szabvány határozta meg az ásványvizekre vonatkozó előírásokat. Ez a szabvány tartalmazta azt, hogy a szénsavval dúsított, illetve a szénsavval enyhén dúsított ásványvíznek mennyi szén-dioxidot (szénsav a vízben oldott szén-dioxid) kell tartalmaznia. Ez az előírás már nem érvényes, de a gyártók jelenleg is ennek alapján készítik termékeiket, tehát kb. annyi szén-dioxidot tartalmaznak, mint amennyit a korábbi szabvány meghatározott.” - tudtuk meg dr. Bikfalvi Istvánnétól, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkárától.

Plusz, megkérdeztük az egyik legnagyobb hazai ásványgyártót is a témában: „Az enyhén szénsavas vizekre nincs pontos definíció. Általában az tekinthető enyhén szénsavas víznek, amelyben már érezhető szénsavtartalom van. A Szentkirályi gyakorlatában a 3 g/l szénsavmennyiséget tekintjük irányadónak a saját enyhén szénsavas termékünk tekintetében, erre törekszünk gyártáskor.” mondta el a Díványnak Dr. Németh József, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. minőségbiztosítási igazgatója.

Nos, ami fontos volt a teszten: melyik víz állja meg a helyét az enyhe – tehát szénsavas, de nem erősen buborékos – vizek között. Ami a legtöbb víznél feltűnt, hogy nagyon hamar kimegy belőlük a szénsav, és utána meg olyan ízük lesz, mintha már napok óta érleltük volna őket egy pohárban az asztalon. Pedig valamennyi palackot közvetlenül a teszt előtt nyitottuk ki, és a kóstolással sem vártunk.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, rengeteg termék végzett a középmezőnyben, és kettő volt igazán kellemes élmény. Ha ön is bizonytalan volt benne, hogy melyik a legjobb közepesen szénsavas víz, most megtudhatja a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

Ötvös Zsuzsanna 2015. június 28., vasárnap 16:33

Az angolszász eredetű crumble vagy morzsasüti igazi nyári jolly joker: bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, a ropogós morzsát pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük. A roppanós morzsaréteget most zabpehellyel készítettük: egyrészt így extra ropogós lesz a morzsánk, másrészt pedig egy egészségesebb süti lesz a végeredmény, mintha csak sima finomliszttel készítettük volna.

Már tavaly is szerepelt egy ribizlis változat a nyári kedvenceink között, most viszont – ha már szezonja van – cseresznyével készült: az érett, lédús cseresznyét fahéjjal fűszereztük, és egy kevés balzsamecettel tettük pikánssá. A balzsamecettől nem szabad félni, nagyon jót tesz többek között a piros bogyós gyümölcsökkel: a savassága szépen felerősíti a gyümölcsösségüket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi dőzs: ricottás palacsinta

Katucikonyha 2015. június 28., vasárnap 09:06

Igazi kényeztető étel, épp olyan, mintha egy könnyű, túrós piskóta és a palacsinta keveréke lenne. Ízesítsük jó sok vaníliával és citromhéjjal. Tálaláshoz pedig szórjuk meg rengeteg friss gyümölccsel!

Reggelire, uzsonnára, de akár desszertnek is szívesen ajánlom. Az alaprecept Nigella Lawsontól származik, de érdemes felturbózni a túróhoz illő fűszerekkel. A ricotta sokkal krémesebb és más jellegű, mint a mi túrónk, így a helyettesítését nem javaslom. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nagyi kókuszos tekercse

Piszke 2015. június 26., péntek 15:50

Lehet, hogy a kókusztekercs nem is nagyisüti, hiszen ilyet készít mindenki anyukája... Szerintem kevés olyan család van, ahol ne lenne az asztalon évente egyszer-kétszer valamilyen ünnep ürügyén, vagy csak úgy. Mindenki szereti, nagyon kiadós, ráadásul sütni sem kell. Éppen ezért sok családnak megvan a saját, tutibiztos, könnybelábadós-nosztalgikus receptje, az Egyetlen és Legjobb Kókusztekercs.

DSC 0082
Fotó: Piszke

Nálunk ez az, erősen redukálva a cukrot, rummal, kávéval – és ez már az unokák újítása: a szigorúan vajas krémben kókusztejporral. Két 30 centi hosszú tekercs lesz belőle, és bár a vajas krém kevésnek tűnik az összeállításkor, elég ütős darab, ezért fél centinél vastagabb szeletek nem is kellenek belőle. Kókusztejport nagyobb hiperekben, ázsiai boltokban, delikáteszekben találunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: mézes-mustáros csirkecombok

Katucikonyha 2015. június 25., csütörtök 11:17

A szép, nagy csirkecombok finom mézes-mustáros pácot kapnak, pihennek kicsit a hűtőben, és már süthetjük is az ízes, ragacsos húst.

Előző este is bepácolhatjuk, sőt be is készíthetjük a tepsibe, így délelőtt csak gyorsan meg kell sütnünk. Igazi kényelmes kaja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jogásztorta, azaz kávékrémes diótorta

Ötvös Zsuzsanna 2015. június 24., szerda 13:30

Ameddig még tart a nyári tél, neki lehet megint állni az izmosabb desszerteknek, úgyis jó egy kicsit bekapcsolni a sütőt. Ez egy igazi békebeli nagyisüti: a receptjét még az édesanyám tanulta az ő nagymamájától, és mind a mai napig gyakran süti különféle nagy családi ünnepekre.

Nem bonyolult elkészíteni, cserébe jó kiadós torta lesz a végeredmény: egy nagyon diós piskótát sütünk, amihez főzött kávés-vajas krémet készítünk. Dió- és kávérajongóknak telitalálat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: kutyakaja vagy felvágott?

mzd 2015. június 23., kedd 09:14

Sokszor csodálkoztunk a száraz és nedves kutyatápok, valamint a felvágottak csomagolásait elnézve azon, hogy kizárólag az összetevők alapján bizony nehezen tudnánk megállapítani, hogy állatnak vagy embernek szánt termékről van-e szó.

Éppen ezért arra gondoltunk, teszteljük önöket: kiválasztottunk 11 terméket, azoknak listáztuk az összetevőit (a kutyakaják esetében egy kivételével a Zooplus, az élelmiszereknél pedig a Tesco bevásárlós oldalát hívtuk segítségül), önnek pedig ki kell találnia, hogy melyikről van szó. Eleve sokkoló, hogy még egy ilyen egyszerű étel is 15-20 összetevőt tartalmaz, de azzal is szomorú szembesülni, hogy sokszor a kutyák sokkal minőségibb terméket kapnak, mint mi. A kvíz kitöltése után az egyes feladványokhoz odaírtuk, milyen felvágottról vagy kutyaeledelről van szó.

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Ízesített sörök tesztje: a legdrágább a legjobb, ilyen is van!

Tuna Judit 2015. június 22., hétfő 11:59

Miután a Sörfesztiválon kedvet kaptunk az ízesített sörökhöz – na meg ugye, a szezonjuk is most van –, teszteltük a dobozos, nem kézműves ízesített söröket. Sajnos nem fért be a kóstolóba az összes kapható íz, de a márkákat azért próbáltuk teljesen lefedni. 

A söröket nem tudományos alapon vizsgáltuk: az ízre mentünk, és a szénsavasság is fontos szempont volt. 

Az alkoholos italokat jéghidegre hűtöttük, és bár műanyag pohárból ittuk őket, de hát egy fesztiválon sincs ez másképp, szóval nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget.

Összesen 9 terméket kóstoltunk, a legtöbb terméknél sikerült kitalálni, hogy milyen aromát adtak hozzá, ami már fél siker, úgyhogy ha a végeredménytől nem is, erről már igazán jól érezhettük magunkat.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok középmezőnyös született, igazán jó viszont csak egy. Egyébként is, állítólag az ízesített sörök nem is sörök - mondják ezt a nagy sörösök, és annyiból lehet igazuk, hogy a nyertes nagy fölénnyel tényleg a legsörszerűbb lett. Most megnézheti, melyikkel jár a legjobban, aztán írja meg nekünk, hogy igazunk volt-e!

Tényleg, egy ciderteszt?

  • 4069
    Jöhet!!!!!!!!
  • 915
    Az ízesített söröket is csak a csajom miatt olvasom el.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Házicuki: vaníliafagylalt eperörvénnyel

Ötvös Zsuzsanna 2015. június 21., vasárnap 15:39

A nyári hőségben, amikor a sütőt már nincs kedvünk bekapcsolni, érdemes inkább házi fagyikkal kísérletezni. Most egy igazi alapreceptet hoztunk, méghozzá a vaníliafagyi receptjét, amelyet számtalan módon lehet variálni.

Márványozhatjuk különböző lekvárokkal vagy akár karamellszósszal, keverhetünk bele durvára vágott, pirított magokat (pl. diót, mogyorót, pisztáciát), kekszdarabokat a kedvenc kekszünkből, felturbózhatjuk egy kis tojáslikőrrel, vagy tálalhatjuk akár sütemények (pl. karamellizált almatorta, morzsasüti) mellé is.

Ha pedig olvasztott csokoládét csurgatunk bele, sztracsatella fagyit kapunk. Most eperlekvárral márványoztuk, így ízében a népszerű gyorsétterem-lánc eperöntetes fagyijára hajaz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári villámgyors hamis-pizza

Katucikonyha 2015. június 20., szombat 11:45

Nyáron gyakran nem szívesen melegítem fel 250 fokosra a sütőt egy pizza kedvéért, és őszintén szólva tésztát dagasztani sincs kedvem. Ezért ilyenkor nem a hagyományos pizzareceptemet vetem be, hanem bolti alapanyagokból sütök pillanatok alatt egy vékony, hamis pizzát.

Ilyenkor akár a szósz is lehet bolti, hiszen ha tésztát dagasztani nincs kedvem, nyilván paradicsomszószt főzni sem. A nem kis mennyiségű tavalyi házi készítésűből pedig hónapokkal ezelőtt kifogytam. Szóval, ha bolti üveges szószt választok, mindig megnézem, mit tartalmaz. Adalékmentes, lehetőleg bio alapanyagokból készülőt keresek.

De az igazi csalás a tésztában van! Készen kapható tortilla lapokat vásárolok, ez vékony, jó ropogós, és ugyebár már készen van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: sült vaníliapuding, rumos cseresznyével

Piszke 2015. június 19., péntek 11:00

Ez a szuperegyszerű és mégis rafináltan finom édesség valójában egy puding, ha puding alatt nem a zacskós-főzős-aromás-színezékes verziókat értjük – mert ennek a desszertnek semmi köze hozzájuk. Tökéletes példája annak, hogy néhány alap hozzávalóból, ha azok jó minőségűek, milyen egyszerűen lehet emlékezetes édességet készíteni. A cseresznye lassan elárasztja a piacokat, de eperrel, meggyel, málnával is érdemes kipróbálni.

DSC 0044(1)
Fotó: Piszke

Ha csak 30%-os zsírtartalmú tejszínhez jutunk, a 2 tojáshoz tegyünk még egy tojássárgáját, hogy biztosan kössön a sodónk.

Ha valaki ennél sütisebb cseresznyés sütire vágyik, süssön egy ilyen cseresznyés-mogyorós pitét, forrón egy gombóc hideg vaníliafagyival biztos sikere lesz. Ha pedig további pudingötletek hiányoznak, itt van még néhány:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három hozzávaló: sajttal töltött csirkecombok sonkában

Katucikonyha 2015. június 18., csütörtök 14:41

Szeretjük az egyszerűen és gyorsan elkészülő ételeket. Ez pedig pont ilyen. Mivel nagyon kevés hozzávaló kell, a lényeg, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk hozzá!

sonkás csirke 1

Sajtból érdemes keményet választani, ez nem folyik ki rögtön a húsból. Tálaljuk jó sok salátával!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zselékotonos sűrített tejre izgul a világ

etelka 2015. június 17., szerda 14:33

Egy gusztustalan, hájas ember champagne-t kortyolgat egy étteremben, kicsit fintorog, jobbra számított, a Moët & Chandon helyett valami mást kapott. Máris utálja a néző Andy Haylert, pedig még semmi nem történt.

A Foodies - Világevők című dokumentumfilm azt mutatja be, hogy hogyan élnek azok a bloggerek, akik az ételekről és éttermekről írnak, és ezért hajlandóak az egész földet beutazni. Öt ember, mindenki más indittatásból és pénzből repked és vonatozik, néha csak és kizárólag azért, hogy megkóstolja az adott éttermet. a thai, angol, amerikai bloggerek életének egy részét követhetjük nyomon. Olyan bloggerekét, akiknek az a foglalkozása, hogy menő helyeken drága dolgokat esznek.

A legizgalmasabbak talán az ételek és az éttermek, de a svéd stábnak érezhetően nem sikerült bemutatnia, mitől van ennyire véleményformáló szerepe ezeknek az embereknek, mit gondolnak róluk a szakácsok, és meg lehet-e élni ebből a tevékenységből? 

Ráadásul a fordítás nem a legsikeresebb, egy szaklektor nem ártott volna, néha ordító híbák tünnek fel a filmben, amit a gasztromániás közönség vélhetően pont egy pillanat alatt szúr majd ki. A film nem több, mint egy rosszabbul sikerült gasztrokörkép a csillagos éttermekről, többször ismételt felvételekkel, mintha kevés lett volna a képanyag.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Próbálta már a norvég hot dogot?

mzd 2015. június 16., kedd 09:50

Azt htte, a hot dog megáll ott, hogy egy kiflibe virslit tesz és nyom rá mustárt? A FoodRepublic oldalán bukkantunk rá egy érdekes infografikára, ami azt mutatja be, hogyan is néz ki ez az étel más országokban vagy városokban – legyen szó New York hagymás verziójáról vagy a japánok polip alakú virslijéről.

A miénk leginkább a cseh változhathoz hasonlít, de érdekes lehet még a norvégoké is: ők tortillába csavarják a húst. Azon pedig ugye nem lepődik meg, hogy a franciák bagett formájában fogyasztják? Kattintson a lenti képre és nézze meg a másik 31 hot dogot is!

clk
Fotó: FoodRepublic
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

3 in 1 kávék: teszt meglepetéssel

Tuna Judit 2015. június 15., hétfő 09:06

A legszomorúbb céges levelek, mindig olyan tárgyat kapnak, mint: "még mindig rossz a kóla automata", "elvitték a Túró Rudi automatát, és nem hozzák vissza", vagy a "SOHA nem volt közös tej". De a legborzasztóbb, amitől mindenki retteg: "elfogyott a kávé".

Ilyen vészesetekre mindig jól jön az instant kávé, azon belül pedig kényelmeseknek a 3 az 1-ben verzió. Eddig fogalmunk sem volt róla, hogy éppen az egyik legdrágábbat vettük, ami ráadásul nem is annyira jó  legalábbis a mostani teszt után már bizton állíthatjuk ezt. Számunkra is meglepő lett a végeredmény és bár most már tudjuk, hogy melyiket érdemes megvenni tűzoltásra, azért nagyon bízunk benne, hogy többször adódik lehetőségünk a cégest inni, mint a 3 az 1-ben változatot. 

A kávékat nem tudományos alapon vizsgáltuk, egyszerű átlag ember módjára kortyolgattuk őket, ahogyan egy több gyermekes anya teszi reggel, vagy ahogyan egy „alig bírok felkelni” típus inná. Szóval leginkább az ízre mentünk rá, na meg nyilván az is fontos volt, hogy rádőlünk-e a klaviatúrára miután felhörpintjük a kávét, vagy lazán kihúzunk még egy órát fejbólintás nélkül.

A kóstolón nyolc különböző cég termékét ittuk, volt közöttük mindenki által ismert, és természetesen a kevésbé ismert instant kávék kategóriából is felsorakoztattunk néhányat. A maximálisan elérhető pontszám a 20 volt, egy fekete meg is közelítette (tulajdonképpen nagy fellélegzés volt ez az egy, az azonnal iható kávék birodalmában), a többi meg megmaradt a lötyike szintjén.

Azért valljuk be őszintén, ezek meg sem közelítik azt az élményt, amit egy igazi jó kávé nyújt. Arról már nem is beszélve, hogy a kis tasakok tartalmának legalább 30, de inkább 50 százaléka cukor, a többi a tejpor és a kávé keveréke. 

Innen üzennénk a kávéporok gyártóinak, hogy lenne piaci igény valóban cukormentes 2in1 tejeskávéra! Mert a 2 az 1-ben kategória létezik, csak azt nem tudjuk minek, ugyanúgy cukor (néha különböző álneveken, mint pl a glükózszirup), tejpor és kávé van azokban is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaszország szervez ingyenes főzőtanfolyamot a magyar séfeknek

Becca 2015. június 14., vasárnap 14:58

Alighanem már az olaszok is végtelenül égőnek találták, ami mifelénk "olasz" konyha néven fut, ugyanis az  Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében ingyenes főzőtanfolyamra invitálták a fővárosi olasz éttermek séfjeit. Az egyik alkalomra minket is beengedtek, mi meg elmentünk, hátha amatőrök is magukra szednek valamit a tudásból...

A séf, Riccardo Benvenuti olyan turbótempóban pakolgatta az ételeket és serpenyőket, és annyi apró praktikával villantott állandóan, hogy nehéz volt követni éppen mit is csinál. Ámbár mi nem vagyunk séfek, szóval reméljük, hogy az ott ücsörgő célközönség játszva kiigazodott a történéseken.

A következő ételek voltak terítéken amikor ott jártunk:

  • Pappa al pomodoro bivalymozzarellahabbal (ez lenne a mozzarellakrém)
  • Csirkemájpástétom, mezei zöldsalátával és focaccia-val  
  • Márna livornói módra
  • Csokoládé fagylalt fehércsokis öntettel, Vinsanto zselével és cantucci morzsával

Ezek mind Umbria tartománybeli jellegzetes étkek – és bár itthon nem könnyű friss márnát, illetve Vinsanto bort beszerezni – azért nem is lehetetlen. 

A tanfolyamon Észak-, Közép-, és Dél-Olaszország különböző régióinak a receptjei kerültek elő, minden nap más, azzal a céllal, hogy ezeknek a területeknek a legfontosabb kulináris jellegzetességeit mutassa be a séf.
 
„Célunk az alapanyagok optimális felhasználásának elősegítése, és az olasz étkezési kultúra bemutatása a lehető leghatásosabb módon, ragaszkodva a hagyományokhoz.” – mondta el a Díványnak Enrico Barbieri, az Italian Trade Agency (ICE) igazgatója. Vagyis diplomatanyelven azt mondta: "hasznájatok már légyszi normális alapanyagokat, és csináljatok belőle jó kajákat!"

Minket leginkább a mozzarellakrém csigázott fel – ennek elkészítsét megosztjuk önökkel is, továbbá a kezünkbe nyomtak egy receptfüzetet, amiből beszereztünk egy olyan rendhagyó tiramisu receptet, amit tuti, hogy még sosem próbált! Annyira rendhagyó a recept, hogy az általunk megkérdezett, világlátott olasz asszony szemöldöke magasra szaladt a láttán. De virágozzék ezer virág, ne rajtunk múljon. (Ha mégis kicsit hagyományosabbra vágyik, itt egy szintén olasz eredetű, konformista változat.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedvenc italaink kánikula idején

Katucikonyha 2015. június 13., szombat 19:37

Odakint tikkasztó a hőség, és mi másra sem vágyunk, mint hogy felhajtsunk egy jó nagy pohár hűsítőt. Összeszedtünk hát egy csokorra való ötletet, hogy mivel hűtse le magát a kánikulában. 

Ízesített víz

Talán az egyik legjobb választás lehet. A víz a legfontosabb folyadék, amit be kell vinnünk a szervezetünkbe, de nem kell feltétlenül unalmasnak és ízetlennek lennie. A cukrot mindenképpen hagyjuk el belőle, a plusz kalória nem hiányzik, viszont ízesíthetjük bátran!

A zöldfűszer-gyümölcs kombinációk a kedvenceim. Eper-bazsalikom, menta-citrom, citromfű-málna, lime-gyömbér-menta, uborka és még sorolhatnánk. Csak bele kell dobálnunk a kancsóba, mehet mellé jégkocka, és sok víz. Olyan kevés macera van vele, hogy ezért tényleg nem érdemes méregdrágán ízesített vizet vennie, ráadásul látványnak sem utolsó.

Ízesítse a jégkockát is! A jégbe is nyugodtan tehetünk gyümölcsöt, sőt gyümölcspüréket, fűszereket is, igazán frissítő lesz, ahogy beleolvad az italunkba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sörfesztivál emberkísérlettel

Becca 2015. június 13., szombat 11:31

Kinéztünk a Sörfesztiválra a Budai Várba és kipróbáltuk, hogy okoz-e rosszullétet, vagy rossz közérzetet pár jéghideg sör legurítása a 35 fokos hőségben. És ha ezt az emberkísérletet nagy nehezen magunkra vállaltuk, és már úgyis a helyszínen voltunk, megnéztük milyen különlegességeket lehet idén kóstolni, plusz az árak is eléggé érdekeltek minket.

Amiben egyetértettünk fotós kollégámmal: nagyon jó a hangulata ezeknek a fesztiváloknak, csak valahogy azt nem sikerült megértenünk, hogy miért kell  az egyébként kocsmákban/bárokban nagyjából reális áron kínált italokat  a fesztiválon duplaáron kínálni az újdonságra szomjas népnek.

Azt még talán valahogy elfogadjuk, hogy van belépő, hiszen a kitelepülő standoknak nem kevés pénzt kell perkálni a területért, szóval ezt valamin be kell hozni, de azt semmiképpen sem tartjuk jó üzletpolitikának, hogy horribilis áron lehet csak iszogatni, egy-két kortyos kóstolómennyiség pedig nincs.

Nézegesse meg a fotókat amiket a fesztiválon lőttünk, ott talál árakat, illetve, hogy milyen cégek képviseltetik magukat a rendezvényen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés