ALAPKONYHA

Tejhabteszt: brutális rajt-cél győzelem

2014. augusztus 18., hétfő 11:39

Szerettünk volna tejhab-tesztet csinálni, vagyis megnézni, melyik tej mennyire habosítható. Talán nem tűnik túl nagy kérdésnek, de egyre többen vagyunk, akik szeretjük otthon egy kis tejhabbal megfejelni a kávét, és sokszor kellett csalódnunk, mert ez vagy az a tej nem volt hajlandó közreműködni.

Szokásos szerkesztőségi vaktesztünktől eltérően most két barista segítségével szermrevételeztük a tejeket hab szempontjából. A Madal kávézóba költöztünk be egy délelőttre, és számos, mindenhol elérthető tejjel kezdtünk kisérletezni, plusz megtoldottuk a felhozatalt néhány extrával.

A tejeket a két szakember vakon tesztelte, volt amit vissza is kóstoltattunk velük. Első felismerés, hogy egy jó barista azonnal felismeri, hogy a tej nyers, ESL vagy UHT technológiával tartósított. A második, hogy a hab minősége nem követi sem az árat sem a zsírtartalmat.

A baristák profi gépet használtak, de házilag is teljesen jó tejhabot lehet készíteni, ha az ember beruház egy 2000 forintos french pressre, de ha van gőzőlő a kávéfőzőn, az is tökéletes. A Madalban Etyeki tejet használnak, hosszas próbálkozás után választották ki ezt a termelőt. Az állandó minőség miatt döntöttek mellettük, de lelkesen vágtunk bele a tesztbe.

Tejek és tartósításuk - egy kis elmélet

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint létezik nyers tej, pasztőrözött tej, magas hőmérsékleten hőkezelt tej (ESL) és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) egyaránt.

A pasztörözés során 71,7 Celsius hőmérsékleten 15 másodpercig vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint hőkezelik a tejet, majd a legrövidebb időn belül legalább 6 °C-ra hűtik le azt.

A magas hőmérsékleten való hőkezelés során legfeljebb 100 °C hőmérsékletre melegítik a tejet, majd lehűtik azt.

Az UHT tej gyártása során legalább 135 °C hőmérsékleten legalább 1 másodpercig hőkezelik a tejet, majd szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan csomagoltak. Létezik sterilezett tej is  amelyet hermetikusan zárt, megfelelően hőállócsomagolásban 115 °C hőmérsékleten 15-30 perces hőntartással hőkezelnek, majd szobahőmérsékletre hűtenek.

Lássuk az eredményeket!

A leggyengébbtől a legjobbig rendeztünk, ha pedig nem érdekli a szöveg, alul találja a végeredményt.

1 pontosak klubja

Milk - Szlovákia

A Milk nevű tejnek még gyártója sem igen van, a vonalkód alapján Szlovákiában csomagolták, az ára pedig igen baráti, 200 forint volt a kisboltban.

"Egyszerűen felejtős. Tejhabja szétesik, alkalmatlan habkészítésre, furcsán viselkedett, és az íze sem jó" - vélte a profi, így mindössze 1 pontot kapott.

Lactel Mleko - Lactel

A Lactel cég terméke nagyon vékony, nagyon híg, nagyon semmilyen - ezért mindössze 1 pont járt neki.

Fuchs tej - Fuchs Imre őstermelő

Sikerült nyers tejet szerezni, amin 4-5 cm vastagon állt a tejszín, és ízre is fantasztikus volt. Sokat várunk tőle, mivel a Fuchs ivójoghurtoknál például kevés jobbat kóstoltunk valaha. A szakértők mégsem voltak elájulva tőle - legalábbis a habképzési lehetőségtől. Mepróbálták szobahőmérsékleten és hidegen is, ennek ellenére nem voltak belőle képes habot csinálni, amit ők is fájlaltak, hiszen ízre szerintük is nagyon jó volt a tej. Ezért kapott mindössze 1 pontot, de ha valaki nem habnak akarja, akkor rohanjon vásárolni.

A 2 pontosok klubja

Riska tej - Alföldi tej - ESL

Az első két pontot kapott tejről nem sok jót lehet mondani. Nem zsíros, nincs íze, a habja átlagosan semmilyen, mint a nők kabátja tavasszal.

Riska tej - Alföldi tej- UHT

Riskáéktól kettő is bekerült a kosárba, az UHT verzió magasabb zsírtartalommal bír. Túl sok a buborék benne - ez sem jó, nehéz gőzőlni, szétesik, viszont ízre nem olyan rossz, mint a hab alapján gondolná az ember.

Naszálytej

"Brrr, nagyon édes, ráadásul UHT minőség" - vélte Pócsi Dávid, ezért mindössze 2 pontot söpört be a versenyző.

Magyar tej - Alföldi tej

Az Alföldi ezen terméke sem ért el túl sok pontot, a PR-ja viszont jó lehet, mert a kávézó vendégeit főleg ennek a tejnek az eredménye érdekelte. Pócsi szerint viszont az UHT íz dominál, a habja pedig nem az igazi, ezért nem is váltják le a megszokott tejüket erre.

Farmer tej - Sole-Mizo

"Újraéleszthető kategória, túl sok buborék, gazdaságos íz" - részletezték, miért is kapott 2 pontot mindössze a 179 forintba kerülő tej.

Bio Alpesi tej - Berchtesgadener Land

Személy szerint nagyon drukkoltam az aranyárú alpesi tehenek tőgyéből származó tejnek, de a semmiről nem tudó baristák nem voltak elájulva tőle. Maximum utólag az árán. "Kevésbé édes, nem zsíros, a habja szétesik, ebből sosem lesz jó capuccino" - keseregtek, és bemondták a 2 pontot.

A 3 pontosok klubja, ez már a középmezőny!

Parmalat - Alföldi tej

Bár a Parmalat cég már réges rég csődbe ment, az Alföldi tej ezen a néven forgalmazza nem is olcsó (339.-) tejét. "UHT!" - kiálltottak fel a fiúk, én pedig kénytelen voltam igazat adni nekik. " Szép a tejhabja, kicsit édes, de nem is rossz" - vélték és 3 pontot adtak erre.

Mizo tej - Sole-Mizo

A Csodaframról származó 3,5 % zsírtartalmú tej sem vitt mindent. " A tejhab furcsa, nem az igazi, kicsit buborékos, nem is szép, nem selymes, rááadásul kicsit UHT ízű." Ennek ellenére kapott 3 pontot.

Biofarm tej - Mizo

Újabb tej a biotermékek piacáról, jó drágán. "Maghalni nem fogok érte, de átlagos kategóriába sorolható. Lesz habja, nem is rossz, de az igazitól távol van." - kesergett a szakember és 3 pontot adott.

Falusi tej - Tolnatej

Annyira falusi mint én, na jó, nagyvárosban ritkán tartanak teheneket a panelban, mindenesetre reklámnak nem rossz a régi idők ízével való kampányolás. A Falusi tej középkategóriába került. "Kevéssé zsíros, semmilyen ízű, habja lesz és kész. Átlagos munkanap-érzet" - vélték, így kapott 3 pontot.

A három és fél pont már majdnem négyes alá

Spar laktózmentes

Mindössze 2,9 százalék a fehérjetartalma, ráadásul laktózmentes is. Kiváncsi voltam, hogy a tejcukorérzékenyek is élvezhetik-e a jó capuccinót. A jó hírünk az, hogy igen. Bár a tesztelőknek feltünt, hogy valami nem stimmel, ennek ellenére azt mondták, nagyon vastag habot lehet vele készíteni, ami szép volt. Be is söpört 3,5 pontot.

Auchan - UHT

Sajátmárkás és UHT? Mi lesz itt kérem? A tesztelők lepődtek meg leginkább, amikor kiderült, miből készítették a habot. " Sikerült szépre megcsinálni, enyhén édes lecsengés, de nem gejl,  - mondták, és 3,5 pontot adtak. "Nemár, hogy ez sajátmárkás!" - lepődtek meg, amikor azt is megtudták, mire adtak ennyit.

Ez innentől már a 4 pontos kategória!

Zöldfarm Biotej

Ismét egy bio következett a sorban, amit nagyon szerettek a baristák. "Krémes, nem esik össze, szép a habja, teljesen rendben van, egy kis plusz hiányzik, de így is négy pont" - magyarázták.

Auchan - UHT - madárral

A két Auchan tejet alig lehetett megkülönböztetni egymástól, az egyik mégis fél ponttal többet kapott. "Szép hab, jó íz, nem túl tömör, ez jó" - mondták.

Spar Bio

A Spar saját márkás bioteje nem is olyan drága, ráadásul nagyon jó eredményt ért el a teszten. "Hűűű, ennek farm illata van, ez teljes tej? Nem tudok rá rosszat mondani, minden klappol, ott van, csak egy egész picit rosszabb, mint az eddigi legjobb" - vázolták, és 4 pontot adtak a biotejnek.

És a mindent vivő nyertes, amit még vissza is teszteltettünk

Cserpes

A Cserpest gonosz módon kétszer is leteszteltettük a baristákkal. "Zsíros és fehérjedús, finom, tuti teljes tej, nagyon ott van, szép a hab, ez tökéletes" Másodszorra pedig " Szép ez, igen, hasonlít az elsőre ( az volt a Cserpes szintén), ez jó, nem tudok belekötni" - mondta Pócsi Dávid. Ezzel a Cserpes rajt-cél győzelmet aratott a tejhabteszten, ha a legjobbat keresik, hát a szakemberek szerint ez az.

Név Gyártó ár/liter Zsírtartalom Fehérje tartalom Tartósítás értékelés
Cserpes Cserpes 339,- 3,5-3,6% 3,10 pasztőrözött 5
Spar Bio Spar 329.- 2,8%   3 ESL 4
Auchan Auchan kéz 259,- 2,8%   3 UHT 4
Zöldfarm Biotej Naszálytej 331,- 2,8%   3 UHT 4
Auchan Auchan madár 265,- 2,8%   3 UHT 3,5
Spar laktózmentes Spar 339,- 2,8% 2,9   ESL 3,5
Falusi tej Tolnatej 289,- 2,8%   3   ESL 3
Biofarm tej Mizo 407,- 2,8% 3 UHT 3
Mizo tej Mizo 389,- 3,5% 3   UHT 3
Parmalat Alföldi Tej  339,-  1,5%  3,1 UHT 3
Bio Alpesi tej Berchtesgadener Land 690,- 2,8% 3,4 UHT 2
Farmer tej Sole-Mizo  179,- 1,5% 3 UHT 2
Magyar tej Alföldi Tej  299.- 2,8%  3 UHT 2
Naszálytej Naszálytej  199.- 2,8 2,9 ESL 2
Riska tej Alföldi Tej 199.-  3,5% 3 UHT 2
Riska tej Alföldi Tej 199,- 2,8% 3 ESL 2
Fuchs tej Fuchs Imre őstermelő  200.- 3,6% 4,3 nyers 1
Lactel Mleko Lactel 200.- 1,5% 3,2 UHT 1
Milk Szlovákia 200.- 1,5% 3,3 UHT 1
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés