Így hasznosítsa húsvéti maradékait!

Van, aki már hetek óta, van, aki csak pár napja, de legkésőbb a sonkafőzéskor terjengő illatnál már mindenki nagyon várja, hogy végre asztalra kerüljön a főtt tojás, a sonka, a torma, a kalács és a sok-sok húsvéti finomság. Esszük aztán reggelire, ebédre, vacsorára, rokonoknál, barátoknál, locsolkodás előtt, alatt, után és helyett, egészen addig, amíg bírjuk.

Maradék, kicsit szikkadt kalács újjászületése kalácsfelfújtként
Maradék, kicsit szikkadt kalács újjászületése kalácsfelfújtkéntDoctor Pepper

Az első szelet kalácstól/sonkától számított kb. 5-6 étkezésen, 5-10 locsolón és 3 emésztéskönnyítő töményen túl viszont törvényszerűen eljön az a pillanat, amikor még mindig van egy fél sonka, néhány szelet kissé már száradt, de talán még vállalható kalács, de már csak a szemünk kívánja - vagy az sem - kidobni viszont nincs szívünk az ételeket. Ilyen esetekre ajánlunk most néhány maradékpusztító receptet.

Kalácsfelfújt

Hozzávalók:

50 g vaj megolvasztva
250 g kalács
100-120 g aszalt szilva
2 db tojás
2 tojás sárgája
40 g cukor
300 ml tejszín
300 ml tej
6-8 ek konyak/whisky/bailey's/rum
3-5 ek baracklekvár

1. A kalácsot kis kockákra vágjuk/tépkedjük, egy tálba dobáljuk, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Rászórjuk az aszalt szilvát és félretesszük.

2. Egy másik tálban habosra verjük a tojásokat és tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, az alkoholt, és elkeverjük.

3. A tojásos-alkoholos tál tartalmát ráöntjük az aszalt szilvával megszórt kalácsdarabokra, és jól átforgatjuk. Húsz percig állni hagyjuk, hogy a kalácsot jól átáztassa a folyadék.

4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy minimum 1,5 literes jénait, vagy más mélyebb  sütőformát, és az egész masszát beleöntjük. (Készíthetünk egyszemélyes adagokat is szufléformában.) Elrendezgetjük, és 40-50 percig sütjük, míg a teteje kezd barnulni.

5. Végül a lekvárt egy kis lábasban megmelegítjük, és meglocsoljuk vele a kalácsfelfújtat.

Túrós-sonkás rétes

Hozzávalók:

500 g mirelit leveles tészta
250 g túró
150 g juhtúró
200 g krémsajt
150-200 g sonka
100-150 g márványsajt (elhagyható)
100 g reszelt sajt (gouda)
só, bors

turos sonkas
Doctor Pepper

1, A kiolvasztott leveles tésztát gyúródeszkára terítjük, ha kell kicsit nyújtjuk. A túrót elkeverjük a krémsajttal és a juhtúróval, sózzuk, borsozzuk.

2. A túrókrémet egyenletesen szétkenjük a leveles tésztán, ráterítjük a sonkaszeleteket, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és végül márványsajtot morzsolunk rá.

3. Feltekerjük, mint a rétest, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

4. 200 fokon sütjük kb. 20-25 percig, míg a teteje szépen megbarnul.

Salátával tálaljuk.

Töltött gomba

Hozzávalók:

fél kg nagyobb szemű csiperkegomba
10 dkg sonka kis darabokra vágva
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
só, bors
olívaolaj

gomba 2013
Doctor Pepper

1. A gombát alaposan megtisztítjuk, a szárát kitörjük és félretesszük.

2. A sütőt 200 fokra melegítjük.

3. A sajtot lereszeljük, a sonkát apró darabokra vágjuk, a gomba szárát is felaprítjuk és összekeverjük őket, közben enyhén sózzuk, borsozzuk is.

4. A gombákat egy mélyebb sütőformába sorakoztatjuk, megtöltjük őket a töltelékkel, a tetejére még reszelünk sajtot, meglocsoljuk olívaolajjal, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Töltött hagymát is készíthetünk maradék sonkából, mint például ebben a receptben, vagy a maradék tojást, sonkát, tormát, kolbászt beletölthetjük egy kuglófszerű kalácsba, mint Limara tette itt, vagy pedig kalácsszerű kalácsba, mint itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra